Filtrar por gênero

Zápisník zahraničních zpravodajů

Zápisník zahraničních zpravodajů

Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Všechny díly podcastu Zápisník zahraničních zpravodajů můžete pohodlně poslouchat v mobilní aplikaci mujRozhlas pro Android a iOS nebo na webu mujRozhlas.cz.

2474 - „Užupis je nezávislý!“ Aprílová republika ve Vilniusu proměnila no-go zónu v pouliční galerii
0:00 / 0:00
1x
  • 2474 - „Užupis je nezávislý!“ Aprílová republika ve Vilniusu proměnila no-go zónu v pouliční galerii

    Do čtvrti za řekou Vilnia ve Vilniusu by se ještě před třiceti lety odvážil zajít jen dobrodruh nebo neznalec, zvlášť po setmění. Dnes je to místo pouličního umění, galerií, ateliérů, kaváren a bláznivých oslav. A to díky skupině umělců a utopistů, kteří tu na Apríla roku 1997 vyhlásili nezávislou republiku Užupis.

    Wed, 01 May 2024 - 03min
  • 2473 - Tolerantní lídr i konzervativec. Poslední roky strávil Woodrow Wilson nedaleko Bílého domu

    Woodrow Wilson byl americkým prezidentem v době 1. světové války. Výrazně se zasloužil o poválečné uspořádání Evropy a také o vznik Československa. Od mladého státu tehdy dostal darem ve své době unikátní kapesní hodinky s ciferníkem ukazujícím, kolik je hodin v různých městech na světě. Jsou uložené ve Washingtonu v domě, ve kterém Woodrow Wilson po skončení prezidentského mandátu až do roku 1924 bydlel.

    Tue, 30 Apr 2024 - 03min
  • 2472 - „Otevřel jsem garáž a táta se rozbrečel.“ Muzeum veteránů na Maltě je rodinný podnik s příběhem

    Malta je sice rozlohou nejmenší stát Evropské unie, i tak ale má na starém kontinentě svá prvenství. Najdete tam třeba jedno z nejoblíbenějších muzeí aut nejen v Evropě, ale na celém světě. Vyplývá to alespoň z hodnocení odborníků automobilového serveru Auto Trader. Na ploše tří tisíc metrů čtverečních je v muzeu k vidění přes 70 nablýskaných závodních aut z minulého století. Obdivovat tam můžete třeba staré jaguáry, vozy Aston Martin, Alfa Romeo nebo mercedesy.

    Sun, 28 Apr 2024 - 03min
  • 2471 - Gin s mravenci, rum z řepy a cibulová tequilla. Ochutnejte Madsovy udržitelné destiláty

    Všechno jde, když se chce, říká jedno známé české rčení. Řídí se jím i Mads Nielsen z dánského ostrova Samsø, který tam v roce 2017 založil palírnu alkoholu. Na ostrov se vrátil z Karibiku, kde se naučil vyrábět rum, a chtěl v tom v Dánsku pokračovat. Jen místo dovážení cukrové třtiny se rozhodl použít cukrovou řepu.

    Fri, 26 Apr 2024 - 03min
  • 2470 - Největší komiks na světě je starý 650 let. Tapiserie Apokalypsy si sama prošla apokalypsou

    Středověký hrad ve francouzském Angers ukrývá nevšední poklad. Není totiž ze zlata ani z drahokamů. Více než stometrová tapiserie Apokalypsy ze 14. století je svého druhu největší na světě. I proto je zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO a místní o svém světovém unikátu mluví jako o největším středověkém komiksu.

    Thu, 25 Apr 2024 - 03min
Mostrar mais episódios