Podcasts by Category

Vorbitorincii

Vorbitorincii

Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

Un podcast despre lume și societate.

92 - Călin Costinaș. Mai puține județe, mai puține primării, mai puțină administrație
0:00 / 0:00
1x
  • 92 - Călin Costinaș. Mai puține județe, mai puține primării, mai puțină administrație

    Și în acest episod de Leaders ne dorim să punem umărul la construcția unei rețele a binelui în România. Astfel, Cătălin Striblea îl are invitat pe timișoreanul Călin Costinaș, Director Adjunct Profi România, companie cu 28.000 de angajați în prezent, cel mai mare angajator din țară.

    Un self-made man, un om care s-a construit pe sine prin muncă, de la 13-14 ani, pentru a ajunge în vârful unei mari companii internaționale. De altfel, educația este și punctul de plecare al discuției, despre care invitatul spune că ”este șansa de scoatere din sărăcie”, iar poveștile pe care le veți auzi spun multe despre condițiile de sărăcie în care trăiesc, azi, mulți dintre copiii din zonele rurale.

    Am mutat apoi discuțiile în zone care ne ”dor” pe toți, de la prețul produselor de la raft, la chestiuni legate de stat și reforme - taxe și efectul lor, cum s-ar putea repara criza bugetară, ce tip de economie trebuie să aibă România pe viitor, cât ajută subvențiile în agricultură, avem nevoie de atâtea primării în țară și de o administrație atât de stufoasă?

    Încheiem optimiști, rețeaua binelui chiar se poate construi în fiecare zi, până la urmă totul depinde de fiecare dintre noi.

     

    15:10 O șansă educației în zonele defavorizate

    38:18 Carne de import sau autohtonă?

    53:08 Modelul polonez

    1:05:45 Care-i treaba cu diferențele de preț între produsele de brand și cele private label

    1:38:47 Tăiem din administrație?

     

     

    Thu, 11 Apr 2024 - 2h 16min
  • 91 - Între Coana Thalia și Conu’ Chirilǎ

    Așteptarea a luat sfârșit. Tudor Chirilă este invitatul ediției cu numărul 80 și ne bucurăm că s-au ”aliniat” planetele și am. Am stat de vorbă despre teatru, muzică, școală, copii și grădinărit, piesele de teatru în regia mamei. A fost o bucurie să stăm de vorbă, nici nu știm când a trecut timpul.

    Altfel am filmat pe 1 aprilie și Radu era cât pe să-l păcălească pe Cătălin, avem câteva recomandări de teatru, Mozart și muzică moldovenească excepțională. Îngrijorările sunt cu Schengen și vize americane și n-am uitat nici de expresii de demult. Finalul e cu cărți, fotbal și mâncare. Să vă fie bine, vizionare plăcută!

     

    00:00 Bancuri noi, au plecat doctorii, câteva kilograme în plus (la Radu, sâc!), planuri de vacanță și dulciuri fără zahăr de la Caransebeș, de la cofetăria Select. Că poate aveți drum prin zonă. 

    18:54 Începem și podcastul doar ne știți, ne iese pe lung 🙂 Am văzut ”Visul american” cu Tudor Chirilă, foarte bun spectacolul, vi-l recomandăm. Radu a predat ultima sa carte, ”Libertatea de depresie”, și a încercat să ne păcălească. Doar era 1 aprilie când filmam.

    48:25 Îngrijorări cu Schengen și viza pentru State. Cum să o reînnoiești, iar dacă nu o ai, e un moment bun să ceri una pentru că șansele de a o primi sunt mari. 

    01:03:04 Tudor Chirilă între teatru și muzică

    02:36:00 Ce înseamnă expresia ”călătorie sprâncenată”? Neașteptările vă aduc noul album al lui Beyonce și vă aduc aminte de Johnny Cash

    02:58:50 Ana Mazzola - Fata mecanică, Marian Coman - Omulețul din perete și Annie Ernaux - Anii la Spuma filelor 

    03:18:45 Fotbal și fotbalamuc cu Naționala lui Edi Iordănescu

    03:36:45 Umplem oalele și ulcelele cu pește. Care poate fi chiar bun.

     

    Fri, 05 Apr 2024 - 3h 48min
  • 90 - Vorbitorincii Leaders. Cum să investești cu cap în România

    Prieteni, nu multe sunt ocaziile să cunoaștem o femeie care a gestionat 7 miliarde de euro, supranumită cea mai puternică femeie din România. Și care, după ce a condus timp de două mandate acest fond de investiții, a luat decizia de pleca din această funcție pentru noi oportunități profesionale.

    Este Andreea Pipernea, fostul CEO al NN pensii, azi antreprenor cu roluri semnificative în lumea afacerilor din România. Îi învață pe alți antreprenori cum să aibă acces la investiții, susține și contribuie la creșterea startup-urilor, a fondat Womanity - o comunitate a femeilor de afaceri din România. 

    Sunt meserii care peste 20 de ani nu vor mai exista, suntem nevoiți să ținem pasul cu aceste schimbări, să învățăm noi specializări, spune Andreea Pipernea. Suntem în fața unor cicluri de meserii, iar nevoia schimbării fiecare o percepe în felul său. Unii se adaptează mai ușor, alții sunt mai rezistenți în fața schimbării, dar e important să ajungi să faci ce îți place, indiferent de vârstă, ne-a mai spus Andreea. 

    Am stat de vorbă despre pensii și am pus întrebarea dacă e posibil ca statul să dea faliment în sistemul de pensii, dar și ce înseamnă să fii bogat în România. Am vorbit despre antreprenorii români, despre București-ul devenit un oraș ofertant pentru expați și despre investițiile imobiliare. De la noi, nu din Dubai. O discuție pragmatică, plină de învățăminte. Vizionare plăcută!

     

    29:50 Poate să dea statul faliment în sistemul de pensii?

    57:45 Cultura olandeză

    1:26:17 Ce-i caracterizează pe antreprenorii români

    1:52:33  Comunitatea Womanity

     

    Thu, 28 Mar 2024 - 2h 21min
  • 89 - Viața pe un divan imaginar. Cu Dia Radu, jurnalist cultural

    Prieteni, întâlnirea cu Dia Radu, jurnalist cultural a fost o reală încântare. O să descoperiți un om admirabil, un minunat intervievator, pasionat de munca sa și, nu în ultimul rând, curajos. Pentru că, auzindu-i întâmplările, noi nu am putut decât să o mai întrebăm dacă nu i-a fost frică să treacă prin toate cele povestite. 

    Altfel, avem suficiente motive să ne îngrijorăm de numărul tot mai mare de români care-și iau cetățenia unuia dintre statele Uniunea Europeană, cărțile au locul lor binemeritat, la fel și fotbalul, doar vorbim despre sferturile Champions League. Admirabila Diana are recomandări culturale și încheiem cu ”platouașe” pline cu de toate. 

     

    00:00 Câteva bancuri, de ce Radu nu și-a dorit să ajungă profesor universitar și depănăm amintiri de pe vremea când eram fumători

    22:44 ”Țăcăneli”, cum le-a spus Radu, cu subsoluri și lifturi, i-am văzut pe Marcel Iureș și The Tiger Lillies, câteva vorbe despre ”Libertatea de depresie”, cartea semnată de Radu Paraschivescu, și ”Bournville” de Jonathan Coe, în traducerea lui Radu. Anunțăm și viitoarea apariție a site-ului Vorbitorincii și două vești bune pentru comunitatea de plătitori.

    56:36 Îngrijorări sănătoase despre plecările românilor după deschiderea granițelor

    1:11:11 Viața pe un divan imaginar. Cu Dia Radu, jurnalist cultural

    2:38:24 Neașteptări cu Willie Nelson și Nirvana

    2:45:48 Spuma filelor aduce cărți minunate: Isabel Allende - Numele mi-l știe vântul, Garcia Marquez - Ne vedem în august, Juan Jacinto Munoz Rengel - O istorie a minciunii, Maria Ressa- Cum sǎ înfrunți un dictator. Lupta pentru viitor

    3:11:40 Sferturile Champions League la Fotbal și fotbalamuc

    3:21:10 Vânătorile Dianei

    3:39:52 Oale, ulcele și tigăi și… platouașe 🙂

     

    Fri, 22 Mar 2024 - 3h 52min
  • 88 - Vorbitorincii Leaders. Trei idei obligatorii pentru viitorul României

    Episodul 10 din Leaders, interviurile aflate sub tutela Vorbitorincii, îl are invitat pe Sergiu Manea, Președinte Executiv BCR. Un om foarte pasionat de munca sa și mândru de tot ce a reușit să pună în practică. Veți înțelege când îl veți auzi despre proiectele destinate copiilor, de exemplu. A câștigat primul salariu încă de pe băncile facultății, când a lucrat într-o bancă pe o poziție de entry level. Aspirațiile l-au dus însă mai departe, când a ajuns să lucreze pentru bănci importante din România şi Londra, iar la 43 de ani a fost numit în fruntea BCR. 

    Am vorbit despre transformările de care este nevoie în Educație pentru că, spune invitatul, ”fiecare copil are dreptul la o viață demnă și are dreptul să știe să facă alegeri în viață”. Ne-am întrebat cum ar arăta Codul Fiscal fără cele 653 de excepții care există în prezent? Dar și dacă România va fi pregătită, fie și în 2027 cum spune dl Ciolacu, pentru taxarea progresivă. Cum ar trebui să fie revizuit Codul Fiscal, pe ce cheltuiește statul român și cum văd românii banii? Aduc fericirea sau sunt ochiul dracului?

    Pentru final am păstrat întrebarea intens dezbătută în primul episod din Baricade, împreună cu Radu Naum: Este România o țară de mâna întâi sau de mâna a doua? 

     

    08:36 Întâlnirea cu Andreas Treichl (Fostul CEO la Erste Group)

    44:50 Economia României azi

    1:19:38 Proiectele BCR în educație

    2:01:02 Este România o țară de mâna întâia sau de mâna a doua? 

    Fri, 15 Mar 2024 - 2h 19min
Show More Episodes