Podcasts by Category

Host Radiožurnálu

Host Radiožurnálu

Český rozhlas

Pravidelné dopolední a večerní rozhovory s hosty, které nikde jinde neuslyšíte. Každý všední a sobotní večer přivítají moderátoři zajímavé hosty napříč profesemi i obory. Své dotazy pokládejte přes formulář.

Všechny díly podcastu Host Radiožurnálu můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2072 - Infektolog: Léčbu antibiotiky je možné bezpečně zkrátit, aby se u bakterií nevyvinula rezistence
0:00 / 0:00
1x
  • 2072 - Infektolog: Léčbu antibiotiky je možné bezpečně zkrátit, aby se u bakterií nevyvinula rezistence

    Antibiotika patří k nejužitečnějším vědeckým objevům vůbec. Jak je používat i nadále racionálně a bezpečně? Kde nemohou pomoci a nemá smysl je ordinovat? A v čem je problém, když přestanou fungovat? „Bakterie jsou velice šikovné a nejspíš evolučním vývojem si dokážou vyvinout ‚štíty‘ nebo ‚ochranné mechanismy‘, kterými dokážou antibiotikum deaktivovat,“ vysvětluje infektolog Marek Štefan, který o využití antibiotik v klinické praxi napsal knihu. Moderuje Patricie Strouhalová.

    Sun, 14 Apr 2024 - 29min
  • 2071 - Tváříme se, že svět je a priori nebezpečný. Musíme odstraňovat bariéry, říká zakladatel fondu

    „Chvála kroků do neznáma.“ To má být chystaná Konference odvahy a dobrodružství. Jak důležité jsou pro budování vztahů společné zážitky? „Rádi říkáme, že dobrodružství spojuje. To, co spolu prožijeme v nějaké nepřízni, nás opravdu dokáže velmi posílit po vztahové stránce,“ popisuje jeden ze zakladatelů nadačního fondu Dobrodružné výchovy v přírodě a také prázdninové školy Lipnice, Aleš Pokorný.

    Sat, 13 Apr 2024 - 27min
  • 2070 - Jsme opak popelářů. Z odpadků po zaniklých civilizacích rekonstruujeme život, vypráví archeolog

    Archeologické památky neustále mizí, přesto přicházejí nové objevy. „Máme nové technologie, třeba skenování krajiny z letadla, které nám pomůže vidět nejemnější detaily, a třeba se objevují nová mohylová pohřebiště,“ vysvětluje vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity Jiří Macháček. K čemu všemu bude sloužit nová laboratoř archeogenetiky?

    Sun, 07 Apr 2024 - 26min
  • 2069 - Mojí nejnovější vášní je muzikál, říká skladatelka Irglová. S Hansardem nahrává novou desku

    Skladatelka a zpěvačka Markéta Irglová chystá desku s irským písničkářem Glenem Hansardem. Už loni spolu absolvovali turné v Severní Americe, a při té příležitosti složili po delší době společnou píseň. „Za ty roky, co jsem psala svoje desky, jsem se jako písničkářka hodně rozvíjela, o to víc mám co nabídnout, když jsme se teď znova spojili,“ vysvětluje skladatelka, která začala pracovat i na svém muzikálu.

    Sat, 06 Apr 2024 - 28min
  • 2068 - Vajíčka jsou vajíčka. Jsou těsta, ve kterých jsou nezastupitelná, zdůrazňuje gastronomická novinářka

    Gastronomická novinářka Jitka Rákosníková stála u zrodu Pražského kulinářského institutu, časopisů Apetit či Gurmet. Je také autorkou a překladatelkou kuchařek. Její studijní obor byl přitom gastronomii hodně vzdálený. Vystudovala filozofickou fakultu, obor španělština a dějepis. Dokáže si představit pečení bez vajec? Co na jejím velikonočním stole nesmí chybět? Jak správně uvařit vajíčko natvrdo? Ve víkendovém Radiožurnálu se jí ptala Patricie Strouhalová.

    Sun, 31 Mar 2024 - 29min
Show More Episodes