Nach Genre filtern

Εθνικό Θέατρο - Κύκλος συζητήσεων

Εθνικό Θέατρο - Κύκλος συζητήσεων

National Theatre of Greece

Ο κύκλος συζητήσεων 2022-2023 του Εθνικού Θεάτρου, τώρα και σε podcast!

4 - Οι Προβοκάτορες του Γιάννη Αποσκίτη
0:00 / 0:00
1x
  • 4 - Οι Προβοκάτορες του Γιάννη Αποσκίτη

    Ένα podcast για τους Προβοκάτορες του Γιάννη Αποσκίτη, μια παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Ορέστη Σταυρόπουλου.

    Ο συγγραφέας Γιάννης Αποσκίτης, ο σκηνοθέτης Ορέστης Σταυρόπουλος και ο συνεργάτης στη δραματουργία και υπεύθυνος για τα βίντεο Δημήτρης Σταυρόπουλος συζητούν με την Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, δραματολόγο της παράστασης, για όσα τους απασχόλησαν στη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας: Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς τι είναι πραγματικό σε έναν κόσμο γεμάτο από fake news και κατασκευασμένες αφηγήσεις; Πώς ζωντανεύει επί σκηνής ένα οργουελικό σύμπαν και μάλιστα με τη μορφή μαύρης κωμωδίας; Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ένας συγγραφέας που συμμετέχει στην πρόβα και δουλεύει πλάι στον σκηνοθέτη και τον συνεργάτη δραματουργό; Στη διάρκεια του podcast ακούγονται μουσικά θέματα από την παράσταση σε σύνθεση Άγγελου Τριανταφύλλου, ενώ οι ηθοποιοί Λάμπρος Γραμματικός και Εριέττα Μανούρη μάς μεταφέρουν «πραγματικά» ηχητικά θραύσματα από το φανταστικό κράτος της Ωρυγίας.


    *«Η εκπομπή περιέχει υποσυνείδητο μήνυμα, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την ακρόασή της από το κοινό. Ταυτόχρονη παρακολούθηση της με σκρολάρισμα μπορεί να προκαλέσει δυσγευσία, κεφαλαλγία, διάρροια, εμετό, ναυτία και κοιλιακό άλγος.


    Απολαύστε υπεύθυνα.»


    Οι προβοκάτορες

    Όλη η αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα από το φανταστικό κράτος της Ωρυγίας. Στις εγκαταστάσεις ενός στούντιο, στο γραφείο δύο κυβερνητικών υπαλλήλων και σε αμέτρητες οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών των πολιτών της Ωρυγίας, μιας φανταστικής χώρας που θυμίζει τον δικό μας κόσμο, εκεί εκτυλίσσονται οι Προβοκάτορες. Η πραγματικότητα βιώνεται ως ένας συνεχής κύκλος ειδήσεων που εξαπλώνονται αστραπιαία και ξεχνιούνται εξίσου γρήγορα. Όλα τα πρόσωπα του έργου μετεωρίζονται ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, γίνονται ηθοποιοί για να κατασκευάσουν μια εικόνα, μια είδηση. Αν όμως η αλήθεια δεν είναι πια απλώς υποκειμενική αλλά προϊόν κατασκευής, τότε τι σημαίνει αυτό για μας τους ίδιους και τις αναμνήσεις μας; Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς πού αρχίζει και πού τελειώνει το θέαμα;


    Διπλό βάπτισμα του πυρός για τον συγγραφέα Γιάννη Αποσκίτη και τον Ορέστη Σταυρόπουλο, απόφοιτο του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με μια σουρεαλιστική κωμωδία που σατιρίζει τους μηχανισμούς της εξουσίας και των fake news. Οι δύο δημιουργοί στρέφουν τη ματιά τους στην εξάπλωση της μετα-αλήθειας στις σύγχρονες κοινωνίες, στον παραλογισμό που δεν αναγνωρίζουμε ως τέτοιο, αλλά ως φυσικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και στην εργαλειοποίηση της αρχετυπικής ανάγκης του ανθρώπου να ανήκει σε ένα σύνολο που το ενώνει ένα κοινό αφήγημα.

    Wed, 04 Jan 2023 - 26min
  • 3 - Τα φώτα της πόλης - Τσάρλι Τσάπλιν

    Ένα podcast για τα Φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου, στίχους Σταύρου Σταύρου και σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ.

    Η Σοφία Ευτυχιάδου συνομιλεί σε αυτό το podcast με τον Θοδωρή Οικονόμου και την Αμάλια Μπένετ, αποκαλύπτοντας κρυφές πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας: πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη μεταφορά της εμβληματικής ταινίας του Τσάπλιν στο θέατρο, πώς διαμορφώθηκε η φόρμα της παράστασης, πώς δούλεψε ο θίασος στις πρόβες, ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε. Το podcast κλείνει με μια …έκπληξη. Στη διάρκειά του ακούγονται αποσπάσματα από μουσικές συνθέσεις του Θοδωρή Οικονόμου για την παράσταση.

    Με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής, τα Φώτα της πόλης, το διαχρονικό και αξεπέραστο αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία και ταυτόχρονα μια αστική παραβολή που πραγματεύεται την κοινωνική αδικία, αλλά και την άδολη αγάπη. Μια ταινία με το ωραιότερο φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα έργο-καθρέφτης της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει την ασυμβίβαστη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τον έρωτα χωρίς όρια.

    Η παράσταση διαδραματίζεται στον χώρο ενός κινηματογραφικού στούντιο και ακολουθεί την πλοκή της ταινίας του 1931, όπου ο Τσάρλι Τσάπλιν, ως άνεργος περιπλανώμενος Σαρλώ, ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση. Ο ρακένδυτος ήρωας αγωνίζεται να επιβιώσει στο βίαιο περιβάλλον του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού και με όπλο του τον αλτρουισμό και τη γενναιοδωρία, καταφέρνει να προσφέρει στην αγαπημένη του το πολυτιμότερο δώρο.

    Η παράσταση έχει τη μορφή ενός ιδιότυπου μιούζικαλ, με τη ζωντανή μουσική, τα τραγούδια, τη δράση και την ενέργεια των δημιουργών να συστρατεύονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδιοφυή «μελαγχολικό κλόουν», τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, τις αρχετυπικές αξίες της ζωής.

    INFO: https://www.n-t.gr/el/events/repertory/Ta_fwta_tis_polis

    Sat, 24 Dec 2022 - 43min
  • 2 - Φύλο και σεξουαλικότητα: Η ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα και οι διεκδικήσεις σήμερα

    Ο κύκλος συζητήσεων που άνοιξε το Εθνικό Θέατρο πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη συνεχίζεται. Μια δημόσια συζήτηση που οργάνωσε το Εθνικό Θέατρο με θέμα: «Φύλο και σεξουαλικότητα: Η ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα και οι διεκδικήσεις σήμερα»,πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ.

    Συμμετείχαν:

    Βασιλική Βουβάκη, Άννα Κουρουπού, Μιμή Μανωλιά, Χαρά Νικολάου, Μιχάλης Οικονόμου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Πάολα Ρεβενιώτη, Νικολέττα Πικραμένου

    Συντονισμός: 'Ελενα -'Ολγα Χρηστίδη

    Fri, 18 Nov 2022 - 2h 01min
  • 1 - Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo

    Η συζήτηση για το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo, που εγκαινίασε τον κύκλο συζητήσεων του Εθνικού Θεάτρου για το 2022-2023.

    Συμμετείχαν:

    Φένια Αποστόλου, Ιώ Βουλγαράκη, Γιώργος Καπουτζίδης, Ακύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Καραντζάς, Ίντρα Κέιν, Ρένια Λουϊζίδου, Γιάννης Μόσχος, Σπύρος Μπιμπίλας, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη

    Συντονισμός: Σοφία Ευτυχιάδου

    Mon, 10 Oct 2022 - 2h 11min