Filtrar por género

Cu DREPTul Podcast

Cu DREPTul Podcast

Cu DREPTul Podcast

"Cu DREPTul" este un podcast despre accesul la justiție și drepturile omului în Republica Moldova, semnat de Tatiana Ețco și realizat în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.

22 - S1E22 Final de sezon: Rezultatele proiectului Accesul la Justiție în Moldova
0:00 / 0:00
1x
  • 22 - S1E22 Final de sezon: Rezultatele proiectului Accesul la Justiție în Moldova

    Am ajuns la ultimul episod al primului sezon și cu această ocazie te invit să afli mai multe despre proiectul în cadrul căruia este realizat acest podcast, despre rezultatele obținute și partenerii care au fost alături. Proiectul Accesul la Justiție în Moldova, timp de trei ani și jumătate, din octombrie 2019 până-n martie 2023, a contribuit la îmbunătățirea accesului la justiție a celor mai vulnerabile și marginalizate persoane din R.Moldova, cu suportul finanțării din partea Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat al SUA.

    Asemeni acestui domeniu, și activitățile din cadrul proiectului au fost complexe și diferite. Vom vorbi despre proiect și despre rezultatele acestuia inclusiv prin vocile grantiștilor și partenerilor. 

    Sun, 02 Apr 2023 - 10min
  • 21 - S1E21 Petru Vîrlan: Sistemul de justiție digital vine să ne ușureze munca angajaților în cadrul justiției, dar și accesul la justiție să fie unul eficient

    În acest episod discutăm despre digitalizarea justiției cu Petru Vîrlan, directorul adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești din R.Moldova, instituție subordonată Ministerului Justiției, responsabilă de asigurarea activității organizatorice a instanțelor de judecată, ceea ce presupune o lungă listă de sarcini, inclusiv administrarea și dezvoltarea sistemului informațional judiciar.

    Sistemul Informațional Judiciar are patru componente: Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), care este o aplicație de uz intern a instanțelor de judecată; Soluția informatică a ședințelor de judecată, care asigură înregistrarea audio a ședințelor și participarea prin video conferință la judecată; e-Dosarul judiciar, care este la etapa de testare, dar se dorește a fi extins în toate instanțele și cu acces pentru toți participanții la procesul de judecată și Portalul Național al Instanțelor de Judecată, care reprezintă un punct unic de acces la informaţiile despre activitatea tuturor instanţelor și este accesibil pentru toți.

    Digitalizarea este o prioritate a Ministerului Justiției pentru următorii ani. Tehnologia poate contribui nu doar la independența și eficiența actului de justiție și a sistemului în general, dar și la îmbunătățirea, la facilitarea accesului la justiție pentru toate persoanele.

    Firește că instanțele de judecată sunt doar doar un element al justiției, dar pe partea de digitalizare pot fi un bun exemplu de cum sunt îmbunătățite lucrurile atunci când este voință.

    Mon, 13 Mar 2023 - 29min
  • 20 - S1E20 Olesea Tabarcea: Nu am identificat timpuri în care s-a diminuat numărul de solicitări de asistență juridică gratuită

    Invitata acestui episod este Olesea Tabarcea, directoarea executivă a Clinicii Juridice Bălți. Clinica juridică este una dintre puținele organizații de profil din afara Chișinăului, care este prezentă și în localitățile rurale, acolo unde este cea mai acută nevoie de serviciile juridice. Clinica activează de 20 de ani. Deși inițial a fost creată ca o structură universitară, pentru a susține educația juridică practică a studenților de la facultatea de drept, de-a lungul timpului a dezvoltat o activitate mai vastă de asistență juridică gratuită pentru persoanele social vulnerabile nu doar din municipiul Bălți, dar din întreaga regiune de nord a Republicii Moldova, care ar fi vreo 13 raioane. Cu Olesea Tabarcea discutăm despre organizația pe care o conduce, care sunt prioritățile și provocările cu care se confruntă, dar și care este în regiune situația în domeniul accesului la justiție, pentru cine și cât de necesare sunt serviciile juridice gratuite, în special în perioadele de criză.

    Thu, 24 Nov 2022 - 34min
  • 19 - S1E19 Arina Țurcan-Donțu: Avem multe modele de bune practici, important este ca ele să continue

    În această ediție a podcastului Cu DREPTul discutăm cu avocata Arina Țurcan-Donțu despre studiul pe care l-a realizat de curând „Bune practici privind facilitarea accesului la justiție în Moldova”

    Autoarea a documentat inițiativele locale, regionale și naționale care au facilitat accesul la justiție al populației și care au potențial de extindere, preluare și/sau instituționalizare, a evidențiat mai multe modelele internaționale care pot fi adaptate pentru grupurile vulnerabile și marginalizate din Moldova, dar și a intervievat diverși actori implicați în acest domeniu, pentru a înțelege care sunt barierele și provocările în procesul de funcționare, dar și de extindere a acestor practici. Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Accesul la Justiție în Moldova”. 


    Tue, 20 Sep 2022 - 31min
  • 18 - S1E18 Olga Tumuruc: Dacă vrem să reformăm sistemul judecătoresc, trebuie s-o facem având în cap și tehnologiile

    În acest episod continuăm discuția cu Olga Tumuruc, directoarea Agenției de  Guvernare Electronică din Republica Moldova. Dacă anterior am vorbit  despre ce înseamnă guvernarea electronică și relația acesteia cu  cetățeanul, cum și până când își propun autoritățile să devenim o națiune digitală,  acum vom discuta un pic mai mult despre justiție - ce efecte are rezistența la transformarea digitală, cum se împacă evoluțiile digitale cu legea, dar și care este impactul tehnologiilor asupra drepturilor omului. Toate astea după ce aflăm care sunt, în  opinia Olgăi Tumuruc, instituțiile și serviciile model, dar și codașe la capitolul digitalizare și optimizare a serviciilor publice.

    Wed, 24 Aug 2022 - 26min
Mostrar más episodios