Filtra per genere

Vetenskapsradion Historia

Vetenskapsradion Historia

Sveriges Radio

Vi är där historien är. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

1095 - Vi tipsar om historiska klappar!
0:00 / 0:00
1x
  • 1095 - Vi tipsar om historiska klappar!

    Önskar du dig vikingar, häxor eller stor skopa blöt torv i julklapp? Vi har tipsen om historiska julklappsböcker för dig, och dessutom tips på två historiska sällskapsspel - årets julklapp!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Boktipsarpanelen med Kristina Ekero Eriksson, Urban Björstadius och Tobias Svanelid tipsar om höstens bästa och mest läsvärda historiska böcker som kunde passa att lägga under granen åt historienörden.

    De böcker och spel vi tipsar om i programmet är:

    Joséphine - avlägsen i tid men nära mig av Prinsessan Kristina Fru Magnusson och Carl Otto Werkelid

    I tjänst hos prins Eurgén av Inga Malmqvist

    Måtte alla häxor förgöras av Malcolm Gaskill

    Jag en olycklig spåman av Annika Sandén

    Grand Tour - en svensk students möte med franska revolutionen av Anna-Lena Berg

    Vikingatider av Anna Lihammer och Ted Hesselbom

    Makten och heligheten - en berättelse om Europas medeltid av Dan Jones

    Trädgårdsmästarens orangeri - om växternas övervintringshus av Maria Löfgren

    En förvandlad stad av Karl Kadhammar

    Landet utanför av Henrik Berggren

    Svenska armén historia av Lars Erivcson Wolke m fl

    Torv av Erik Andersson

    Shopping - sociala praktiker på gatunivå 1700-1850 av My Hellsing och Johanna Ilmakunnas (red)

    Rajas of the Ganges av Inka Brand och Markus Brand

    East India Companies av Pascal Ribrault

    Tue, 05 Dec 2023 - 44min
  • 1094 - Graniten som la grunden för Sverige

    Bohusgraniten blev grundstenen för Sveriges industriella revolution och nu har detta kulturarv undersökts. Och så granskar vi bioaktuella Napoleon med historiska glasögon.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På Malmön i Bohuslän började man bryta granit i början av 1800-talet. Det blev startskottet för en framgångsrik industri som bokstavligen lade grundstenen för den svenska industriella revolutionen. Bohusgraniten byggde slussar och kanaler, konserthus och andra offentliga byggnader och ställdes ut på den första världsutställningen som något som skulle sätta svensk utveckling och ingenjörskonst på kartan.

    Tobias Svanelid besöker de äldsta stenbrotten på Malmön tillsammans med hembygdsvurmaren Karl Ingemar Blomsterberg och diskuterar granitindustrins kulturarv med Lisa Liljas som inventerat de arkeologiska spåren och historiska minnena från granitepoken.

    Och så går vi på bio för att granska aktuella filmen Napoleon med hjälp av historikern My Hellsing.

    Tue, 28 Nov 2023 - 44min
  • 1093 - Jakten på Malmöpyttarna

    Vad var det för mystiskt folk som levde på bohuslänska Malmön? Tobias Svanelid och Urban Björstadius ger sig ut på jakt efter en myt om småvuxna skärgårdsbor som kanske har ett korn av sanning i sig.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det var på 1800-talet som prästen Axel Holmberg beskrev befolkningen på Malmön i Bohuslän i fantasifulla ordalag. De var småvuxna, men också enfaldiga, smutsiga och tycktes härstamma ifrån en främmande folkspillra. Kanske var de ättlingar till samer, tänkte Holmberg. Kanske en rest från Sveriges stenåldersbefolkning?

    Tobias Svanelid och Urban Björstadius reser till Malmön för att träffa dagens öbor och höra om hur minnet av pyttarna lever kvar på ön, och träffar arkeologen Oscar Törnqvist som menar att det kanske ändå finns historiska och arkeologiska ledtrådar till vilka pyttarna var.

    Dessutom uppmärksammar vi 40-årsfirande Medeltidsveckan och frågar oss vad som är så fascinerande med just medeltiden.

    Tue, 21 Nov 2023 - 44min
  • 1092 - Drakarnas historia

    De har funnits i varje mänsklig civilisation. Vaktat skatter, sprutat eld och gift och gett kraft åt kejsare. Tobias Svanelid beger sig på jakt efter drakarnas kulturhistoria.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I slutet av 1800-talet utlovade folklivsforskaren Hultén-Cavallius upp till 1000 riksdaler för den som kunde fånga eller döda en drake i Småland. Idag är det i Bolibompa och Game of Thrones som vi stöter på drakar, men genom mänsklighetens historia har drakar skrämt och inspirerat världen över. Historiken Bo Eriksson, aktuell med boken Drakspår, undersöker hur det kommer sig att draken så länge krälat vid människans sida och vad som gjort att vi än idag inte tycks bli fria monstret.

    Dessutom diskuterar Tobias Svanelid och Urban Björstadius SVT:s nya Historien om Sverige, och hur dagens historieförmedlning på tv skiljer sig från äldre tiders.

    Tue, 14 Nov 2023 - 44min
  • 1091 - Ölkällarkuppen - Hitlers ödesstund

    Ölkällarkuppen i München var Hitlers första steg in i rampljuset och nazismens ödesstund. Vi reder ut historien, och uppvaktar 20-åriga Forum för Levande Historia, nu mer relevant än någonsin.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I november 1923 stormade Adolf Hitler och hans tyska nationalsocialistiska arbetarparti in på ölkällaren Bürgerbraukeller med pistolen i högsta hugg. Planen, att gripa makten i staden München och sedan marschera mot Berlin gick i stöpet, ändå blev ölkällarkuppen startpunkten för den nazistiska rörelsen och Hitlers väg till makten. Historikern Johan Östling reder ut vad som hände.

    Och så diskuterar vi hur 20-åriga myndigheten Forum för Levande Historia ser på dagens situation med ökad antisemitism i såväl Sverige som i världen. Är regeringsuppdraget för brett, och vad kan en myndighet göra åt fördomar och hat?

    Dessutom svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om hur Uppåkra kunde bli platsen för en rik centralort i Skåne under hela 1000 år.

    Tue, 07 Nov 2023 - 44min
Mostra altri episodi