Filtrar por género

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect este un podcast despre cunoaștere de sine și dezvoltare personală, fundamentat în psihologie și neuroștiință.

137 - Sezonul 10, Episodul 11 - Cele 4 tipare de gândire care duc la boala / “Cum învățăm că nu merităm să existăm, decât dacă…”
0:00 / 0:00
1x
 • 137 - Sezonul 10, Episodul 11 - Cele 4 tipare de gândire care duc la boala / “Cum învățăm că nu merităm să existăm, decât dacă…”

  Pe tot parcursul sezonului 10 ne-am uitat în spatele cortinei și am văzut cum se simte epuizarea, care sunt convingerile și neputințele care ne pot ține departe de emoțiile noastre autentice și care sunt costurile personale și relaționale atunci când operăm dintr-un spațiu de supraviețuire. 


  În penultimul episod al sezonului ne ajutăm de munca medicului și autorului Gabor Mate și ne uităm la care sunt trăsăturile de personalitate, sau tiparele de gândire care ne predispun la a ne pierde starea de bine, sănătatea psihică și emoțională și care contribuie până și la boală fizică. 


  Explorăm când și cum le învățăm, ne uimim de faptul că ele sunt prezentate social drept altruism, profesionalism, a fi de succes și a fi diplomat și căutăm alternativele sănătoase la fiecare dintre aceste trăsături pe care le antrenăm inconștient generație de generație.

  Fri, 17 May 2024 - 53min
 • 136 - S10 Ep10 - Cele 4 nevoi universale ale copiilor. Fundația pentru dezvoltare armonioasă și sănătate psihică. Partea a 2-a

  Într-o perioadă în care majoritatea părinților noștri aveau zero acces la educație psihoemoțională și chiar și informația disponibilă era de multe ori incompletă, iar alte ori de-a dreptul greșită, sunt șanse mari că mulți dintre noi am părăsit copilăria cu un bagaj, la conștientizarea și vindecarea căruia încă lucrăm. 

  În prezent, suntem norocoși pentru că trăim într-o lume în care informația și educația psihologică și neuroștiințifică nu este doar disponibilă, dar pe cele mai multe teme este disponibilă în limba noastră maternă și gratuit. Acum avem în schimb altă provocare și anume că… volumul de informație poate să fie copleșitor și confuzant.  


  Acceptând că nu există copilării perfecte și că indiferent câte știm, tot vom greși din când în când în creșterea copiilor noștrii, în acest episod explorăm care sunt cele 4 nevoi fundamentale alte tuturor copiilor. Adică pe ce merită se ne concentrăm cu adevărat în procesul de a fi părinți și ce face cu adevărat diferența în bine pentru un psihic în dezvoltare.


  În acest al doilea episod despre nevoile fundamentale ale copiilor, ne uităm la cum se simte și de ce este esențială odihna completă pentru un copil și la de ce jocul liber și spontan contează mai mult decât memorarea și exersarea materiilor de la școală.


  Găsești aici playlistul care a însoțit călătoria lui Paul din acest an - https://open.spotify.com/playlist/32AgipHILH0RwvCi3EfS1C?si=c92245aaadd54a59

  Fri, 03 May 2024 - 47min
 • 135 - Sezonul 10, Episodul 09 - Cele 4 nevoi universale ale copiilor. Fundația pentru dezvoltare armonioasă și sănătate psihică. Partea 1

  Într-o perioadă în care majoritatea părinților noștrii aveau zero acces la educație psihoemoțională și chiar și informația disponibilă era de multe ori incompletă, iar alte ori de-a dreptul greșită, sunt șanse mari că mulți dintre noi am părăsit copilăria cu un bagaj, la conștientizarea și vindecarea căruia încă lucrăm. 

  În prezent, suntem norocoși pentru că trăim într-o lume în care informația și educația psihologică și neuroștiințifică nu este doar disponibilă, dar pe cele mai multe teme este disponibilă în limba noastră maternă și gratuit. Acum avem, în schimb, altă provocare. Volumul de informație poate să fie copleșitor și confuzant.  

  Acceptând că nu există copilării perfecte și că, indiferent câte știm, tot vom greși din când în când în creșterea copiilor noștri, în acest episod explorăm care sunt cele 4 nevoi fundamentale alte tuturor copiilor - adică pe ce merită se ne concentrăm cu adevărat în procesul de a fi părinți și ce face cu adevărat diferența în bine pentru un psihic în dezvoltare.

  În acest prim episod despre nevoile fundamentale ale copiilor ne uităm la importanța siguranței psihice și emoționale, la ce înseamnă și cum se simte atașamentul securizant și la de ce este esențial ca un copil să învețe să simtă și să își trăiască toate emoțiile.


  Găsești aici playlistul care a însoțit călătoria lui Paul din acest an - https://open.spotify.com/playlist/32AgipHILH0RwvCi3EfS1C?si=c92245aaadd54a59

  Fri, 19 Apr 2024 - 43min
 • 134 - Sezonul 10, Episodul 08 - Compasiunea și Iubirea de Sine / "Ziua în care mi-am înțeles povestea de viață"

  Acesta este cel mai important și special episod pentru mine din toate cele 120 de episoade din primele 10 sezoane ale podcastului Mind Architect. Este episodul pe care mi-a fost cel mai greu să-l scriu, pe care l-am amânat cel mai mult și pe care l-am documentat cu lacrimi în ochi. 

  Este un episod în care vă împărtășesc despre relația mea cu iubirea și compasiunea de sine. 

  Când și cum învață copiii să le simtă, ce se întâmplă dacă nu o pot face și care sunt costurile și consecințele în viața adultă? Cum și de ce e posibil să ne fie mai ușor să fim blânzi și buni cu cei din jur decât cu noi înșine? Cât de mult contează primele zile pe pământ ale unui nou-născut și cât de contagioase sunt stările și emoțiile mamei? 

  Acestea sunt câteva dintre lucrurile la care am reflectat la persoana întâi pe parcursul anului 2023 și concluziile mi-au venit în mod neașteptat, la mare, în Vama Veche, ascultând pe plajă o melodie a lui Elvis pe care am avut sentimentul că o aud pentru prima dată. 


  Închei episodul în cel mai personal mod posibil și anume citindu-vă o intrare din jurnalul meu personal, scrisă la întoarcerea în București de la mare, o intrare care simt că mi-a relevat și clarificat o bună bucată din povestea de viață.


  Găsești aici playlistul care a însoțit călătoria lui Paul din acest an - https://open.spotify.com/playlist/32AgipHILH0RwvCi3EfS1C?si=c92245aaadd54a59

  Fri, 12 Apr 2024 - 50min
 • 133 - Sezonul 10, Episodul 07 - Ce are corpul să ne spună când învățăm să îl ascultăm / "Busola care nu minte niciodată și cel mai sincer martor al experiențelor noastre."

  Am vorbit în mai multe rânduri, atât în podcast, cât și în Mind Architect Premium, despre rolul corpului în viața noastră psihică și emoțională și despre faptul că distincția între minte și corp nu mai este nici actuală, nici corectă. 

  În acest episod vă povestesc la persoana întâi ce a avut să-mi comunice propriul corp când mi-am luat timp și mi-am dat spațiu să îl observ, ascult și înțeleg. 


  De la tunsoare, la postură, la rigiditatea lombară, de la felul în care merg, la hainele cu care am ales să mă îmbrac, de la grupele musculare antrenate consecvent, la cele mai neglijate, toate au fost mesaje pe care mi-aș fi dorit să le observ și integrez mai din timp, pentru că veneau de la cel mai sincer martor al experiențelor mele - cel care știe fără greș dacă ce și cum trăiesc îmi face bine sau nu.


  Găsești aici playlistul care a însoțit călătoria lui Paul din acest an - https://open.spotify.com/playlist/32AgipHILH0RwvCi3EfS1C?si=c92245aaadd54a59

  Fri, 05 Apr 2024 - 1h 01min
Mostrar más episodios