Podcasts by Category

Informe Sala i Martín

Informe Sala i Martín

Catalunya Ràdio

L'economista Xavier Sala i Martín analitza temes d'actualitat aportant el seu punt de vista expert per exposar, de manera didàctica, les claus econòmiques que influeixen en les nostres vides quotidianes

372 - Sala-i-Martín: "La loteria és l'oposat a un impost. Paguen tots els pobres perquè un es faci ric" - 22/12/20
0:00 / 0:00
1x
  • 372 - Sala-i-Martín: "La loteria és l'oposat a un impost. Paguen tots els pobres perquè un es faci ric" - 22/12/20

    Jugar a la loteria és "una cosa irracional, t'ho miris com t'ho miris", diu l'economista Xavier Sala-i-Martín. Sobretot, perquè hi ha una possibilitat entre 100.000 que et toqui el premi gros. Malgrat aquesta irracionalitat, diu Sala-i-Martín, molta gent hi juga perquè "per pocs diners et pots donar el plaer escapista que podries ser ric". Diuen que gasten més en loteria els que tenen menys diners. Però la loteria és com si fos un "impost antiètic", el contrari de la redistribució de la riquesa. En comptes de fer que paguin els rics per distribuir els diners entre els menys afavorits, amb la loteria "paguen tots els pobres perquè una persona es faci rica". El professor de la Universitat Colúmbia també parla, avui, de per què ens agrada fer regals.

    Tue, 22 Dec 2020 - 16min
  • 371 - Sala-i-Martín: "Trobo insultant que Colau valori les companyies pel que paguen en impostos" - 24/11/20

    Xavier Sala-i-Martín creu que el boicot de l'alcaldessa de Barcelona contra Amazon és "una mala idea", i que el que cal és que "les empreses de proximitat s'adaptin a les noves tecnologies". L'economista admet que Amazon té "quasi un monopoli" en la distribució mundial de productes, però que "la solució no és el boicot sinó la competència". Com ha fet en el sector dels llibres Tatxo Benet. Sala-i-Martín diu que Colau s'equivoca quan valora una empresa com Amazon només pel que paga fiscalment. Hi ha altres valors a considerar, diu. "La primera setmana de confinament se'm va trencar el microones. Estava tot tancat. En 24 hores en tenia un altre. Amazon em va salvar el cul". El professor de la Universitat Columbia també parla de quan creu que es reactivarà el consum, i del traspàs de poder als Estats Units entre Trump i Biden.

    Tue, 24 Nov 2020 - 14min
  • 370 - Sala-i-Martín: "Que ningú pensi que amb Biden tornarem a l'era Obama. Almenys amb la Xina" - 10/11/20

    L'economista Xavier Sala-i-Martín creu que "no serà tan fàcil que Joe Biden capgiri la política de l'administració Trump", sobretot pel que fa a la relació amb la Xina. Potser "l'estil semblarà diferent", però la por que el gegant asiàtic domini la xarxa 5G persisteix. Sí que canviarà la posició dels Estats Units respecte a l'OTAN o l'OMS i els organismes multilaterals. I en matèria de canvi climàtic, diu Sala-i-Martín, perquè Biden ja ha dit que tornarà als acords de París. El professor de la Universitat Colúmbia espera que Trump no es converteixi en "un okupa a la Casa Blanca" i faciliti el traspàs de poders, després de la seva derrota a les presidencials del 3 de novembre.

    Tue, 10 Nov 2020 - 16min
  • 369 - Sala-i-Martín: "Estat d'alarma per a sis mesos? Però si no sabem què passarà d'aquí 15 dies!" - 27/10/20

    L'economista Xavier Sala-i-Martín creu que la gestió de la pandèmia de la Covid a Occident "ha estat un desastre, excepte a Alemanya". El pitjor és la incertesa, diu. "Sembla que estiguem improvisant. No hi ha cap guia. I si un no té clar cap a on anem, és molt difícil planificar, per a un negoci." El professor de la Universitat Colúmbia no entén, tampoc, per què el president espanyol, Pedro Sánchez, ha decretat un estat d'alarma fins al 9 de maig. "No critico que de vegades calgui fer confinaments. Però un estat d'alarma de sis mesos? Si no sabem què passarà d'aquí a 15 dies. Em sembla un abús de poder extraordinari." Sala-i-Martín també desmenteix que l'economia catalana hagi punxat després del procés sobiranista, perquè Madrid l'hagi superat en PIB. "No és que Catalunya hagi perdut pes econòmic. És que Madrid l'ha guanyat, perquè s'ha menjat les regions que té al voltant. La culpa la té l'AVE."

    Tue, 27 Oct 2020 - 18min
  • 368 - Sala-i-Martín: "És vergonyós que el Barça hagi acudit a la Guàrdia Civil" - 13/10/20

    L'economista Xavier Sala-i-Martín, que va ser membre de la junta de Joan Laporta al Barça, qualifica "d'extravagant, insòlit i vergonyós" que el club blaugrana hagi denunciat a la Guàrdia Civil les sospites de firmes falses en el procés de la moció de censura engegada contra l'actual directiva. "No sé si això ho fan per guanyar temps", afegeix. "No sé si volen amagar alguna cosa o acabar de tancar algun negoci obscur. El que haurien de fer és deixar fer la votació, i deixar d'embrutar la història del Barça." Sala-i-Martín, que va ser tresorer del club, alerta que el deute brut de la institució esportiva puja a 820 milions d'euros. I assegura que sense l'impacte de la Covid-19, el dèficit i el deute també hauria pujat. El professor de la Universitat Colúmbia també critica el pla de recuperació del president espanyol, Pedro Sánchez, per aprofitar els fons europeus anti-Covid. Diu que no veu enlloc plans per fer una administració més eficient.

    Tue, 13 Oct 2020 - 21min
Show More Episodes