Podcasts by Category

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4312 - Rețeaua Informativă a Securității
0:00 / 0:00
1x
  • 4312 - Rețeaua Informativă a Securității

    Cum era creată rețeaua informativă a Securității? Cine erau persoanele care colaborau cu Securitatea și furnizau informații despre colegii, rudele sau apropiații lor?

    Informatorii Securității erau recrutați în urma unui proces elaborat de verificare, studiere și în cadrul unui scenariu complex întocmit de ofițerul recrutor și aprobat de superiorii săi. Prezentăm în acest episod unul dintre documentele de bază folosite de Securitate pentru a organiza rețeaua informativă.

    Fri, 19 Apr 2024
  • 4311 - Marcel Ciolacu îi cere lui Cîrstoiu să explice acuzațiile de incompatibilitate

    Până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, privind o presupusa incompatibilitate, nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliţiei. Este declaratia premierului Marcel Ciolacu care a comentat si informaţia privind o susţinere a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, la Primăria Capitalei. Liderul PSD a spus că Negoiţă ramane candidatul comun al alianţei pentru Sectorul pe care il conduce si acum.  


            

     

    Medic la stat sau la privat. Dezbaterea e veche, soluții nu s-au găsit

    Acuzatiile conform carora in timp ce era manager la Spitalul Universitar, doctorul Carstoiu isi chema pacientii in privat, readuc in discutie fenomenul contestat dar care s-a perpetuat de-a lungul anilor, al medicilor care lucrează în paralel în ambele sisteme, la stat si in particular. O propunere legislativă inițiată de mai mulți parlamentari USR și-a propus să interzică personalului din sistemul de sănătate publică să pună presiune pe pacienți ca aceștia să acceseze servicii medicale private. Proiectul, momentan blocat în Parlament, a primit, în februarie anul acesta, aviz negativ de la Guvern.

    Israelul a lovit ținte din orașul iranian Isfahan

    Israelul a raspuns atacului de acum o saptamana lansat de Iran si a lovit Isfahan, un oraș iranian strategic, în provincia cu același nume, care adăpostește instalații nucleare, o bază aeriană majoră și fabrici asociate cu producția de drone iraniene. Tel Aviv a transmis și un mesaj Teheranului, avertizând practic că data viitoare ar putea lovi mai serios. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului. discutam pe larg in aceasta seara. 

    Societatea civilă taxează declarațiile sexiste ale preotului Nicolae Tănase

    Iar societatea civila reactioneaza dupa declaratiile preotului Nicolae Tanase care a spus ca fetele frumoase care atrag baietii si sunt apoi violate, nu sunt chiar nevinovate. Andreea Braga de la Centrul Filia  spune ca astfel de afirmatii profund sexiste si care legitimeaza violenta sexuala impotriva fetelor trebuie sanctionate.  

    Fri, 19 Apr 2024
  • 4310 - Despre educația gustului

    Despre educația gustului și Festivalul ”Vin la Cultură”, Iași, 17-19 mai 2024, stăm de vorbă astăzi cu Marian Timofti, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați

    Fri, 19 Apr 2024
  • 4309 - Jurnalul de vineri, 19 aprilie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Fri, 19 Apr 2024
  • 4308 - Fotograful Adi Bulboacă ne invită să vedem expoziția „Arctic. Crossing the Line”

    „Arctic. Crossing the Line” se numește o expoziție semnată de fotograful Adi Bulboacă, o serie de fotografii prin car documentează incursiunile sale în regiunea arctică a Canadei de Nord și participarea în calitate de alergător la maratonul 6633 Ultra Arctic, la edițiile din 2023 și 2024. Expoziția „Arctic. Crossing the Line” a avut vernisajul pe 11 aprilie, la Muzeul Hărților din București, și va rămâne deschisă vizitării până în luna mai. 

    Adi Bulboacă s-a născut în vara lui ‘88 și 16 ani mai târziu a început să fotografieze. 16 ani mai tarziu a descoperit pasiunea pentru alergat. Înainte de a se înscrie la curse de alergare în zone arctice sau pe cărări de munte, performantele fotografice proiectele ale lui Adi Bulboaca insumeaza 1000 de spectacole de teatru fotografiate, o lună petrecută în peste 100 de trenuri din România, 2 săptămâni cu tatăl lui cu trenul prin țările balcanice, sau 27 de ore de fotografiat non-stop în metroul din New York. Acesta este Adi Bulboaca! 

    "Decizia de a participa are legătură directă cu fotografia sau cu zona imaginii, în sensul în care, în 2020 am luat prima dată contact cu Arctic Ultra 6633, documentând participarea unui bun prieten Vlad Pop. Ajuns acolo, în nordul Canadei am avut o serie de fascinații. Prima a fost una strict la nivel vizual, nu mi-a venit să cred că într-o zona în care temperaturile se învârt constant la -30, până la -57 cred că a fost recordul simțit pe pielea mea, într-o zona ca asta, cerul poate fi atât de albastru, și din cauza faptului că cerul era atât de albastru și nimic altceva în afara lui nu se reflecta în zăpadă, umbrele dunelor de zăpadă erau albastre. Mi-a luat vreo două săptămâni să accept că umbrele sunt albastre. Mă tot uitam în aparatul de fotografiat și nu reușeam să înțeleg dacă îmi scapă totuși ceva din setările lui. Într-un final am înțeles că sunt un pic alte reguli vizuale. Am dezvoltat fascinația asta și oricum am hotărât din prima că o să mă tot întorc în zonele, hai să zicem generic, de deasupra cercului polar. 

    În februarie 2023 a luat startul alături de ceilalţi maratonişti. Atunci a reuşit să străbată, în patru zile şi jumătate, 325 din cei 620 de kilometri pe care îi presupunea parcurgea cursei. Deşi nu a trecut linia de sosire, se considera un câştigător pentru că ajunsese la linia de start: rigoarea şi disciplina alergătorului erau acum şi instrumente ale fotografului.

    Începutul lui 2024 l-a găsit încă o dată la linia de start a ultramaratonului. Urma să pornească din km. 0 al Dempster Highway, iar scopul era să ajungă în punctul care marchează trecerea peste cercul polar şi finalul cursei.

    Avea de partea lui toate şansele pentru a trece cu bine prin etapele cursei. Cu toate acestea, Adi Bulboacă a decis să încheie cursa în mod subit şi neaşteptat, datorită unui fenomen optic inedit, cunoscut şi sub numele de Sundog.

    Sundog se produce atunci când lumina solară este refractată de cristalele de gheaţă suspendate în atmosferă. Acest fenomen face parte din categoria halo-urilor, care sunt produse de refracţia şi reflexia luminii.

    Deşi se afla în avantaj pentru a continua cu bine maratonul, Adi Bulboacă s-a găsit în faţa unei alegeri neaşteptate: să alerge în continuare, sau să se oprească şi să se bucure de moment, pe care să-l fotografieze după pofta inimii. Răspunsul la această dilemă a fost simplu şi la obiect: „Fotografia a câştigat astăzi şi alergarea va rămâne mereu în sufletul meu.”

    Fotografii în care apare Sundog-ul, peisaje arctice, portrete ale localnicilor, sau scene din timpul maratoanelor, pot fi văzute în expoziţia temporară deschisă la Muzeul Hărţilor.

    Fri, 19 Apr 2024
Show More Episodes