Nach Genre filtern

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect este un podcast despre cunoaștere de sine și dezvoltare personală, fundamentat în psihologie și neuroștiință.

134 - Sezonul 10, Episodul 08 - Compasiunea și Iubirea de Sine / "Ziua în care mi-am înțeles povestea de viață"
0:00 / 0:00
1x
 • 134 - Sezonul 10, Episodul 08 - Compasiunea și Iubirea de Sine / "Ziua în care mi-am înțeles povestea de viață"

  Acesta este cel mai important și special episod pentru mine din toate cele 120 de episoade din primele 10 sezoane ale podcastului Mind Architect. Este episodul pe care mi-a fost cel mai greu să-l scriu, pe care l-am amânat cel mai mult și pe care l-am documentat cu lacrimi în ochi. 

  Este un episod în care vă împărtășesc despre relația mea cu iubirea și compasiunea de sine. 

  Când și cum învață copiii să le simtă, ce se întâmplă dacă nu o pot face și care sunt costurile și consecințele în viața adultă? Cum și de ce e posibil să ne fie mai ușor să fim blânzi și buni cu cei din jur decât cu noi înșine? Cât de mult contează primele zile pe pământ ale unui nou-născut și cât de contagioase sunt stările și emoțiile mamei? 

  Acestea sunt câteva dintre lucrurile la care am reflectat la persoana întâi pe parcursul anului 2023 și concluziile mi-au venit în mod neașteptat, la mare, în Vama Veche, ascultând pe plajă o melodie a lui Elvis pe care am avut sentimentul că o aud pentru prima dată. 


  Închei episodul în cel mai personal mod posibil și anume citindu-vă o intrare din jurnalul meu personal, scrisă la întoarcerea în București de la mare, o intrare care simt că mi-a relevat și clarificat o bună bucată din povestea de viață.

  Fri, 12 Apr 2024 - 50min
 • 133 - Sezonul 10, Episodul 07 - Ce are corpul să ne spună când învățăm să îl ascultăm / "Busola care nu minte niciodată și cel mai sincer martor al experiențelor noastre."

  Am vorbit în mai multe rânduri, atât în podcast, cât și în Mind Architect Premium, despre rolul corpului în viața noastră psihică și emoțională și despre faptul că distincția între minte și corp nu mai este nici actuală, nici corectă. 

  În acest episod vă povestesc la persoana întâi ce a avut să-mi comunice propriul corp când mi-am luat timp și mi-am dat spațiu să îl observ, ascult și înțeleg. 


  De la tunsoare, la postură, la rigiditatea lombară, de la felul în care merg, la hainele cu care am ales să mă îmbrac, de la grupele musculare antrenate consecvent, la cele mai neglijate, toate au fost mesaje pe care mi-aș fi dorit să le observ și integrez mai din timp, pentru că veneau de la cel mai sincer martor al experiențelor mele - cel care știe fără greș dacă ce și cum trăiesc îmi face bine sau nu.

  Fri, 05 Apr 2024 - 1h 01min
 • 132 - Sezonul 10, Episodul 06 - Complexul Salvatorului / "Ce se întâmplă când oamenii încearcă să fie SUPER eroi

  Iată-ne ajunși la jumătatea sezonului de revenire. Până aici v-am împărtășit despre nevoia anului de pauză, despre ce am descoperit când mi-am luat timp și spațiu să respir, despre întâlnirile cu furia, apoi cu neputința, cu pierderea și cu tristețea… și despre bagajul pe care îl purtam cu mine din vieți pe care nu l-am trăit eu. 

  În acest episod vorbim despre o temă centrală a primilor mei 35 de ani și o temă cred eu relevantă pentru foarte mulți dintre noi… mai precis rolul și complexul Salvatorului. 

  Când și cum am învățat că suntem responsabili pentru ce simt și cum se descurcă cei din jur? Cum și cât au contribuit desenele animate, filmele cu super-eroi și modelele din familie? 

  De unde vine compulsia în a ajuta chiar și când nu ne este cerut în mod explicit ajutorul? Ce căutăm inconștient să obținem făcând asta, dar și ce pierdere și probleme le cauzăm celor pe care încercăm să-i salvăm?

  Fri, 29 Mar 2024 - 53min
 • 131 - Sezonul 10, Episodul 05 - Metabolizarea pierderilor, doliul și tristețea cu Petronela Rotar

  Pierdere, tristețe și doliu sunt parte inevitabilă din experiența de a fi în viață, dar prea puțini dintre noi suntem învățați sau susținuți în procesul de a le trăi și de a le face față.


  Pentru mine, anul 2023 a venit cu cea mai puternică confruntare cu pierderea și cu tristețea din toată viața mea de până acum. În acest episod vă povestesc despre cum am trăit acest proces, cum l-am simțit, cât a durat și prin ce etape am trecut. 


  Apoi, alături de Petronela Rotar, psihoterapeut și autor, ne uităm mai în profunzime la ce face tristețea pentru noi atunci când îi dăm voie să fie prezentă cu noi, de ce este parte indispensabilă a oricărui proces de doliu, iar apoi ne uităm și la ce fel de experiențe ne pot face să o reprimăm și să evităm să o trăim cu orice preț, cât și la ce punem în locul ei când tristețea nu ne este disponibilă.

  Fri, 22 Mar 2024 - 50min
 • 130 - Sezonul 10, Episodul 04 - Istoria mea cu pierderea și neputința / "Ce port cu mine din vieți pe care nu le-am trăit eu" cu Petronela Rotar

  Dacă în ultimul episod v-am împărtășit despre emoția veșnic prezentă în primii mei 35 de ani, acum a venit rândul să vă împărtășesc despre emoția pe care am evitat-o cu cea mai mare încrâncenare în tot timpul ăsta, dar și ce am descoperit că se găsea dincolo de ea. 


  Explorez relația mea cu pierderea și neputința alături de Petronela Rotar, psihoterapeut și autor, și vă împărtășesc ce am descoperit despre istoricul familiei mele într-un atelier de psihodramă. Nevoia de control foarte intensă, frica de a nu rămâne fără bani și preocuparea constantă legată de viitor, sunt doar câteva fragmente de istorie de viață pe care le-am purtat în mine, fără să fie de fapt ale mele. 


  Vă invit să rămâneți alături de noi și să descoperim ce purtăm în interiorul nostru, din vieți pe care nu le-am trăit noi, dar și cum putem completa conștientizarea cu simțirea, ca sa ne eliberăm de bagaj.

  Fri, 15 Mar 2024 - 56min
Weitere Folgen anzeigen