Nach Genre filtern

Echilibru pentru Suflet

Echilibru pentru Suflet

Tania Dihel

Sunt Tania Dihel, psiholog clinician și psihoterapeut. Cred în importanța conștientizării de sine, a ideilor și valorilor care să ne ghideze în viață. Într-o societate în care, în general, oamenii apelează la psiholog doar atunci când se confruntă cu mari dificultăți personale, rolul psihologului în autocunoaștere este foarte puțin folosit. Ori, prin aceste înregistrări vreau să împărtășesc informații utile din domeniul psihoterapiei și dezvoltării personale, în speranța că unii vor găsi răspunsuri sau idei folositoare pentru propriile provocări ale vieții.

7 - #7 Șantajul Emoțional
0:00 / 0:00
1x
  • 7 - #7 Șantajul Emoțional

    Șantajul emoțional - din exterior poate părea evident, dar când te afli în mijlocul lui, e mult mai confuz. Deși șantajul emoțional nu reprezintă în sine un abuz grav, el ajunge să genereze niște riscuri care pun în pericol relațiile noastre cele mai importante și chiar periclitează respectul față de sine. Aș spune că în primul rând afectează relația noastră cu noi înșine, iar mai apoi afectează relația cu ceilalți. Un șantaj este ca o tranzacție, de aceea e esențial să-ți dai seama care este partea ta, cum contribui tu la menținerea lui. Fiecare tip de șantaj are la bază o amenințare („Dacă…, atunci.”), mai mult sau mai puțin evidentă. De multe ori, șantajul presupune un mesaj implicit, care se transmite mai degrabă atitudinal, comportamental, nu neapărat explicit, prin cuvinte (de aceea este și greu de observat, de multe ori). În acest episod, am explorat ce înseamnă șantajul emoțional, ce presupune, cum apare, de ce apare, care este cercul lui vicios, cine este mai predispus la „a cădea pradă” unui șantaj emoțional și ce poți face în acest sens pentru a-ți redobândi echilibrul interior. Dacă și tu te simți șantajat, aș vrea să-ți reamintesc că nu ești singur. Șantajul emoțional este o dilemă de care au parte mulți oameni.

    Wed, 30 Nov 2022 - 25min
  • 6 - #6 Reprimarea Emoțiilor

    Reprimarea emoțiilor este o alternativă la care recurgem des, fie că este vorba despre emoții trăite cu cei dragi, la locul de muncă, la școală, din postura de adult, copil, părinte, angajat. Reprimarea emoțiilor poate fi uneori o alternativă care poate salva relații sau rezolva conflicte, dar, pe termen lung nu are cum să atragă mulțumire sufletească. Cum ziceam și în alt podcast, emoțiile care sunt înăbușite sau ignorate, devin și mai puternice. Problema cu „alungarea” emoțiilor într-un colț al sufletului este că energia acelor emoții continuă să ne saboteze. Emoțiile sunt energie. Atunci când ceva blochează cursul energiei în corp, se creează blocaje, stagnare. Emoțiile neprocesate din interiorul nostru ne generează tot felul de dificultăți personale, psihice și fizice. Așa că de ce să nu înveți care e rolul emoțiilor tale și să le faci să lucreze pentru tine și nu împotriva ta? Cât timp să mai tot fugi de ele și să-ți folosești energia în a le evita? În acest podcast am abordat mai pe larg subiectul emoțiilor reprimate: cum au ajuns să fie reprimate, care sunt consecințele emoțiilor reprimate și ce putem face pentru a le „debloca” și folosi în avantajul nostru. 😊 ☎️ Pentru programari: 🌍 www.echilibrupentrusuflet.ro sau 📞 +40 (770) 949.093 💼 Servicii 👇 http://www.echilibrupentrusuflet.ro/services 🤝 Contact 👇 http://www.echilibrupentrusuflet.ro/contact 👩‍⚕️ Despre mine👇 http://www.echilibrupentrusuflet.ro/about 📚 Jurnalul Psihologului 👇 http://www.echilibrupentrusuflet.ro/articles 👉 Mă găsești și pe Twitter 🦜 https://twitter.com/EchilibruSuflet 👉 Sau Instagram 📸 https://www.instagram.com/echilibrupentrusuflet/ 👉 Sau Facebook 🗣 https://www.facebook.com/EchilibruPentruSuflet Muzica: –––––––––––––––––––––––––––––– Fresh Up by tubebackr https://soundcloud.com/tubebackr Creative Commons — Attribution-NoDerivs 3.0 Unported — CC BY-ND 3.0 Free Download / Stream: https://bit.ly/2V8TcH1 Music promoted by Audio Library https://youtu.be/GFMgnLRhVYw –––––––––––––––––––––––––––––– Coffee by Alex-Productions https://soundcloud.com/alexproduction... Creative Commons — Attribution 3.0 Unported — CC BY 3.0 Free Download / Stream: https://bit.ly/3IwaQZy Music promoted by Audio Library https://youtu.be/QfADnDnhEAQ –––––––––––––––––––––––––––––– Song: LiQWYD - We Got Something Music provided by Vlog No Copyright Music. Creative Commons - Attribution 3.0 Unported Video Link: https://youtu.be/7Rj182Kt-FU ––––––––––––––––––––––––––––––

    Sun, 31 Jul 2022 - 24min
  • 5 - #5 Când îți eviți emoțiile, te eviți pe tine

    Emoțiile vorbesc întotdeauna despre noi și de aceea am decis ca în acest episod al podcast-ului să vă povestesc despre ele: ce sunt emoțiile, de ce apar, ce mesaje vor să ne transmită și de ce avem tendința să fugim de ele, să le evităm sau să le negăm. Noi suntem încercați în permanență de emoții. Ne obișnuim ușor cu emoțiile pozitive, dar pe cele „negative” le suportăm mai greu. Ne bulversează, ne destabilizează și credem că trebule să le potolim. Însă nu e chiar așa. Emoțiile noastre sunt mesagerii nevoilor noastre. Dacă le evităm, nu mai reușim să ne dăm seama ce vor să ne spună, și, în consecință, ne deconectăm de noi înșine. Iar dacă le evităm de suficiente ori, ele se vor somatiza. Oricât de mult ai încerca să-ți eviți emoțiile, ele te vor prinde din urmă. Așadar, cunoaște-le pentru a le înțelege mai bine și pentru a le folosi în avantajul tău.

    Sat, 30 Oct 2021 - 23min
  • 4 - #4 De ce nu ne plac sfaturile?

    Cei mai mulți dintre noi oferim sfaturi cu intenții bune. Și, din moment ce vrem să ajutăm, pare că nu facem niciun rău, nu-i așa? Ei bine, nu. Astăzi vom explora mai multe motive pentru care oamenii nu au nevoie de sfaturi necerute, cum afectează acestea relațiile noastre și ce poți face tu ca să oferi sfaturi atunci când e nevoie de ele.

    Sat, 25 Sep 2021 - 21min
  • 3 - #3 Depresia pe înțelesul tuturor

    În acest episod am discutat despre Depresie, despre emoțiile și gândurile asociate ei și de ce uneori o recunoaștem atât de greu. Realitatea este că oricine poate avea depresie. Nu contează că ești o persoană de succes, că ești populară, că ai sau nu ai bani. Depresia e mai degrabă un semnal că ceva important pentru tine s-a pierdut pe drum, ceva te-a deconectat de adevăratele tale nevoi și așteptări.

    Fri, 2 Jul 2021 - 23min
Weitere Folgen anzeigen