Filtra per genere

Vorbitorincii

Vorbitorincii

Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

Un podcast despre lume și societate.

68 - Vorbitorincii 68. Despre oameni și ”oameni”. Cu Tudor Giurgiu
0:00 / 0:00
1x
 • 68 - Vorbitorincii 68. Despre oameni și ”oameni”. Cu Tudor Giurgiu

  Salutare, prieteni. Întâi de toate vă spunem că luni, pe 25 septembrie, vă dăm întâlnire la Galați să aflăm ce mai înseamnă patriotismul în zilele noastre. 

  Altfel, Tudor Giurgiu ne invită la premiera filmului ”Libertate”, o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. Avem o vorbă și despre cazul Simonei Halep, prezentăm cărțile pe care le-am citit de la ultima noastră întâlnire, iar Diana Popescu ne aduce recomandări de artă contemporană, dans și expozițiile Picasso și Brâncuși, pe care nu ar trebui să le ratăm. Rubrica noastră de mâncare vă dezvăluie ce nu mâncăm niciodată.

  Vizionare plăcută!

   

  00,00 Povestim impresii de la Festivalul Enescu, avem și câteva bancuri, inclusiv unul de la Ronald Reagan și o piesă minunată de la Mike and The Mechanics

  13,50 Ce mănâncă Radu la serile de cenaclu, poftele lui Cătălin, anunțăm o lansare de carte și explicăm sensul câtorva expresii folosite azi greșit

  40,32 Îngrijorările sănătoase aduc în discuție cazul Simonei Halep

  1,01,36 Tudor Giurgiu despre ”Libertate”, un film complicat și complex, a cărui lansare este pe 6 octombrie. Și nu doar atât, pregătiți-vă pentru o întâlnire excepțională.

  2,12,28 Neașteptările vin cu piese bune

  2,22,02 - Spuma filelor îi aduce pe Gary Shteyngart - Prietenii noștri de la țară, Cristian Mungiu - Tania Ionașcu - Bunica mea, Walter Isaacson - Elon Musk 

  2,45,59 - La Fotbalamuc ne mâhnește circul din România

  3,00,54 - Diana Popescu vine cu recomandări de artă contemporană, dans, expoziții Picasso în București și Brâncuși în Timișoara. A început stagiunea de teatru, luați bilete repede.

  3,17,21 - Încheiem cu mâncăruri de care nu ne atingem. Sau pe care le acceptăm, de nevoie.

   

  Thu, 21 Sep 2023 - 3h 31min
 • 67 - Vorbitorincii 67. Un festival de idei. Cu Cristian Măcelaru

  Podcast Vorbitorincii 67. Un festival de idei. Cu Cristian Măcelaru

  Salutare, prieteni. Fără să ne punem hainele de gală, vă invităm la un concert spectaculos sub bagheta lui Cristian Măcelaru, câștigător al unui premiu Grammy în 2020. Suntem onorați să-l avem invitat și să pătrundem astfel în culisele unui festival de renume mondial. Am fost la Oradea pentru Întâlnirile Vorbitorincii și am fost impresionați de frumusețea acestui oraș, pe care vi-l recomandăm să-l descoperiți. Este o minunăție. Bilanțul de la Crevedia ne-a pus pe gânduri, povestim despre cărți faine și încheiem cu o zamă de prepeliță.

  Nu uitați că pe 25 septembrie ajungem la Galați și stăm de vorbă despre ”Patriotism. Mistica bunului român”. 

   

  00:00 Am auzit două bancuri noi și vi le împărtășim, ni s-au părut simpatice 🙂 Aflăm mai multe despre călătoria lui Radu la Chișinău și vă propunem să ascultați un duet surpriză.

  12:24 Vă mulțumim pentru sprijin, comunitatea Vorbitorincilor se mărește, iar fiecare like și share pe care-l dați ne ajută să fim descoperiți de și mai multă lume. Anunțăm câteva surprize pentru membri plătitori, vă povestim ce-am făcut la festivalul de la Nucșoara, organizat de Valeriu Nicolae, și ne întrebăm ce este un reabilitolog.

  42:19 Îngrijorările sănătoase se opresc la cazul Crevedia. Și am vrea să înțelegem mai multe din tot ce s-a întâmplat acolo.

  59:14 Invitatul nostru este dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului George Enescu, care e în plină desfășurare la București.

  2:18:16 Neașteptările vă aduc impresii, și nu doar atât, de la Festivalul de la Nucșoara

  2:28:36 Multe cărți bune la Spuma filelor: Bernhard Schlink - Nepoata, Horace McCoy - Și caii se împușcă, nu-i așa?, Kai-Fu Lee - AI Superpowers: China, Silicon Valley and New World Order

  2:56:09 - Serile de joi vor fi mult mai liniștite în fața televizoarelor, nu mai avem nicio echipă românească în cupele europene. Tragem cu ochiul la grupele din Champions League.

  3:14:30 Oalele și ulcelele se umplu cu bunătăți de la Chișinău.

   

  Thu, 07 Sep 2023 - 3h 22min
 • 66 - Vorbitorincii 66. Paula Herlo și școala primarilor

  Am fost la Râșnov, după cum știți, și am ales ca drumul spre casă să-l facem prin Câmpulung Muscel. Pentru a merge la cofetăria Iepurașul, oameni buni. Ce de bunătăți! Dacă veți avea drum, să treceți negreșit pe acolo. Revenind la lucrurile serioase, nu că astea n-ar fi, vă anunțăm că Întâlnirile Vorbitorincii ajung sâmbătă, pe 26 august la Oradea, iar în următoarele luni la Galați, Cluj, Iași și Timișoara, exact în această ordine. 

  Invitata ediției este Paula Herlo, jurnalista care nu are nevoie de nicio altă prezentare. O să auziți povești din spatele investigațiilor de la ”România, te iubesc!”, reacțiile primarilor când o văd sau năstrușniciile acestora în încercarea de a scăpa din fața microfonului. O să vă placă mult! Fotbalamuc se uită în ograda altora, dar și în a noastră, doar mai avem două echipe în Europe Conference League. Iar Diana Popescu vă face program la începutul lui septembrie, dacă vă place jazzul, asta pentru că începe festivalul de la Cluj.

  00:00 Vă punem la încercare cu câteva bancuri noi 

  11:48 Radu și-a sărbătorit ziua la Viena și ne povestește cum se mai îmbracă lumea la Operă 

  39:25 Îngrijorările sănătoase se leagă de canicula din ultima vreme și de efectele ei

  1:02:36 Invitata noastră este Paula Herlo, spaima primarilor și a președinților de Consilii Județene

  2:17:20 Neașteptările vin cu ”Let It Be” într-o interpretare inedită: Dolly Parton, Paul McCartney și Ringo Starr. Și cu o surpriză pentru Radu.

  2:29:11 Cărțile ediției sunt Doctorul cel bun de Damon Galgut, Proiectul Decameronul - o selecție de 29 de povestiri noi din pandemie selectate de editorii The New York Times Magazine și Orașul hoților de David Benioff

  2:45:05 Fotbalamuc se uită în ograda altora, dar și în a noastră, doar mai avem două echipe în Europe Conference League

  2:58:55 Vânătorile Dianei Popescu vă invită la Noaptea Dansului, sâmbătă, 26 august, pe Calea Victoriei, la expozițiile semnate de artiștii Roman Tolici și Nicolae Comănescu

  3:13:52 Oale și ulcele cu aluaturi de tot felul

   

  Thu, 24 Aug 2023 - 3h 23min
 • 65 - Vorbitorincii 65. Valeriu Nicolae, vânătorul de impostori

  Bine v-am regăsit, prieteni. Valeriu Nicolae este invitatul nostru în ediția 65 a Vorbitorincilor. Un neobosit vânător de impostori, activist pentru drepturile omului, zân pentru o mulțime de copii și tineri nefericiți strânși la Casa Bună, care merită șansa de a le fi mai bine. Am râs mult și am aflat o mulțime de povești. În rest, suntem mândri de tricourile primite de la Atoma, am avut timp să vă spunem cum a fost la ”Oppenheimer” și ”Barbie”, cărțile au locul binemeritat și tragem și la poartă. Episodul îl încheiem la Nicolai To Go, unde am mâncat faimoșii picioci pârgăliți.

  Pe 19 august vom fi la Râșnov, să discutăm despre ”Personalități radicale. Portrete și definiții”  la Festivalul de film și istorii. Iar pe 26 august, Întâlnirile Vorbitorincii ajung la Oradea. Vă invităm să stăm de vorbă despre ”Mândria și prejudecata la români”. Știm când începem, la ora 19, dar nu și când terminăm, subiectul este generos :)

   

  00:00 Începem podcastul cu un banc cu unguri. 

  12:52 Impresii despre întâlnirea de la Sibiu, Radu a primit un cadou inedit de ziua lui și avem noi expresii din trecut, de care ne leagă tot felul de amintiri, pe care le explicăm tinerilor care ne urmăresc.

  50:00 Îngrijorările sănătoase sunt despre cazul Gheorghe Ursu

  1:03:17 Valeriu Nicolae, vânătorul de impostori. Bun, foarte bun

  2:28:41 Neașteptările vin cu o piesă de la The Details, dar și cu o voce de care ne-am despărțit de curând

  2:40:46 Spuma filelor vă aduce cinci cărți faine: Alejo Carpentier - Hăituit, David Lodge - Diverse grade de succes, Stephane Carlier - Clara citește Proust, Lisa Brennan-Jobs - Small Fry. O poveste de viață și familie 

  3:03:32 Fotbalamucul se bucură pentru pătrățelele lui Alibec (sâc!) și ne întrebăm când va ajunge Mbappé la Real.

   

  Thu, 10 Aug 2023 - 3h 21min
 • 64 - Podcast Vorbitorincii 64. Radu Păltineanu: Cum să înoți cu crocodilii

   

  Bine v-am regăsit, prieteni. Întâi de toate, vă anunțăm că pe 19 august vom fi la Râșnov, la Festivalul de Film și Istorii, iar pe 26 august ne vedem la Oradea, la cea de-a șasea Întâlnire Vorbitorincii, vom reveni cu detalii. Până atunci, vă invităm să ascultați poveștile incredibile ale invitatului nostru, exploratorul Radu Păltineanu, prin această lume mare. Și periculoasă. Am fost la Timișoara și l-am văzut pe John Malkovich, pe Beth Hart am ascultat-o la Brezoi, avem și cărțile noastre, suntem uimiți de ultimele transferuri în fotbalul arab.

   

  00:00 Radu Paraschivescu spune bancul cu lebăda. Sec și bun (ca vinul).

  16:30 Vă povestim pe unde am mai fost în ultimele două săptămâni: Paris, Brezoi și Timișoara. Inaugurăm și o joacă, să-i spunem așa, în care vom explica tinerilor expresii de demult pe care le-ar fi greu să le înțeleagă.

  55:30 - Vă facem cunoștință cu exploratorul și aventurierul Radu Păltineanu

  2:09:50 Neașteptările vin de la Brezoi

  2:26:00 Spuma filelor vă aduce Erich Maria Remarque - Inamicul, David Duchovny - Acumulare, David Byrne - How Music Works, Ionuț Șendroiu - Navetist la tropice

  2:50:15  Vânătorile Dianei anunță festivalul ARTMANIA de la Sibiu, premiera ”La câțiva oameni distanță de tine” în regia lui Radu Afrim cu Marius Manole în rol principal și câteva filme

  3:08:32 Fotbalamuc aduce în discuție transferurile surprinzătoare la arabi

   

  Thu, 27 Jul 2023 - 3h 25min
Mostra altri episodi