Nach Genre filtern

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas - Věda

Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Všechno z tématu Věda můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

3917 - Magazín Experiment: Když se AI učí, spotřebuje tolik energie jako město. Vědci už teď přemýšlejí, co s tím
0:00 / 0:00
1x
  • 3917 - Magazín Experiment: Když se AI učí, spotřebuje tolik energie jako město. Vědci už teď přemýšlejí, co s tím

    S rozvojem umělé inteligence podle odborníků rostou i požadavky na výkon počítačů. Podle nedávného výzkumu nizozemského autora by už v roce 2027 mohly ročně spotřebovat tolik energie jako celé Nizozemsko – pokud by ovšem vývoj šel dopředu stejným tempem. Další odborníci ale upozorňují, že budoucnost může přinést i úspornější alternativy.

    Wed, 27 Mar 2024 - 03min
  • 3916 - Síťovka: Velikonoční tvoření. Vyrobte si ovečku z modelíny a vatových tyčinek

    Tipy na velikonoční tvoření podle instagramového účtu paper.crafts.in. Vyrobte si ovečku z modelíny a vatových tyčinek, papírovou kachnu nebo králíčka z modelíny.

    Wed, 27 Mar 2024 - 03min
  • 3915 - Věda Plus: Ze zbytků jídla můžeme mít energii

    Co se děje s živočišným odpadem? Jaké jsou u nás nejčastější varianty zpracování? - Měřením kvality ovzduší na osmi místech Jihomoravského kraje se zabývá projekt AIRSENS. K jakým zjištěním se při vyhodnocování dat dospělo? - A zavítáme na řecký ostrov Santorini v Egejském moři, který je jednou z nejprozkoumanějších podmořských sopek. Přesto teď geologové zjistili, že výbuch před 1300 lety byl daleko silnější, než se dosud předpokládalo. Co to znamená? Moderuje Renata Kropáčková.

    Wed, 27 Mar 2024 - 26min
  • 3914 - Věda Plus: Několik mikroskopických rýh na špercích z 9. století archeologům prozradí, jak fungovala společnost na Velké Moravě

    Jak je to možné? - Jak se adaptovat na změnu klimatu v souvislosti s ochranou veřejného zdraví? V Praze se dnes koná konference zaměřená na důsledky, které může mít klimatická změna na lidské zdraví. - Mořské bouře, porucha lodi a ledové kry. S tím vším se museli vypořádat čeští vědci při expedici na Antarktidu. Místo šesti týdnů měli na výzkum jen sedmnáct dní. Co za tu dobu stihli? - Dětská Psychiatrická klinika Všeobecné fakultní nemocnice má nové terapeutické zahrady. Tam můžou pacienti sportovat, odpočívat i se vzdělávat.

    Tue, 26 Mar 2024 - 25min
  • 3913 - Magazín Experiment: Poslechněte si reportáž Ondřeje Vaňury z Laboratoře výpočetní robotiky ČVUT

    Umělou inteligenci využívají výzkumníci na Fakultě elektrotechnické ČVUT i při práci s roboty. Trénují je na to, aby dokázali prohledat těžko přístupná místa, jako třeba jeskyně nebo šachty. V praxi to jednou může pomoci třeba při pátrání po obětech neštěstí.

    Tue, 26 Mar 2024 - 04min
Weitere Folgen anzeigen