Podcasts by Category

Radiožurnál

Radiožurnál

Český rozhlas

Zpravodajství a publicistika.

22307 - Seriál Radiožurnálu: Za interrupci až tři roky vězení. Protipotratové organizace mají na Maltě silný hlas
0:00 / 0:00
1x
  • 22307 - Seriál Radiožurnálu: Za interrupci až tři roky vězení. Protipotratové organizace mají na Maltě silný hlas

    Malta dlouhodobě patří mezi unijní země s nejpřísnějšími interrupčními zákony. Necelé dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu maltské protipotratové organizace vyzvaly premiéra Roberta Abelu, aby se postavil proti zápisu práva na umělé přerušení těhotenství do Listiny základních práv Evropské unie. Reagovaly tak na rozhodnutí europoslanců, kteří takový krok v hlasování podpořili. Martin Balucha přináší příběh ženy, která na Maltě podstoupila ilegální potrat.

    Fri, 26 Apr 2024 - 04min
  • 22306 - Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Polední publicistika: Vyšetřování střelby na FF UK. Maďarsko a EU. Protesty na VŠ v USA

    Kam se posunulo vyšetřování střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy? Jak si Maďarsko představuje spolupráci v Evropě i přes svůj odlišný pohled na agresi na Ukrajině? Proč se ve Spojených státech vyostřují protesty na vysokých školách proti americké pomoci Izraeli?

    Fri, 26 Apr 2024 - 20min
  • 22305 - Seriál Radiožurnálu: S evropskou měnou nemají Chorvati problém. Horší jsou byty cizinců zakoupené jako investice

    V Chorvatsku se letos sešly hned troje volby. Parlamentní už mají za sebou a před sebou ještě prezidentské a evropské. Hlasování o novém složení europarlamentu je tak v Chorvatsku kvůli vnitrostátním volbám trochu upozaděné. Při natáčení našeho seriálu k eurovolbám to zjistil náš reportér Jiří Klečka. A všiml si také, že podobně jako další země na jihu Evropy, i Chorvatsko v současnosti trpí odlivem mladých lidí do zahraničí.

    Fri, 26 Apr 2024 - 03min
  • 22304 - Host Lucie Výborné: Manželství v dobrém i zlém? Zákruty jsme vybrali stejným smyslem pro humor, vypráví Eliška Balzerová

    Herečka Eliška Balzerová slaví zásadní výročí – 27. dubna oslaví 50. výročí svatby, v květnu půlkulaté narozeniny a také 60 let na divadelních prknech. S čím člověk vstupuje na jeviště po tolika letech? „Minulý rok jsem měla novou premiéru. Byla jsem rozechvělá, ale zjistila jsem, že díky tomu, co mám za sebou, jsem byla na jevišti svobodná a šťastná,“ vypráví. Letos získala v rámci Audioknihy roku ocenění Nejlepší interpretka za načtení románu Roky od Annie Ernauxové.

    Fri, 26 Apr 2024 - 30min
  • 22303 - Seriál Radiožurnálu: „Montážní pěna do přírody nepatří.“ Kokořínsko odstraňuje nelegální kempy. Jak tábořit legálně?

    Kokořínsko a také tamní tramping by mohlo do budoucna chránit UNESCO. Navrhují to někteří vědci z Akademie věd, podle kterých jde o naprosto unikátní spojení krásné přírody a člověka. Jedinečnost území chce zachovat i vedení Chráněné krajinné oblasti, které teď společně s ochránci přírody odstraňují tamní nelegální chaty a velká tábořiště.

    Fri, 26 Apr 2024 - 03min
Show More Episodes