Nach Genre filtern

Στη Φούσκα μας, με τη Λένα Φουτσιτζή

Στη Φούσκα μας, με τη Λένα Φουτσιτζή

Womanlandia | Λένα Φουτσιτζή

Τι υπάρχει πίσω από τους τίτλους των ειδήσεων; Ένα podcast της Λένας Φουτσιτζή για τις πληροφορίες που νομίζουμε ότι λάβαμε αλλά δεν έχουμε τον χρόνο να επεξεργαστούμε σε περισσότερο βάθος.

10 - Το αδύναμο μήνυμα της Ημέρας των Γυναικών
0:00 / 0:00
1x
 • 10 - Το αδύναμο μήνυμα της Ημέρας των Γυναικών

  Θεωρητικά, είναι μια μέρα διεκδίκησης και υπενθύμισης των γυναικείων αιτημάτων. Πρακτικά, ζούμε μια εκδοχή Ντίσνεϊ - κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί στη χειρότερη, βιώνουμε υποτίμηση.

  Fri, 10 Mar 2023 - 17min
 • 9 - Φύλο και Οικογενειακή Φροντίδα, με τη Μιρέλα Διαλετή

  Με αφορμή τη θεματική του προηγούμενου μήνα, η Μιρέλα εξετάζει το ζήτημα της οικογενειακής και απλήρωτης γυναικείας φροντίδας από τη σκοπιά του φύλου, αναλύοντας τα διπλά σεξιστικά standards στη καθημερινή φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτούμε έννοιες όπως “άξια κόρη” ή “άξιος γιός” με βάση το φύλο και τη σχέση του με τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

  Fri, 10 Feb 2023 - 12min
 • 8 - Η τέλεια κόρη κάνει την τέλεια μάνα: η αλυσίδα καταπίεσης μεταξύ των γυναικών εντός της οικογένειας

  Η τρομαχτική πίεση που δέχονται οι γυναίκες να είναι τέλειες κόρες τις μετατρέπει σε καταπιεστικές μητέρες που βασανίζονται από συνεχή ανεπάρκεια. Το γαϊτανάκι που θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για απλή επάρκεια διαλύει τον δεσμό μητέρας και κόρης, βάζοντας σαθρές βάσεις στα νέα κορίτσια, που αδυνατούν να βρουν την αυτοπεποίθηση να βρουν τον δικό τους δρόμο.

  Fri, 13 Jan 2023 - 15min
 • 7 - WMNL Special: Φεμινισμός, Χρήματα και ο Μύθος του 50-50

  Η Λασκαρίνα Λιακάκου και η Μιρέλα Διαλετή σε ένα special podcast episode της Womanlandia. Ποια η διαφορά αριθμητικής και αναλογικής οικονομικής ισότητας; Τι θα απαντoύσατε σε όσους απαιτούν να πληρώνετε τα πάντα “στο ίσο” επειδή είστε σωστές φεμινίστριες, παρά το γεγονός ότι δεν βγάζετε τα ίδια χρήματα; Το άγχος πολλών φεμινιστριών να μη θεωρηθούν οικονομικά εξαρτημένες επειδή μπορεί να ζητήσουν από έναν ισχυρότερο οικονομικά σύντροφο ή σύζυγο να πληρώσει κάτι παραπάνω στα καθημερινά ή μη έξοδα είναι ένα ζήτημα που έχουμε παρατηρήσει ότι απασχολεί πολλές γυναίκες σήμερα. Στο Podcast αυτό συζητάμε για την κοινωνική επιταγή που συνεπάγεται ο “σωστός” φεμινισμός να πληρώνονται όλα 50-50, δηλαδή στο μισό, καθώς και το φεμινιστόμετρο που προσδιορίζει την επιταγή αυτή. Ξεκινώντας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις οικονομικές συνήθειες διαχείρισης του οικογενειακού προϋπολογισμού, συνεχίζουμε μιλώντας για τον τον θεσμό της προίκας στην Ελλάδα και φτάνουμε στην ιστορική δαιμονοποίηση μιας ακόμα μοναδικής απειλής για την πατριαρχία: Της Goldigger.

  Thu, 20 Oct 2022 - 34min
 • 6 - Είναι η θεωρία της προσκόλλησης σεξισμός με άλλο όνομα;

  Όσο οι θεωρίες ανατροφής παιδιών μοιάζουν να εξελίσσονται, τόσο ανακυκλώνονται. Μια εξήγηση για τον τρόπο και τους λόγους που εδραιώνεται το attachment theory στις γυναίκες της μέσης τάξης, που δίνουν την πιο ανταγωνιστική μάχη της ζωής τους μεγαλώνοντας παιδιά.

  Fri, 9 Dec 2022 - 20min
Weitere Folgen anzeigen