Nach Genre filtern

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges Radio

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

799 - Ny: Kidnappningen av paret Brolin
0:00 / 0:00
1x
 • 799 - Ny: Kidnappningen av paret Brolin

  Kidnappningen av paret Daniel och Paulina Brolin engagerar hela Sverige år 1998. Tidningarna skriver dagligen om missionärerna som ville sprida Guds och Jesus budskap, men istället blir inlåsta i en fuktig källarhåla flera månader.

  Kidnappningarna i Kaukasus är en miljonindustri under 90-talet, men den svenska regeringen berättar tidigt att man inte kommer att betala någon lösensumma för paret Brolin. Utanför fängelsehålan pågår ett febrilt sökarbete, men kidnapparnas tålamod börjar ta slut. Medverkande: Paulina & Daniel Brolin. Niclas Collén - pastor. Per-Johan Stenstrand - pastor. Sven Hirdman - Sveriges ambassadör i Moskva. Erika Holmberg - syster till Paulina. Torgny Hinnemo - journalist som även studerat utvecklingen i Kaukasus och jobbat på UD. Av: Robin Jonsson. Producent: Anna Johannessen/Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2023.

  Thu, 16 Mar 2023 - 1h 03min
 • 798 - Trippelmordet i Åmsele

  Från 2008. En mamma, en pappa och ett av deras barn hittas mördade vid en kyrkogård i den lilla orten Åmsele år 1988. Hela Sverige skakades av det brutala trippelmordet, som är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

  För kvällstidningarna blev det ett av de mest lönsamma sommarmorden någonsin. Stora löpsedlar blåstes upp om Nordens Bonnie och Clyde. Till följd av det växte ett idolskap fram. Den långhåriga misstänkta mördaren Juha Valjakkala mytologiserades. Vid hans sida fanns den tystlåtna Marita. Men om henne fick vi inget veta.

  Thu, 09 Mar 2023 - 1h 28min
 • 797 - Ny: Cyanidmordet

  En sen februarikväll 2018 hovrar en ambulanshelikopter över en sommarstuga i Norrtälje. Den 57-årige guldsmeden Ove Dolk har hittats medvetslös av sin fästmö. Hjälp är snabbt på plats men hans liv går inte att rädda. Det som först förefaller vara ett vanligt dödsfall ska växa till en uppmärksammad mordutredning, efter att en anmärkningsvärt hög halt av det livsfarliga giftet cyanid hittats i Oves kropp.

  Läkaren, som dödförklarar Ove, antecknar i journalen att dödsfallet skett på grund av ett hjärtstopp. Men dödsbeskedet kommer som en total chock för Oves familj och hans dotter Loise misstänker snart att någonting inte står rätt till. Hennes misstankar riktas mot Oves fästmö. Men när Loise inte får gehör hos polisen börjar hon på egen hand att försöka ta reda på vad som hänt hennes pappa.Medverkande: Jan Ling - barndomsvän till Ove.  Mats Glas- barndomsvän till Ove.  Thorsten Lundquist - hade tidigare en relation med Paula. Björn Lindman - psykolog. Anica Immelsjö -  försäkringshandläggare, fd. polis och kriminaltekniker. Sten Burman - domare. Johan Berge - rättsläkare. Kenneth Eriksson - polisutredare.Av: Teresa Kristoffersson.   Producent: Tove Palén.   Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl. År: 2023.

  Thu, 02 Mar 2023 - 1h 18min
 • 796 - Den dödsdömda polarexpeditionen

  Från 2016. Med hjälp av en luftballong ska tre unga svenska män bli först på Nordpolen. I stället hamnar de mitt ute på polarisen. I 33 år är Andrées polarexpedition försvunnen.

  Den 11 juli 1897, klockan 13.50, lyfter vätgasballongen Örnen från Spetsbergen i Norge. Men saker går fel och det sista som syns av expeditionsmedlemmarna är vinkande händer från ballongen som åker rakt upp i luften. Lyssna på mysteriet som gäckade världen i över 33 år. Och följ med på expeditionsmedlemmarnas tröstlösa vandring över polarisen. Producent: Julia Lundberg Exekutiv producent: Rosa Fernandez Publicerad 2016

  Thu, 23 Feb 2023 - 1h 07min
 • 794 - Ny: Det stora postrånet i Göteborg

  I skydd av januarinattens mörker genomför en stor rånarliga ett spektakulärt rån mot postterminalen i Göteborg. Rånarna lamslår polisen och försätter staden i kaos. De drömmer om 80 miljoner i rånbyte men det går inte som planerat.

  Rånarligan består av en grupp barndomsvänner ifrån Hässelby i Stockholm. De har fått ett insidertips om att det finns stora summor pengar på postterminalen i Göteborg.   Det här var en stor operation. Jag hade varit inblandad i stora grejer innan också fast det här var bland de största, berättar Martin som var med och planerade och utförde rånet. Alla som engagerar sig i arbetet med miljonkuppen har en lång och snårig väg framför sig . Det kommer att krävas uthållighet för att lyckas fullfölja rånplanerna. Mer än vad nån av dem kan förutspå. Den 22 januari tränger ligan in på postterminalen och rånar ett tåg samtidigt som de försöker stoppa polisens framfart genom att placera ut brinnande bilar, fejkade bomber och fotanglar. Dessutom genomförs en rad sabotage mot polisen runt om i Göteborg bland annat saboteras polisens helikoptrar. Medverkande:  Peter Kron, polis.  Jonas Magnusson, journalist.  Ingvar Fihn, anställd på posten.  Anita Johansson, anställd på posten.  Tony en av rånarna inläst av Gorki Glaser-Müller.  Tonys" mamma. Martin en av rånarna. Av: Lovisa Haag. Producent: Tove Palén. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzi. År: 2023.

  Thu, 16 Feb 2023 - 1h 18min
Weitere Folgen anzeigen