Filtrer par genre

Radiožurnál

Radiožurnál

Český rozhlas

Zpravodajství a publicistika.

22321 - Bruselské chlebíčky: „Plesnivé a smrdí to.“ Češi mají k EU podezřívavý vztah
0:00 / 0:00
1x
  • 22321 - Bruselské chlebíčky: „Plesnivé a smrdí to.“ Češi mají k EU podezřívavý vztah

    Evropská unie je pro Čechy vzdálená, abstraktní a moc o ní nevědí. Unie ve společnosti nikdy pořádně nezačala být tématem, Češi se spokojili s tím, že se ČR před 20 lety stala členským státem. „Po roce 2004 jsme téma vyklidili. EU tady nemá silného mluvčího nebo zastánce,“ přibližuje ředitel analytického ústavu STEM Martin Buchtík. Češi by potřebovali konkrétní příklady, kdy něco v Unii mohli udělat a co dokázali. Z nějakého důvodu totiž právě tento vliv politici vynechávají.

    Mon, 29 Apr 2024 - 39min
  • 22320 - Vinohradská 12: Kauza Osvětimany: Mynář půjde k soudu

    Dotaci získal, penzion postavil. Dotaci vrátil, k soudu půjde. Proč? Případ Osvětimany a bývalý kancléř Vratislav Mynář. Skutečně poškodil finanční zájmy Evropské unie? Téma pro Kristýnu Guryčovou, reportérku ze serveru iRozhlas.cz. Ptá se Matěj Skalický.

    Mon, 29 Apr 2024 - 22min
  • 22319 - Příběhy 20. století: Jsem žena z pevnosti. Příběh Karly Charvátové, kterou ve vězení znásilnil příslušník SNB

    Karla Charvátová (1925-2017) se při rozhovoru pro Paměť národa hodně a často smála, ačkoli mluvila skoro bez ustání o bolestivých věcech – smích v jejím projevu jako by představoval především obranu, distanci od všeho zlého, co se jí přihodilo.

    Sun, 28 Apr 2024 - 48min
  • 22318 - Hlavní zprávy - rozhovory a komentáře: Polední publicistika: Sokol a dopady zpronevěry. Smrt Navalného. Četba dětem. City Nature Challenge

    Jak se chce nové vedení České obce sokolské vyrovnat s dopady úvěrového podvodu, který připravil tuto organizaci o desítky milionů korun? Na jakém základě dospěly americké zpravodajské služby k závěru, že Vladimir Putin nedal přímý rozkaz k zavraždění předáka ruské opozice Alexeje Navalného? Proč by si podle psychologů měli rodiče číst společně s dětmi už od velmi raného věku? Jak bohatá je brněnská fauna a flóra, kterou mapují zájemci v rámci projektu City Nature Challenge?

    Sun, 28 Apr 2024 - 20min
  • 22317 - Seriál Radiožurnálu: Kypr volá po celoevropském řešení. Počet uprchlíků ze Sýrie přestává ostrovní stát zvládat

    Na Kypr měsíčně přijíždí asi tisícovka žadatelů o azyl. Většinou se jedná o uprchlíky ze Sýrie, kteří už nechtějí pobývat v uprchlických táborech v Libanonu a vydají se tak na riskantní cestu Středozemním mořem. Kapacity záchytných zařízení milionového Kypru ale podle úřadů přestávají stačit, a země požaduje celoevropské řešení. Téma migrace dominuje i kampani v nadcházejících evropských volbách. Na Kypr se vydal reportér Marcel Faltys.

    Sun, 28 Apr 2024 - 02min
Afficher plus d'épisodes