Nach Genre filtern

Istoria României

Istoria României

Călina

O Istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri.

106 - Ep 104 - "Puțin a mai rămas"
0:00 / 0:00
1x
  • 106 - Ep 104 - "Puțin a mai rămas"

    În acest episod, fac bilanțul secolului fanariot în Țara Românească, prin prisma ideii de libertate. Vorbesc despre viața lui Tudor Vladimirescu, despre averea, funcțiile și pasiunile lui. În paralel, apar ultimii doi domnitori fanarioți ai Țării Românești... și o propunere riscantă pentru Tudor.

    Support the show
    Thu, 07 Jul 2022
  • 105 - Ep 103 - Țineți dreapta

    În acest episod, vorbesc despre preluarea obiceiurilor și ideilor occidentale, prin intermediul studiilor în străinătate. Vorbesc despre impactul Școlii Ardelene și despre membrii ei cei mai importanți, despre eforturile lor înspre reprezentare socială și educație pentru români. Și dacă Supplex Libellus Valachorum, petiția lor, e respinsă de Curtea din Viena, oare putem vorbi despre un eșec total, sau doar despre un mic obstacol?

    Support the show
    Fri, 01 Jul 2022
  • 104 - Ep 102 - Liberté, égalité, fracturé

    În acest episod vorbesc despre Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Vorbesc despre elementele comune cu Revoluția Franceză și Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii, despre dorința de libertate și egalitate. Dar ce se întâmplă în caz de eșec?

    Support the show
    Wed, 22 Jun 2022
  • 103 - Ep 101 - Tavanul de sticlă și prințul călător

    În acest episod vorbesc despre politica de reformă iluministă și centralizatoare din Imperiul Habsburgic, din timpul Mariei Theresa și a fiului său, Iosif al II-lea. Explorăm câteva aspecte ale radicalizării și cât de important este a citi enunțul unei probleme înainte de a ne apuca de rezolvare.

    Support the show
    Thu, 16 Jun 2022
  • 102 - Ep 100 - Grădinița Ardeleană

    În acest episod vorbesc despre eforturile de recunoaștere a românilor din Transilvania după absorbirea în Imperiul Habsburgic. Vorbesc despre tensiunile din Biserica Greco-Catolică și dorințele clerului de a păstra ritul de tip bizantin, în timp ce împărații încearcă, dimpotrivă, catolicizarea bisericii. Împăratul numește în Transilvania tocmai un episcop cu educație catolică, iezuită, pe nume Ioan Micu. Dar acesta, numit ulterior Inocențiu Micu-Klein, se dovedește a fi unul dintre cei mai mari susținători al ritului ortodox și al drepturilor românilor. Vorbesc așadar despre cel care pune bazele viitoarei Școli Ardelene, unul dintre primii români care au susținut latinitatea poporului român, despre petițiile lui către Curtea de la Viena și sfârșitul episcopiei sale în urma incidentelor cu Visarion Sarai, predicatorul ortodox trimis de sârbi pentru a împiedica adeziunea la greco-catolicism.

    Support the show
    Sun, 05 Jun 2022
Weitere Folgen anzeigen