Filtrar por gênero

Spijkers met Koppen

Spijkers met Koppen

NPO Radio 2 / BNNVARA

Spijkers met Koppen live vanuit café The Florin in Utrecht met muziek, cultuur, cabaret en opvallend nieuws. Presentatie: Willemijn Veenhoven en Dolf Jansen.

475 - De uitzending van 13 april 2024
0:00 / 0:00
1x
  • 475 - De uitzending van 13 april 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: fotograaf Hans Aarsman beheerst de kunst van het observeren als geen ander. Hij deelt zijn talent nu in het theater en aan tafel bij Spijkers. Nadat in Rijswijk het afgelopen jaar tot twee keer toe een vrouw werd vermoord door haar partner, komt burgemeester Huri Sahin in actie. Ze roept alle vrouwen die zich in gevaar voelen op om haar te mailen om hulp.

    Jan Duurt Dijkman vist het liefst de Groningse wateren helemaal schoon met zijn supersterke magneet, maar de stad verbiedt het hem. Bij Spijkers legt Jan uit waarom hij toch gewoon doorgaat. Een belasting voor de superrijken komt er niet, ondanks pogingen in Den Haag en Brussel. Hoogleraar legt uit waarom er grenzen aan extreme rijkdom moeten worden gesteld.

    Cabaretier en filosoof Tim Fransen schreef een nieuw boek over waarom vooruitgang niet altijd de oplossing is. Bij Spijkers legt hij uit waarom. In de Limburgse heuvels wordt onder leiding van natuurkundige Stan Bentvelsen gewerkt aan een zeer ambitieus project. In het mergelgebergte moet een enorme telescoop worden gebouwd die verder bouwt op het werk van Einstein.

    De leerlingen van OBS 't Koppel in Nieuw-Weerdinge hadden een speciaal lied voor de Koning geschreven, maar die laatste zei het koningsdagoptreden toch af. Niet getreurd, in Spijkers met Koppen mag de klas alsnog hun optreden geven.

    Tot slot is er muziek van Sarah Julia, cabaret van Vera van Zelm, Ruud Smulders, Martijn Kardol en Aron Elstak en Kim Schuddeboom is er met de column.

    Sat, 13 Apr 2024 - 1h 38min
  • 474 - De uitzending van 6 april 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: acteur Rick Paul van Mulligen en cabaretier Nina de la Croix bespreken in hun podcast én gelijknamige boek 'Co&Zo' alle dilemma's rondom hun regenbooggezin. De betalingen van Rusland aan Nederlandse politici zijn volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis nog maar het topje van de ijsberg.

    Schrijver Adwin de Kluyver is groot liefhebber van eilanden, maar in zijn boek ‘De Eilanden van goed en kwaad’ vertelt hij hoe eilanden ook vaak als laboratorium werden gebruikt. Fotograaf Kadir van Lohuizen reisde de wereld over om de massaliteit van de voedselindustrie te brengen. Van de grootste koeienranch in Amerika tot flatgebouwen vol sla in China. Nu is er een televisieserie met zijn beelden.

    De maan heeft zijn eigen tijdzone nodig, beweert Amerika. Astrobiologe Inge Loes ten Kate legt uit waarom een dag op de maan 58,7 microseconden korter duurt en waarom een tijdzone eigenlijk nuttig is. In Den Haag wordt een juridische wedstijd van het hoogste niveau gevoerd. Milieudefensie en Shell staan tegenover elkaar in een hoger beroep over de beroemde rechtszaak uit 2021. Journalist Marike Stellinga was er deze week bij en schuift aan bij Spijkers.

    De wasbeer, de zwartbekgrondel en de groene halsbandparkiet hebben twee dingen gemeen: het zijn invasieve exoten en culinair journalist heeft een smakelijk recept ermee bedacht. Bij Spijkers zet hij de borden op tafel.

    Tot slot is er live muziek van Adriaan Persons, cabaret van Marcel Harteveld, Glodi Lugungu, Kiki Schippers en Aron Elstak en Martijn Koning is er met de column.

    Sat, 06 Apr 2024 - 1h 37min
  • 473 - De uitzending van 30 maart 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: Relatieproblemen? Ingewikkelde werksituaties? Journaliste Liesbeth Rasker organiseert elke maandag voor tienduizenden Instagrammers een online ‘kroegpraat’, waar deelnemers elkaar advies geven. Nu is er een podcast. In één week werd een Europese natuurherstelwet getorpedeerd en kwamen alle Europese landbouwministers de boeren tegemoet in het afschaffen van regelgeving. PvdA-GroenLinks Kamerlid Laura Bromet en bioboer Tom Saat zijn boos en schuiven bij ons aan. Het eiland Schokland was een levendig visserseiland, tot het door de overheid in 1859 werd ontruimd. Schrijver Eva Vriend bracht het leven van de ‘Schokkers’ in kaart in haar nieuwe boek Het Eiland van Anna.

    De Gorinchemse burgemeester Reinie Melissant-Briene besloot regelmatig over het lot van verwarde personen, maar vond dat ze veel te weinig van de materie afwist. Tot voor kort, want nu is de burgemeester afgestudeerd als hbo-verpleegkundige. En in Dichter op de Actualiteit blikken dichters Joep Hendrikx en Gershwin Bonevacia terug op het nieuws van de afgelopen maand aan de hand van een door hen uitgekozen gedicht.

    De Afghaanse Mahsa en Mirsana zijn 7 en 8 jaar oud en vluchtten drie jaar geleden voor de Taliban naar Nederland. Fotografe Anke van der Meer brengt in een fotoserie alles in beeld wat de meisjes hier wél, maar in Afghanistan níet hadden kunnen doen. Malou Holshuijsen en Roos Schlikker vragen in hun podcast aan gasten naar verhalen waar ze dachten ‘Dit Komt Nooit Meer Goed’. Nu is er een boek, waarin Malou en Roos hun eigen ‘nooit meer goed’-verhalen delen.

    Tot slot is er live muziek van The Kik, cabaret van Patrick Nederkoorn, Ruud Smulders, Kiki Schippers en Aron Elstak en Teun van den Elzen is er met de column.

    Sat, 30 Mar 2024 - 1h 39min
  • 472 - De uitzending van 23 maart 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: De grootste countryster van het moment is geen roodharige Amerikaan met een geruit overhemd en een banjo, het is Beyonce! Country-specialisten Peter Kwint en Peter Bootsman blikken vooruit op haar nieuwe album dat komende week uitkomt.

    Dit jaar bepaalt de eindtoets voor leerlingen in groep 8 grotendeels naar welke school zij gaan, maar volgens onderwijzers Eva Naaijkens en Erik Ex slaan de toetsuitkomsten de plank regelmatig mis.

    Een novum bij een zwemtoernooi in Eindhoven. Op initiatief van paralympisch zwemmer Liesette Bruinsma en talentcoach Saskia de Jonge kunnen blinde mensen op een speciale tribune de wedstrijd volgen begeleid door een speciale commentator.

    Terwijl Rusland honderdduizenden mensen de dood aanjaagt en zijn dictator een nieuwe termijn heeft gegund, is er in Nederland een groep mensen die actief werkt aan emigratieplannen naar het land. Journaliste Phaedra Werkhoven vertelt wie deze mensen zijn.

    Alex van Keulen is vooral bekend als de ‘tv-makelaar’ van het programma Kopen zonder Kijken. In zijn boek ‘Wat de gek ervoor geeft’ deelt hij tips over hoe je nog een huis kan kopen in de oververhitte huizenmarkt.

    Durf je je leven te riskeren voor een mooie foto? Eddy van Wessel is oorlogsfotograaf en komt al decennia in de gevaarlijkste gebieden. Documentairemaker Joost van Valk volgde hem tijdens zijn werk in Oekraïne.

    De woordgrap, je schaamt je ervoor, maar geniet er stiekem ook van. Van die schaamte hebben Michiel Eijsbouts en Victor Mastboom geen last. Zij organiseren de Nationale Avond van de Woordgrap.

    Het cabaret is in handen van Kiki Schippers, Marcel Harteveld, Erik van Muiswinkel en Aron Elstak. Martijn Koning is er met de column.

    Sat, 23 Mar 2024 - 1h 39min
  • 471 - De uitzending van 16 maart 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: de Rundfunk-boys staan in het theater met Schau. Het Amsterdamse PvdA-raadslid Fatihya Abdi sprak veel kinderen over online veiligheid en schrok enorm. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek legt uit hoe de politiek hen beter kan beschermen.

    De Nostalgisten maken een podcast over de bizarre ontsnapping van Aage M., die live op inbelde bij onze voorganger In De Rooie Haan. Brandweerman Chiel zet de geluiden die hij tegenkomt in zijn werk om in hardstyle muziek. DJ Free Fire zet ook Spijkers met Koppen in vuur en vlam.

    Frénk van der Linden schreef het boek ‘Hoe besta je na’ over de rouw na het verlies van een dierbare. Hij sprak daarvoor onder andere met Onno Bosma over zijn geliefde Ella Vogelaar, maar moest zelf ook nog door een rouwproces. SaudisArabië wil met sport-washing zichzelf wereldwijd zo goed mogelijk op de kaart zetten. NRC-journalist Joris Kooiman reisde af naar het koninkrijk in de zandbak.

    Tot slot is er muziek van Lucky Fonz III, cabaret van Vera van Zelm, Ruud Smulders, Marcel Harteveld, Aron Elstak en Owen Schumacher en Lebbis is de columnist van dienst.

    Sat, 16 Mar 2024 - 1h 38min
Mostrar mais episódios