Filtrar por gênero

Kroniek in Muziek

Kroniek in Muziek

Camerata Delft

Kroniek in Muziek is een podcast van kamermuziekensemble Camerata Delft.In deze podcast nemen we de luisteraar van nu mee naar de muziek van het verleden en brengen we de muziek uit het verleden naar de luisteraar van nu.
Aan de hand van luistervoorbeelden, achtergrondverhalen en ervaringen zetten we de muziek van toen in historische context en brengen haar tot leven in het heden.
De podcast wordt gemaakt door drie musici van Camerata Delft:
-Quirine van Hoek, violiste en zangeres, altijd op zoek naar muzikale uitdagingen en praktische oplossingen;
-Ricardo Rodríguez, bespeler van de viola da gamba en danser, altijd op zoek naar meer muziek en meer kennis;
-Lotte Beukman, cellist en ook bespeler van de viola da gamba, en altijd op zoek naar verbinding tussen musici en muzikale projecten.
Laat je inspireren en reis met ons mee door Kroniek in Muziek!
Alle info over Camerata Delft vind je op onze website.

11 - 10. De Lusthof
0:00 / 0:00
1x
  • 11 - 10. De Lusthof

    Een Lusthof in de 17e eeuw – wat moeten we ons daarbij voorstellen?
    Op oude schilderijen zien we mensen musiceren en dansen in de buitenlucht. Maar wat voor mensen waren dit, was het voor iedereen?
    Welke muziek werd er gespeeld? Welke choreografie werd er gedanst? Wat deed men er nog meer, behalve dansen en musiceren?
    Wat is eigenlijk het verschil tussen ‘Lusthof’ en ‘Pleasure Garden’?
    Hoe dachten de musici over het blootstellen van hun instrumenten aan de buitenlucht, zonlicht en vochtigheid? En hoe is dat tegenwoordig?
    Hoe werd in het algemeen gedacht over de waarde van muziekinstrumenten, en over instrumentale muziek?
    Dat de instrumentale muziek een grote ontwikkeling doormaakte in de 17e eeuw is wellicht bekend, maar hoe ging dat precies? Welke elementen speelden daar een rol bij, en wat kunnen wij daar tegenwoordig mee?
    En … (want daar is deze hele podcastserie om begonnen) … hoe laten wij dit alles zien en horen in onze video De Lusthof, onderdeel van de videoserie Kroniek in Muziek?

    Je hoort het allemaal in deze aflevering. En natuurlijk komt ook Thalia’s Lust-hoff ter sprake; de bundel dansmuziek van de Delftse componist Dirk Scholl (1641-1727), door Camerata Delft herontdekt, boven water gehaald en op cd gezet. Doe er je voordeel mee 😉!

    De video De Lusthof is hier te bekijken!

    N.B. De video is opgenomen bij het Prinsenhof in Delft – extra bijzonder omdat dit museum inclusief de buitenruimten binnenkort grondig verbouwd gaat worden, waardoor deze video in meerdere opzichten historisch genoemd mag worden.

    Mon, 15 Apr 2024 - 46min
  • 10 - 9. Passietijd!

    Nederland kent een unieke traditie van vele uitvoeringen van – met name – de Matthäus- en Johannes Passies van Johann Sebastian Bach in de weken voor Pasen. Voor musici is deze zogenaamde Passietijd elk jaar weer bijzonder!

    In deze aflevering hoor je hoe wij in de Passietijd onze verschillende rollen beleven en vormgeven. Wat is bijvoorbeeld de rol van de viola da gamba in Bachs Passies? Hoe bereidt een gambist zich er op voor? Wat doet een continuocellist, en hoe laveert een concertmeester tussen aria’s, koordelen en solo’s? Hoe geeft een solozanger invulling aan haar ‘rol’ en wat doet zij om haar stem optimaal te houden in de drukke tijd? Wat was onze eerste herinnering aan een van de Passies, en … heeft de coronapandemie ook iets goeds teweeg gebracht?

    Met: Quirine, Ricardo, Lotte en speciale gast Wendy Roobol.
    En met veel mooie passiemuziek om te luisteren!

    Muziek in deze aflevering:
    - Delen uit de ‘Johannes Passion Xi’ (live opname door de Concertzender, 13 april 2022 in de Geertekerk, Utrecht)*
    Collegium Delft, Nico van der Meel en 8 solozangers uit Capella Amsterdam/Nederlands Kamerkoor o.l.v. Annemiek van der Niet
    Johannes Vermeer, bas (‘Betrachte, meine Seele’ en ‘Mein teuer Heiland’)
    William Knight, tenor (‘Erwäge’)
    Dorien Lievers, alt (‘Es ist vollbracht’)
    Nico van der Meel, tenor (evangelist)
    - Een deel uit de Matthäus Passion (eigen opname van repetitie met Residentie Orkest, Ricardo Rodríguez Miranda - viola da gamba)
    - Eerste deel uit het Stabat Mater van Luigi Boccherini (live opname van het livestreamconcert, 30 maart 2021):
    Wendy Roobol, sopraan
    Camerata Delft: Quirine van Hoek en Ana Vasic – viool, Ruben Sanderse – altviool, Lotte Beukman – cello en Hendrik-Jan Wolfert – contrabas

    *Bekijk en beluister de hele uitvoering van de Johannes Passion Xi op You Tube:
    https://www.youtube.com/watch?v=hgMxOFCEETA

    Fri, 15 Mar 2024 - 1h 16min
  • 9 - 8. Drinken en dansen in de 17e eeuw - La Folia deel 2

    Hoe zag het kroegleven in de 17e eeuw er uit, en op welke muziek werd er gedanst?
    Op schilderijen uit die tijd kunnen we zien op welke muziekinstrumenten er tijdens het drinken en dansen gespeeld werd, en wat er zich nog meer afspeelde in de kroeg, of taveerne, of herberg.

    In de video La Folia uit de videoserie Kroniek in Muziek heeft Camerata Delft de sfeer van de 17e eeuwse kroeg neergezet in het historische pand van Eetcafé De Waag in Delft. Naast variaties op het thema La Folia (die we inaflevering 3 hebben besproken) klinkt in de video dansmuziek van de Hollandse Fransman Anthony Pointel. Over die muziek, dans, het kroegleven in die tijd, en over De Waag, gaat het in deze aflevering!
    En wat is er met dat jaartal: 1647?

    Bekijk de video La Folia - vrolijkheid en waanzin in de Waag hier!

    Tekening van een 17e eeuwse choreografie voor 'Folie d'Espagne' van Pécourt-Feuillet:

    Thu, 15 Feb 2024 - 27min
  • 8 - 7. 'Wat doen jullie eigenlijk de rest van de dag?'

    ‘Wat doen jullie eigenlijk de rest van de dag?’
    ‘Het is vast heerlijk als je zo mooi kunt spelen?’
    ‘Hoeveel hebben jullie hier voor geoefend?’

    Zomaar wat vragen die ons regelmatig vanuit het publiek worden gesteld. In deze aflevering praten Quirine, Ricardo en Lotte daarom nog wat verder over het beroep van musicus: wat zijn onze dagelijkse bezigheden, wat motiveert ons, wat is het unieke van een live uitvoering ten opzichte van een opname? Waarom houden we zo van ons beroep, hoe bewust hebben we ervoor gekozen om ‘van onze hobby ons beroep te maken’? En voelt het ook altijd als hobby, of is het soms gewoon werk met een hoofdletter W?
    Wat doen we ‘overdag’, naast het geven van concerten? Waar lopen wij tegenaan, wat zijn onze 'struggles', en wat geeft ons voldoening? Hoe blijven we gemotiveerd, wat drijft ons? Wat is het verschil tussen het werk in de studeerkamer en het werk op het podium? En wat zijn de overeenkomsten tussen een musicus en een topsporter?

    Ons luistervoorbeeld is de Fantasie II van Orlando Gibbons, uit de in Amsterdam uitgegeven bundel 'Konincklycke Fantasien' (1648).

    Mon, 15 Jan 2024 - 39min
  • 7 - 6. Beroep Musicus - toen en nu

    Hoe zag het beroep van musicus er uit in de 17e eeuw? Wat was de status en de functie van muziek en musicus destijds, en hoe is dat nu? Hoe zag de opleiding tot musicus er uit, waar waren musici zoal te vinden? Waar hielden ze zich mee bezig, en is dat nu veranderd?
    Aan de hand van het leven van Marin Marais, musicus aan het hof van Lodewijk XIV en beroemd viola da gamba speler, onderzoeken Ricardo en Lotte deze en andere vragen en vergelijken Marais' leven met dat van henzelf - misschien niet zo beroemd, maar wel net zo verknocht aan hun viola da gamba, het instrument dat nu misschien een rariteit is maar in de tijd van Marais heel populair en modieus. Zij vertellen niet alleen, maar laten de muziek - toen geschreven, nu gespeeld - ook horen.

    Muziek in deze aflevering:
    1. Marin Marais (1656-1728): Prélude in d en La Folette
    2. Louis Caix d'Hervelois (1670-1759): Gigue en cor de chasse en drie menuetten
    Live opnames van het concert Meester en Gezel, juni '22
    Ricardo Rodríguez Miranda, viola da gamba
    Lotte Beukman, viola da gamba

    Fri, 15 Dec 2023 - 47min
Mostrar mais episódios