Nach Genre filtern

Istoria României

Istoria României

Călina

O Istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri.

187 - Ep 185 - All good things…
0:00 / 0:00
1x
 • 187 - Ep 185 - All good things…

  În acest ultim episod, îmi iau la revedere de la voi, povestind istoria acestui proiect.

  Support the show
  Fri, 05 Jan 2024
 • 186 - Ep 184 - Lacrima lu’ Covidu’

  În acest episod, au loc noi alegeri prezidențiale. După un mandat în care performanțele lui Klaus Iohannis lasă de dorit, totuși contracandidații săi sunt slabi, iar el câștigă al doilea mandat de Președinte. Au loc schimbări în legea electorală, printre care votul prin corespondență. În acel sfârșit de an, departe de România, apare un nou virus. La început, lumea privește situația cu scepticism și condescendență, însă, în curând, acest nou coronavirus va schimba viețile tuturor.

  Support the show
  Wed, 03 Jan 2024
 • 185 - Ep 183 - Atât s-a putut

  În acest episod, un nou premier, Mihai Tudose, repetă figura Grindeanu, fiind demis la scurt timp de la învestire, în principiu din cauza disensiunilor cu Liviu Dragnea. Coaliția PSD-ALDE propune un nou prim-ministru în persoana Vioricăi Dăncilă, prima femeie premier a României. Guvernul Dăncilă se remarcă prin măsuri nepopulare și gafe repetate. Au loc noi proteste, iar societatea devine tot mai polarizată prin evenimente precum revocarea Laurei Codruța Kövesi de la șefia DNA, demersul de modificare al Constituției inițiat de Coaliția pentru Familie, crimele din Caracal și altele. În cele din urmă, ALDE se retrage de la guvernare, iar guvernul Dăncilă cade în ajunul alegerilor prezidențiale.

  Support the show
  Wed, 27 Dec 2023
 • 184 - Ep 182 - Iluzia stabilității

  În acest episod, începe guvernarea tehnocrată a României, avându-l ca șef al cabinetului pe Dacian Cioloș. Au loc alegerile locale, care transformă o inițiativă locală din București într-un partid nou, la nivel național: Uniunea Salvați România. La parlamentare, PSD câștigă confortabil, lipsind doar sprijinul unui partid mic pentru a forma majoritatea în Parlament. Printr-o alianță PSD-ALDE, această majoritate confortabilă e atinsă, preconizând o nouă perioadă de stabilitate. Dar această previziune e aruncată pe geam când guvernul Grindeanu votează o ordonanță de urgență controversată, iar protestele reîncep, mai mari ca niciodată. Finalmente, PSD depune o moțiune de cenzură împotriva propriului său guvern, iar căutarea stabilității politice și a unui guvern potrivit... reîncepe și ea.

  Support the show
  Mon, 18 Dec 2023
 • 183 - Ep 181 - Vinerea neagră

  În acest episod, vorbesc despre începutul primului mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis. Președintele acționează ca mediator, iar relațiile cu premierul sunt tensionate, dar funcționale. În primăvară, coabitarea celor doi e amenințată după câteva scandaluri centrate pe Victor Ponta. Apoi, vorbesc despre evenimentul care aduce, în cele din urmă, demiterea lui Ponta și încheierea marelui val de proteste și tulburări civile din această perioadă. Dar nu este cinstit ca accidentul de la Colectiv să fie cunoscut doar pentru atât. Așadar, vorbesc despre Colectiv și schimbarea de mentalitate pe care incendiul a produs-o, sau trebuia să o producă: corupția (chiar) ucide.

  Support the show
  Mon, 11 Dec 2023
Weitere Folgen anzeigen