Podcasts by Category

Svetovalni servis

Svetovalni servis

RTVSLO – Prvi

Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.

2906 - Pospravljanje in urejanje domov
0:00 / 0:00
1x
  • 2906 - Pospravljanje in urejanje domov

    Ste se kdaj znašli v položaju, ko vas je neki prostor v vašem domu na neki način dušil? Nikoli ga zares kljub večkratnim poskusom niste uspeli pospraviti in urediti. Veselje ob pospravljeni garderobni omari ali kuhinjskih predalih je trajalo zgolj kratek čas. Kako pospraviti enkrat za vselej? Na to bo odgovorila gostja četrtkovega Svetovalnega servisa Tina Markun, certificirana svetovalka po metodi znane japonske mojstrice pospravljanja in urejanja doma Marie Kondo. Čeprav ima sistem korenine na drugem koncu sveta, ga lahko preslikamo tudi v naše okolje.

    Thu, 28 Mar 2024
  • 2905 - Poreklo in kakovost medu

    Ste vedeli, da je kar polovica medu, ki se prodaja na evropskem trgu, ponarejena? Zato je zelo pomembno, da izberete med, pri katerem je poreklo dobro znano in kakovost zagotovljena. Slovensko čebelarstvo se odlikuje po dobrih praksah in visokih standardih pridelave medu, poznamo tudi tri zaščitene sheme kakovosti na ravni EU: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo ter Kraški med in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla. Kako izbrati kakovosten med in kako ga pravilno uporabljati, je v sredinem Svetovalnem servisu povedala Tina Žerovnik iz javne svetovalne službe pri Čebelarski zvezi Slovenije.

    Wed, 27 Mar 2024
  • 2904 - Kaj storiti, če upravnik ne opravlja dobro svojega dela?

    Lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah se velikokrat srečujejo s številnimi izzivi in neznankami. Tudi glede upravljanja in plačevanja s sredstvi rezervnega sklada. V večstanovanjskih stavbah, ki imajo več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, morajo etažni lastniki izbrati tudi upravnika. Kaj storiti, če ta ne opravlja dobro svojega dela, in kako poteka njegova razrešitev? O tem v torkovem svetovalnem servisu. Na vprašanja bo odgovarjal Matija Polajnar z Direktorata za stanovanja pri Ministrstvu za solidarno prihodnost.

    Tue, 26 Mar 2024
  • 2903 - Spomladanska oskrba (sobnih) rastlin

    Oskrbo rastlin v notranjih prostorih v zimskem času prilagodimo. Prišla je pomlad in s tem tudi presajanje, obrezovanje ter razmnoževanje rastlin s potaknjenci. Tudi spomladansko sonce je na okenskih policah lahko že premočno. Kako sobne – kot tudi zunanje rastline, ki počasi končujejo prezimovanje – pripraviti na novo sezono? O tem v ponedeljkovem Svetovalnem servisu z doktorico biologije Blanko Ravnjak.

    Mon, 25 Mar 2024
  • 2902 - Do večje rodovitnosti prsti z naravnimi sredstvi

    Kako z naravnimi tehnikami in sredstvi izboljšati rodovitnost prsti, kako zmehčati zbito prst in kako spremeniti lastnosti prsti - strukturo, teksturo, kemijsko sestavo in vrednosti ph, ki niso ugodne? V petkovem Svetovalnem servisu bo na vaša vprašanja odgovarjala dvojna doktorica Ana Vovk, profesorica ekologije in varstva okolja.

    Fri, 22 Mar 2024
Show More Episodes