Podcasts by Category

Radyo Bienal

Radyo Bienal

Açık Radyo 95.0

17. İstanbul Bienali, radyo dalgalarıyla yayılmaya başlıyor! Açık Radyo bienalin hem katılımcısı hem de mekânlarından biri olarak konumlanıyor. Radyo Bienal programında 17. İstanbul Bienali katılımcılarının Açık Radyo’ya özel ürettikleri işler, arşiv sesleri, ses müdahaleleri, söyleşiler ve şiir okumalarını içeren program, farklı disiplinlerden birçok sanatçı, araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçıyı konuk ediyor. Açık Radyo’nun 25 yılı aşkın yayın arşivinden sesler de bu Radyo Bienal’inde yerini alıyor. (Hazırlayan ve sunan: Zeynep Pekünlü)

25 - Unutulmuş yolları yeniden keşfetmek
0:00 / 0:00
1x
  • 25 - Unutulmuş yolları yeniden keşfetmek

    17. İstanbul Bienali sanatçılarından Fernando García-Dory, kültür ve doğa arasındaki ilişkiyi kırsal yaşamda kimlik ve toplumsal değişim gibi bağlamlarda inceleyen bir sanatçı ve agro-ekolog. Radyo Bienal'in bu son programı, biyolojik ve kültürel açıdan çeşitli, adil, ekolojik ve toplumsal olarak sürdürülebilir bir yerküre vizyonuyla çalışan Yerküre Kooperatifi’nden Olcay Bingöl ve Fatih Tatari’yle García-Dory'nin söyleşisine yer veriyor. Söyleşiye sanatçının Yerküre Kooperatifi’yle birlikte Kars bölgesinde gerçekleştirdiği saha gezisine, bölgede yerel halkın yıllardır sürdürdüğü çalışmalara ve saha gezisi sırasında kaydedilen ses ve görüşme kayıtları eşlik ediyor. Oda Projesi’nin “Dedikodu görünmezi görünür kılar mı?” sorusuyla konuk olduğu program, “Venüslü Kadınların Serüvenleri”nin son bölümüyle Radyo Bienal'in kapanışını yapıyor.

    Mon, 25 Oct 2021
  • 24 - İstanbul limanları

    Ses kompozisyonları, performansları ve elektro-akustik besteleriyle bilinen sanatçı Tarek Atoui, 2015 yılından bu yana sürdürdüğü Atina, Abu Dabi, Singapur, Porto ve Beyrut limanlarına dair projesine, 17. İstanbul Bienali'yle birlikte İstanbul limanlarını ekliyor. Atoui’nin ses kayıtçısı Eric La Casa’yla birlikte İstanbul’da gerçekleştirdiği keşif gezileri sırasında ikili, kendilerini kentsel, endüstriyel, doğal ve askeri bölgelerde buluyorlar. Çalışmalarında sesin ne olabileceği üzerine düşünen, sesi duymanın ve onunla ilişki kurmanın farklı yollarını arayan sanatçı, Radyo Bienal’in bu haftaki programı için Eric La Casa’nın ses kayıtlarını kullanan meslektaşları Enis Çakar ve Jad Atoui’nin çalışmalarını derledi. Kendi ifadesiyle bu derleme, 2022'de bienal izleyicisiyle buluşacak besteye bir tür giriş niteliği taşıyor.

    Mon, 18 Oct 2021
  • 23 - Yerinden Edilmişlikler Günlüğü

    Radyo Bienal'de bu hafta Zeyno Pekünlü sanat, eleştirel söylem ve eylem yoluyla zorunlu göç, yerinden edilme ve sınır politikaları gibi konulara dikkat çekmek, yerinden edilmiş kişiler için dayanışma olanaklarını artırmak ve haklarından yoksun bırakılan bu kişilerin temel haklarını talep etmek amacıyla kurulan The Museum for the Displaced’in [Yerinden Edilmişler için Müze] eş kurucu ve küratörlerinden Canan Batur, Mohammad Golabi ve Ana Sophie Salazar’la bir araya geliyor ve kurumun gerçekleştirdiği projeler, gelecek planları ve yerinden edilmişlik kavramının farklı coğrafya ve bağlamlardaki yansımaları üzerine söyleşiyor. Oda Projesi, dinleyicileri annelik ve güvencesizliği bir arada düşünmeye davet ederken “Venüslü Kadınların Serüvenleri” tüm heyecanıyla devam ediyor.

    Mon, 11 Oct 2021
  • 22 - Kavramları yeniden sorgulamak

    Radyo Bienal’de bu hafta, 2019 yılında 6. Keith Haring Sanat ve Aktivizm Ödülü’nü alan araştırmacı, küratör ve öğretim görevlisi Pelin Tan, 17. İstanbul Bienali katılımcılarından, çalışmalarını Amerika’da sürdüren iki sanatçı, tasarımcı ve öğretim görevlisiyle, Atıf Akın ve Orkan Telhan’la buluşuyor. Pelin Tan, çalışmalarında bilim, bilim tarihi, doğa, devinim ve ilgili politik meselelere odaklanan Atıf Akın ve sosyal, kültürel ve çevresel sorumluluğa dair kritik konulara eğilen disiplinlerarası çalışmalar üreten Orkan Telhan’la sanat, teknoloji ve politika alanları arasındaki ilişkide öne çıkan kavramlar üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor. Oda Projesi, “Kendini bir yere ait hissetmek ne demektir? Aidiyet hissi için evin içinde ne tür bir emek eylemi gerçekleşir?” sorularına seslerle yanıt ararken, “Venüslü Kadınların Serüvenleri” kaldığı yerden devam ediyor.

    Mon, 04 Oct 2021
  • 21 - Taut'un Yolculuğu

    Radyo Bienal’de bu hafta, İstanbul Bienali Mimarı ve Proje Yöneticisi Gamze Öztürk, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof Dr. Zeynep Kuban ve Dr. Miyuki Aoki Girardelli’yle buluşuyor ve 20. yüzyılın önemli mimar ve şehir planlamacılarından olan Bruno Taut (d. 1880, Könisberg, Prusya; ö. 1938, İstanbul, Türkiye) üzerine söyleşiyor. Söyleşi, Nazi yönetiminden kaçarak önce Japonya’ya, sonra Türkiye’ye göç eden ünlü mimarın, Japonya ve Türkiye’de mimarlık ve zanaat alanında gerçekleştirdiği çalışmaları merkeze alıyor. Oda Projesi “Evle ilgili zihinsel emek ne demek?” sorusu üzerine dinleyicileri düşünmeye davet ederken, “Venüslü Kadınların Serüvenleri” kaldığı yerden devam ediyor.

    Mon, 27 Sep 2021
Show More Episodes