Filtra per genere

Acesta este podcastul lui George Buhnici. Un serial în care povestesc despre lucrurile care mă interesează, pasionează sau... enervează. Până când decidem despre ce va fi cel mai des, deocamdată vă povestesc cum a trecut primul în casa noastră pasivă sau ce am văzut interesant la CES 2019. Pentru că nu mă consider suficient, aduc ocazional alături de mine oameni mai deștepți ca Lorena sau Marian. Pe cine ai vrea să mai asculți? Ce teme ai vrea să abordez pe viitor? Scrie-mi pe www.buhnici.ro la comentarii.
- 197 - ROMÂNII SE ÎNTORC ÎN ȚARĂ? EMIGRARE, IMIGRARE, DEZORIENTARE - MĂDĂLINA UCEANU #IGDLCC 196Mon, 18 Sep 2023 - 2h 04min
- 196 - UCRAINA, DUSTER EXPLODAT, FAKE NEWS LA BRAȘOV - RADU HOSSU TRĂIEȘTE PERICULOS. #IGDLCC 195Mon, 18 Sep 2023 - 3h 06min
- 195 - POVESTEA “ELENEI” NU E UNICĂ. PSIHOLOGII ȘI POLIȚIȘTII TRAG SEMNALUL DE ALARMĂ #IGDLCC EXTRA
Povestea ”Elenei” nu este unică. Nu este singura persoană care a trecut prin aceste experiențe traumatizante. Tocmai de aceea am stat de vorbă cu psihologi și polițiști despre lucrurile pe care le putem face și ce se întâmplă în astfel de situații. Ne-a fost confirmat faptul că legislația este bine gândită și că oameni care se ocupă de cazurile precum ”Elena” sunt bine pregătiți și interesați să ajute. Problema cea mai mare este reticența victimelor în apelarea autorităților. Încrederea lor este scăzută, precum și teama de a fi expuse ori chiar rușinea celor întâmplate limitează această comunicare și deseori soluționare a problemelor.
Mon, 7 Aug 2023 - 48min - 194 - CUM SE FURĂ SUFLETE TINERE CU ILUZII. POVESTEA “ELENEI” #IGDLCC SPECIAL x ANITP
Traficul de persoane este un subiect complicat, și greu de explicat. Chiar și așa, povestea ”Elenei” este una care merită să fie spusă și mai mult decât atât, să servească ca inspirație pentru cei care se află în această situație sau au trăit prin așa ceva. Identiteatea ”Elenei” este protejată cu ajutorul Inteligenței Artificiale tocmai pentru că ne-am dorit să existe totuși o față care spune această poveste, și nu doar o umbră și o voce robotică, ca în reportajele clasice.
Mon, 31 Jul 2023 - 1h 29min - 193 - CUM VORBIM CU UN COPIL - Masterclass cu Dumitru Borțun #IGDLCC 192Sun, 16 Jul 2023 - 55min
- 192 - CUM SCHIMBĂM "SOFTUL" DE ȚARĂ? - Teodor Baconschi #IGDLCC 191Sun, 9 Jul 2023 - 2h 52min
- 191 - ARTĂ ȘI COMUNICARE - ANDREI BORȚUN #IGDLCC 190Mon, 3 Jul 2023 - 2h 22min
- 190 - ȘI TU POȚI FI PUTERNIC, SĂNĂTOS, ÎN FORMĂ - FLORIN CUJBA - #IGDLCC 189
”Noua modă nu mai sunt pătrățelele, este sănătatea. Peste tot în săli nu se mai vorbește despre pătrățele. Definiția unui antrenament este: aplicarea de stimul stresant asupra sistemului nervos central pentru a perturba homeostazia.” Sunt vorbele lui Florin Cujba, sportiv de meserie, ba chiar de când era mic. A practicat 16 ani de judo imediat de când a început să meargă și a învățat tot ce se putea despre sport, alimentație și corpul uman, atât în faculate cât și încele două master-uri de profil. El este omul care ne poate învăța cum să slăbim sănătos, să ne schimbăm alimentația complet și cel mai important cum să ne menținem atât greutatea cât și obiceiurile de a mânca.
Sun, 25 Jun 2023 - 1h 54min - 189 - Nadia Comăneci, Hăituită de Ceaușescu, Securitate și Béla Károlyi - STEJĂREL OLARU #IGDLCC 188
"In 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit simbolul perfectiunii in gimnastica. Din admiratie, despre ea s-au scris scenarii de filme artistice si documentare, biografii, romane si chiar carti pentru copii. Dar despre Nadia, devenita parte a avutiei nationale a Romaniei socialiste, se mai scria in penumbra, iar „admiratorii” sai, care adunau material documentar pentru un roman straniu, in parte de groaza, in parte politic, erau cei din lumea sa: antrenorii, oficialii federali, medicii, asistentele, coechipierii... Cu totii ii urmareau orice miscare, orice vorba si orice gand si impletisera, la cererea politiei politice de atunci, infricosatoarea Securitate, o plasa nevazuta din care marea sportiva a reusit sa scape abia in toamna lui 1989.”
Mon, 19 Jun 2023 - 2h 03min - 188 - POMANA E CEA MAI MARE OTRAVĂ DATĂ UNUI POPOR - FELIX PĂTRĂȘCANU #IGDLCC 187Mon, 12 Jun 2023 - 2h 30min
- 187 - TRADUCĂTORUL LUI CEAUȘESCU - VASILE BUGA #IGDLCC 186
Există puțini oameni apropiați de Ceaușescu, iar majoritatea dintre ei nu mai sunt însă în viață. Traducătorul lui, Vasile Buga, este cel care a fost martor la scrierea istoriei țării noastre și are multe povești de pe vremea aceea, și cu și despre fostul președinte. Pentru majoritatea dintre noi comunismul nu a fost o perioadă plăcută, și mulți dintre noi suntem prea tineri să ne aducem aminte de lipsurile din acea vreme, însă poveștile sunt adevărate și cel puțin interesante.
Sun, 4 Jun 2023 - 2h 43min - 186 - ENERGIE ȘI BANI DIN… DEȘEURI?- INVENTATORUL ROMÂN IULIEAN HORNEȚ #IGDLCC 185
Știai că producem mai multe deșeuri decât putem recicla? Fiecare om care trăiește într-un oraș mare, capitală ori metropolă, produce mai mult gunoi decât se poate recicla. Până la urmă noi suntem de vină pentru ce cumpărăm și pentru ce lăsăm în urma noastră. Cum ar fi ca o mare parte din aceste deșeuri să se întoarcă în gospodăria noastră, sub formă de energie electrică sau termică? Cum ar fi ca atunci când arunci ceva la gunoi, să o faci cu gândul că planeta e mai curată și că te vei folosi de acel ambalaj în viitorul apropiat. Că acele cutii și pungi îți pot alimenta mașina pentru câteva zeci de kilometri.
Sun, 28 May 2023 - 2h 25min - 185 - CE NU S-A VĂZUT LA TV - MIHAI STEGEREAN #IGDLCC 184
Invitatul meu de astăzi este un om și mai special pentru mine. Este unul dintre cei mai importanți din cariera mea, cel care m-a făcut să îmi depășesc limitele de multe ori, și să înțeleg ce este de fapt televiziunea, cum se redactează și se prezintă o știre și cum se filmează și editează un material în așa fel încât să spui cât mai multe într-un timp cât mai scurt. Și asta fără să modifici esența materialului. Faceți cunoștință cu Mihai Stegerean, omul care construiește echipe de televiziune și are cele mai bune povești din industrie.
Sun, 21 May 2023 - 3h 26min - 184 - CONTRAOFENSIVA DIN UCRAINA - Armand Goșu - #IGDLCC 183 LIVE
A trecut mai bine de un an de la începerea războiului din Ucraina, și deși s-au mai domolit lucrurile în această iarnă, așa cum spune și domnul Armand Goșu, războaiele care au trecut de un an, se vor întinde pe mai mulți ani. Tocmai de aceea l-am chemat în studio pentru o nouă ediție de IGDLCC, LIVE de data aceasta, ca să vă prezentăm fapte și idei bazate pe fapte. Ce spune de fapt istoria despre aceste confruntări, și cât la sută din istorie se poate repeta și în cazul de față.
Tue, 16 May 2023 - 2h 48min - 183 - CE SUNT DE FAPT BANII? DE CE ÎȚI E FRICĂ DE EI - LILIANA CRISTEA #IGDLCC 182
Cică e ușor să faci bani, problema e ce faci cu ei după aceea. Sau că relația noastră cu banii nu este una sănătoasă și muncim prea mult pentru ceva ce risipim prea repede. Ori că banii sunt ochiul dracului, și mai bine rămâi sărac dacă vrei să fii fericit. În funcție de context, nici una din afirmațiile de mai sus, sau chiar toate, sunt adevărate ori se aplică 100%. Problema e că educația noastră despre bani, la nivel psihologic, nu este suficientă ori este complet eronată în acest moment. Ne suntem datori să înțelegem de ce vrem să facem bani, ce vrem să facem cu ei și ce trebuie de fapt să facem ca să fim fericiți cu adevărat. Ce putem construi cu banii pe care ăi avem, sau ce putem plănui ca să facem banii de care avem nevoie. Toate aceste lucruri ni le va explica Liliana Cristea, Psiholog de meserie, cu o experiență vastă și în avocatură și legislație. De aici începe lecția de educație financiară de care avem nevoie cu toții.
Sun, 7 May 2023 - 2h 30min - 182 - GHIȘEUL ÎNTREBĂRILOR STUPIDE EP03 - Cristian Presură - #IGDLCC 181
Pentru că v-a plăcut atât de mult conversația anterioară cu Profesorul Cristian Presură, am revenit cu un nou episod al seriei Ghișeul Întrebărilor Stupide, aici la IGDLCC. Sunt prea multe mituri care circulă acum pe internet, unele chiar fără temei, așa că nu le mai ordonăm după importanță ci le spunem așa cum sunt. De departe însă ca popularitate, primul mit este cum știe oglinda ce se află în spatele ei în momentul în care pui o foaie de hârtie între ea și acel obiect.
Tue, 2 May 2023 - 1h 48min - 181 - A IERTAT ȘI ȘI-A CERUT IERTARE - Cine este Damian Drăghici #IGDLCC 180
Damian Drăghici are o poveste de viață cel puțin interesantă, ba chiar spectaculoasă pentru cineva care a trăit toată viața în orașul natal. Nu e nici o rușine că ai stat acasă, fiecare decide ce vrea să facă cu viața lui, însă Damian a fost parcă cel mai neliniștit om până de curând, când a descoperit o cu totul altă viață. Mi-am dorit să îl chem de multă vreme la IGDLCC, și într-un final mi-am făcut curaj după ce am stat de vorbă la TedX Brașov, după prezentarea lui. Mi se pare de asemenea fascinant, că s-a așezat la masa de podcast după 7 zile de post negru. Nu știu cum reușește că eu abia am atins două zile de când încerc să nu mă mai las controlat de pofte.
Thu, 20 Apr 2023 - 2h 05min - 180 - VIITORUL NOSTRU CUM SUNĂ? UMANITATEA VERSUS AI. - FELICIA AKKAYA - #IGDLCC 179
Trăim într-o perioadă tare interesantă, și deși provocatoare pentru unii dintre noi, avem parte de multe surprize. Una dintre ele ține de învățământ și de modul cum asimilăm informația, mai ales atunci când suntem mici. Ce unelte folosim ca să fim în prima linie, cum filtrăm informațiile false de cele adevărate, și cum ne va ajuta într-un final AI-ul să depășim anumite obstacole. Realist vorbind, mulți vor rămâne prea în urmă, mai ales cei care nu vor învăța să folosească uneltele viitorului. Este reponsabilitatea noastră să le arătăm cum funcționează aceste unelte și ce pot face cu ele.
Sun, 9 Apr 2023 - 2h 10min - 179 - OBSESIA PENTRU PRIVILEGII FĂRĂ RESPONSABILITATE ȘI MORALITATE - Dumitru Borțun - #IGDLCC 178
Bine te-am regăsit la un nou IGDLCC cu domnnul Dumitru Borțun, unde încercăm să decodăm din nou realitatea. Sunt prea multe subiecte la ordinea zilei, și nu cred că vom apuca să facem un IGDLCC dedicat pentru fiecare dintre ele, de aceea, vom avea mai multe idei în aeastă discuție de duminică seara. Începem cu pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, valabil desigur pentru angajații la stat, nu pentru toată lumea. Practic dacă fură sau primesc mită mai mică decât această valoare, nu vor face pușcărie, și nici măcar dosar penal. Dacă tu furi sau primești mită 1 leu, cu siguranță vei suporta consecințele legii care nu se aplică pentru cei în funcții de conducere la stat. Na poftim subiect de discuție!
Mon, 3 Apr 2023 - 1h 33min - 178 - AȘA NE SCHIMBĂM RELAȚIILE ÎN BINE. #IGDLCC SPECIAL - DUMITRU BORȚUNMon, 3 Apr 2023 - 1h 11min
- 177 - CRIZĂ, RECESIUNE, TUNURI, "CAD" BĂNCILE - CE FACI CU BANII ÎN 2023 - DRAGOȘ CABAT #IGDLCC 177
Dacă te întrebi ce faci cu banii în 2023, să știii că și eu fac același lucru. Mă întreb. Trebuie să termin casa e drept, și o să o fac cu costuri cât mai eficiente în funcție de prețurile la manoperă și materiale. Dar unde îmi pun banii care poate îmi vor rămâne? Îi scot din bancă că nu mai sunt în siguranță? Îi investesc pe bursă? Cumpăr un apartament? Mai încep un business? Acestea sunt doar o mică parte din întrebările de la membrii noștri, și cu siguranță unele dintre cele mai importante la care va răspunde Dragoș Cabat pe parcursul acestui podcast. Așa cum ne-am obișnuit, aducem aici în studio oameni mai deștepți și mai bine pregătiți pe fiecare subiect, care să ne răspundă la întrebările care ne frământă zilele, și mai nou și nopțile.
Mon, 27 Mar 2023 - 2h 21min - 176 - POȚI IGNORA INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ PE RISCUL TĂU - George Haber #IGDLCC 176
Vorbesc cu George Haber despre inteligența artificială de acum 7 ani, de la primul podcast pe care l-am înregistrat împreună. Pe atunci l-am numit interviu, și l-am publicat pe Cavaleria.ro. Acum Inteligența Artificială este aici, în văzul tuturor, și cel puțin o sută de milioane de oameni au folosit-o măcar odată sub forma lui ChatGPT, DallE, MidJourney, sau orice alt software capabil să genereze răspunsuri, imagini, sunet și chiar video. Vorbim cu un supercomputer de fiecare dată când punem o întrebare, sau chiar cu o rețea întreagă de supercomputere, care la un moment dat ne pot înlocui o mare parte din task-urile monotone zilnice, ori chiar întregul job dacă nu suntem atenți. Cum facem să fim pregătiți pentru acest viitor inevitabil? Ne spune George Haber la ce trebuie să fim atenți.
Sun, 5 Mar 2023 - 2h 08min - 175 - Devii ceea ce MĂNÂNCI! Dietele te păcălesc. Lygia Alexandrescu #IGDLCC 175
Salutare! Sunt anumite domenii de activitate care mă fascinează. Aș putea să ascult persoane precum doamna Lygia Alexandrescu vorbind despre nutriție ore în șir. Informațiile pe care ni le-a dat în interviul acesta sunt prețioast. Am vorbit despre diete, despre proteine, grăsimi, mic dejun, carne, vegani, sport, sănătatea corpului și a minții. Am vorbit despre multe subiecte importante. Chiar și despre postul Paștelui, în care intrăm imediat. Ce e important de menționat este că titlul nu e clickbait. Dietele chiar te pot păcăli, dacă nu le ții cum trebuie. Află mai multe din podcastul cu doamna Lygia Alexandrescu!
Fri, 24 Feb 2023 - 2h 19min - 174 - "ROMÂNIA NU E TURCIA." Dar cum e construitul la români? - Andrei Diaconescu #IGDLCC 174
Salutare și bine ai venit la podcastul meu. Invitatul acestei ediții este Andrei Diaconescu, cofondator și codirector executiv al One United Properties. Din punctul zero al discuției, chiar dinainte să pornim camerele, am realizat că va fi un interviu special, din momentul în care Andrei A cerut să inversăm pozițiile. Am atins subiecte importante (asta nu e nimic nou, știu) precum construcții, arhitectură, legislație. Dar nu le-am atins la un nivel superficial. Am intrat în toate detaliile despre calitatea materialelor de construcție, despre risc seismic, despre cutremurul din Turcia și Siria. Bineînțeles, unele concluzii pe care le-am tras sunt sumbre. Altele, mai puțin. În orice caz, a ieșit din noi o conversație ce merită urmărită pe de-a întregul. Și, dacă nu ai făcut-o încă, te încurajez să devii membru pe canalul meu de YouTube, pentru a avea acces în avanpremieră la contentul pe care îl fac, precum și la materiale exclusive pentru membri. Ăți mulțumesc pentru că mă urmărești! Numai bine!
Sun, 19 Feb 2023 - 2h 00min - 173 - CE VOR RUȘII CU ADEVĂRAT? - Armand Goșu - #IGDLCC 173
Armand Goșu este doctor în istoria Rusiei, cu o lucrare susținută chiar la Moscova. Conversația cu el clarifică numeroase aspecte ale situației actuale din Ucraina. Am vorbit despre Vladimir Putin, despre NATO, despre puterea militară a României.
Sun, 12 Feb 2023 - 1h 43min - 172 - COMUNICAREA CONSTRUIEȘTE, REPARĂ și aduce FERICIRE #IGDLCC SPECIAL - DUMITRU BORȚUN
Acesta este un episod introductiv despre comunicare, lucrul care ne face să fim mai buni în orice context al vieții noastre, profesionale, personale și familiale. Este primul din această serie despre comunicare, iar episodul al doilea este disponibil deja pentru membrii canalului de YouTube. Desigur, pentru că vorbim despre comunicare, Dl profesor Borțun este cea mai bună alegere pentru acest subiect, pentru acesr curs, pe care dânsul îl prezintă chiar și companiilor sau persoanelor interesate de acest subiect. Dacă ar fi după mine, înainte de orice materie aplicată, acest curs ar trebui predat în școli, cu lux de amănunte. Și nu un curs, sau un semestru, ci un an de materie, încă din clasele 5-8.
Sun, 5 Feb 2023 - 1h 01min - 171 - ADIO TV. De ce vine Florin Călinescu pe YouTube - #IGDLCC 172
Știu că este o surpriză pentru toată lumea, asta era și ideea, dar astă seară îl avem ca invitat special pe nimeni altul decât Florin Călinescu. Nu mai are nevoie de nici un fel de introducere și prezentare, nici măcar pentru cei mai mici din generația actuală. Sigur ai auzit de el sau l-ai văzut la vreo emisiune la televizor, asta dacă nu ai prins perioada când se difuza chestiunea zilei.
Sun, 29 Jan 2023 - 4h 10min - 170 - Ucraina, de pe front, din linia întâi - Radu Hossu - Special #IGDLCC 171
Întodeauna m-am întrebat care este motivația unui om pentru a face orice. Pe a mea o știu, dar pe a celor din jur pot doar să o intuiesc, și să o admir. La fel este și cu Radu Hossu, pe care îl știu de vreo 12 ani. De un an însă, Radu face orice este necesar pentru războiul din Ucraina. Merge des acolo, în linia întâi, cu mașini, cu provizii, cu tot ce este nevoie ca acei oameni să poată supraviețui și să își recâștige independența. Nu are rude în mod direct acolo, însă toți cei pe care îi ajută, și cu care împarte o cameră cât timp este plecat, devin prietenii și frații lui. Nu îi este frică de ce îi s-ar putea întâmpla, sau poate nu o arată. O face pentru că simte că trebuie, și o va face până când se termină toată nebunia asta.
Thu, 26 Jan 2023 - 2h 57min - 169 - CUM SE VA SFÂRȘI LUMEA, BANI, RĂZBOI NUCLEAR și încă 50 de întrebări - #ChatGPT #IGDLCC 170
Am ceva emoții în legătură cu acest IGDLCC, dar sper să iasă bine. Acesta este un IDGLCC special, poate chiar istoric. Astăzi facem un interviu cu inteligența artificială, în forma pe care o știm momentan, un promt de text numit ChatGPT, creat de OpenAI, o interfață la care au acces mai mult de un milion de oameni la doar cinci zile de când a fost deschis pentru public. I-am adăugat și o față cu ajutorul lui Synthesia, un website cu zeci de avatar-uri care pot vorbi într-o mulțime de limbi, printre care și Româna. Întrebările sunt bine puse la punct, și așa observăm câteva din limitările forțate ale Inteligenței Artificiale, dar și cât de citit este, și cât de repede și corect răspunde într-o limbă despre care nu are încă prea multe informații.
Sun, 22 Jan 2023 - 1h 09min - 168 - Adevărul despre TESLA și Mașinile Electrice - SANDY MUNRO - #IGDLCC 169
Sandy Munro este unul din greii industriei de motoare termice. Este unul din inginerii care au lucrat toată viața în industria auto, aeronautică și chiar în contracte cu armata americană ca să eficientizeze și să optimizeze motoarele termice. De câțiva ani însă, de când a pus mâna pe o Tesla și a demontat-o piesă cu piesă, și-a dat seama că tot ce a învățat el în acești zeci de ani devine inutil. Își dorește să fie în continuare relevant, de aceea se uită spre viitor, la mașinile electrice, și vorbește despre ele. Iar lucrurile pe care le spune, nu numai că au greutate în rândul consumatorilor, dar și în rândul producătorilor. Nu sunt previziuni, ci pur și simplu observații de la un om priceput. Și da, poate sună ciudat, dar o mașină electrică chiar poate ajunge să parcurgă 2 milioane de kilometri pe durata ei de viață. E realitatea, nu doar un vis frumos.
Sun, 15 Jan 2023 - 1h 03min - 167 - PLANUL DE SUPRAVIEȚUIRE FINANCIARĂ PENTRU 2023 - Dragoș Cabat - #IGDLCC 168
Planul pentru 2023 ar trebui să fie în teorie destul de simplu. Cheltuim și consumăm mai puțin, nu? Din păcate nu e chiar așa. Pentru mulți ratele la casă, la mașină, sau direct la bancă sunt încă acolo. Și sunt mai mari ca niciodată din cauza inflației și a crizei economice. Prețurile sunt și ele mai mari cu 20-30%, la orice. Ce facem în această situație? Cum ne organizăm veniturile și cheltuielile ca să ieșim la liman. Îl avem alături din nou pe Domnul Dragoș Cabat, cel mai în măsură om să ne explice ce putem face în această situație, într-un nou IGDLCC de colecție.
Sat, 7 Jan 2023 - 1h 58min - 166 - PROST AN AM AVUT. MĂCAR SĂ RÂDEM DE EL ȘI DE NOI - Ovidiu Eftimie #IGDLCC 167
Acest episod este un pamflet. Adevărul e amar dar vindecă. E mai ușor de înghițit dacă zâmbim. Îl poți urmări (ar trebui) pe Ovidiu Eftimie pe https://eftimie.net/
Sun, 1 Jan 2023 - 2h 47min - 165 - ORACOLUL REVINE - PREDICȚII PENTRU 2023 - #IGDLCC 166
Sunt câteva lucruri de care suntem siguri pentru anul viitor. Criza este aici, recesiunea de asemenea. Va fi un an greu în care va trebui să ne dezobișnuim de unele tabieturi pentru a face loc altora, mai sănătoase și probabil mai economice. Ține de fiecare să analizeze viitorul și să decidă ce e mai bine pentru el. Un alt lucru de care suntem siguri este că multe din serviciile sau produsele ”premium” vor deveni și mai premium. Vor fi mai scumpe tocmai pentru că vor fi mai greu de găsit, și vice-versa. Gândește-te bine dacă ai nevoie de acel gadget, mașină, sau chiar casă cu 10 camere. Probabil că nu, doar ți le dorești. Este oare momentul potrivit pentru o astfel de achiziție? Poate mai aștepți puțin cu ea în coșul de cumpărături, până când realizezi că nu o mai vrei. Doar zic, așa fac eu cu multe lucruri neesențiale.
Thu, 29 Dec 2022 - 1h 43min - 164 - PARTEA URÂTĂ A TEHNOLOGIEI. DISTRUGEREA IMAGINAȚIEI ȘI CREATIVITĂȚII - Dumitru Borțun - #IGDLCC 165
Bine te-am regăsit la un nou IGDLCC cu invitatul vostru preferat, domnul Dumitru Borțun. Înainte să vă bucurați trebuie să știți că astăzi vom vorbi din nou despre prostie. De data aceasta vom vorbi despre prostia altora, care este întotdeauna mai importantă și mai relevantă decât a fiecăruia dintre noi. Sunte oare toți deștepți? Așa în general vorbind, care este IQ-ul nostru? Cum suntem la nivel de societate și popor? Sunt sigur că ai căutat și tu măcar odată un test de IQ pe Google, și probabil ai găsit și unul gratuit. Sigur, nimeni nu este mulțumit de rezultate pentru că ne credem cu toții, de cele mai multe ori mai deștepți decât suntem. Hai să detaliem.
Mon, 19 Dec 2022 - 1h 30min - 163 - REVOLUȚIA ÎN MEDICINĂ - CUM SALVEAZĂ AI-UL VIAȚA - #IGDLCC 164
Nimeni nu merge la doctor de plăcere, decât dacă ai bucurii la el, deși mai bine vă vedeți pe teren neutru nu la spital. Frica de doctor este atât la nivel psihologic cât ți la nivel financiar. Cum ar fi însă să mergi la doctor ca să previi orice fel de boală sau de afecțiune. Cum ar fii să poți să îți asculți cu mare atenție organismul și să identifici orice simtom negativ înainte ca afecțiunea să devină o problemă majoră. Cum ar fi ca tot istoricul tău medical, precum și măsurătorile zilnice de la smartwatch, de la aparatul de tensiune sau orice alt gadget medical să intre în aceeași bază de date pe care la nevoie să o poată consulta și medicul tău. Sau orice alt medic din orice altă țară, ca să poată da un diagnostic corect pentru cineva care are aceleași simptome ca și tine.
Mon, 19 Dec 2022 - 1h 36min - 162 - ROMÂNII, BANII ȘI RECESIUNEA DIN 2023 - Dragoș Cabat #IGDLCC 163
Aceasta nu este o predicție sau o teorie. Suntem în recesiune încă de acum, de la finalul anului 2022. 2023 va fi și mai complicat, și e bine să știi la ce trebuie să te aștepți. Îl am alături de mine pe Dragoș Cabat, iar episodul de astăzi va fi mai lung decât de obicei. Te vom ajuta să înțelegi ce se întâmplă în acest final de an, din punct de vedere economic, și cum facem să ieșim din această recesiune pe parcursul lui 2023.
Sat, 10 Dec 2022 - 1h 39min - 161 - MINCIUNI ȘI MANIPULARE CU FIFA, PUTIN și ORBÁN - Dumitru Borțun - #IGDLCC 162
Nimic nu e ceea ce pare, ai ales atunci când vorbești despre fotbal. Să fim serioși, nu sunt doar două echipe pe teren, ci zeci și sute de interese. E vorba de bani, ori de control, ori chiar de concurență. Și nu vorbesc de fotbal, din nou. Qatar este în concurență cu Dubai, de aceea are loc acolo cupa mondială, deși nici unul din suporteri nu poate să bea o bere în public, mai ales pe stadion, deși promiseseră că vor permite acest lucru. Nu mai contează că au luat banii de la Budweiser și apoi i-au lăsat cu depozitele pline dar cu interdicție de a vinde alcool. Bine te-am regăsit la un nou podcast cu invitatul nostru îndrăgit, Dumitru Borțun, într-o discuție proaspătă despre economie, interese și alegeri proaste ale cuvintelor din partea unor demnitari cu rang înalt.
Mon, 28 Nov 2022 - 1h 35min - 160 - TUNUL DE LA BLUEAIR, CIORBA FALSĂ ȘI ALTE ȚEPE CU ȘEFUL ANPC - HORIA CONSTANTINESCU #IGDLCC 161
Am o admirație pentru cei care se pun ”împotriva sistemului”, pentru cei care vor binele celor mulți, chiar dacă se pun rău cu cei puțini și mai puternici. Rolul de inspector la ANPC mi se pare unul dintre cele mai grele din industrie, asta dacă îl faci cum trebuie, ca la carte. Horia Constantinescu este momentan șeful ANPC, și este în stare să își pună în cap pe oricine, doar ca să închidă o dugheană ce vine orice altceva decât mâncare. Ba chiar a promulgat o lege prin care pe meniul resturantelor vei citi și ingredientele cu care este făcută mâncare ta. Toate ingredientele. Să vedem atunci distracție, dar și mâncare mai cinstită.
Mon, 21 Nov 2022 - 1h 52min - 159 - Tata Buhnici la 70 de ani - #IGDLCC 160
Mă chinui de vreo trei ani să îl aduc pe tata în fața camerei la un IGDLCC. Într-un final a aceptat într-o dimineață, cu gândul la toate treburile pe care le face de obicei prin grădină și înainte să luăm micul dejun. A venit, s-a așezat pe scaun cu mici emoții și a început să îmi povestească cum a fost viața lui când era tânăr. Pe vremea când internetul nici nu era în imaginația puținilor oameni care l-au inventat, și țigările erau monedă de schimb în război. A povestit cum a construit Transfăgărășanul, și cum oamenii, deși mai puțini învățați, erau mai uniți atunci. Cum stima și respectul erau câștigate și menținute o viață întreagă, iar oameni corecți erau și atunci greu de găsit.
Mon, 21 Nov 2022 - 2h 25min - 158 - CINE ESTE RADU alias @Viața De Navigator #IGDLCC 159
I-am admirat întotdeauna pe oamenii care reușesc să ducă la bun sfârșit un job departe de familie. I-am admirat pentru că știu că nu le e deloc ușor, și că să stai departe de cei dragi este poate cel mai greu mod de a îți câștiga traiul. Indiferent de cât de simplă sau de complexă este munca ta. Îl urmăresc de multă vreme pe Radu navigatorul, care reușește să povestească cu drag despre viața lui pe vapor. Mi-a trezit atât curiozitatea cât și interesul pentru această viață, și deși știu că eu nu aș putea face așa ceva, știu de asemenea că sunt mulți printre voi, departe de familii și de prieteni, care vor să își facă un rost în viață pe meleaguri străine.
Sun, 6 Nov 2022 - 2h 19min - 157 - De ce și când CAD PREȚURILE la TELEVIZOARE și ELECTRONICE - Paul Gray - #IGDLCC 158 - RO SUB
LCD-urile au fost și vor fi întotdeauna unul dintre cele mai fierbinți produse de tehnologie. În decursul a 10 ani am ajuns de la 1-2 milioane de pixeli la 32 de milioane. Indiferent de dimensiunea sa, un ecran LCD este necesar pentru orice fel de gadget. De la un simplu afișaj pentru orice gadget mic și ieftin, la panourile imense folosite pentru telvizoarele 4K și 8K, LCD-ul este rege! Paul Gray este prietenul meu de mai bine de 10 ani, care îmi spunea mai demult ce fel de siplay va folosi Apple sau Samsung pe telefoanelor lor. Este cel mai experimentat analist din acest domeniu, și noroc cu IFA 2022 unde ne-am întâlnit și mi-a confirmat că în curând, vor scădea masiv prețurile la televizoare și alte produse ce folosec panouri LCD.
Tue, 1 Nov 2022 - 1h 02min - 156 - LUPTA LUI @Malin Bot CU “SISTEMUL MAFIOT” din ROMANIA - #IGDLCC 157
L-am urmărit de mai bine de câțiva ani pe social media. L-am observat deseori la proteste, și deși știrile din ”presă” (observați vă rog ghilimelele) nu îi fac dreptate, am observat un lucru. Nu are nici un fel de asocieri cu nimeni din politică. A dat în toți cu același elan și curaj, și vocea lui devine din ce în ce mai prezentă. Din păcate, gurile rele sunt multe, și reușesc să îi acopere câteodată vocea în social media, pe YouTube, și poate chiar și în viața personală. Mălin Bot este însă un luptător împotriva nedreptății, și deși ia fiecare bătălie foarte personal, reușește să îi ajute pe mulți dintre cei care îl urmăresc. Ați cerut un podcast cu el, iar acum este aici, LIVE, fără perdea, și ne va spune tot ce știe despre acest sistem corupt, Mafiot, al peisajului politic românesc.
Sat, 29 Oct 2022 - 4h 46min - 155 - FERICIRE, INVIDIE și… RECESIUNE - DRAGOȘ CABAT #IGDLCC 156
Suntem în plină criză economică iar situația nu pare să se amelioreze în viitorul apropiat. Ne așteaptă un an greu și scump, și e timpul să vorbim despre ce măsuri luăm ca să ”nu fim luați prin surprindere”. Alături de mine se află Dragoș Cabat, unul dintre cei mai experimentați economiști din țară, și vom ataca cele mai importante aspecte ale acestei crize. Discutăm despre motive dar și despre soluții pentru țară dar și pentru noi, ”oamenii de rând”.
Sat, 22 Oct 2022 - 2h 50min - 154 - SE “SINUCIDE” EUROPA? - Dumitru Borțun - #IGDLCC 155
Bine v-am regăsit la IGDLCC cu invitatul nostru preferat, domnul profesor Dumitru Borțun. Tura asta vorbim despre ce se întâmplă în Europa, pentru că na, suntem și noi Europeni până la urmă. Probleme avem și acasă, însă asta nu înseamnă că trebuie să ne uităm și la restul statelor membre ale Uniunii Europene. Deciziile țărilor mari din această alianță ne vor influența și pe noi, mai ales pe termen lung. Situația nu e roz. Vedem cum în fiecare stat membru al uniunii, există o forță, un partid politic care trage mai degrabă pentru separarea de ”turmă”. Nu le place incluziunea, nu sunt de acord cu regulile impuse de altfel la comun, și nu sunt satisfăcuți de avantajele participării la această realitate.
Sat, 15 Oct 2022 - 1h 19min - 153 - IRAN, RUSIA, VIKTOR ORBAN, ANDREI MARGA și o DOJANĂ! - Dumitru Borțun - #IGDLCC 154
Astăzi deschidem cutia Pandorei, odată cu reîntoarcerea domnului Borțun la IGDLCC. Avem multe subiecte, care mai de care mai fierbinți de discutat, dar începem cu o dojană. Continuăm apoi cu Iran, Rusia, Viktor Orban și Andrei Marga. Multe nume prolifice și multe situații demne de luat în seamă în ultima vreme, ce nu puteau fi trecute cu vederea în acest podcast.
Sat, 15 Oct 2022 - 1h 25min - 152 - SPERIAT DE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ?- Michael Bronstein - #IGDLCC 153 SUBTITRAT
Bine te-am regăsit la un nou podcast din seria IGDLCC, cu cele mai proaspete informații, direct de la sursă. Astăzi vorbim despre Inteligența Artificială cu unul dintre pionierii acesteia, un om puțin mai tehnic care preferă să o numească Învățare Automată. Poate așa ne sperie mai puțin conceptul. Michael Bronstein este numele invitatului de astăzi, și m-a rugat să nu spun de la începutul interviului care sunt toate titulaturile lui. E modest, și știe enorm de multe despre motivele pentru care am peste 600.000 de urmăritori pe Twitter, deși la noi în țară sunt doar câteva zeci de mii de utilizatori activi pe această platformă.
Sun, 25 Sep 2022 - 1h 40min - 151 - SECRETELE ”MURDARE” ALE... "ALBELOR" - Emir Lasic - #IGDLCC 152
Când am fost în SUA, am avut ocazia să îmi spăl rufele la o mașină de spălat industrială. Am băgat în ea aproape un troler de rufe murdare, detergent cumpărat de la un automat pentru așa ceva, și am așteptat cuminte vreo 40 de minute gândindu-mă cum pot ajunge la această performanță cu mașina de spălat de acasă, care face același lucru în trei ore, pentru o cantitate semnificativ mai mică de rufe. De ce mașina mea de spălat nu poate fi atât de eficientă și de rapidă? Se pare că regulile și legislațiile sunt diferite între continente, și nu întotdeauna mai rapid înseamnă mai bine, mai ales când trebuie să ții cont de consumul de energie. Nu mă interesează prea mult acest aspect, pentru că aș spăla rufele în timpul zilei când produc suficientă energie verde din fotovoltaice ca să acopăr consumul pentru vreo 10 mașini de spălat rufe. În plus, mi-am dat seama că supradozez detergentul la spălare, pentru că de la o săptămână la alta compoziția se schimbă. Și eu am rămas cu cupa de la primul sac de detergent cumpărat când m-am mutat la casă. Vorbim astăzi cu Emir Lasic, doctor în mașini de spălat și electrocasnice, despre secretele ”murdare” ale mașinilă de spălat.
Sun, 18 Sep 2022 - 1h 17min - 150 - Fac MILIARDE din BOALA ADICȚIEI. Cum INFECTEZI o ȚARĂ? - Eugen Hriscu - #IGDLCC 150
O problemă este considerată o problemă, atunci când o conștientizăm. Aproape imediat ce facem asta, vom lua măsuri ca să o rezolvăm. Cel puțin asta fac oamenii care își doresc să meargă mai departe în viață, ceilalți sunt prea slabi și nu ne interesează destinul lor. Să se descurce singuri.. Nu-i așa! ”Problema” pe care tu o observi la cineva, pentru el nu reprezintă o problemă. Pentru el este doar o zi din viața lui, o zi plină de decizii grele pe care le va lua în mod greșit fără să se consulte cu altcineva. Nu are cu cine, pentru că nimeni nu îi înțelege lupta cu propria lui conștiință, bătălie pe care o pierde aproape în fiecare zi în speranța că va deveni bogat. Că toate ”problemele” lui și ale familiei lui vor fi rezolvate cu un ultim pariu, cu o ultimă aruncătură de zaruri, ori cu cea din urmă tură la păcănele. Tentația este peste tot, pe telefonul mobil, pe bannerele din oraș, pe reclamele luminoase bine gândite ale sălilor de jocuri de noroc, așezate strategic lângă bancomate, case de amanet și bănci. Cei care suferă de această adicție sunt atât de ușor de influențat, de ”motivat” să intre să își joace ultimele economii, banii împrumutați sau chiar furați de la familie și prieteni. Totul pentru șansa de a lua premiul cel mare. Nu o să mai fie nimeni supărat pe mine odată ce câștig și dau toți banii înapoi. Dublu, triplu, inzecit, însutit..
Sun, 10 Jul 2022 - 1h 31min - 149 - CUM SĂ (NU) CONVINGI UN IDIOT - Dumitru Borțun - #IGDLCC 149
Bine ai venit la un episod IGDLCC, unde învățăm despre cum să ne ferim de prostie, de manipulare, în general de idioți dacă se poate. Astăzi vorbim despre cum să ne fie bine, să nu ne fie rău, cu domnul Dumitru Borțun. Astăzi facem școală despre cum să ne certăm fără să ne dăm în cap și fără să ne dăm cu divorț. Vorbim despre diferențele dintre noi și dintre idealurile noastre de viață, despre cum eu am votat cu cineva și tu ai votat cu altcineva. Despre cum adevărul meu nu este și adevărul tău, iar ideologiile noastre ajung să ne despartă. Cum facem să rămânem totuși mai aproape, cum discutăm diferențele de opinie dintre noi?
Sun, 3 Jul 2022 - 56min - 148 - RĂZBOIUL PRIN OCHII UNUI UCRAINEAN - @Orest Zub - #IGDLCC 148
Vedem și auzim multe lucruri despre războiul din Ucraina, și sunt sigur că 100% din cei care ne urmăresc, împărtășesc aceeași viziune cu noi despre acest răboi. Oricât am încerca să îndulcim puțin terminologia, nu este o ”situație specială” este o dramă, este o crimă, este război. Am invitat astăzi la IGDLCC pe cel mai în măsură să vorbească despre asta, blogger-ul și vlogger-ul Ucrainean, Orest Zub. Să ne spună el cum e de fapt războiul. Cum i-a afecta pe ucraineni din punct de vedere moral, social, economic, câți oameni au plecat de acolo, cine împărtășește ideile Rusiei și cine nu, și cum văd ei viitorul într-o țară cu peste 40 de milioane de oameni, din care aproape 10% au fugit în decursul a patru luni, doar ca să supraviețuiască.
Sun, 26 Jun 2022 - 1h 32min - 147 - GREUL ABIA ÎNCEPE! - Cristian Onețiu - #IGDLCC 147
Bine ai revenit la o nouă sesiune de previziuni cu ”Oracolul din Dubai”, Cristian Onețiu, care ne explică de ce ar trebui să strângem puțin cureaua anul acesta și să punem pe pauză planurile mari în care aveam de gând să investim. Aici se numără și o mașină nouă, o casă, sau chiar vacanța aceea pe care o așteptai de mai bine de un an, în care o să scufunzi toate economiile tale din ultima vreme. Stai cuminte că lucrurile nu sunt roz și va fi și mai gri în următoarele trei luni. Știm cu toții că ce spune Cristian se adeverește aproape la zi, și nu pentru că ar avea el niște puteri magice ci observă și analizează situația globală mai bine decât alții. E drept, criza a început dar la noi se văd doar niște efecte mai reduse. Vom vedea ”fundul sacului” abia peste trei luni, și tot ce putem să facem anul acesta este să fim mai atenți cu finanțele noastre, să fim mai chibzuiți cu ”investițiile” pe care credem că le facem, și să punem deoparte pentru zile și mai negre. Din păcate nimeni nu știe cât timp va dura această criză economică. Poate un an, poate doi, poate chiar cinci. Ce putem spune cu siguranță însă este că sistemul economic actual nu este perfect și se vaschimba, forțat.
Sun, 19 Jun 2022 - 2h 04min - 146 - TINERII ROMÂNI NU SUNT AȘA CUM ÎȚI IMAGINEZI. POVEȘTI REALE #IGDLCC
Tinerii Români nu sunt așa cum îți imaginezi. Nu sunt niște ”copii” care merg la școală, apoi la mall, și pierd vremea pe TikTok ori nopțile cu prietenii. Sunt mult mai bine informați decât tine, sunt mai rapizi în a lua decizii, lucrează deja în diferite domenii și au experiență de câțiva ani în ceea ce fac. Au probleme reale cum ar fi afecțiuni psihice, deficit de atenție, drame în familie sau în cercul lărgit de prieteni, iubiți care și-au luat viața, sau profesori care au atentat la siguranța fizică a acestora. Ei vorbesc cu un psihilog mai mult decât tine, și își vor rezolva problemele mai rapid pentru că sunt conștienți că le au. Sunt probabil mai trecuți prin viață decât ai fost tu la vârsta lor, și e greu spre imposibil să le mai spui că nu au ”școala vieții”. Apropo, sunt mai conectați, mai informați și mai îngrijorați decât tine de situația politică din țară, precum și cea internațională, de situațiile climatice, și chiar de starea războiului. Știu ce canale de media să evite, și știu mai bine ca tine cu cine să voteze. Cred că e momentul să învățăm și noi de la ei.
Thu, 16 Jun 2022 - 2h 39min - 145 - Povești de Groază de la Închirieri Auto - Emil Voica - #IGDLCC 146
Mulți dintre cei care închiriază o mașină o tratează după zicala ”Don't be gentle, it's a rental!”. Problema e că acea vorbă pleacă de la cum o accelerezi și eventual dacă intri sau nu în balta aia de pe marginea șoselei. Nu la distrugerea completă a mașinii și abandonarea ei la câteva sute de kilometri de locul la care trebuia să fie predată, și raportarea acestui fapt cu o săptămână după termenul de predare. E normal să nu te gândești la mașina închiriată ca la bunul tău, însă bunul simț e un termen relativ pentru unii dintre noi. Astăzi discutăm din nou cu Emil Voica despre cele mai stupide și ciudate situații de la un centru de închirieri auto, și cum ne afectează pe toți acest comportament dubios. Cine credeți că plătește toate aceste situații? De ce se scumpesc și închirierile auto pe lângă celelalte servicii și produse? Unul dintre factori este neglijența și nepăsarea, așadar, hai să trecem la explicații.
Sun, 12 Jun 2022 - 1h 45min - 144 - PUTINISM. CINE MINTE? - Dumitru Borțun - #IGDLCC 144
Fiecare dintre noi trăiește într-o paradigmă. Și eu, și tu, suntem de părere că adevărul nostru este suprem, că cel care ne combate ideile nu este suficient de informat sau de citit. E adevărat, până la un punct, până la momentul când realizezi că adevărul este dictat de câți oameni cred acel lucru. Dezbatem astăzi împreună cu Dumitru Borțun, diferența de opinie, în special între Rusia și Ucraina, plecând de la un clip în care două femei, din Rusia și respectiv Ucraina, discută motivele războiului în desfășurare. Fiecare are dreptatea ei, pentru că trăiesc într-o lume diametral opusă și concepțiile despre realitate sunt deformate de toți cei pe care îi cunosc și în care au încredere. Da, mă refer desigur la femeia de origine rusă.
Sun, 5 Jun 2022 - 52min - 143 - TOTUL VA FI... AI? - George Haber - #IGDLCC 143
Atunci când aduci vorba de Inteligența Artificială oamenii se împart în trei categorii. Cei complet dezinteresați, care cred că un computer este o unitate simplă de calcul, care pur și simplu macină cifre și dă rezultate. Apoi vin cei ca mine, cei care sunt curioși și știu că Inteligența Artificială poate deveni o realitate, și asta nu pentru că ne-a plăcut prea mult Resident Evil. Știu că algoritmii care ne monitorizează fiecare mișcare de pe internet, pe social media, sunt din ce în ce mai avansați și deja pot lua decizii independent de cei care i-au programat. Următoarea categorie este cea din care face parte George Haber, care estemai implicat ca oricând în această tehnologie. Știe multe lucruri, însă spune mai puțin decât ne-am dori, tocmai pentru că știe că ultima categorie, cei care cred că AI-ul ne va salva într-un fel, e destul de restrânsă. Hai să discutăm despre AI, și despre viitor, cu unul dintre cei mai proeminenți români din industrie.
Sun, 29 May 2022 - 2h 25min - 142 - Cum gândește un CHINEZ de succes? - Zachary Jiang - #IGDLCC 142
Zachary Jiang este unul dintre cele mai bune exemple care ”confirmă regula” că omul trebuie să fie curios. Îl cunosc de aproape șase ani, și am avut ocazia să lucrez cu el de mai multe ori, și deși provine dintr-o țară în care cel mai mare preț se pune pe ”țară” știe că pentru a avea succes trebuie să învețe cât mai mult, de preferat de la popoarele cu care lucrează. Este plecat de mai bine de 13 ani, și a lucrat atât în Statele Unite, în America de Sud și prin toată Europa. A plecat cu Huawei și acum se ocupă de brandul Honor în România, și în toată Europa de Vest. Are pe mână mai multe țări decât poate număra, și aceeași mentalitate curioasă ca la început de drum.
Sun, 22 May 2022 - 1h 20min - 141 - ȚĂRAN VS ORĂȘEAN? CARE E MIZA? - #IGLDLCC 141
”Eu sunt Român, născut și crescut la țară. Eu sunt sănătos, nu sunt făcut în eprubetă.” Cum ne uităm la această declarație și cum facem să lămurim acest conflict între omul ”de jos” curat și cinstit, și cel asupritor, cel îmbrăcat bine, ”uns cu toate alifiile”. Cum ești tu mai bun decât cei de lângă tine? Ce te face pe tine mai special decât ceilalți și de ce aceste afirmații sunt.. sau nu sunt discriminări la adresa oricui le aude? Dezbatem această situație cu cel mai popular invitat al acestui podcast, domunl Dumitru Borțun, și așteptăm și feedback-ul vostru în comentarii, mai jos.
Sun, 15 May 2022 - 1h 34min - 140 - NU EXISTĂ BOALA STOMACULUI GOL - GEORGE SIREȚEANU #IGDLCC 140
Bine te-am regăsit la un nou podcast cu informații gratis despre lucruri care chiar contează! Astăzi vorbim cu George Sirețeanu, medic chirurg cu specialitatea bariatrie. Mai exact, micșorarea de stomac. Contrar ideilor preconcepute, vom vorbi astăzi mai mult despre ce poți să faci ca să nu te operezi. Vorbim despre diete, despre cât trebuie să mănânci și despre boala numită obezitate. Da, suprapoderalitatea sau obezitatea este o boală, mai ales atunci când te împiedică să îți duci viața ca un om normal, când îți limitează mult alimentele pe care le poți mânca, și are un efect negativ asupra organismului și a stării de bine. Urmărește cu atenție acest podcast, și dacă te regăsești în pielea mea poate iei și tu măsuri ca să îți fie bine. Știi cum se spune, 40 este noul 30! Cam așa este, gândește-te că mai ai încă pe atât de trăit și viața ta începe cam pe acum. Ai suficientă experiență într-un anumit domeniu ca să poți face bani liniștit să trăiești bine, ai suficientă experiență de viață ca să faci lucrurile repede și bine, dar dacă corpul nu te mai ajută, nu poți realiza nimic din ceea ce dorești.
Sun, 8 May 2022 - 2h 06min - 139 - E DOAR ÎNCEPUTUL. ATACURI CYBER MASIVE ÎN ROMÂNIA - DAN CIMPEAN #IGDLCC 139
Trăim într-o eră digitală în care aproape totul are loc în online, ”pe internet”! Informațiile noastre, comunicațiile, controlul asupra transportului, energiei, și chiar job-urile noastre au la rădăcină internetul. Știi cum e vorba, dacă nu ar fi nu s-ar mai povesti. Nici unul dintre noi nu ar face același lucru dacă nu ar fi existat internetul, iar asta e bine. Totuși, războaiele nu se mai duc pe câmpul de luptă, cel puțin nu cele inteligente. Nici nu am mai avea nevoie de războaie dacă am avea hackeri suficient de bine pregătiți. Câteva atacuri asupra sistemelor informatice vitale și poți pune în genunchi o țară în mai puțin de o zi. Asta încearcă și rușii în acest moment, problema e că nu prea le iese. Cel puțin celora care ne-au atacat pe noi zilele trecute. Pe noi adică site-ul guvernului, mapn, cfr călători și site-ul unei bănci.
Mon, 2 May 2022 - 1h 31min - 138 - Aventuri din Bucătărie - CE, CUM și CÂT MĂNÂNCI - Chef Florin Dumitrescu - #IGDLCC E0138
Florin este genul de om pe care dacă îl lași singur acasă, în loc să stea să se uite la seriale o să te surprindă cu o rețetă complet nouă, creată din ce a găsit în frigider. Este atât de pasionat de ceea ce face încât pentru el nu există diferență între orele de ”muncă” și relaxare. EL chiar se relaxează gătind, și faca asta de mai bine de 25 de ani. Mă chinui să îl aduc pe scaunul de podcast de mai bine de un an, și sunt bucuros că a reușit să își facă timp să vorbească despre ce îi place lui cel mai mult. Apropo, te avertizez că discuția pleacă la un moment dat însre zona de nutriție. E un curs firesc atunci când ai petrecut atât de mult timp în bucătărie și ai învățat ce trebuie să mănânci, cum să îl mănânci și cât. Luați notițe pentru că Florin știe ce spune!
Sun, 17 Apr 2022 - 1h 34min - 137 - "NE OMORÂM ORGANIZAT" ÎNAINTE DE UCRAINA A FOST SIRIA - Raluca Al Haddad - #IGDLCC E0137
Raluca este unul din oamenii frumoși pe care i-am cunoscut ”în tinerețea mea”, atunci când lucram ca jurnalist la televiziune și căutam cele mai tari subiecte. Așa mi-am făcut mulți prieteni și am cunoscuti oameni care mi-au arătat și povestit lucruri despre care nici nu credeam că voi afla vreodată. Am chemat-o pe Raluca la IGDLCC pentru că este cea mai în măsură să ne povestească despre Siria, despre cum e să trăiești într-o țară în care războiul este la ordinea zilei și despre cum vede ea lucrurile, tot prin ochii unui jurnalist. Vă avertizez de pe acum, povestește cu atât de multă pasiune despre frumusețea Siriei încât o să vreți să mergeți în vacanță acolo, poate chiar să vă stabiliți permanent. Are aceeași pasiune în glas când vorbește și despre ororile pe care le-a suferit poporul Sirian în ultimul deceniu, poate chiar mai mult.
Mon, 11 Apr 2022 - 1h 29min - 136 - Masacrul de la Bucea - Mai vorbim despre Desensibilizare? - #IGDLCC #SPECIAL E0136
Bine te-am regăsit la IGDLCC cu invitatul nostru semi-permanent, Domnul Borțun Olteanu, unde vorbim despre.. ați ghicit, război. Vorbeam acum o lună despre desensibilizare însă Rusia nu are de gând să ne lase să facem asta. Cu o zi în urma filmării acestui podcast au ieșit la iveală imaginile de la Bucea din Ucraina. na poftim desensibilizare! E timpul să vorbim despre ele, să înțelegem de ce nu se face așa ceva nici măcar în timpul unui război, și să ne punem și întrebarea, oare trăim al treilea război mondial? Am scris cu litere mici pentru că sun sigur că nici unul dintre noi nu își dorește să fie asta realitatea.
Wed, 6 Apr 2022 - 1h 34min - 135 - INFORMAȚII FAINE ȘI SIMPLE DESPRE CĂLĂREȚ ȘI ELEFANT - Paul Olteanu & Mihai Morar - #IGDLCC E0135
Ne-am obișnuit ca pe 1 Aprilie să glumim despre noi, despre viață, să ne păcălim că totul e bine și frumos și să trecem mai departe la viața noastră singulară în care încercăm să acumulăm cât mai mult pentru noi. Și doar pentru noi. Am învățat însă că dacă vrei să construiești ceva durabil, nu trebuie să gândești ca un ”boss” ci ca un manager. Și nu de proiect, ci de oameni! Nu te gândi că cel de lângă tine ”face bani cu carul” și îți ia din felia ta. Nu! Greșit! Dacă lucrezi împreună cu vecinu, prietenul sau chiar competitorul tău veți face împreună mai mulți ”bani” decât singuri. Vorbim de bani pentru că acesta se pare că e motorul, cel puțin de fațadă, pentru multe din afacerile de familie. Scopul este până la urmă să faci ce îți place și să trăiești bine din asta. Vă las cu această idee alături colegii mei de breaslă, Paul Olteanu și Mihai Morar. Urmărește de asemenea și episoadele de la ei de pe canal, merită!
Sat, 2 Apr 2022 - 1h 23min - 134 - Cu și Despre Mașini, Ponturi, Transporturi și Tractări - Ionel Militaru - #IGDLCC E0134
Am văzut că v-a plăcut ultimul podcast pe care l-am făcut despre mașini. În trecut am vorbit despre mașini de închiriat, despre costuri de producție și de întreținere și v-am oferit o mulțime de ponturi pentru cei care vor să conducă cele mai faine mașini la cele mai mici prețuri. Astăzi vorbim despre tractări, despre ce mașini mai ajung în România și despre cât de ieftin este să ai o mică asigurare atunci când pleci la drum. Ionel Militaru este invitatul nostru de astăzi, fost polițist și acum are o companie de transporturi de care probabil ai și auzit!
Sun, 27 Mar 2022 - 1h 55min - 133 - RĂZBOIUL DIN UCRAINA. CÂND ȘI CUM SE TERMINĂ? - Mircea Geoană - #IGDLCC E0133Sun, 20 Mar 2022 - 2h 15min
- 132 - "Cuvântul cu Ț" vorbește despre NOI. Ana Maria Ciobanu - #IGDLCC E0132
Cuvântul cu Ț vorbește despre noi. Da, mă refer la ”țigan”, și oricâte ghilimele aș pune în jurul lui tot nu vor fi suficiente să ștergem cu buretele istoria rasismului pentru acest popor. Au trecut mai bine de 30 de ani de la problemele grave ale societății, și e timpul să aruncăm o privire în urmă cu 300 de ani, și chiar mai mult de atât, la nedreptățile noastre ca popor. ”Vorbim astăzi cu Ana Maria Ciobanu, reporter la Decât O Revistă, care scrie despre echitate socială și este co-gazda podcastului mame în care explorează dansul complicat pe sârma dintre maternitate și carieră. Proiectul de care e cel mai mândră e Satul Mădălinei, o serie audio despre cât de complicat este să te lupți cu sărăcia transgenerațională, oricât de bine intenționat ești. Articolul cu care i-a fost cel mai greu e Frica era aici și înainte. Când îi rămâne timp și are cu cine să lase copiii, se cațără pe munți sau e pasager pe motor spre o plajă pustie. Primul ei job a fost de clovn.” La o astfel de descriere nu mai ai ce să adaugi, decât vreo două ore de răbdare și să nu te superi pe ce vei auzi din momentul în care dai play acestui podcast. Audiție sau vizionare plăcută!
Tue, 15 Mar 2022 - 1h 09min - 131 - Cum creștem OAMENI PUTERNICI! - Nicu Stoian - #IGDLCC E0131
Dacă atunci când ai fost mic părinții te-au plimbat de la un sport la altul ca să îți găsească o pasiune sănătoasă atunci e momentul să le mulțumești. Te-au crescut bine, atât din punct de vedere fizic dar mai ales psihic, mai ales dacă ai ales să dai cu pumnii și cu picioarele într-un mediu controlat. Ai oasele mai tari, poziția spatelui mai dreaptă și încrederea mai ridicată decât prietenii tăi care nu au avut acest lux, mai ales ”pe vremea mea”. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru cei mici este să îi duci la o sală de sport, sau de karate, unde se vor putea confrunta cu cele mai mari temeri ale lor. Nicu Stoian este unul dintre oamenii care îți vor confirma acest lucru. Generațiile noi sunt mai ”moi”, din toate punctele de vedere. Încrederea lor este mai scăzută decât în trecut, sunt mai ușor influențați de ceilalți oameni, și au o construcție mai ”slabă”. Desigur, și genetica e de vină, dar cel mai mult contează pregătirea din tinerețe.
Sat, 12 Mar 2022 - 2h 23min - 130 - În Ce Lume Trăiești? Realitate sau Imaginație? - Dumitru Borțun - #PODCAST #IGDLCC #E0129
Acest podcast nu este pentru ”tămăduirea sufletului”. L-am chemat din nou pe domnul profesor Dumitru Borțun ca să vorbim despre realitate și nu despre ficțiune. Nu vrem să repetăm toate greșelile din ultimii 100 de ani ci vrem să facem lucrurile mai bine. E o perioadă destul de tristă și e mai bine să fii realist decât optimist. Nu cred că o să zâmbești pe parcursul acestui podcast, dar din nou, nu acesta este scopul. Hai să înțelegem ce se întâmplă în prezent și să nu ne facem iluzii despre viitor.
Sun, 20 Feb 2022 - 1h 03min - 129 - Vacanța de o Lună, Ne-am Covidat, Planuri de Viitor - Lorena Buhnici - #PODCAST #IGDLCC #E0128
E timpul pentru un nou #IGDLCC, nu-i așa? Am făcut o mică pauză în luna ianuarie dar am ținut cont de ce mi-ați scris la comentarii și voi începe să invit și femei la acest podcast. Începem cu cea mai importantă femeie din viața mea, Lorena Buhnici, și am decis împreună să ”dăm puțin din casă”. Povestim despre vacanța de o lună și de ce este important să te gândești și tu la așa ceva, despre cum nu ne-a iertat nici pe noi covid-ul deși ne-am protejat cât de bine am putut. Sunt și dezavantaje ale faptului că am decis să călătorim atât de mult. Da, am scris covid fără majusculă pentru că aș vrea să reușim să uităm de această perioadă sumbră din istorie, deși economia și modul în care a fost gestionată situația în ultimii doi ani nu ne va lăsa să uităm prea repede.
Sun, 13 Feb 2022 - 1h 33min - 128 - CE AM ÎNVĂȚAT DIN 2021 - Prof. Dumitru Borțun - #PODCAST #IGDLCC #E0127
Bine v-am regăsit la un nou #IGDLCC cu invitatul nostru preferat, Domnul Borțun Olteanu. Suntem la început de an, și sper că și voi sunteți bine acolo unde sunteți. Nu am venit să stricăm distracția, astăzi suntem pe pozitiv! Privim puțin de sus anul care a trecut și vedem ce putem învăța din greșelile pe care le-am făcut, dar și ce lucruri bune putem repeta până se transformă în obiceiuri. Este nevoie de doar 30 de zile pentru un lucru făcut zilnic să se transforme într-un obicei pe termen lung. Cam așa e și cu sportul, și cred că e o idee bună pentru început de an, să avem grijă mai mult de noi și de cei din jurul nostru.
Sun, 9 Jan 2022 - 1h 03min - 127 - CARE ESTE VIITORUL ROMÂNIEI? - MIRCEA GEOANĂ - #PODCAST #IGDLCC SPECIAL E126
Bine te-am regăsit la un nou podcast, unul special de data aceasta, potrivit pentru cea de-a doua zi de crăciun. Astăzi îl am alături de mine pe primul politician care nu mi-a cerut întrebările înainte, și unul dintre puținii care au ajuns la masa de #IGDLCC. Vorbim astăzi cu Micrea Geoană, omul care a atins cea mai înalt nivel politic și diplomatic al generației noastre și este acum al doilea om în NATO, Secretar General Adjunct al celei mai mari coaliții militare de până acum. ”Suntem bine” cum spune și el, suntem în echipa căștigătoare. Sunt multe lucruri de vorbit despre ce se întâmplă în România dar și în Europa, lucruri despre care oamenii și politicienii evită să discute, hai să vedem ce răspunsuri putem obține în acest sens.
Sun, 26 Dec 2021 - 1h 39min - 126 - CUM SĂ FIM MAI PUȚIN PROȘTI - IULIAN FOTA -#PODCAST #IGLDLCC E125
Bine te-am regăsit la un nou episod IGDLCC cu Iulian Fota, acum în funcția oficială de Director general al Institutului Diplomatic Român. Vorbim astăzi despre cât de mult ne doare prostia și cum putem să fim mai puțin proști. Prostia ca și corupția sunt vulnerabilități ale unui individ dar și ale unei instituții sau organizații. Acum, prin prosite mă refer în primul rând la incompetență. Faptul că cineva nu este capabil să ducă la bun sfârșit un lucru pe care s-a angajat să îl facă este notat ca și incompetență. Așadar, cum rezolvi cu incompetența? Mai ales atunci când greșelile unui singur om afectează mersul întregii țări?
Sun, 19 Dec 2021 - 1h 40min - 125 - CUM ÎȚI SCHIMBI VIAȚA ÎN 2022 - PAUL OLTEANU - #PODCAST #IGDLCC E124
Am ajuns la 40 de ani și abia acum îmi dau seama că știu prea puține despre cum funcționează lumea cu adevărat. Îmi dau seama că am nevoie să vorbesc cu și mai mulți oameni ca să pot deveni eu mai bun cu mine, cu familia, mai performant și mai eficient în ceea ce fac, și desigur mai profitabil. Ce este mai interesant e că anul acesta am fost plecat cel mai mult din țară, în vacanță. Vreo 20% din timp am fost să vizitez locuri de care eram curios, și să revizitez locuri care mi-au plăcut ”în tinerețe”. Sunt sigur acum că datorită acestui aspect am luat decizii mai potrivite pentru familie și pentru carieră, și știu că se poate și mai bine. Bine te-am regăsit la un nou podcast cu Paul Olteanu, un nou episod despre următorul nostru episod din viață. Indiferent cum îți faci planurile de viitor, pe un an sau pe mai mulți, Paul este unul din oamenii pe care trebuie să îi asculți ca să poți lua deciziile cele mai bune. El este cel care știe diferența dintre obiceiuri și gândire rațională, ”elefant și călăreț” este expresia lui preferată pentru a defini aceste două caracteristici ale fiecărui om. Iar pentru că nu am avut timp nici unul dintre noi să ne vedem în timpul săptămânii am decis ca acest episod să fie LIVE, duminică seara. În felul acesta răspundem și la o parte din întrebările voastre și vă dăm sfaturi gratis despre lucruri care costă.
Wed, 15 Dec 2021 - 2h 48min - 124 - CUM ȘI UNDE CĂLĂTOREȘTI ÎN PANDEMIE - PONTURI - Răzvan Pascu - #PODCAST #IGDLCC E123
Stăm de aproape doi ani între patru pereți, și cred că singurul gând al fiecăruia dintre noi este unde să plece de Crăciun, de Revelion sau poate chiar o lună două la începutul anului. În 2020 eu am lipsti din țară mai bine de două luni cumulat, și sunt sigur că ți-ai dori să știi cum am făcut asta și ce m-a determinat să merg la capătul lumii pentru o lună și ceva. Și nu sunt singurul, Răzvan Pascu, invitatul meu din această seară la podcast face asta ca și meserie. Călătorește cu familia și cu clienții săi mai bine de patru luni pe an în cele mai exotice destinații cu cele mai rezonabile oferte și prețuri. Tocmai de aceea l-am chemat, să ne împărtășească din experiența lui de călătorie, să vedem cum lucrează și cum te poate ajuta și pe tine să te detașezi complet pentru trei-patru săptămâni într-o vacanță pe care nu o vei uita. Ba chiar să îți dea idei de locații unde te poți muta pentru o perioadă mai lungă, mai ales dacă serviciul tău îți permite acest lucru. Acesta este un podcast pe care nu vrei să îl ratezi!
Sun, 28 Nov 2021 - 1h 44min - 123 - Ce poate învăța România de la Danemarca? - Søren Jensen #PODCAST #IGDLCC NEW E122
Avem norocul că ne aflăm pe un continent numit Europa, și spre deosebire de ce se întâmplă în capătul celălalt al lumii, Uniunea Europeană și-a făcut un scop comun ca oricare țară membră să învețe din greșelile dar și din planurile de viitor pe care le-au pus în practică cei care nu au avut asupra lor mâna grea a comunismului. Avem diferențele noastre cu celelalte popoare europene, tocmai de aceea ar trebui să învățăm meserie de la cei care o fac mai bine decât noi. Tocmai ca să putem spune pe viitor că am devenit mai buni. Nu este nici o rușine să fii mai bun decât ”sensei-ul” tău, ba chiar este o mândrie. Îl am astăzi alături de mine pe Søren Jensen, ambasadorul Danemarcei în România, într-un interviu plin de idei bune și de soluții la problemele actuale. Ce mi-a plăcut cel mai mult la el, este că nu are în vocabular expresia: nu se poate. Dimpotrivă, știe că unele lucruri au nevoie de mai mult timp, însă experiența de peste 30 de ani în securitate și diplomație îi întăresc cuvintele și principiile. Nu discutăm despre ”dacă” ci despre ”când”. Vorbim despre infrastructură, despre orașe și despre digitalizare cu reprezentantul țării care a demonstrat că în 30 de ani se pot face multe lucruri, care, în final ne vor economisi nouă timp și bani. Până la urmă noi suntem cei care plătim fiecare greșeală politică și egoistă a celor pe care i-am ales.
Sun, 21 Nov 2021 - 1h 18min - 122 - ÎȘI BAT JOC! EMIGRĂM SAU MAI LUPTĂM? #BORTUN #IGDLCC E121
De ceva vreme am aceleași gânduri ca acum zece ani. Mai stau în țară? Sau îmi găsesc un locșor doar al meu, poate pe alt continent unde corupția și nepăsarea nu sunt atât de mari încât să te omoare. Serios acum, corupție și interes politic există peste tot, dar în unele țări nu se fură din buzunarul morților. Sper că am fost suficient de specific despre subiectul de astăzi pe care îl vom discuta cu domnul profesor Borțun Olteanu. Este al doilea episod din seria noastră, a doua lună când îl avem invitat pentru a dezbate problemele noastre, ale poporului Român, și poate găsim și o rezolvare penru ele că eu unul nu mai pot. Mă doare sufletul când văd ignoranță, mai ales când e vorba de viața noastră. Nu le pasă decât de banii din mandat și să fie cât mai comozi la ei în căsoaie și în SUV-urile cu care străbat această țară pe care o conduc, probabil odată pe an.
Sun, 14 Nov 2021 - 1h 09min - 121 - Celebru pe YouTube până la 22 de ani - Maximilian Ioan - #PODCAST #IGDLCC E120
Maximilian Ioan aka Max și Altele este unul dintre cei mai populari creatori de conținut de pe YouTube-ul Românesc. E drept, gaming-ul ne atrage pe toți într-o măsură sau alta, însă nu pot să nu mă minunez câtă energie are Max ca să posteze trei clipuri în fiecare zi pentru comunitatea sa. E drept, în ultima vreme au trecut mai multe luni de când am văzut un gameplay de la Maximilian Ioan și tocmai de aceea am fost curios ce s-a întâmplat cu acea energie. Ei bine, școala de gamign pentru copii este unul din planurile sale de viitor, iar pe restul vă las să le descoperiți în cadrul acestui podcast.
Sun, 7 Nov 2021 - 1h 57min - 120 - Ce trebuie să știe Antreprenorul Viitorului - Cristian Onețiu - #PODCAST #IGDLCC NEW E119
Antreprenoriatul viitorului presupune înțelegerea economiei, a tehnologiei, a asset-urilor prezente și viitoare în economia viitorului, și înțelegerea comportamentului uman în schimbare. Noul antreprenoriat presupune să ai expertiză în toate și să reușești să creezi ecosisteme care să răspundă acestor tendințe și a acestor noi realități economice. Aproape nici un business nu mai poate funcționa fără să înțeleagă comportamentul consumatorului, noile tehnologii, blockchain, și toate lucrurile care au schimbat lumea în ultimii ani de zile. Nu mai există business care poate spune că nu se poate schimba, nu poate fi afectat de nimic în viitor.
Sun, 31 Oct 2021 - 1h 41min - 119 - Cine este Șerban Copoț? - ”Hiena Animal X, Prezentator iUmor - #IGDLCC NEW E118
Cine este de fapt Șerban Copoț? Dacă ești de aceeași vârstă ca mine, sau poate mai mic cu vreo doi sau trei ani, îl știi drept Hiena de la Animal X. Dacă ești mult mai tânăr atunci îl asociezi cu prezentatorul de la iUmor, cea mai celebră emisiune de televiziune din online-ul românesc. În spatele prezenței de scenă a lui Șerban, se ascunde însă mult mai multă pasiune pentru a îi ajuta pe cei mici. Și aici mă refer la copii crescuți pe asfalt, ca mine și ca tine. Cei care nu au descoperit încă pădurea, muntele, nodurile marinărești și cuțitele de vânătoare. Te inviti așadar să cunoști o altă latură a lui Șerban Copoț și vei descoperi un om de care te vei atașa mai repede decât crezi.
Sun, 24 Oct 2021 - 1h 52min - 118 - ”Marele Alb”, dezastrul pandemic și politicieni puerili - Dumitru Borțun - #IGDLCC E116
Suntem o națiune de constatatori? Noi credem că putem mai bine. Împreună cu profesorul Borțun începem ceva nou sub umbrela #IGDLCC O dată pe lună vom privi societatea și o vom decoda. Ducem podcast-ul la nivelul următor cu instrumente din mediul academic. Mergem dincolo de conversație și căutăm împreună soluții pentru prezent și viitor. În această primă ediție vorbim despre Investigația celor de la Recorder în subiectul numit ironic dar realist ”Marele Alb”. Analizăm din perspectivă etică și jurnalistică acest material și intrăm și în alte discuții precum dezastrul pandemic din ultimii doi ani. Îți dai seama că ne învârtim în cerc de doi ani, între promisiuni economice și decizii proaste care ne vor duce la sapă de lemn? Și nu, nu vorbesc despre vacinare sau măsurile de interdicții pentru cei care nu s-au vaccinat. Vorbesc despre politicianii care mint cu nerușinarii de parcă sunt la grădiniță și despre interesul pur egoist al fiecăruia dintre ei atunci când vine vorba de un plan economic
Sun, 17 Oct 2021 - 1h 57min - 117 - VITALIK BUTERIN știe că va trăi 500 de ani - #IGDLCC E117
Cu mari emoții am să vă spun că acesta este unul dintre cele mai tari podcast-uri din toate timpurile, cel puțin pentru mine. Am avut șansa să îl aduc în studio pe unul din creatorii celei mai importante tehnologii din crypto, Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum. Are ”doar” 27 de ani și o viziune complet diferită a viitorului în care posibilitatea de a trăi 500 de ani devine o posibilitate. Nu gândește ca noi oamenii de rând în ceea ce privește banii, nu deține mai nimic și doarme pe la prietenii cu care are ceva în comun. Ciudat pentru un om pe care toată lumea pune câte o etichetă de miliarde, nu? Am vorbit cu Vitalik despre începuturi, prezent și mai ales despre viitor, și am găsit suficiente subiecte comune care să ne anime curiozitatea și imaginația. Fără o introducerea prea pompoasă te las să îl descoperi pe omul din spatele Ethereum într-un podcast care sper să îți schimbe și ție puțin perspectiva asupra vieții.
Sun, 17 Oct 2021 - 1h 46min - 116 - Cel mai cool doctor de pe Internet (TikTok) - Dr. Mihail Pautov - #IGDLCC NEW E115
Faceți cunoștință cu cel mai cool doctor de pe internet, Dr. Mihail Pautov. Da, este doctor pe bune nu doar cu titulatura, și el este omul care te poate convinge să îți faci un dosar medical complet, nu știi când vei avea nevoie de el și s-ar putea să îți salveze viața. Serios, pe mine m-a convins, și nu doar pentru că este celebru pe internet ci pentru că își bazează sfaturile pe cunoștințele medicale. Doctorul pe care îl urmărește toată lumea pe TikTok sau pe Instagram este chirurg de profesie, și este unul din puținii medici care își doresc să schimbe lumea. A ales calea mai complicată devenind persoană publică tocmai pentru a influența în bine cât mai multe vieți.
Sun, 10 Oct 2021 - 1h 41min - 115 - Cum construiești un business de sute de Milioane de € - Victor Căpitanu - #IGDLCC NEW E114
Victor Căpitanu este unul dintre oamenii de afaceri ”„de modă veche” și îl respect și mai mult pentru acest lucru. A început cu un job la bancă după ce a terminat ASE-ul și apoi s-a aliat cu un partener pentru a construi cel mai mare business din domeniul imobiliar din România. Deocamdată. Este foarte precaut, calculat și dă foarte puține interviuri, spre deloc. De aceea este o onoare pentru mine pentru că a acceptat invitația la acest podcast de unde poți extrage și tu multe informații și sfaturi utile despre business. Vei avea nevoie de ele pe termen lung dacă vrei să îți asigur bătrânețea și chiar mai mult. Urmărește acest podcast pe toate platformele de streaming audio ca Spotify, Apple Podcasts, Google podcasts sau pe YouTube, mai jos. Poți să downloadezi acest podcast în format video dacă ai YouTube Premium sau chiar în audio direct din link-ul de mai jos. Știu că este util mai ales pentru cei care fac naveta în fiecare zi până la serviciu.
Sun, 3 Oct 2021 - 1h 38min - 114 - Cine este Atenție Cad Mere? - Alex Cozma - #PODCAST - NOUL #IGDLCC #E112
Îl urmăresc de ceva vreme, a crescut frumos ca Făt Frumos iar lumea îl știe drept Atenție Cad Mere. Numele lui este Alex Cozma și deși nu vrea să vorbească prea mult despre el l-am tras de limbă puțin și a fost mai mult decât dornic să povestească despre cum a început și cum rezistă în continuare pe YouTube. Clipurile lui sunt puțini diferite, povestiri despre lucruri adevărate, istorie, lucruri inedite sau locuri din toată lumea. Nu se uită la televizor, nu are cablu, și chiar pe HBO sau Netflix se uită doar la seriale pe care le-a văzut deja tocmai ca să nu îi distragă atenția de la lucrul pe care îl face. Pune foarte multă pasiune în tot ceea ce face și scrisul filmatul și editatul sunt o mare parte din viața lui.
Sun, 19 Sep 2021 - 1h 56min - 113 - SINELE Învinge - MIHAI DOBROVOLSCHI - NOUL #IGDLCC #E111
Bine te-am regăsit la un nou podcast IGDLCC, cu unul dintre cei mai ”fresh” invitați, Mihai Dobrovolschi. Spun fresh pentru că este unul din puținii oameni care emană aceeași energie pozitiviă în fiecare zi la Radio Guerilla și pe care l-am chemat tocmai ca să îl trag de limbă să aflu cum reușește să fie atât de pozitiv, de energic și de consistent într-un domeniu apropiat de al meu. Am avut multe curiozități la care mi-a răspuns și chiar m-a luminat și am vorbit despre mult mai multe lucruri decât ne așteptam. Probabil discuția ar fi continuat încă două ore însă am decis să mai păstrăm informații și pntreu o dată viitoare.
Sun, 12 Sep 2021 - 2h 24min - 112 - CE FACEM CU BANII ÎN 2021 - Radu Crăciun - #IGDLCC E110
La prima vedere ai crede că este economist, însă are pregătire de inginer aerospațial și acum conduce un fond de pensii. Introdu toate aceste profesii și rezultatul este Radu Crăciun. Nu e nici o rușine să inveți niște lucruri și să profesezi în cu totul alt domeniu, cum spune și el, un eșec în planificarea carierei. Cert este că e mai mulțumit și mai fericit cu ce face acum chiar dacă a lucrat șase ani în domeniul aerospațial. S-a adaptat repede vremurilor și a virat rapid în direcția economică unde a învățat cu mare curiozitate acest domeniu. El este însă omul pe care trebuie să îl întrebăm în ce direcție se întreaptă economia în 2021, atât a României cât și cea internațională. Vorbim așadar despre viitor și despre cum ne putem pregăti mai bine pentru acesta. Apropo, RaduCrăciun.ro este blogul lui unde scrie cu pasiune despre economie, atât la nivel macro dar și sfaturi de finanțe personale.
Sun, 1 Aug 2021 - 1h 49min - 111 - De ce suntem codași la 5G, Secretele Operatorilor - Nicolae Oacă - #IGDLCC E109
ne te-am regăsit la un nou IGDLC cu invitatul meu special din această seară, un specialist din zona de telecomunicații. Faceți cunoștință cu Domnul Nicolae Oacă, unul din blogerii mei preferați pe această temă. Ai citit bine, blogger, pentru că deși are o vârstă înaintată nu lucrează pentru nici unul din operatorii de telefonie și date ci scrie pe blogul său personal pe care îl poți găsi aici: Nicolae Oacă Pentru mai multă încredere în subiectele discutate de astăzi, Dl Nicolae Oacă este Inginer în Telecomunicații, Doctor în Telecomunicații și are și Master de Administrația Business-ului, tocmai pentru a avea o perspectivă economică a domeniului de telecomuncații. Așadar, Dl Oacă are și imparțialitate, pregătire tehnică și chiar economică pentru această discuție, și chiar și bunăvoința de a povesti niște lucruri interesante despre cum s-au împărțit teritoriile și rețelele de pe vremea comunismului încoace. Experiența lui de viață se trage din job-urile pe care le-a avut la ANCOM, la Telekom, precum și consilier pentru alte companii.
Sun, 25 Jul 2021 - 2h 03min - 110 - Super Copii de Nota 10 - Un altfel de #IGDLCC E108
Ei sunt viitorul nostru, ei sunt copii care ne vor ajuta să trecem mult mai ușor peste greutățile și concepțiile generației noastre. Ei sunt copii care deși nu au parte de prea multe la o vârstă fragedă, sunt mai concentrați să schimbe lumea, mai elocvenți, mai muncitori decât am fost noi la vârsta lor. Ei reprezintă generația pe care trebuie să o ajutăm se treacă peste greutăți și să ajungă cât mai sus în viitorul pe care fiecare îl va decide. Mi-ar plăcea să pot să îi aleg peste 10-15 ani în senat, în parlament pe acești copii care se gândesc înainte de toate la binele apropiaților și al oamenilor care îi înconjoară.
Sun, 18 Jul 2021 - 53min - 109 - Viitorul și profitul creatorilor de conținut - Cristian Manafu - #IGDLCC E107
YouTuber, Instagramer, TikToker sau Facebooker, într-o traducere aproximativă suntem cu toții creatori de conținut. Nu ar trebuie să punem etichete în funcție de platformele preferate pentru că pe oricare din ele vei găsi oameni să te asculte și să vizioneze conținutul tău. Este un business care crește în fiecare an și devine din ce în ce mai sustenabil, pentru unii chiar profitabil, și ai nevoie de multe tipuri de aptitudini de la scrierea unui text, la filmare la montaj și chiar vânzare sau marketing și social media ca să îți prezinți mesajul la cât mai multă lume. Acesta este subiectul de astăzi cu invitatul meu, Cristian Manafu, unul din oamenii care înregistra podcast-uri audio acum 15 ani, înainte să se numească chiar un podcast. A ales altă cale, cea a marketing-ului și evenimentelor, însă este la curent cu tot ce mișcă în această industrie. Eș știe mai bine decât mine cât de mult va crește această piață, și cât vor câștiga în plus cei care activează în acest domeniu.
Sun, 11 Jul 2021 - 1h 27min - 108 - Legătura dintre climă și pandemii, explicată acum de știință - Alexander F. More - #IGDLCC E106
Care este legătura dintre climă și pandemii? Ei bine există multe, dar cea mai plauzibilă explicație sunt animalele, păsările și insectele care din cauza încălzirii globale se retrag și migrează către alte părți ale continentelor. Căpușele din dinspre nord, țânțarii dinspre sud, și uite așa ne trezim cu niște boli pe care le-am văzut doar în filme. Luna iunie a acstui an a avut toate caracteristicile unei clime tropicale, foarte multă ploaie și căldură de peste 30 de grade aproape în fiecare zi. În primul război mondial, clima a fost influențată de bombardamente. Aerul a devenit suprasaturat de praf și tot din acest motiv păsările călătoare, în special rațele, nu au mai emigrat. S-au îmbolnăvit toate cu gripa aviară și așa a apărut gripa spaniolă. Ți-am trezit interestul? Ei bine asta e realitatea și asta ne spune știința cu ajutorul lui Alexander More, invitatul nostru la acest IGDLCC, foarte important pentru mine dar mai ales pentru omenire.
Sun, 4 Jul 2021 - 1h 38min - 107 - Scumpirile sunt doar începutul unor vremuri complicate - Cristian Onețiu - #IGDLCC E105
Bine te-am regăsit la o ediție specială de IGDLCC, specială pentru că îl avem din nou pe Cristi Onețiu aici în studio. O să vă tai însă repede cheful pentru că nu este aici ca să ne vorbească despre oportunități ci mai degrabă despre pericole. Acest IGDLCC nu va fi distractiv ci mai degrabă informativ. Sper să te ajute să regândești prioritățile pentru următoarea perioadă pentru că așa zisul final al pandemiei vine cu rezultatul deciziilor proaste ale guvernării din orice țară ai trăi, și cu efectele secundare ale printării de bani. În apărarea ei, SUA este singura transparentă în cazul volumului e valută printată, spre deosebire de alte țări unde nu știm absolut nimic. Efectele se văd de pe acum la capitolul construcții unde prețurile au crescut și cu 200% la unele materiale sau la forța de muncă, și chiar și la electonice și electrocasnice. Un laptop costă în medie cu 30% mai mult ca acum doi ani, cu aceeași configurație, iar un telefon cu cel puțin 10%. Dacă cereai un o creștere a profitului cu 1.5% într-o companie acum doi ani aveau loc nenumărate de ședințe de consiliu administrativ și sute de documente ca să motiveze și să susțină această creștere. Acum, 30% creștere a prețurilor de pe o zi pe alta este absorbită fără nici o emoție de clientul dornic să își construiască o casă și să se retragă undeva la munte.
Sun, 27 Jun 2021 - 1h 23min - 106 - Prima mașină electrică din România - Voicu Oprean - PODCAST #IGDLCC E104
Cum ar fi să vezi pe stradă în curând, prima mașină electrică produsă în România? Cât de greu poate fi? Construim tehnologie pentru o mulțime de industrii, suntem printre cei mai buni la programare, baterii și motoare electrice sunt peste tot, chiar și în România avem fabrici pentru așa ceva. Mai trebuie cineva să lege toate aceste componente și materiale, și cine ar fi mai potrivit decât o companie de software. Am stat de vorbă cu Voicu Oprean, fondatorul AROBS Transilvania, una dintre primele companii de software din România despre acest subiect, și da, chiar au în plan așa ceva. Sper să le iasă până la capăt această idee, vă țin la curent. Până atunci, urmărește acest podcast atât sub formă video dar și audio și te aștept în secțiunea de comentarii cu impresii și idei.
Sun, 20 Jun 2021 - 1h 00min - 105 - Arhitectul meu preferat - Marius Miclăuș - PODCAST #IGDLCC E103
Bine te-am regăsit la un nou episod IGDLCC. În fața mea am un om pe care mă străduiesc să îl prind la o discuție aici în studio, de mai bine de patru ani, dinainte să fac și podcast chiar. Ar fi trebuit să fie primul meu invitat. Marius Miclăuș este unul dintre arhitecții mei preferați pentru modul cum gândește un spațiu de locuit. Pentru mine Marius reprezintă un altfel de prototip de arhitect. Dacă eu sunt foarte conectat la tehnologie, pasionat de mașini electrice și de viitorul în acest domeniu, el este cel care mă aduce cumva cu picioarele pe pământ. Atunci când stăm de vorbă despre construit el este cel cu pământul, cu energia, cu lemnul și cu arta. El lucrează cu oamenii direct și lasă în urma lui o impresie, o senzație și niște lucrări foarte frumoase. Marius are și o tabără pe care o ține anual, tabăra de la dealul cerului, unde cei care participă au ocazia să uite puțin de programele digitale de arhitectură. Acolo vor fi mai aproape de natură și vor înțelege mult mai bine ce înseamnă să trăiești într-o casă construită după principii umane și nu doar una din metal, sticlă și multă cărămidă, beton sau bca. Urmărește acest podcast în format video și audio mai jos, și spune-mi apoi ce părere ai avut despre această discuție.
Sun, 13 Jun 2021 - 1h 21min - 104 - Viitorul datelor tale - Bruce Pon - PODCAST #IGDLCC E103
Bine te-am regăsit la IGDLCC, o ediție specială de data aceasta, în limba engleză. Nu te teme, avem și subtitrări în limba Română, la care a muncit mult colegul nostru Vlad! Avem în studio un om deosebit care știe bine ce înseamnă blockchain-ul și care a fost acolo de la începuturi. Invitatul meu de astăzi este Bruce Pon, fondatorul Ocean Protocol. Chiar dacă sună sofisticat și implică multă tehnologie, Bruce este un realist care înțelege foarte bine prezentul și mai ales viitorul datelor noastre, al internetului și al inteligenței artificiale. Partea tehnică demonstrativă o vom publica pe canalul Crypto-Vineri însă avem și în cadrul acestui podcast o explicație mai scurtă pentru a ne face o idee despre Ocean Protocol.
Sun, 6 Jun 2021 - 52min - 103 - Bursa de 4.5 RON pentru copii - Alexandru Manda - PODCAST #IGDLCC E102
95% din primăriile din România nu respectă legea privind bursele de ajutor social și ale studenților de merit. Unii copii primesc chiar și 4.5 RON pe lună drept ajutor social. O sticlă de lapte sau patru pâini, ori cinci ouă. Atât valorează educația mai aes pentru mulți dintre copii ce provin din familii mai sărace. Alexandru Manda își dorește să schimbe acest lucru, și chiar o face. Deși este încă student, își dedică tot timpul liber pentru a îi ajuta pe cei defavorizați de soartă și de stat. Urmărește acest podcast în format video și audio folosind link-urile de mai jos. Poți chiar să îl downloadezi la tine pe telefon și să îl asculți în mașină, acasă, sau oriunde ai decis să te relaxezi în această seară.
Sun, 30 May 2021 - 1h 20min - 102 - Cine este Vlad Dobrescu - PODCAST #IGDLCC E101
Chiar, cine este Vlad Dobrescu? ”Noaptea nu pot dormi, am insomnii, mă prind zorii născocind teorii” Mai ții minte? Dacă nu, atunci nu ești din generația veche, nu e nici o supărare, acum e momentul să îl cunoști pe Vlad Dobrescu. Rap-ul este ceea ce face și Hip-Hop-ul este stiul său de viață și tocmai de aceea l-am chemat să ne povestească despre cum face muzică din 99, adică din secolul trecut. O să insist pe acest lucru, pentru mulți el împreună cu Deliric și DOC sunt acei OG ai rap-ului și hip-hop-ului Românesc. CTC, adică Controlul Tehnic de Calitate a fost și este cea mai bună trupă de rap. Aș putea să încerc să scriu aici o mulțime de insight-uri din acest podcast, însă experiența nu va fi nici pe departe atât de frumoasă ca vizionarea clipului de mai jos. Sau ascultarea lui dacă nu ai timp. Vizionare sau audiție plăcută, așadar!
Sun, 23 May 2021 - 1h 15min - 101 - Virgil Ianțu se întoarce! - #IGDLCC E100
Virgil Ianțu se întoarce! Și nu oricum ci pe online cu un nou format de emisiune, cu și despre copii. Va fi frumos, așa că hai mai bine să îl ascultăm pe el pentru că nu știm foarte multe lucruri despre acest proiect dar nici despre ele. Virgil Ianțu este prea civilizat, nu apare în presa de scandal, are preferințe similare la cămăși cu ale mele, nu e gras, nu conduce ci merge cu bicicleta, nu a intrat în politică, nu se ceartă cu lumea pe internet deși este supărat pe omenii care o dau în bară rău de tot.
Sun, 16 May 2021 - 1h 19min - 100 - Țepe și ponturi cu mașini la români - Emil Voica - #IGDLCC E099
Hai să vorbim despre țepe cu și despre mașini atunci când vine vorba despre închirierea lor. Emil Voica este ”whistelblower-ul” care ne va spune toate secretele închirierii unei mașini, atât în România cât și în orice altă țară. Cum funcționează procesul de închiriere, ce trebuie să ceri atunci când închiriezi o mașină și care cum poți obține cele mai bune prețuri. Trebuie să plătești garanția? Trebuie neapărat să ai un card de credit? Cât sunt taxele și cum poți să îți dai seama dacă prețul este prea umflat? Vei găsi răspuns la toate aceste întrebări în cadrul acestui podcast. Începem însă cu ceva mai suculent, și anume care este starea mașinilor aduse înapoi de clienți, de la zgârieturi mici la daune totale și clienți de negăsit pentru că s-au urcat în avion și au lăsat mașina lovită la locul accidentului. O mare parte din cei care închiriază mașini și le lovesc pur și simplu nu declară nimic la poliție și nu îi mai prinde nimeni. Pur și simplu îți va sta mintea în loc.
Mon, 10 May 2021 - 1h 57min - 99 - Vin Vremuri Grele, Nemulțumirea Rusiei, Vaccinul - Iulian Fota - #IGDLCC E098 #PODCAST
Știm că vă place de Iulian Fota așa că l-am invitat din nou în studio să discutăm despre problemele noastre, ale nației și ale lumii. Avem multe subiecte aprinse pe lista de discuții, și începem cu faptul că vin vremuri grele. Pentru toată lumea. Rusia este nemulțumită, nimic nou aici, iar Vaccinul cauzează mai multe controverse decât ne-am dori vreodată. Ba chiar unele țări îl tratează ca pe un instrument geopolitic. Să îl lăsăm mai bine pe domnul Iulian Fota să ne explice. Urmărește și podcast-ul audio mai jos, de unde îl poți și salva direct pe telefonul tău, sau pe toate platformele de pod-catchere posibile, adică Spotify, Apple Podcasts sau Google Podcast
Sun, 25 Apr 2021 - 1h 04min - 98 - Cum să fim mai buni - Gabriel Liiceanu - #IGDLCC E097
ine te-am regăsit la un nou podcast, de data aceasta cu un om mult mai deștept decât mine, Gabriel Liiceanu. Vă spun de pe acum, am avut emoții, atât la începutul interviului cât și pe parcursul lui. Toate ideile pe care le aveam le-am dat deoparte atunci când am început filmarea. Gabriel Liiceanu este unul din puținii filozofi care vorbește în mod public și l-am chemat să ne spună părerea lui despre viață, despre cum putem fi mai buni. Nu este de acord cu denumirea de filozof, și a cărat-o cu el atâta vreme, și este de părere că acest termen trebuie cumva îmblânzit. Cea mai mare provocare a vieții noastre este să înțelegem ce este cu noi, care este scopul nostru în viață și cum trebuie să abordăm cei 50-60-70-80 de ani pe care îi avem pe acest pământ.
Sun, 18 Apr 2021 - 1h 38min
Podcast simili a <nome>
Cufărul cu povești Alina
Andi Moisescu Andi Moisescu
Balázsék Balázsék
BBSO Predici BBSO
Drama Mama BENOFTHEWEEK & Studio71
Istoria României Călina
Eu cu cine gândesc? - Podcast de istorie și filozofie Casa Paleologu
Acasa La Maruta Catalin Maruta
Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu
Party mix deejay sam
Deep Disco Music Deep Disco Music
Digi FM Digi FM
Dj Dark - Deep Sessions Dj Dark
Dj Dark @ Radio Podcast Dj Dark
Podcastul de Istorie Dorin Lazăr, Sergiu Motreanu
România în direct - Europa FM Europa FM
Fain & Simplu Podcast Mihai Morar
The Bellingcat Podcast Novel
Dj Optick - Obsession - Ibiza Global Radio Optick
Biblioteca Magică Povești Disney
Povești pentru copii Povesti pentru copii
Vin de-o poveste Radu Tibulca
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Summer Mix 2023 Best Deep House Music Techno Dance Chill Out Lounge Podcast Summer Mix Ibiza
Altri podcast di Società e Cultura
Lex Fridman Podcast Lex Fridman
Ask The Tech Guys (Audio) TWiT
80 Festival Radio Company
IT Serbia Podcast Tihomir Opačić & Miloš Đekić
TECHNO PODCAST Nowe technologie- Biznes- Trendy
TED Radio Hour NPR
Layer 8 Podcast Layer 8 Conference
Think Tank Radio: Conversations in a Digital World Bonnie D. Graham
Tecno Podcast Gustavo Rios
PE Live Podcast Petroleum Economist
Bare Metal Podcast Bare Metal Podcast
GaavBaazi Podcast l پادکست گاوبازی Amid Mortazavi & Iman SheikhAnsari
Digital Driven Club#1 DDC#1
Gen Z Mafia Podcast Gen Z Mafia
AI HOUSE Podcast AI HOUSE
Chill Chill Security sumedt jitpukdebodin
The Impulso Podcast Momentum Works