Filtrar por género

Blå Bog

Blå Bog

Højskolerne

601 sange udgør den 19. udgave af Højskolesangbogen. Her er sange til enhver lejlighed, årstid og den store kærlighed. Der er sange til morgendisen og aftensolen. Der er folkesange fra historien og opsange med visioner for fremtiden. Der er sange om det verdslige liv og det hinsides. Og så er der yndlingssangene.

Gennem to sæsoner tegner vi et portræt af 22 betydningsfulde danskere med sangbogen i hånden, og stiller skarpt på deres absolutte højskolesangbogsfavoritter og hvad sangene betyder for dem.

22 - Ane Halsboe-Jørgensen | Tidens mælketand
0:00 / 0:00
1x
  • 22 - Ane Halsboe-Jørgensen | Tidens mælketand

    Som kulturminister indgår Ane Halsboe-Jørgensen i en lang række af socialdemokrater, der har siddet på kulturadministrationens højborg ved Gammel Strand. Ane har imidlertid slået sin kulturpolitik op på at ville styrke fællesskabets bånd, hvilket fællessangen og Højskolesangbogen i ministerens øjne er gode katalysatorer for.

    Medvirkende: Ane Halsboe-Jørgensen (Kulturminister), Lea Wierød Borcak (Fællessangsforsker)

    Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard

    Musik: Fortabt er jeg stadig (Katrine Muff), Barndommens land (Rasmus Skov Borring), Barndommens land (Povl Dissing & Benny Andersen), Du kom med alt det, der var dig (Mikkel Ploug), Du kom med alt det, der var dig (Katinka og DR Pigekoret), Sangen har lysning (Rasmus Skov Borring & Morten Kjær).
    Desuden blev der afspillet klip fra P1-programmet ’Ugens gæst’ og ’Radioudstillingen i Forum’.

    Mon, 22 Aug 2022
  • 21 - Thure Lindhardt | Menneske først, kristen så

    I forbindelse med Grundtvig-forestillingen ’Jeg så engang et Billede af det Evige’ har Thure Lindhardt fået afløb for sin årelange interesse i den gamle salmedigter. Arbejdet med forestillingen har givet den landskendte skuespiller en lejlighed til at dykke ned i den gamle salmedigters værker, hvis ord tekster som en grundsten i dansk åndsliv og kulturhistorie.

    Medvirkende: Thure Lindhardt (Skuespiller), Jes Fabricius Møller (Historiker)

    Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard

    Musik: Velkommen igen gud engle små (Sissel & Odd Nordstoga), Menneske først og kristen så (Johannes Konstantin Neergaard, Hans Ulrik, Henrik Gunde & Esben Eyermann) Nu falmer skoven trindt om land (Søren Bødker Madsen), Nu falmer skoven trindt om land (Zenobia), Ingen har guldtårer fældet (Thorbjørn Krogshede).
    Desuden blev der afspillet klip fra ugerevyen ’Grundtvigkirkens indvielse’ samt forestillingen ’Højsangen’.

    Mon, 22 Aug 2022
  • 20 - Leif Davidsen | Men boblen er ikke verden

    Som 17-årig prikkede forfatteren Leif Davidsen hul i den hjemlige boble, da han tog til New Jersey på et udvekslingsophold. Siden har han i sit virke som udenrigskorrespondent har rig mulighed for at beskue den danske selvopfattelse på afstand. En selvopfattelse som nogle gange forekommer ham en anelse selvforherligende. Samtidig nærer forfatteren en stor kærlighed til det danske sprog, som er hans eget udgangspunkt og arbejdsredskab.

    Medvirkende: Leif Davidsen (Forfatter), Lars Thorkild Bjørn (Højskolehistoriker)

    Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard

    Musik: Jeg elsker den brogede verden (Ivan Sand), Kringsatt av fiender (DR PigeKoret), I Danmark er jeg født (Aksel Schiøtz), I Danmark er jeg født (Signe Asmussen & Ulrich Staerk), I Danmark er jeg født (Louise Fribo), I Danmark er jeg født (Sebastian), Muddermålet (Benny Andersen & Povl Dissing).
    Desuden blev der afspillet klip fra radioreportagen ’Sportsfly på Den Røde Plads’ samt radioudsendelserne ’Radioavisen: Fodboldlandsholdets hjemkomst’ samt ’EM-fodbold Finalen mellem Danmark og Tyskland’.

    Mon, 22 Aug 2022
  • 19 - Knud Romer | Selv sang den aldrig lysets lov

    Knud Romer beskriver sit første møde med Højskolesangbogen som noget af et kulturchok. Imidlertid aspirerer han selv med sange, som han gerne så optaget i en kommende sangbog. Med rygsækken fuld af tysk højborgerlighed og falstringske naturoplevelser forsøger Knud Romer i sine tekster at få de klassiske naturromantiske klicher til at fungere med samme enkelthed som Frank Jægers poetiske naturlyrik.

    Medvirkende: Knud Romer (Forfatter), Jørgen Carlsen (Formand for sangbogsudvalget)

    Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard

    Musik: Det er så køhnt, det er så dejle (Erik Harbo), Den signede dag (Den danske salmeduo), Den signede dag (Povl Dissing), Den sorte fugl (Zenobia), Grauballemanden (Pernille Rosendal & Knud Romer).
    Desuden blev der afspillet klip fra ’Debatten’ og dokumentarerne ’Slægtsgårdsfest på Danebod Højskole’, ’Første dag på højskole’ samt ’Højskolejournal 1969’.

    Mon, 22 Aug 2022
  • 18 - Bodil Jørgensen | Mit moersmål, din sång

    Bodil Jørgensen har en tæt tilknytning til det dansk-tyske grænseland, hvilket også kommer til udtryk i hendes virke, hvor hun gerne gør brug af sin hjemstavns tungemål som komisk løftestang. Desuden har hun et rigt kendskab til den danske sangskat og salmetradition, som hun blandet andet har fået gennem sin mormor, der var organist og kirkemusiker.

    Medvirkende: Bodil Jørgensen (Skuespiller), Inge Lise Pedersen (Dialektforsker)

    Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard

    Musik: Lysfuldt morgen, til marven kold (DR Pigekoret), Hver dag en ny dag (Marianne Søgaard, Musica Ficta, Christine Nonbo Andersen & Bo Holten), Jyden han æ stærk å sej (Erik Harbo), Sku gammel venskaw rein forgo (Bente Kure & Leif Ernstsen), For alle de små blomster (Lasse & Mathilde), Madeleine (Marskens Guld), Det er så køhnt det er så dejle (Erik Harbo), Tunge mørke natteskyer (Michael Sunding & Mads Vinding), Tunge mørke natteskyer (Zenobia) & Madeleine (Musica Ficta).
    Desuden blev der afspillet klip fra satireprogrammet ’Rytteriet’ og DR’s ’Erasmus Montanus’.

    Mon, 22 Aug 2022
Mostrar más episodios