Filtra per genere

Vorbitorincii

Vorbitorincii

Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

Un podcast despre lume și societate.

104 - Tăind în carne vie. Cu Cătălin Vasilescu
0:00 / 0:00
1x
 • 104 - Tăind în carne vie. Cu Cătălin Vasilescu

  Invitatul ediției, chirurgul Cătălin Vasilescu este un povestitor fascinant, un interlocutor spumos și, nu în ultimul rând, scrie cuceritor. Este o mare bucurie această discuție, suntem convinși că o să placă. 

  Între timp, am fost la Cluj, la cea de-a doua ediție Neînvinșii, la inițiativa BRD. Vom publica în curând înregistrarea. Dar trebuie să auziți poveștile lui Carmen Amariei, fosta mare handbalistă, acum antrenoare la echipa de băieți U Cluj. Și nu sunt toate frumoase, vă spunem de acum.

  Spunem câteva vorbe și despre alegerile prin care am trecut, o întâmplare mai puțin plăcută la Bookfest, care are legătură cu unul dintre candidații la Primăria Capitalei, avem și cărți, fotbal, episod cu Diana Popescu mâncăm fructe de sezon la final. 

   

  00:00 - Aflăm că pe 14 și 15 iunie Radu va fi la Madrid, invitație pentru prietenii din Spania care și-ar dori să participe la acele evenimente. Cuvinte de laudă pentru trupa de actori de la Metropolis, câteva bancuri, impresii de la Bookfest

  12:33 - Vești bune de la Radu, care a reînceput să traducă, o să aflați mai multe în podcast. Câteva ceva despre finala Champions League și MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa centrală și de Est.

  39:00 - Prima rundă de alegeri din 2024 la Îngrijorări sănătoase

  57:48 - Tăind în carne vie. Cu Cătălin Vasilescu. Chirurgul Cătălin Vasilescu

  2:35:18 - Cărți minunate la Spuma Filelor: Ioana Pârvulescu - Aurul pisicii, Mariana Enriquez - Pericolul de a fuma în pat, Gianfranco Calligarich - Plimbări cu câinii, Paisprezece zile - Roman colectiv, Ștefan Liiceanu - Un atlas al corupției 

  3:01:23 - Fotbal și fotbalamuc despre Euro și naționala României

  3:13:54 -  ”Locotenentul din Inishmore”, o comedie foarte bună la Teatrul Mic, expoziția „This Side of Paradise” a artistului Marius Bercea în Timișoara la Vânătorile Dianei. Diana Popescu, desigur.

  3:30:37 - Oale, ulcele și tigăi cu cele mai bune fructe și înghețate ciudate

   

  Thu, 13 Jun 2024 - 3h 50min
 • 103 - Horia Cardoș. Ce faci dacă mâine te lovește autobuzul?

  Timișoreanul Horia Cardoș, CEO și fondatorul Agroland, este invitatul lui Cătălin Striblea în acest episod Leaders, sub umbrela Vorbitorincii.

  Nu a fost angajat niciodată, a fost doar creator de companii. Regretă că în primii ani de activitate nu a greșit pe banii altora și chiar recomandă tinerilor să fie întâi angajați, pentru o perioadă, să învețe, apoi să-și deschidă aripile în lumea afacerilor. De-a lungul interviului aflăm de ce România importă mâncare, de ce investițiile în avicultură sunt profitabile, dar și că nu toți producătorii locali sunt pregătiți să lucreze cu retailerii. Vorbim și despre deficitul forței de muncă, prezent în toată Europa, dar și despre crezul invitatului, acela că la un moment dat, vom vedea un val de români care se vor întoarce acasă. 

   

  06:15 România este a șasea putere agricolă a Europei, dar care importă 50% din hrana pe care o consumă

  18:20 Presiunile de la Comisia Europeană

  39:36 Cum e condusă țara?

  50:04 Ce-ar însemna creșterea TVA-ului?

  1:24:49 Antibiotice și hormoni pentru păsări, se folosesc sau nu în fermele din țară?

  1:41:01 Scrisoare pentru tinerii antreprenori

  1:55:21 Viziunea se educă

   

  Thu, 06 Jun 2024 - 2h 10min
 • 102 - Baricade. A fost Iohannis un președinte bun? Iese bine Simona Halep din decizia TAS?

  În episodul doi, Cătălin Striblea și Radu Naum ”îl fac și îl desfac” pe președintele Iohannis. A fost sau nu un președinte bun? Și ce înseamnă, de fapt, un președinte bun pentru o țară? Dar oare Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu cum au fost?

  Spre finalul ediției, avem o vorbă și despre Simona Halep și ne-am întrebat dacă a ieșit bine sau nu după decizia de la Lausanne. 

  08:09 Președinții României după 1989

  26:11 Iohannis s-a adaptat la popor

  42:16 Războiul din Ucraina și absența președintelui

  1:06:47 Avem și concluzii

  1:08:36 Simona Halep după decizia de la Lausanne

  Sun, 02 Jun 2024 - 1h 28min
 • 101 - Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec

  Prieteni, bine ați venit la episodul 84. Suntem bucuroși și onorați de întâlnirea cu Matei Vișniec, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români. A plecat din țară în 1987, are cetățenie franceză, dar nu a renunțat la cetăţenia română. Este unul dintre autorii cei mai jucaţi la Festivalul de Teatru de la Avignon și a sosit în studioul nostru cu toba plină de povești. O întâlnire de suflet pentru noi..

  Altfel, să știți că venim la Cluj, pe 8 iunie la ora 11:00, la Cinema Arta, cu același format ”Neînvinșii”. O să avem invitații de dat, vom reveni pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Youtube cu toate datele.

  În aceste zile de final de mai și început de iunie au loc o mulțime de evenimente în București: Salonul Internaţional de Carte Bookfest, MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală și de Est și Romanian Design Week. Poate ne și întâlnim. 

  Nu încheiem episodul fără Spuma filelor, fotbal și rubrica de mâncare. Vă mulțumim pentru fiecare like, subscribe și share.

  00:00 Povești cu deja celebra trupă de doctori, bancuri bune de tot, nuntă la Vaslui, diete și unii dintre noi cântăresc totul. Dar și slăbesc! 

  00:19:49 A început Bookfest și vă așteptăm sâmbătă, pe 1 iunie, la lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Vă anunțăm totodată și reeditarea cărții ”Noi vorbim, nu gândim”, semnată tot de Radu, care are subtitlul Nouă colecție de perle românești. Și citim câteva dintre ele. Avem o surpriză pentru comunitatea noastră de plătitori. 

  00:52:33 Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec

  02:23:00 Neașteptări cu surprize pentru Radu Paraschivescu

  02:34:16 Spuma filelor vine cu recomandări minunate: Jan Cornelius - Conspirația cearşafurilor, Richard Ford - Canada, Colm Toibin - Brooklyn, Radu Paraschivescu - Libertatea de depresie

  03:00:18 Fotbal și fotbalamuc este cu ochii pe meciul final al Ligii Campionilor UEFA 2023–24 și pe meciul retragerii ”Generației de Aur”

  03:18:40 Aperitive de nuntă la Oale, ulcele și tigăi

   

  Thu, 30 May 2024 - 3h 29min
 • 100 - Cristian Grosu. De ce câștigă populiștii în Europa

  Cristian Grosu, redactor șef la Curs de guvernare, revine la Leaders pentru o discuție foarte interesantă despre alegerile și campania electorală din acest an. Facem pronosticuri, dar vorbim și despre evoluția partidelor populiste în România și în Europa, cine sunt populiștii și ce propun, de ce este periculos partidul PSD-PNL. Finalul l-am rezervat economiei, vorbim despre evoluția EURO, inflație, datoria externă și ce înseamnă toate astea în perspectiva lui 2025.

   

  Dacă ați ratat episodul ”De ce istoria nu-i iartă pe proști” cu Cristian Grosu la Leaders, vă lăsăm linkul mai jos 👇

  (https://five.libsyn.com/show/episodes/view/28772988 )

  03:35 Tentativa de asasinat a premierului slovac Robert Fico

  04:40 Alegerile din România - pronosticuri 

  24:12 Politica verde europeană

  39:10 Trezirea Europei

  44:54 Cum stă treaba în agricultura din România

  54:00 Fenomenul migrației

  1:03:45 Excesele corectitudinii politice

  1:19:11 Populismul în România

  1:32:40 Cine o să fie candidații la prezidențiale

  1:37:03 Criza democrațiilor

  1:50:11 Cum arată economia acum. Recesiune sau nu?

   

  Mon, 27 May 2024 - 2h 18min
Mostra altri episodi