Filtra per genere

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

Jan och Caroline Bolmeson

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv bortom pengar genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. 😊💰


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

401 - Kortpodd: Besviken över barnsparande som stått på bankkonto i 10 år, vad gör jag nu? Bara 3 år kvar... 😢
0:00 / 0:00
1x
  • 401 - Kortpodd: Besviken över barnsparande som stått på bankkonto i 10 år, vad gör jag nu? Bara 3 år kvar... 😢

    Jag är besviken över att ha sparat till barnen på bankkonto i 10 år, nu är det bara 3 år kvar, vad gör jag? 😢


    Det var en fråga som kom in från er i communityn och i denna kortpodd delar jag med mig några av mina spontana tankar. För det första upplever jag att det finns en myt om att man som förälder måste ge sin barn pengar när de fyller 18, annars är man inte en bra förälder. Det stämmer inte, de flesta får inga pengar och jag fick inga pengar och det gick bra ändå.


    För det andra så upplever jag att det är mycket viktigare att i så fall fokusera de kommande 3 åren på att utforska ämnet pengar tillsammans med barnen, istället för att fokusera på att spara ihop ett belopp till dem. Att dela med sig av misstaget och insikten från det. Att visa att man som förälder inte heller har full koll, gör sitt bästa och fattar så fort man hinner.


    På det sättet kan de kommande 3 åren bli mycket viktigare än något annat man hade kunnat göra, eftersom om man tittar på barnets livstid, så är pengarna det eventuellt skulle få på 18 års dagen en så liten del av den totala intjäningen som barnet kommer ha över livet. Därför tycker jag att det är mycket viktigare att ge bort kompetens, ekonomisk självförtroende och en ekonomisk självkänsla. Det kommer spela en mycket större roll än en klumpsumma vid 18-år.


    ▸ Så tänker jag spontant jag, vad tänker du?


    Skriv gärna en kommentar eller följ diskussionen i forumet. Där kan du även ställa egna frågor och få svar, eller bara se vad vi andra pratar om.


    Tack för att du följer och lyssnar!

    Jan



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Tue, 30 Apr 2024 - 3min
  • 399 - Mat, Mallorca och Relationer 🌞🌴 | Att gå efter sin dröm med Lotta Hellzén #355

    Svaret till frågan: "Vad är ett rikt liv?" är helt och hållet unikt för var och en av oss. I dagens avsnitt intervjuar vi Lotta Hellzén som ger sin bild av vad ett rikt liv är för henne. I sommar tar hon nämligen ett stort steg att gå efter sin dröm som kretsat kring Mallorca, Mat och Relationer. Häng med och inspireras av hennes berättelse. 🌞🌴


    Lotta som är i 55-års åldern delar med sig av sin resa, som varit långt ifrån spikrak. Den har innehållit allt från egenföretagande inom restaurang till att byta yrkesbana och plugga till fastighetsmäklare och en skilsmässa för något år sedan. Hon delar med sig om utmaningarna men också växten som det inneburit.


    Några av de punkter vi pratar om är:


    Våga lyssna inåt och att leva livet på sina egna villkor, oavsett vad andra tycker, tänker och sägerPrioritera det som ger energi och glädje i livetVara flexibel och öppen för nya möjligheter Våga ta steget och prova Våga använda de resurser (t.ex. pengar) man har för att göra livet rikt här och nu


    Vi får även höra om Lottas kärlek till mat och hur hon planerar att njuta av livet på Mallorca, hur hennes barn har reagerat på flyttplanerna och hur hon resonerar kring pensionsplanering och framtidsfullmakter. Oavsett om du själv står inför en stor förändring i livet eller bara behöver lite inspiration, är detta ett avsnitt du inte vill missa. ❤️


    Tack för att du tittar, lyssnar och följer!

    Jan, Caroline och Lotta


    Länkar

    Följ diskussionen i forumet:

    https://rikatillsammans.se/forum/t/


    Patreon (tack för ditt stöd att vi kan göra dessa avsnitt utan spons):

    https://www.patreon.com/join/rikatillsammans


    Innehållsförteckning

    00:00:00 Intro00:02:24 Från Ängelholm till Mallorca 00:07:10 Varför just Mallorca?00:11:56 Att släppa prestigen och våga prova sig fram00:17:46 En vardagslyxare i stort och smått00:22:34 Hur Lotta lärt känna sig själv00:26:33 Att gå mot strömmen00:32:02 Ta hjälp av experter00:38:34 60% av svenskar vill byta jobb00:42:16 Möte med Monica från Pensionsguiden00:46:35 Lottas barn00:51:50 Samla alla viktiga dokument såhär00:56:54 Lottas uttagsstrategi för pensionen01:02:15 Att ta första steget01:08:02 Lev livet på dina villkor01:12:48 Låt din livskompass guide dig i livet01:16:00 Funderingar om framtiden

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Sun, 21 Apr 2024 - 1h 22min
  • 398 - Kortpodd: Sälja aktier och fonder som gått dåligt idag eller vänta tills de hämtat sig?

    Ska man behålla eller sälja tillgångar som gått dåligt? Eller nu när man är inspirerad av indexfonder, ska man byta till dem direkt, eller vänta tills de befintliga aktierna och fonderna har återhämtat sig?


    Det här är en fråga som jag tror att vi alla någon gång har haft (eller kommer att ha). Dagens kortavsnitt är till följd av ett fint mejl från en kille i 20 års åldern som undrade just på detta temat. Han hade köpt hajpade aktier som nu visade röda minussiffror. 🙈


    Man kan tänka på den här frågan på två sätt:


    1) Det första resonemanget är att "cut your losses" på direkten och låt dina vinnare fortsätta löpa. Resonemanget bygger på en metafor om travhäster som jag fick förklarat för mig för länge sedan. Föreställ dig att du går till travbanan och ska satsa på en häst. Skulle du då satsa på hästen som har förlorat de senaste 10 loppen eller den som vunnit de senaste 10 loppen? Få av oss hade tänkt att sätta pengarna på den förlorande hästen och tänka "nu är det väl hans tur!".


    Samma sak gäller på börsen, förlorande investeringar tenderar att fortsätta förlora. Det finns mycket data på ovan, t.ex. 44% av aktierna som ingick i det bred indexet Russell 3000 mellan 1980-2020 och föll minst 70% återhämtade sig aldrig dvs förlorare fortsätter förlora.



    Det andra sättet är att:


    2) Ställ dig själv frågan: "hade jag köpt den här tillgången idag med nya pengar?" Om svaret är nej på frågan bör du troligen sälja. Ett intressant nyans av det här är att vid varje tillfälle där du väljer att inte sälja är också ett aktivt val eftersom du väljer att behålla. Att vara "passiv" och vänta på vändningen kan alltså ses som ett aktivt val.


    Det som man dock bör ha koll på är att en eventuell försäljning av värdepapper man har haft länge - i t.ex. en aktie- eller fonddepå kan utlösa en skatteeffekt som man behöver vara medveten om. Är du osäker fråga i forumet eller ta kontakt med en finansiell rådgivare.


    Avslutningsvis vill vi verkligen påminna om att allt sparande har en risk, fondrobot/indexfonder inkluderat som jag nämner i avsnittet. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning.


    Läs mer om risk i avsnitt #343


    Om du vill få en introduktion till hur vi tänker kring sparande, då är avsnitt #99 ett bra ställe att börja på. 🙂


    Avsnitt #99


    Lycka till med ditt sparande!

    Jan



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 17 Apr 2024 - 6min
  • 397 - Sparsamhet vs Skönhet: en intern pengakonflikt | Om pengaperspektiv och växa med sina pengar #354

    Många av oss har olika värderingar, önskningar och saker vi tycker är viktigt kring pengar. Dessa saker kan ibland hamna till synes i konflikt med varandra. För mig är en sådan sak sparsamhet (till följd av en ekonomisk oro) samtidigt som jag har en önskan om att använda dem för frihet.


    Caroline har också en önskan om att lägga pengar på hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. Därför dyker vi ner i ämnet med exempel från vårt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre pengakonflikter och era kommentarer kring att växa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv.


    Först och främst ett stort tack till dig och alla andra som engagerade sig i förra veckans avsnitt med en mängd fina kommentar, inspel och utmaningar. Allt från indexqueen som erbjöd sig att kidnappa Caroline med en minibuss och ta med henne på en shopping-weekend till AnthonB, Miljonar_innan_30 och Gabriel för nya perspektiv på hur man kan se på sin portfölj.


    I dagens avsnitt reflekterar vi på dessa kommentarer, allt från:


    Att istället för att se ett skifte i portföljen som 100.000 kr om dagen, att se det som att i snitt vid 4% på årsbasis borde portföljen ge ca 1.000 kr extra möjlighet att spendera om dagen (tack Miljonar_innan_30)Att som Axr skriver se sällanköpsvaror i en FIRE-situation utifrån deras livslängd istället för hur de påverkar likviditeten här och nu.Att som Gabriel skriver att det kanske handlar om att levla synen på pengar för mig. Där jag har mina två personligheter ekonomisk oro och önskan om frihet.För Caroline handlar det om konflikten mellan värderingarna sparsamhet och skönhet där hon ändå tycker om fina saker, men som vi var inne på i förra avsnittet att många av oss har så svårt att unna oss själva.


    Jag gillar dagens avsnitt, men när jag lyssnade genom det fick jag en farhåga om att det kan låta som att vi lite har tappat det. Särskilt när vi kommer in på samtalet om Zimmerman-klänningar för 10.000 kr som vi hade i chatten häromdagen. Poängen med att växa med sina pengar handlar för mig i avsnittet inte om att spendera för spenderandets skull.


    Det handlar snarare om att våga gå efter att få ut så mycket rikedom i livet som möjligt utifrån det som är viktigt för en själv. När det gäller Caroline så vet jag att hon många gånger inte unnar sig saker som hade gjort henne glad och som går i linje med hennes värderingar. I brist på annat exempel blev det just dessa klänningar även om det kan handla om vad som.


    Ja, nu blev det lite virrigt, men det är lite som i avsnittet och så det måsta få lov att få vara när man inte har helt 100% koll. Som vi alltid brukar säga; vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner! ❤😉


    Tack för denna veckan!

    Jan och Caroline


    Länkar

    Följ diksussionen i forumetStöd oss via Patreon


    Innehållsförteckning

    00:00:00 Intro00:06:00 Steget till lyxfällan är långt (för dig som är en sparare)00:10:38 Att ta mer plats på den ekonomiska spelplanen i en relation00:17:35 Vad skulle hända om Caroline vågade ta mer plats på planen?00:20:03 Caroline bör ha en crazy weekend!00:27:43 Rädslan att förlora sitt eget kapital00:32:59 Känslan av att tappa kontrollen00:38:04 Högsta syftet med sparsamhet & skönhet00:42:16 Tricket i balans00:45:47 När känner Jan sig rik00:51:56 Att träna på frihet i vardagen för Jan00:55.37 Fler kommentarer till förra avsnittet00:59:20 Tankesätt för sällanköpsvaror01:06:24 Reflektion på avsnittet

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Sun, 14 Apr 2024 - 1h 10min
  • 396 - Kortpodd: Är Private Banking ett bra komplement till indexfonder?

    🤔 Private banking istället för, eller som komplement till, billiga indexfonder?


    Det här var en fråga som kom in från er i communityn och mitt svar på frågan är: Nej, nej, nej och nej…. 😱😨


    Så här tänker jag och det är som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste åren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. Både privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 


    Min upplevelse är att det är supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden på event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man får kontakt med deras analysteam, strateger och får allt möjligt man ber om. Samtidigt så gör de ju inte det av välgörenhet, utan alla banker är vinstdrivande bolag. Så någonstans betalar man för det. 


    Då uppstår frågan - är det värt det? Min uppfattning är att i de flesta fall nej. Det finns inte några heliga graler där ute och över tid så tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna är populärt, till synes exklusivt men framförallt är det ofta dyrt och dåligt. 


    Vän av ordning kan peka på saker som t.ex. lägre ränta på bostadslån. Visst det kan stämma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) så har jag på Avanzas exklusiva Private Banking bolån exakt samma ränta som många av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 


    Så jag skulle generellt avråda från att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova på det, bli “wine’d and dine’d” och träffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. Ställ gärna frågor om just din aktör i forumet så kan vi nog hitta både en och två personer i communityn som har provat och lämnat. 


    Det här är något som vi pratar om rätt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att “Ju rikare du blir desto mer får du betala och sämre investeringar får du”. Gräset är ofta inte grönare på andra sidan (eller som amerikanerna säger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) 🤣 . Avsnittet heter “Sanningen om jakten på den bättre investeringen”. 


    Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra ändå. 🤣🙈


    Så tänker jag, vad tänker du? 

    Jan



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 10 Apr 2024 - 7min
Mostra altri episodi