Filtra per genere

I hjärnan på Louise Epstein

I hjärnan på Louise Epstein

Sveriges Radio

En underhållande podd om hur hjärnan fungerar. Med Louise Epstein, psykiatern Anders Hansen och hjärnforskaren Ola Hermanson. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

36 - Så får du livet att fungera – trots migrän
0:00 / 0:00
1x
 • 36 - Så får du livet att fungera – trots migrän

  Migränanfallet slår till mitt under en direktsändning för Louise och det är bara att bita ihop. Men nu finns nya mediciner som tillsammans med livshållningen kan förbättra livet för Sveriges migräniker.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”Som en spik som någon hamrar in i hjärnan, som sen blir en bilningshammare rakt ner i huvudet.” Så beskriver författaren och psykologen Celia Svedhem smärtan. Hon har kronisk migrän och har testat allt för att lindra anfallen. Tillsammans med migränforskaren Lars Edvinsson berättar hon om vägen till att acceptera sin sjukdom och hur hon gjort för att få ett drägligt liv.

  Lars Edvinsson är en världsledande migränforskare som står bakom upptäckten av molekylen som orsakar huvudsmärtan. Det har lett till nya mediciner, så kallade CGRP-hämmare som förbättrat livet för tusentals migräniker världen över.

  Programledare
  Louise Epstein

  Producent
  Peter Normark

  Sun, 03 Dec 2023 - 30min
 • 35 - Dåligt tålamod – inget att skämmas för

  Louise och Anders tar reda på om det finns ett samband mellan gott tålamod och välmående.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Människor med bättre tålamod kan leva längre. Samtidigt hade mänskligheten aldrig överlevt om tålamodet var obegränsat. Så vad är ett sunt förhållande till tålamod? Anders Hansen har svaret.

  Programledare: Louise Epstein och Anders Hansen
  Producent: Kicki Möller

  Sun, 26 Nov 2023 - 23min
 • 34 - Det händer i hjärnan när du blir kär

  Louise undrar om vi borde avstå från att fatta stora beslut när vi är påverkade av kärleksrus, eftersom det rubbar hela balansen i hjärnan.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I veckans avsnitt har Louise sällskap av Fredrik Söderholm, programledare och komiker med ett stort intresse för hjärnan och psyket.

  Tillsammans tar de reda på hur omdömesförmågan påverkas av de kemiska förändringarna som sker i hjärnan när man blir kär. Det finns de som hävdat att förälskelse borde ses som ett medicinskt tillstånd. Ligger det något i det?

  Programledare:Louise Epstein

  Bisittare: Fredrik Söderholm

  Gäster:Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms universitet och Emma Engdahl, professor i sociologi vid Karlstads universitet.

  Producent:Ulrika Lindqvist

  Sun, 19 Nov 2023 - 29min
 • 33 - När hjärnan tänker på döden

  Louise och Anders undrar vad som är bäst för hjärnan; att acceptera tankarna på döden eller försöka kämpa emot.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Varför har människan blivit medveten om sin egen dödlighet, är det en naturlig konsekvens av en utvecklad hjärna eller finns det andra skäl? Anders Hansen berättar vilken inställning till döden hjärnan är gjord för.

  Programledare:Louise Epstein och Anders Hansen
  Producent: Kicki Möller

  Sun, 12 Nov 2023 - 23min
 • 32 - Louises dröm om den perfekta lögndetektorn

  Louise tar reda på om en tillräckligt träffsäker lögndetektor skulle kunna hjälpa polisen i kampen mot gängkriminaliteten.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  De flesta länder i världen inklusive Sverige har avfärdat lögndetektorn som hjälpmedel i brottsutredningar. Frågan är om ny teknik för att titta in i människors hjärnor skulle kunna ändra på den inställningen.

  Programledare: Louise Epstein

  Bisittare: Ola Hermanson, hjärnforskare Karolinska institutet

  Gäst: Ola Kronkvist, lektor i polisvetenskap vid Linnéuniversitetet

  Producent: Ulrika Lindqvist

  Sun, 05 Nov 2023 - 28min
Mostra altri episodi