Filtrer par genre

Rural

Rural

RFI România

Agricultura europeană trece prin schimbări profunde. Reforma politicii agricole comune modifică paradigme vechi.

63 - Raport final pentru Dialogul strategic privind viitorul agriculturii europene. Jurnal rural
0:00 / 0:00
1x
  • 63 - Raport final pentru Dialogul strategic privind viitorul agriculturii europene. Jurnal rural

    Raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE a fost transmis săptămâna trecută președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Documentul este rezultatul a șapte luni de negocieri care s-au purtat între reprezentanții a 29 de organizații din întregul lanț agroalimentar, din societatea civilă și lumea academică și va sta la baza elaborării viziunii noului Executiv european asupra agriculturii și alimentației.

    Aceasta urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al președintei von der Leyen, informează un comunicat al Comisiei.

    Membrii dialogului strategic, care reprezintă grupuri de interese cu opinii adesea divergente, au ajuns la un consens cu privire la faptul că sustenabilitatea economică, de mediu și socială pot coexista dacă sunt sprijinite prin politici agricole coerente. Recomandările grupului de dialog, detaliate în raport, abordează atât necesitatea transformării sistemelor de producție agroalimentară aflate sub presiunea multiplelor crize - schimbările climatice, pierderea biodiversității, poluarea și contextul geopolitic, cât și nevoia de adaptare a politicii agricole comune și susținerea producătorilor în perioada de tranziție, în special a acelora care au cea mai mare nevoie de sprijin, din fonduri PAC și din afara acesteia. Raportul subliniază rolul piețelor, al obiceiurilor alimentare ale consumatorilor, al inovării, al reînnoirii generațiilor în agricultură, al protecției lucrătorilor și egalității de gen.

    Forumul nu își încheie misiunea o dată cu finalizarea acestui raport. Participanții la dialog au propus Comisiei înființarea unui organism consultativ care să identifice și să reflecteze asupra strategiilor de politică agricolă și, cel mai probabil, spațiul de dialog va continua să funcționeze.

     

    Fonduri europene și naționale pentru elevi

    Programul Uniunii Europene pentru școli alocă 221 de milioane de euro pentru distribuirea de fructe și legume, lapte de consum și produse lactate copiilor din instituțiile de învățământ, în anul școlar 2024/2025. Statele membre contribuie, de asemenea, cu aproximativ 130 de milioane de euro din fonduri naționale, pentru a completa schema europeană, informează Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.

    Distribuirea produselor sănătoase în școli este însoțită de diverse activități educaționale și de informare, cum ar fi cursuri de degustare, ateliere de gătit, înființarea de grădini școlare. Aceste activități vizează educarea copiilor cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase, la implicațiile alimentelor asupra sănătății publice, producția durabilă de alimente și combaterea risipei de alimente.

    România alocă în anul școlar în curs peste 760 de milioane de lei, pentru acest program, adică aproximativ 150 de milioane de euro. Bugetul aprobat recent permite acordarea gratuită de fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație pentru 1,9 milioane de preșcolari și elevi din învățământul primar și gimnazial. De asemenea, acoperă cheltuielile aferente derulării activităților educative, potrivit unui comunicat emis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

     

    Michel Barnier, un politician cu experiență în domeniul agroalimentar

    Fermierii francezi sunt nemulțumiți de lipsa de implicare a autorităților naționale în formarea noii Comisii Europene. Însă „neglijența” de care sunt acuzați oficialii de la Paris ar putea fi compensată de numirea noului prim-ministru al guvernului Franței, Michel Barnier, despre care fermierii spun că este familiarizat cu problemele agricole europene și se bucură de o bună reputație la Bruxelles, potrivit Euractiv.com. Barnier a fost comisar european și negociator al Brexitului pentru Uniunea Europeană, iar în timpul mandatului președintelui Nicolas Sarkozy, în perioada 2007 – 2009, a ocupat portofoliul agriculturii din Franța. Ca ministru al agriculturii, viziunea lui Barnier nu a fost cu mult diferită de cea care decurge din raportul final al dialogului strategic privind viitorul agriculturii Uniunii Europene, mai scrie sursa citată.

    Cea mai influentă organizație agricolă franceză, Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor (FNSEA), își dorește să ridice pe agenda europeană din această toamnă două teme: tratamentul echitabil în lanțul alimentar și controlul importurilor de alimente.

     

    Statele membre mediteraneene, preocupate de administrarea apei

    Oficialii din nouă țări membre ale Uniunii Europene care fac parte din bazinul mediteranean și formează așa-numitul club MED-9 au convenit, recent, în timpul unei reuniuni care a avut loc în Cipru, să colaboreze pentru dezvoltarea mai multor tehnologii de economisire a apei în agricultură, pentru a reduce presiunea asupra fermierilor și amenințările la adresa securității alimentare, potrivit Euronews. Printre propunerile avansate se numără utilizarea energiei solare, irigarea inteligentă și culturile rezistente la intemperii. De asemenea, oficialii celor nouă state mediteraneene – Croația, Franța, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Spania și Slovenia – s-au angajat să împărtășească date tehnice și practice și să lanseze programe comune de cercetare. Ei au solicitat Comisiei să accelereze politicile care privesc securitatea apei în blocul comun.

    Anul trecut, Europa s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani.

     

    Mon, 09 Sep 2024
  • 62 - Politici pentru reînnoirea generațională și încurajarea femeilor în sectorul agricol

    Politici europene şi naţionale pentru reînnoirea generaţională şi pentru încurajarea femeilor să lucreze în sectorul agricol.

    Invitate la Rural: Alina Creţu, director executiv, Forumul APPR, Oana Florea, antreprenoare, Mihaela Gherghisan, corespondent RFI România la Bruxelles.

    Wed, 04 Sep 2024
  • 61 - Comisia Europeană face un pas în spate în privința digitalizării PAC. Jurnal rural european

    Verificarea fermelor care beneficiază de subvenții PAC pe suprafață prin intermediul imaginilor cu etichetare geografică va fi cel mai probabil voluntară.

    Săptămâna trecută, reprezentanții statelor membre au avizat pozitiv propunerea Comisiei de a renunța la obiectivul privind utilizarea fotografiilor realizate de fermieri cu dispozitivele lor mobile, deschizând calea pentru adoptarea acesteia, potrivit Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri. Înainte de a fi prezentat statelor membre, proiectul Comisiei a fost disponibil pentru consultare publică în perioada 11 iunie-9 iulie.

    Fotografiile etichetate geografic au fost introduse în actuala politică agricolă comună pentru evitarea inspecțiilor pe teren și reducerea costurilor administrațiilor naționale, însă aplicarea sistemului, care ar fi devenit obligatoriu în următorii ani, a fost percepută ca fiind greoaie și complexă de către anumiți agricultori și anumite state membre.

    Un sondaj lansat de Comisie în luna martie a.c. a arătat că jumătate dintre respondenții care solicită sprijin din programul european de subvenții nu utilizează dispozitive mobile, iar din cei 50% care le folosesc, aproximativ jumătate au invocat dificultăți.

    Potrivit unei știri Euractiv, cele mai multe verificări ale eligibilității fermelor pentru subvențiile pe suprafață sunt efectuate în prezent prin intermediul imaginilor din satelit și al inspecțiilor în ferme, iar experiența din teren arată că digitalizarea politicii agricole comune este o soluție utilă și la îndemâna unor fermieri, dar pentru alții reprezintă un obstacol, din cauza competențelor digitale sau a conectivității la internet reduse.

     

    Consumul de vin scade, statele membre sunt invitate să emită recomandări pentru politicile viitoare în domeniu

    Fermierii cehi, austrieci, polonezi și portughezi din sectorul fructelor, al legumelor și al vinului, afectați de perturbări climatice și de piață, primesc sprijin european în valoare totală de 77 de milioane de euro, din rezerva agricolă. Statele membre pot completa ajutorul UE – 10 milioane de euro Austriei, 15 milioane Cehiei, 37 de milioane Poloniei și 15 milioane de euro Portugaliei – cu până la 200% din fonduri naționale, anunță un comunicat al Executivului European.

    În primăvara acestui an, Cehia și unele zone din Austria și din Polonia au fost lovite de îngheț, după temperaturile neobișnuit de calde din martie, iar variațiile climatice au afectat în mare măsură livezile și plantațiile viticole. Daune suplimentare au fost cauzate de grindină, în Polonia.

    În Portugalia, producătorii de vin acumulează stocuri fără precedent, pe fondul scăderii vânzărilor de vin roșu combinată cu o creștere importantă a producției anul trecut. Sprijinul european va finanța distilarea temporară a vinului în exces, pentru a ajuta la reechilibrarea pieței și la susținerea veniturilor producătorilor portughezi în perioada de criză. Alcoolul obținut prin distilare se va utiliza numai în scopuri industriale, potrivit documentului Comisiei.

    De altfel, în Uniunea Europeană, consumul de vin se află la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, din cauza schimbărilor din societate și a modificării preferințelor consumatorilor. Vinurile roșii emblematice ale UE sunt înlocuite cu vinuri mai proaspete și mai ușoare sau cu alte băuturi adaptate la noile gusturi. Și contextul internațional s-a schimbat, este instabil și mai puțin globalizat.

    În țările mari producătoare de vin – Franța, Italia, Spania, Germania și Portugalia – consumul de vin a scăzut semnificativ. Un program francez menit să reducă volumul de vin din producția locală, prin desființarea a zeci de mii de hectare de plantații de viță-de-vie, nu înregistrează succesul scontat, în ciuda unor despăgubiri generoase. În acest context, săptămâna trecută, Comisia Europeană a lansat o invitație către statele membre pentru constituirea unui grup de lucru care să abordeze provocările actuale și oportunitățile din sectorul vitivinicol și să formuleze recomandări pentru politicile viitoare în domeniu. Prima ședință a grupului este programată pentru data de 11 septembrie 2024.

     

    Ajutor de stat pentru susținerea lichidităților fermierilor austrieci

    Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat austriacă de aproximativ 50 de milioane de euro pentru a sprijini producătorii agricoli care riscă să-și piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăților provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează Executivul blocului. Schema a fost aprobată conform Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023 și la 2 mai 2024.

    Sprijinul național nu va depăși 280.000 de euro pentru un beneficiar și va fi acordat până la 31 decembrie 2024.

     

    Tradiții culinare europene versus alimente noi, o temă ridicată pe agendă de președinția ungară

    Ungaria a preluat, la 1 iulie a.c., președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru a doua oară de la aderarea la UE, din 2004, iar luni, 15 iulie, a prezidat prima ședință a Consiliului Agrifish din acest mandat de șase luni, care se desfășoară sub sigla cubului Rubik. Cu această ocazie, și-a prezentat programul de lucru și principalele sale priorități în domeniul agriculturii și pescuitului. Conform declarațiilor președinției maghiare de la debutul reuniunii reprezentanților ministerelor agriculturii din blocul comun, în următoarele luni, în centrul dezbaterilor se vor afla competitivitatea sectorului agricol european și abordarea provocărilor demografice. Agenda reuniunii a inclus și un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de comerțul agricol și de viabilitatea zonelor rurale, cu accent pe reînnoirea generațională.

    Pentru discuțiile informale din timpul prânzului, Ungaria a propus tema „Conservarea tradițiilor alimentare europene”, invitând reprezentanții statelor membre să se lanseze într-o dezbatere privind tradițiile culinare ale Europei versus alimente noi.

     

    Mon, 15 Jul 2024
  • 60 - Tineri agricultori şi opţiunile lor pentru viitor

    Implicarea tinerilor în sectorul agricol este o provocare la nivel european. Preocupările tinerilor agricultori români sunt legate de menţinerea eficienţei economice a fermei, de ţinerea costurilor sub control, dar şi de cererile care apar tot mai des de cumpărare a fermelor pe care le administrează.

    Invitaţi la Rural: Alin Luculeasa, tânăr fermier din judeţul Vaslui, Cosmin Iancu, tânăr fermier din judeţul Ilfov, Paul Butnaru, director de vânzări, RIAGRO.

    Tue, 16 Jul 2024
  • 59 - Rapoarte europene privind contribuția PAC la dezvoltarea zonelor rurale. Jurnal rural

    Un studiu publicat recent de Comisia Europeană relevă aportul politicii agricole comune (PAC) pentru dezvoltarea zonelor rurale din blocul comun, în special a acelora defavorizate din punct de vedere economic, periferice sau îndepărtate.

    Între anii 2014-2022, PAC a alocat 8,6 miliarde de euro pentru sprijinirea activităților non-agricole din mediul rural, iar în actuala perioadă de programare, 2023 – 2027, statele membre au creat diverse stimulente în planurile lor strategice, inclusiv inițiative legate de agricultură, cum ar fi susținerea investițiilor, cooperarea și schimbul de cunoștințe.

    Studiul subliniază că fondurile politicii agricole comune pot fi utilizate, de exemplu, pentru construirea de noi drumuri publice și pot susține producerea de energie regenerabilă sau transformarea caselor abandonate în centre comunitare. De asemenea, autoritățile locale primesc finanțare pentru a-și digitaliza operațiunile, pentru crearea de spații sportive și de recreere sau pentru a sprijini start-up-urile rurale în dezvoltarea tehnologiilor inovatoare.

    Zonele rurale ale Uniunii Europene acoperă 83% din teritoriul blocului, iar dezvoltarea acestora este susținută în principal de „al doilea pilon” al politicii agricole comune.

    Un proiect de cercetare finanțat de programul Orizont al UE analizează rolul pe care îl joacă femeile europene în dezvoltarea rurală și în agricultură și subliniază aportul esențial al acestora pentru schimbarea societății rurale. Din 2023, pentru prima dată în istoria UE, strategia de politică agricolă comună se referă în mod explicit la egalitatea de gen și la necesitatea creșterii participării femeilor în agricultură și viața rurală, pentru revitalizarea satelor europene și construirea unei societăți durabile. Până acum, doar două țări – Irlanda și Spania – au propus măsuri directe de sprijinire a femeilor în agricultură, iar alte câteva state au inclus politici care încurajează o participare mai mare a acestora în economia rurală. Cercetarea arată că există o mare diversitate în Europa în privința implicării femeilor în viața rurală. De exemplu, în Lituania și Letonia, aproape jumătate din toate fermele sunt administrate de femei, în timp ce în Malta, Danemarca și Țările de Jos, sub 10% dintre femei sunt manageri de fermă, însă în majoritatea țărilor UE, bărbații tind să fie principalii proprietari de terenuri.

     

    Solicitări pentru majorarea bugetului alocat activităților de cercetare, dezvoltare și inovare

    Peste o sută de asociații europene din diverse sectoare economice, multe din industria agroalimentară, îndeamnă instituțiile UE să mărească bugetul actual dedicat activităților de cercetare și inovare, pentru a permite creșterea competitivității globale și repoziționarea Europei în cursa tehnologică mondială.

    „În timp ce cursa tehnologică globală accelerează, UE rămâne semnificativ în urmă în privința investițiilor în cercetare, dezvoltare și inovare, în comparație cu concurenții săi globali. Acest lucru este valabil în special pentru investițiile private”, se arată într-o declarație comună semnată de 110 organizații europene care reprezintă părțile interesate cheie în domeniul cercetării și inovației, publicată pe platforma Copa-Cogeca.

    Semnatarii declarației consideră că bugetul alocat programului-cadru pentru cercetare și inovare ar trebui susținut din mai multe surse de finanțare și că sunt necesare acțiuni pentru construirea de parteneriate public-private și intensificarea colaborării paneuropene, astfel încât să fie stimulate investițiile în Europa, mai degrabă decât în țările terțe.

     

    Porumb modificat genetic acceptat în Uniunea Europeană

    Comisia Europeană a aprobat importurile a două culturi de porumb modificat genetic, pentru producția de alimente și hrana animalelor, și a reînnoit autorizația pentru o alta. Autorizațiile sunt valabile 10 ani.

    Decizia Comisiei permite ca acest porumb modificat genetic să fie doar importat, nu și cultivat în spațiul european, și a fost adoptată după ce statele membre nu au atins o majoritate calificată nici în favoarea, nici împotriva autorizării în cadrul Comitetului permanent și, ulterior, în Comisia de apel.

    Executivul blocului a luat această hotărâre pe baza evaluării Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că porumbul modificat genetic este la fel de sigur pentru sănătatea umană și animală ca cel convențional.

     

    Se activează „frâna de urgență” pentru importurile ucrainene de zahăr și ouă

    Importurile de zahăr și ouă din Ucraina nu mai sunt scutite de taxe vamale și sunt reintroduse contingentele tarifare din Acordul de Liber Schimb încheiat în anul 2016, deoarece au depășit plafonul stabilit în regulamentul privind beneficiile comerciale acordate Kievului, respectiv media înregistrată între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023.

    Ucraina a exportat către toate țările terțe un total de 32.000 de tone de produse din ouă în 2022 și 57.000 de tone în 2023. În ceea ce privește zahărul, Ucraina a exportat în total aproximativ 181.000 de tone în 2022 și 508.000 de tone în 2023, transmite Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri. Din luna noiembrie 2023, Ucraina a început să exporte către state europene care nu sunt membre UE, precum și către țări din Africa și Orientul Mijlociu.

    Din anul 2022, UE a liberalizat importurile din Ucraina pentru a o ajuta în efortul său de război, iar pe fondul nemulțumirilor exprimate, în special, de fermierii din țările de la granița Uniunii – România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria – au fost introduse ulterior așa-numitele „frâne de urgență” pentru șapte produse agricole.

    Ovăzul a fost primul produs care a declanșat „frâna de urgență”, în data de 18 iunie a.c., potrivit unei știri euractiv.com

     

    Patru noi produse agricole completează Registrul denumirilor de origine protejată

    Patru noi indicații geografice au fost aprobate săptămâna trecută de Comisia Europeană, pentru produse din Croația, Slovenia, Spania, Portugalia și Indonezia. Este vorba despre o miere produsă în Croația și Slovenia, care a obținut recunoașterea europeană pentru caracteristicile organoleptice specifice, reflectate în gust și miros, datorită combinației de polen, și o miere de albine produsă din nectarul anumitor plante din Ibiza, Spania. Cartofii dulci produși în insulele portugheze Madeira și Porto Santo au fost protejați prin scheme europene de calitate datorită calității determinate de condițiile pedoclimatice specifice zonei și, mai ales, practicilor tradiționale ale fermierilor locali. De asemenea, un soi de boabe de piper din insulele Bangka-Belitung, Indonezia, a fost inclus în registrul denumirilor de origine protejată (DOP), care, în prezent, cuprinde 3610 produse agricole.

    Mon, 08 Jul 2024
Afficher plus d'épisodes