Filtrer par genre

Vltava

Vltava

Český rozhlas

Zaměřeno na kulturu v širším slova smyslu.

9494 - ArtCafé: Umělecký výzkum jako dobrodružství mezi vědou a uměním
0:00 / 0:00
1x
  • 9494 - ArtCafé: Umělecký výzkum jako dobrodružství mezi vědou a uměním

    Umělecký výzkum boří tradiční dualitu evropského myšlení – představu o protichůdnosti pojmů jako věda a umění, objektivita a subjektivita, mysl a tělo, myšlení a vnímání. ArtCafé se představí dva uměleckovýzkumné projekty Geology of Being a Parent-Friendly Culture. ArtCafé Hanky Malaníkové o uměleckém výzkumu s tanečnicí, choreografkou a pedagožkou Zdenou Brungot Svíteková a divadelní režisérkou Marikou Smrekovou.

    Fri, 26 Apr 2024 - 44min
  • 9493 - Ranní úvaha: Norbert Schmidt: Hned vedle pavilonu opic

    Labská Florencie, Benátky za Alpami. Město krásy a umění. Saská kurfiřtská metropole: Drážďany. Dodnes se sem jezdí především do muzeí všeho druhu.

    Fri, 03 May 2024 - 05min
  • 9492 - Akcent: Karel Kachyňa uměl pracovat s herci, filmy vynikají obrazovým cítěním, říká publicista

    Saša Michailidis se ptá filmového teoretika, historika, pedagoga na FAMU Jana Bernarda a publicisty, redaktora Filmového přehledu Martina Šrajera. 1. května uplynulo sto let od narození režiséra a scenáristy Karla Kachyni, v březnu tomu bylo dvacet let od jeho úmrtí. Jak ho formovalo studium na FAMU a 50. léta? Jaká byla jeho spolupráce s Janem Procházkou v letech šedesátých? A jaká byla pozdější Kachyňova tvorba?

    Thu, 02 May 2024 - 25min
  • 9491 - Mozaika: Za zánikem Studia loutkového filmu v Brně mohla být i závist z Prahy a Zlína, říká filmový historik

    Vydavatelství Akademie múzických umění přichází s objevnou knihou – jmenuje se Neznámé a zapomenuté filmy Václava Zykmunda. Napsal ji filmový historik Jan Bernard, který léta systematicky zkoumá mimo jiné i opomíjené součásti československé kinematografie a méně známé polohy osobností české a československé kultury, především filmu.

    Thu, 02 May 2024 - 04min
  • 9490 - Vizitka: Od uměleckého díla čekám víc, než že mě bude jenom bavit, říká umělecký organizátor Alexandr Jeništa

    Vede tým, který má na starosti nově otevřený prostor pro živé umění a kulturu pod Muzeem umění Olomouc. „Základní ideou nového Centralu je polyfunkčnost prostoru. Měl by dávat co nejvíc možností, jak se dá umění zažít,“ říká Alexandr Jeništa ve Vizitce. S Alešem Spurným si povídá také o rusistice, kterou vystudoval, o správě činžovního domu i o životě v rodné Olomouci.

    Thu, 02 May 2024 - 48min
Afficher plus d'épisodes