Nach Genre filtern

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4358 - Virgil Guran, vicepreședinte PNL, despre alegeri și cazul Iulian Dumitrescu
0:00 / 0:00
1x
  • 4358 - Virgil Guran, vicepreședinte PNL, despre alegeri și cazul Iulian Dumitrescu

    Virgil Guran spune că Sebastian Burduja trebuie pregătit de anul acesta pentru următoarele alegeri locale. Vicepreședintele PNL crede că Burduja are toate calitățile să devină primarul Capitalei.

    Virgil Guran dă de înțeles că Sebastian Burduja are șanse mici să câștige alegerile pentru PMB anul acesta: ”Părerea mea, eu sunt realist, noi îl pregătim pe Burduja pentru următorii patru ani. Nu va obține un scor rău, o să vedeți, dar este clară situația că este greu să câștige, dar așa se pregătește un candidat”.

    Pe de altă parte, vicepreședintele PNL îl apără pe colegul său de partid Iulian Dumitrescu, anchetat pentru corupție, care candidează pentru un nou mandat de șef al CJ Prahova: ”Eu cel puțin vă spun, cunoscând Statutul, dacă-l luăm ad litteram, interpretarea este că are dreptul să candideze, cu sprijinul colegilor din filială, fără să fie nevoie de avizul conducerii centrale”.

    Thu, 25 Apr 2024
  • 4357 - Jurnalul de joi, 25 aprilie 2024, 10h00

    Jurnal de știri

    Thu, 25 Apr 2024
  • 4356 - Ce șanse are Gabriela Firea să câștige Bucureștiul în fața lui Nicușor Dan / Marile semne de întrebare de care depinde scorul final (G4Media)

    Urmează un nou exod al medicilor. Mai mult de jumătate dintre rezidenți vor să plece din țară și nu din cauza salariilor (Adevărul) - De ce nu a fost suspendată judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, care l-a căutat în sală pe tânărul ucis în accident? Explicațiile CSM (HotNews.ro) - 
    Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare” (Libertatea) - Cum s-a mobilizat extrema dreaptă din România pentru reabilitarea unui criminal de război. Cazul Mircea Vulcănescu (Context.ro)

    Ce șanse are Gabriela Firea să câștige Bucureștiul în fața lui Nicușor Dan / Marile semne de întrebare de care depinde scorul final (G4Media)

    Intrarea Gabrielei Firea (PSD) în cursa pentru București, alături de Sebastian Burduja (PNL) schimbă dinamica electorală, după ce candidatul desemnat inițial de Alianță, Cătălin Cîrstoiu, s-a dovedit un eșec. Firea are șanse minime să-și ia revanșa în fața lui Nicușor Dan, care a învins-o acum patru ani, scrie Dan Tăpălagă. PSD va obține însă cu ea un scor semnificativ mai bun decât ar fi luat cele două partide la un loc cu Cîrstoiu.

    Dacă va pierde Capitala, chiar dacă va lua un scor bun și un onorabil loc doi, Firea nu va mai fi un rival intern pentru Ciolacu. Va pleca la Bruxelles pentru a-și prelua mandatul de europarlamentar. 

    Printre marile semne de întrebare de care depinde scorul final jurnalistul G4Media enumeră rivalitățile interne din marele partid și chestiunea susținerii mediatice a marilor trusturi. Îi va face campanie sau anti-campanie Dan Voiculescu la Antene? Îl va retrage pe Piedone în urma negocierii cu Firea/Pandele sau îl va menține în cursă până la capăt micșorând astfel șansele candidatului de a fi ales?

     

    Urmează un nou exod al medicilor. Mai mult de jumătate dintre rezidenți vor să plece din țară și nu din cauza salariilor (Adevărul)

    Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din România arată că 57% din medicii tineri, sub 35 de ani, intenționează să emigreze. Și nu salariul este motivul pentru care vor să emigreze, ci modul în care își practică meseria. Principalul motiv adus în discuție de rezidenți este absența echipamentelor și tratamentelor necesare pentru îngrijirea pacienților din spitale.

    Situația actuală a sistemului de sănătate ar trebui să reprezinte o prioritate inclusiv pentru factorul politic, mai ales în an electoral, având în vedere nevoia acută de medici în România, dată de îmbătrânirea populației, subliniază sociologul Barbu Mateescu.

    Pe larg înAdevărul.

     

    De ce nu a fost suspendată judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, care l-a căutat în sală pe tânărul ucis în accident? Explicațiile CSM (HotNews.ro)

    Consiliul Superior al Magistraturii argumentează că judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, care instrumentează dosarul lui Vlad Pascu, nu a fost suspendată pentru că „exercitarea în continuare a funcţiei nu este de natură să afecteze desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare” în cazul acesteia. Amintim că la primul termen al dosarului judecătoarea a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în accidentul provocat de tânărul care s-a urcat drogat la volan.

    Cum motivează CSM decizia de a o păstra în funcție pe judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu puteți citi peHotNews.ro.

     

    Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare” (Libertatea)

    Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt responsabili pentru organizarea și executarea planului prin care Ion Iliescu a urmărit să anihileze Opoziția, după ce a preluat puterea în urma Revoluției din decembrie 1989, o acțiune din care a rezultat o baie de sânge în București, cunoscută în istorie drept Mineriada din 13-15 iunie 1990. Din pozițiile de prim-ministru, respectiv vicepremier, cei doi s-au folosit de armată, poliție, servicii secrete și mass-media de stat pentru a-l ajuta pe Ion Iliescu să creeze isteria „rebeliunii legionare” în scopul de a-și păstra puterea politică câștigată la alegerile din mai 1990, la fel cum în decembrie 1989 s-a folosit de falsa amenințare a „teroriștilor” pentru a-l înlocui pe Nicolae Ceaușescu.

    Procurorii militari au obținut avizul Președinției pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman și a lui Gelu Voican Voiculescu, numerele 2 și 3 în ierarhia statului condus de Ion Iliescu imediat după Revoluție. 

    Continuarea înLibertatea.

     

    Cum s-a mobilizat extrema dreaptă din România pentru reabilitarea unui criminal de război. Cazul Mircea Vulcănescu (Context.ro)

    Un ecosistem format din zeci de canale de Telegram, conturi de social media și site-uri au promovat ideea reabilitării lui Mircea Vulcănescu, un membru al guvernului condus de Ion Antonescu în anii ‘40, guvern responsabil pentru Holocaustul din România. O analiză realizată de cercetătoarea Adina Marincea, de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, arată cum grupurile de extremă dreapta din România au demarat, în perioada 2019-2023, campania de reabilitare a lui Mircea Vulcănescu, condamnat pentru crime de război. 

    Odată cu intrarea AUR în Parlament, extrema dreaptă din România a devenit mult mai vizibilă. Ce nu se vede încă suficient de clar sunt legăturile dintre diferite grupuri și lideri de extremă dreapta, din stradă până în Parlament, și cum lucrează ele împreună online și offline în scopuri comune. 

    Context.ro publică o serie de investigații despre aceste conexiuni și tactici comune din rețeaua de extremă dreapta din România. 

    Thu, 25 Apr 2024
  • 4355 - A început C.E de gimnastică de la Rimini

    A început Campionatul European de gimnastică de la Rimini. Alături de Andrei Muntean, calificat deja la Jocurile Olimpice, au mai plecat spre Italia alți 5 colegi de ai săi. Unul dintre ei poate ajunge și el la Jocurile de la Paris. Andrei Muntean explică cum au decurs calificările și ce obiectiv are la Paris

    Thu, 25 Apr 2024
  • 4354 - Kazahstan a început să exporte ulei de floarea soarelui în Italia

    Fabrica de ulei de floarea soarelui Qazaq Astyq Group din orașul Semey (estul Kazakhstanului) a trimis primul transport de ulei pentru export în Italia, transmite publicația Kaz Pravda.

    Fabrica, care a rămas închisă timp de un sfert de secol până în 2019, a intrat atunci într-un amplu proces de renovare și modernizare și a reînceput producția în 2022, cu o capacitate de prelucrare de 160 000 de tone de semințe de floarea soarelui pe an, în urma unei investiții totale de cca 27 de milioane de euro, potrivit sursei citate.

    Halele de producție și depozitare, laboratorul de cercetare și celelalte echipamente și clădiri ale uzinei se întind pe o suprafață de 30 de hectare.

    ”În prezent unitatea industrială atinge capacitatea maximă de prelucrare, de 1000 de tone de semințe pe zi, fiind ce mai mare fabrică de acest gen din Kazakhstan (...)

    Pe lângă ulei, producem aici și făină din semințe, care constituie un bun furaj pentru vite, dar și un tip de carburant ecologic obținut din granularea cojilor, foarte solicitat pe piața europeană, precum și concentrat de fosfatid, substanță utilizată în cosmetologie și în industria alimentară”, a declarat directorul general adjunct al companiei, Maksat Kulturkmenov.

     

    Azerbaidjan: O reevaluare a relațiilor economice cu China

    Oficiali guvernamentali, parlamentari, reprezentanți ai mai multor ”think-tank”-uri și instituții academice din cele două țări, au participat la conferința ”O reevaluare a relațiilor bilaterale Azerbaidjan – China: calea de urmat”, care a avut loc recent la Baku, transmite agenția de știri Azertag.

    ”China este în prezent unul din cei mai importanți parteneri comerciali ai Azerbaidjanului. Susținem proiectul ”Drumul Mătăsii” asigurând siguranța transportului de mărfuri pe această rută internațională. Colaborăm de asemenea în cadrul proiectului Trans-Caspian, care asigură cea mai scurtă legătură între China de Vest și Europa”, a declarat în cadrul conferinței reprezentantul ministerului azer al dezvoltării numerice și transporturilor, Fariz Aliyev.

    Anul acesta 160 de autobuze electrice fabricate de grupul chinez BYD vor fi importate și vor intra în serviciu în Azerbaidjan, a mai amintit el.

    Au fost abordate de asemenea subiecte legate de cooperarea în domeniul comunicațiilor prin fibră optică, transportului feroviar, maritim și aerian.

     

    Armenia: Concesii unilaterale în favoarea Azerbaidjanului

    Armenia face concesii unilaterale Azerbaidjanului iar ultimul acord, care prevede retragerea trupelor armene din teritoriile ocupate, are perspective extrem de neclare, a declarat într-un interviu pentru Europa liberă, secțiunea în limba armeană, analistul politic Tigran Grigoryan.

    ”Nu este deloc clar dacă Azerbaidjan este cu adevărat interesat de procesul de delimitare a granițelor. După părerea mea, nu este deloc interesat. Iar referirile vagi la Protocolul de la Alma Ata din 1991 nu au nici o valoare atâta timp nu există un acord clar între părți. Aceste neclarități vor permite pe viitor Azerbaidjanului să ia decizii favorabile. Autoritățile armene par a se resemna cu ideea că trebuie să facă noi și noi concesii pentru a evita un nou război”, apreciază analistul politic, care exclude posibilitatea ca Azerbaidjanul să accepte să-și retragă trupele din sudul Armeniei.

    Comentariile vin după ce în data de 19 aprilie a.c., ministerul armean de externe a anunțat că comisiile de negociere ale celor două țări privind delimitarea frontierelor, au ajuns la un acord ”inspirat” de protocolul de la Alma Ata din 1991, care a stabilit granițele statelor ex-sovietice după destrămarea URSS, iar Armenia a acceptat să cedeze satele din regiunea Tavush revendicate de Azerbaidjan.

    Anunțul a fost salutat de secretarul american de stat Anthony Blinken, care într-o postare pe rețeaua X a apreciat că acordul reprezintă ”un pas important către încheierea unui tratat de pace durabil și demn pentru ambele părți”

     

    Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

    Malgazhdarova Altynay – Kazakhstan ;

    Elvira Ibrahimova – Azerbaidjan;                            

    Anna Kocharyan – Armenia

     

    Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

    Thu, 25 Apr 2024
Weitere Folgen anzeigen