Podcasts by Category

Allt du behöver veta om ny teknik

Allt du behöver veta om ny teknik

Ny Teknik

Sveriges största techredaktion med gäster berättar, förklarar och analyserar vetenskapliga och tekniska genombrott som leder till nya sätt att tänka och hur det påverkar vår vardag.    


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

177 - #168 – Från en diner i San Jose till AI-världsherravälde – men kan Nvidias segertåg fortsätta?
0:00 / 0:00
1x
  • 177 - #168 – Från en diner i San Jose till AI-världsherravälde – men kan Nvidias segertåg fortsätta?

    Från grafikkort till datacenter och nu ai-acceleratorer. Podden Allt du behöver veta om ny teknik går på djupet med chipbolagetNvidia, som vill utveckla beräkningskraft kraftfull nog att förändra vår värld.

    Medverkande: Kalle Wiklund och Peter Ottsjö, reportrar på Ny Teknik.


    --------------


    Allt började på en diner i San Jose i USA – och i dag är teknikbolaget Nvidia en gigant i chipvärlden. Satsningen på att designa skräddarsydda gpu:er för både träning och användning av avancerade ai-modeller har gjort Nvidia till ett av världens högst värderade teknikbolag.

    Vid rodret finns legendaren Jen-Hsun "Jensen" Huang, en färgstark och visionär företagsledare som älskar att berätta historier om det egna bolaget. 

    I det här avsnittet av Allt du behöver veta om ny teknik djupdyker reportrarna Kalle Wiklund och Peter Ottsjö i Nvidias historia – och framtid. Hur lyckades bolaget ta steget från datorspelsvärlden till datacentren och sedan vidare mot artificiell intelligens?

    Chipbolaget uppskattas ha över 70 procent av den globala marknaden för gpu:er. Samtidigt mobiliseras krafter starka nog att hota Nvidias dominans. Etablerade aktörer somAMD och Intel storsatsar också på ai-chip just nu, men den tuffaste konkurrensen kan komma från ett överraskande håll – nämligen Microsoft, tror Ny Tekniks Peter Ottsjö.


    Länkar till ljudklippen i avsnittet.

    https://www.youtube.com/watch?v=MwiM_nPyx5Y&t=2082s

    https://ecorner.stanford.edu/videos/the-importance-of-execution/




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Thu, 25 Apr 2024 - 33min
  • 176 - #167 – Dysonsfärer, solförmörkelse och science fiction

    Den andra solförmörkelsen på kort tid i USA leder in Bill Burrauoch Viktor Krylmarki en diskussion om solen. För visst borde det finnas bättre sätt att utvinna solenergi än att vänta in den här på planeten jorden?  


    För att lära sig mer om ett koncept som kallas för Dysonsfär deltar Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Samtalet som börjar vid Dysonsfärer kommer snabbt in på science fiction och litteraturens påverkan på dagens rymdutforskning.  


    Viktor, som inte verkar uppskatta science fiction, får dessutom lära sig något nytt om Harry Martinsson rymdepos Aniara. 


    Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:  

     

    viktor.krylmark@nyteknik.se 

     

    bill.burrau@nyteknik.se 

     

     



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Thu, 18 Apr 2024 - 42min
  • 175 - #166 – Vart är elbilsåret 2024 på väg? • Gissa elbilsljudet

    Hur har inledningen av 2024 varit på elbilsmarknaden? Vad sticker ut hittills bland årets elbilar? Finns det en dominerande trend på elbilsmarknaden?

    Ny Tekniks elbilsreporter och testförare Felix Björklund ger de viktigaste insikterna om elbilsåret 2024, så som det ser ut hittills och det som ligger framför oss under resten av året.

    I poddavsnittet blir det också tävling: Gissa elbilsljudet? Kan du sätta modellerna?

    Sist i avsnittet: Vad vet vi om elbilsåret 2025?

    Programledare: Anna Orring



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Thu, 04 Apr 2024 - 30min
  • 174 - #165 – Ufo-mysterier, nedsparkade utomjordingar och Area 51

    Oavsett om man tror att mänskligheten fått besök av varelser från andra planeter eller inte finns det observationer av föremål som saknar förklaring. Det är kort och gott dags för Intergalaktiskt att ta sig an ufo-frågan.


    I ett nytt avsnitt av podcasten Intergalaktiskt tacklas den känsliga och stigmatiserade frågan om oidentifierade flygande föremål. För att inte gå vilse i Ufo-djungeln har Viktor Krylmarkoch Bill Burraubjudit in Clas Svahn, ordförande för organisationen Ufo-Sverige. 


    Clas som är aktuell med tv-serien ”Ufo-mysteriet” med Felix Herngren på TV4 guidar i avsnittet Bill och Viktor genom välkända observationer och historier om närkontakter av tredje graden. Även om ett öppet sinne är bra att ha verkar dock Bill ha svårt att släppa sin skepticism. 


    I avsnittet medverkar även den brittiske psykologen Chris French som är aktuell med boken The Science of Weird Shit. Clas håller dock inte helt med om allt som Chris, som spenderat en stor tid av sitt arbetsliv att forska på det paranormala, säger. 


    Utöver att diskutera den amerikanska regeringens beteende, Ufo-observationer och utomjordingars utseende försöker Intergalaktiskt-duon också hjälpa en brevskrivare vars sommarstuga var nära att bli träffad av ett objekt som helt plötsligt damp ner i en närliggande sjö.


    Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig: 

     

    viktor.krylmark@nyteknik.se 

     

    bill.burrau@nyteknik.se 



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Thu, 28 Mar 2024 - 49min
  • 173 - #164 – Boom för batterier i elnätet – ”containerparker” växer fram

    Sverige befinner sig i en boom för batteriparker. Runt om i landet byggs ”containerparker” upp, inhägnade områden med containrar med stora batterisystem, anslutna till elsystemet. Batterianläggningarna ska bidra med stödtjänster i elsystemet men också lösa andra problem i elnätet.


    Nyligen publicerade vi på Ny Teknik en stor kartläggning av utvecklingen för batteriparker i Sverige. I januari i år fanns elva batteriparker med en sammanlagd energilagringskapacitet på 107 MWh. Inom några år, om alla planer går i lås, kan den kapaciteten ha 30-faldigats.


    Bakom kartläggningen står Ny Tekniks reportrar Charlotta von Schultz och Linda Nohrstedt. I podden berättar de om kartläggningen, vad som driver på den här snabba utvecklingen, hur det ser ut i andra länder och om det finns en risk för överetablering i Sverige, vilket experter har lyft fram.


    Ta del av Ny Teknik Insight-kompendium om Ny Tekniks kartläggning:

    https://www.nyteknik.se/energi/ny-tekniks-unika-kartlaggning-svenska-batteriboomen/4236966


    Kontakt: redaktionen@nyteknik.se



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Thu, 14 Mar 2024 - 24min
Show More Episodes