Filtra per genere

Istoria României

Istoria României

Călina

O Istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri.

172 - Ep 170 - Aveți puțină înCDR
0:00 / 0:00
1x
 • 172 - Ep 170 - Aveți puțină înCDR

  În acest episod vorbesc despre parcursul similar al noului președinte, Emil Constantinescu, și al noului premier, Victor Ciorbea. Ambii au origini promițătoare, vor capta atenția și speranțele alegătorilor, dar vor sfârși prin a-și dezamăgi electoratul, căzând victime ale tensiunilor din coaliția de guvernare. România pare să aibă șanse la NATO, însă șansele se transformă în vizite și încurajări. În funcția de prim-ministru ajunge cameleonicul Radu Vasile. Campania anticorupție, care începuse promițător, se întoarce împotriva președintelui, când dosarul "Țigareta II" arată că unul dintre oamenii săi de încredere desfășura operațiuni de contrabandă chiar sub nasul lui Constantinescu.

  Support the show
  Wed, 13 Sep 2023
 • 171 - Ep 169 - Iliescu și ai lui

  În acest episod vorbesc despre popularitatea și charisma lui Ion Iliescu, dar și despre anturajul său de oameni de încredere. Vorbesc despre afacerile deșănțate și țepele economice care au proliferat sub protecția statului și a relațiilor clientelare improprii: antreprenori ieșiți din Securitate sau din vechiul PCR, scandalul bancar, privatizările lente și preferențiale, schema piramidală Caritas și contrabanda. Însă apare la orizont și perspectiva alinierii internaționale, în foruri suprastatale. Progresele României în acest sens sunt încă mici și șovăielnice, dar începe acum angajarea pe o direcție occidentală. Încheierea unui tratat bilateral cu Ungaria îi supără pe naționaliști. Presiunea internă cauzată de presa independentă, de opoziție și de societatea civilă duce la rezultate diferite în alegerile din 1996. PDSR intră în opoziție, iar Ion Iliescu devine primul șef de stat al României care cedează puterea în mod pașnic.

  Support the show
  Mon, 04 Sep 2023
 • 170 - Ep 168 - Noua dezordine

  În acest episod, vorbesc despre climatul haotic al României între 1990 și 1992. Explic succesul lui Ion Iliescu în fața electoratului și structura lipsită de succes a opoziției. În perioada dintre alegeri, are loc cea mai violentă mineriadă și apare noua Constituție a României. Campania electorală din 1992 are un peisaj politic mai viu și mai dinamic, însă plin de personaje și opinii problematice din punct de vedere democratic. FSN se rupe în două, iar naționaliștii devin esențiali formării unei majorități parlamentare.

  Support the show
  Tue, 29 Aug 2023
 • 169 - Ep 167 - Aceeași Mărie, cu pălăria FSN

  În acest episod, vorbesc despre primele luni ale tranziției spre regimul postdecembrist. Mai întâi, discut parcursul defectuos al României pe direcția democrației, arătând că elementele de bază ale unei democrații solide lipsesc cu desăvârșire la începutul anilor '90. CFSN își arată ușor adevăratele intenții, acaparând structurile vechiului Partid Comunist și anunțându-și candidatura la viitoarele alegeri. Izbucnesc proteste în stradă, stinse cu ajutorul minerilor din Valea Jiului, în prima "mineriadă". Tensiunile interetnice, rezultat al anilor de naționalism, duc la izbucnirea unor violențe la Târgu Mureș. Prin toate aceste evenimente noi, recunoaștem totuși puternice senzații de déjà vu.

  Support the show
  Tue, 22 Aug 2023
 • 168 - Ep 166 - Addendum

  În acest episod vorbesc despre câteva subiecte conexe regimului comunist și Revoluției de la 1989, care nu s-au încadrat în narațiunea principală

  Support the show
  Tue, 15 Aug 2023
Mostra altri episodi