Nach Genre filtern

Host Lucie Výborné

Host Lucie Výborné

Český rozhlas

Rozhovory Lucie Výborné. Zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí. Své dotazy pokládejte přes formulář na webu.

Všechny díly podcastu Host Lucie Výborné můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2613 - Kongo je nezmapované, lidé tam jezdí jen z blbosti. Jako já, vypráví autor geografického románu
0:00 / 0:00
1x
  • 2613 - Kongo je nezmapované, lidé tam jezdí jen z blbosti. Jako já, vypráví autor geografického románu

    V šestém ročníku soutěže o Cenu Hanzelky a Zikmunda Cestopis roku vybrala porota z 39 titulů pět nominovaných. Byl mezi nimi i geografický román Jiřího Černického Kongo severu. „Je to sonda nejenom do podstaty člověka, ale i přírody. A to mě zajímá daleko víc než cestopis,“ vysvětluje vizuální umělec Černický, který před 30 lety přešel pěšky 15 zemí Afriky.

    Thu, 25 Apr 2024 - 27min
  • 2612 - Moc si nepamatuji, tak sbírám předměty s příběhy jako mentální kotvy, přiznává Orozovič

    Po celém světě sbíral inspiraci pro album Když chlap svléká tmu. Pro jeden klíčový předmět však nemusel chodit daleko, našel jej u sebe v peřinách. „V té písničce říkám: takové malé nenápadné značky. Já si vždy říkám, to nemůže být náhoda, že tam vždy něco takto zůstane,“ líčí Igor Orozovič, hudebník a herec. Jak se brání tendenci předměty hromadit? A bojí se temnoty noci?

    Wed, 24 Apr 2024 - 31min
  • 2611 - Selhat je přirozené. Další den má člověk novou příležitost to udělat jinak, radí psycholog Světlák

    Snaha napodobit „vzorové“ duševní zdraví rádců z internetu může být ve skutečnosti proces na desítky psychoterapeutických sezení. „Co my se lidi snažíme naučit, je uvědomit si, že když jeden den selžu, tak je to přirozená součást lidského života, ale že v každé minutě anebo v každém následujícím dni mám zase příležitost to udělat nějak jinak,“ vysvětluje psycholog Miroslav Světlák. Jaký klíč nabízí k podpoře duševní rovnováhy? Proč se pro změnu potřebujeme nejprve zastavit?

    Tue, 23 Apr 2024 - 31min
  • 2610 - Ve staré Karviné se dobře žilo, spousta lidí by chtěla město zpátky, říká spisovatelka Lednická

    Knižní série Šikmý kostel se uzavírá třetím dílem. Spisovatelka Karin Lednická se stala autorkou bestsellerů o krajině, jejíž historie je nesmírně spletitá. „Když jsem četla poválečné zápisy města Karviná, tak jsem si uvědomila, jak jsou i dnes lidé stejní,“ vypráví spisovatelka. Jak lidé v místě reagují na její románové zpracování skutečnosti? A proč mají dlouho zapomínaná místa takovou sílu?

    Mon, 22 Apr 2024 - 32min
  • 2609 - Ráno potkáte v kavárně Stará škola spíš mladé. Senioři nemají čas, mají přednášky, líčí baristka

    Budova bývalé školy na Smíchově, kde sídlí Elpida, působí jako dům snů. V každém patře mohou senioři najít to svoje – zábavu, vzdělávání i prostor pro posezení s přáteli. V prosinci Elpida také otevřela kavárnu Stará škola, ve které můžete za barem potkat mimo jiné sympatickou sedmdesátnici Olgu Amblerovou. Posedět si do kavárny chodí také ředitel Elpidy Jiří Hrabě. Co paní Olze práce v kavárně přináší? A co všechno může senior v Elpidě absolvovat? Poslechněte si rozhovor!

    Fri, 19 Apr 2024 - 29min
Weitere Folgen anzeigen