Nach Genre filtern
- 141 - Pupi a lui Manole. Cu istoricul Georgeta Filitti
Marile povești ale României cu istoricul Georgeta Filitti, autoarea a 97 de cărți. Începem cu povești din epoca fanariotă și ajungem, cătinel, în zilele noastre. Va fi o discuție absolut încântătoare, vă așteptăm comentariile.
00:00 Ne facem încălzirea cu bancuri noi, cu ruși, avem câteva vorbe despre ”spectacolul” din 24 noiembrie și personajul cu ”un soi de solemnitate gongorică”, știți voi despre cine vorbim. A, și vă pregătim o mega surpriză!
25:00 Radu traduce cu spor, pregătim cartea ”Brățară pe glezna ta” pentru comunitatea de plătitori și, cu această ocazie, vă și invităm la Gaudeamus, la lansarea cărții lui Radu, pe 7 decembrie, la ora 16.00. Am fost la teatru, la Marele Gatsby, și la film, la Moromeții 3. Să nu le ratați! Vă ispitim cu întâlnirea noastră, să spunem muzicală - dar n-am cântat - de la Timișora, din cadrul festivalului Musica Ricercata - o puteți urmări în secțiunea membrilor plătitori, dulciuri cu și fără zahăr de la Caransabeș.
01:01:00 Pupi a lui Manole. Cu istoricul Georgeta Filitti
02:40:35 Spuma Filelor vă aduce Gabriel Bebeșelea - Musica Ricercata, Natsume Soseki - Kokoro și Grant Harvard - Războiul Sfânt al României
03:03:24 Fotbal și fotbalamuc despre decizia luată în cazul meciului România - Kosovo
03:15:51 Oale, ulcele și tigăi cu pește. Da, știm că nu place tuturor.
Fri, 29 Nov 2024 - 3h 28min - 140 - Poate fi oprită Apocalipsa din Gaza?
Baricade, programul nostru de confrunzări și dezbateri, a ajuns la episodul pe care l-am considerat cel mai greu de până acum - războiul dintre palestinieni și israelieni, care se desfășoară și în acest moment și care duce la pierderea de vieți omenești. Un subiect sensibil, cu foarte multe nuanțe și interpretări și mai mult ca oricând așteptăm comentariile și părerile voastre legate de acest subiect. Vă mulțumim aniticipat.
Finalul episodului sperăm să fie o surpriză frumoasă. La câteva ore după dezbaterea noastră, am avut oportunitatea unui interviu cu scriitorul israelian Yaniv Iczkovits. După atentatul din 7 octombrie 2023, acesta a mers pe frontul din Gaza, iar acum, prezent la București, l-am întrebat mai multe lucruri despre subiectul dezbătut la Baricade.
Mon, 25 Nov 2024 - 1h 26min - 139 - Ediție specială Leaders. Chiar n-avem cu cine vota?
Bine ați venit la o ediție specială din Vorbitorincii Leaders! Chiar nu avem cu cine vota? Clasa politică ne-a dezamăgit pe mulți dintre noi și în aceste condiții devine firească întrebarea. Ne face bine această generalizare? Invitații acestei ediții speciale candidează pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, sunt oameni cu inițiative, proiecte și merită să fie ascultați: Octavian Berceanu - REPER, Florina Presadă - Sens și Eduard Novak - UDMR.
Urmează poate cea mai lungă ediție Leaders, puțin peste 3 ore, vă așteptăm părerile în comentarii. Seară bună!
00:00 Octavian Berceanu - candidat REPER
1:00:00 Florina Presadă - candidat Sens
2:00:36 Eduard Novak - candidat UDMR
Fri, 22 Nov 2024 - 3h 05min - 138 - Forza viola! Cu Răzvan Popovici
Invitatul acestei ediții, violistul Răzvan Popovici, este o poveste muzicală care se întâmplă pe scenele importante ale lumii. Și pe care l-am descusut de toate cele, de la apariția festivalului SoNoRo în peisajul nostru muzical, la ceremoniile șamanice și mâncărurile deosebite din Peru, la capricii de vedete, dar și ce înseamnă să cânți pe scenele Carnegie Hall din New York și Century Hall din Japonia. Altfel, avem în acest episod și îngrijorări sănătoase, explicăm și câteva expresii de demult, ne bucurăm de prezența Dianei Popescu și încheiem cu cărți minunate, fotbal și mult zahăr. Chiar prea mult.
00:00 Bancuri noi, o întâlnire la Piatra Neamț cu Dragoș Pătraru și câte ceva despre consumul de alcool, impresii după concertul lui Plácido Domingo. Și vă așteptăm sâmbătă, pe 16 noiembrie, la Timișoara, să stăm de vorbă despre ”Întuneric și lumină în muzica pop-rock”.
20:17 Colecții de cartonașe cu fotbaliști, impresii din vizita lui Cătălin în Statele Unite, ce înseamnă expresiile ”a da vrabia din mână pe cioara de pe gard” și ”a da cu oiștea în gard”
01:06:03 Forza viola! Cu Răzvan Popovici
02:22:36 Spuma filelor vă aduce Ben Rothenberg - Naomi Osaka, Hiromi Shinya - Enzima miraculoasă, Marin Malaicu Hondrari -Clandestin, Alexei Navalnîi- Memorii
02:48:56 Vinicius, Real Madrid și Manchester City și o ediție aniversară la Digi Sport la Fotbal și fotbalamuc
03:04:59 Vânătorile Dianei. Diana Popescu, desigur, și a sa carte recent lansată, ”Viața are abonament pe toate liniile”. Plus recomandări culturale pentru următoara perioadă.
03:23:56 Oale, ulcele și tigăi cu mult zahăr. Prea mult zahăr!
Thu, 14 Nov 2024 - 3h 41min - 137 - Baricade Live. Are România politicienii pe care-i merită?Mon, 11 Nov 2024 - 1h 37min
- 136 - Ioana Ciocan. De ce să investești în artă
La fiecare ediție Leaders vrem să aflăm ce putem face mai mult și mai bine pentru societatea în care trăim. Aceeași provocare am lansat-o și invitatei acestei ediții, Ioana Ciocan, Managing partner Art Safari, doctor în artă și lector universitar. I se mai spune ”doamna mergem înainte”. Are una dintre cele mai mari contribuții la cultura din România și ne place să spunem că este cea care a ”inventat” coada la artă - lumea chiar stă la rând pentru a intra la muzeu. Urmează aproape două ore de interviu din care puteți afla de ce să investești în artă, ce înseamnă munca din spatele unei ediții Art Safari, cât de ușor sau de greu este să aduci lucrări de colecție pentru public, cât de dispuși la colaborări sunt azi directorii de muzee, care este cea mai valoroasă pictură din România. Vizionare plăcută!
Fiecare apreciere și comentariu ne ajută să ajungem la un public mai numeros. Vă mulțumim.
Pe 19 noiembrie suntem la Timișoara cu Întâlnirile Vorbitorincii. În cadrul Festivalului Musica Ricercata, Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea vor vorbi cu publicul timișorean despre „Întuneric și lumină în muzica pop-rock”, evidențiind rolul pe care l-a jucat acest gen de muzică de la momentul apariției sale și cum a evoluat în timp.
02:12 Cea mai mare coadă la muzeu
03:34 Istoria unei lucrări Jan van Eyck
9:40 România pe harta muzeelor lumii
13:08 Mari lucrări internaționale în România
17:00 Condiții de expunere
23:27 Pictorii români în atenția publicului
28:33 Valoare în bani a unei lucrări
34:00 E scump un tablou de Nicolae Tonitza?
38:26 Florile lui Ștefan Luchian
40:40 ”Ochii” lui Tonitza
46:08 Povestea tablourilor ”Car cu boi”
47:50 Nudurile lui Theodor Pallady
51:02 Sâni la Art Safari
1:00:25 Cursuri de artă pentru adulți la Art Safari (21 și 22 noiembrie)
1:03:05 Controversatele lucrări ale artistului Paul Baraka
1:14:50 Cel mai valoros artist tânăr român
1:19:43 ”Sculpturi din întâmplare”, editura Humanitas
1:23:48 Soclul lui Lenin din fosta Piață a Scânteii - povestea
1:30:43 Brățările dacice, călătorie în muzeele lumii
1:33:16 Corneliu Baba, un idol în China
1:36:41 Tușele lui Theodor Aman
Thu, 07 Nov 2024 - 1h 57min - 135 - Pariul presei oneste. Cu Cătălin Tolontan
Prieteni, întâlnirea cu jurnalistul Cătălin Tolontan am așteptat-o și noi la fel de mult ca și voi, pentru că mulți ne-ați scris că vi-l doriți în studioul nostru. Am vorbit multe, de la întâmplarea cu video-ul aniversar pt doamna Lipă, la despărțirea bruscă de ziarul Libertatea, la anchete, alegeri, rețele digitale și distrugerea presei. Vor fi aproape două ore în compania invitatului nostru, cu multe dezvăluiri. Avem și cărți deosebite, fotbal și borcane cu gemuri și dulcețuri.
00:00 Bancuri de început, cartea lui Radu, ”Brățară pe glezna ta”, e gata de lansare - la Târgul de carte Gaudeamus, 4-8 decembrie, gânduri de recunoștință pentru cei 50.000 de abonați ai canalului nostru de youtube
20:19 Am fost la Pitești, la conferință (o găsiți în secțiunea dedicată membrilor plătitori), iar pe 16 noiembrie vom fi la Timișoara, în cadrul Festivalului Musica Ricercata. Pe site-ul nostru, vorbitorincii.ro, avem câteva articole despre filmele și documentarele de la Astra Film Festival, nu le ratați și, mai ales, până pe 10 noiembrie 2024 festivalul continuă online cu o selecție de 39 de filme pe care le puteți vedea de pe canapeaua de acasă. Găsiți toate detaliile în articolele de pe site.
01:10:32 Pariul presei oneste - Cătălin Tolontan
03:01:02 Spuma filelor vă aduce Mathias Enard - Banchetul anual al confreriei groparilor, Cătălin Dorian Florescu - Turnul focului, Andrei Voiculescu - Records of my life, Diana Popescu - Viața are abonament pe toate liniile, Tudor Dinu - Băi, hamamuri desfătări, Christina Wallace - The Portfolio Life
03:43:14 Oale ulcele și tigăi cu gemuri și dulcețuri
03:57:38 Multe goluri la Fotbal și fotbalamuc
Fri, 01 Nov 2024 - 4h 16min - 134 - Baricade. Războiul din Ucraina. Oportunitate sau nu?
Războiul din Ucraina, dacă este sau nu o oportunitate pentru România, este subiectul dezbaterii din acest episod Baricade. Radu Naum spune da, că este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat de la intrarea în Uniunea Europeană. Pentru că a obligat guvernanții acestei țări să miște lucrurile, să facă ceva palpabil, cum ar veni. Și, nu în ultimul rând, acest conflict este o oportunitate financiară și securitară pentru România. La celălalt capăt al mesei de dezbateri, Cătălin Striblea spune nu și aduce argumentele sale.
Finalul îl dedicăm implicării politicului în sport și plecăm cu discuția de la decizia premierului Ciolacu de a nu merge la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice.
03:32 Autostrada din Moldova
07:08 Banii pentru autostrada din Moldova vin din PNNR
11:31 Avantaj securitar pentru țara noastră
13:58 35 de miliarde de euro ne costă investițiile în armată
19:48 De ce cumpărăm curent electric?
25:21 România a primit mulți bani de la UE, dar ”pleașca” asta se va termina în curând
34:17 Agricultura Ucrainei
43:35 Românii despre refugiații ucraineni
50:27 Ce avem, ca nație, de făcut
53:37 Cea mai mare soprană a lumii, Anna Netrebko, susținătoarea lui Putin, vine la București
57:22 Decizie bizară a premierului Ciolacu de a nu merge la ceremonia de închidere a JO
1:02:15 Nadia și Securitatea, cartea lui Stejărel Olaru
Wed, 23 Oct 2024 - 1h 13min - 133 - Șerban Filip Cioculescu. Scenariul negru: Rusia vecina noastră
Suntem înaintea alegerilor americane, moldovenii au avut un referendum și se pregătesc pentru turul 2 de alegeri prezidențiale. Începe campania electorală pentru Președinția din România. Și, nu în ultimul rând, avem războaie aproape de noi. Agitat final de an, nu credeți?
Tocmai de aceea, prieteni, în cel mai nou episod Leaders, o să urmăriți una dintre cele mai bune analize internaționale existentă aici, în România. Să înțelegem ce se întâmplă. Invitatul lui Cătălin Striblea este Șerban Filip Cioculescu, lector la Facultatea de Științe Politice – Universitatea din București și specialist în relații internaționale.
01:52 Ce înseamnă rezultatul referendumului din Moldova
06:45 Instrumentele Rusiei
08:57 Este Maia Sandu favorită în turul al doilea?
12:25 Ce se întâmplă dacă Rusia ajunge la granițele noastre
26:43 Pericol pentru proiectul Neptun Deep?
30:28 Trupe nord-coreene în Rusia
34:48 Cum mai rezistă Rusia
36:10 China este o putere globală
55:33 Ce-ar trebui să facă România în relație cu China
1:00:48 Se încheie dominația Americii?
1:02:32 Visul lui Putin
1:19:39 Trump sau Harris. Care e bun pentru noi?
1:42:14 Planul economic al lui Trump
2:01:37 Soliman Magnificul versus bin Laden
Fri, 25 Oct 2024 - 2h 08min - 132 - Au venit americanii. În studio
Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, urmărește podcastul Vorbitorincii și a venit și în studioul nostru. Suntem onorați și îi mulțumim.
Pe 7 decembrie va fi lansarea celui mai nou roman semnat de Radu Paraschivescu. Evenimentul va avea loc la Târgul de carte Gaudeamus (4-8 decembrie). Vă așteptăm. Până atunci, suntem nerăbdători să ne întâlnim cu voi sâmbătă, pe 19 octombrie, la Pitești, la Întâlnirile Vorbitorincii (mai sunt bilete, vă lăsăm linkul în comentarii). Altfel, depănăm amintiri din anii 90, ne îngrijorăm sănătos, recomandăm cărți faine la Spuma filelor, avem câteva vorbe și despre fotbaliști talentați și care risipit pe drum. O avem în episod și pe Diana Popescu și nu ne sfiim să vorbim, la final, despre murături.
00:00 - Ștafetă versus ștachetă, sărituri cu prăjina și câteva bancuri de dat mai departe, câteva vorbe despre ultimul roman al lui Radu și vă spunem care este programul nostru la final de 2024 și început de 2025.
13:03 - Le mulțumim tuturor celor care ne-au scris în comentarii despre lucrările lor de diplomă și citim câteva dintre ele. Ne-am amintit de anii 1990-2000, câți bani câștigam atunci și la ce visam, dar și ce chefuri strașnice petreceam în căminul studențesc. Avem motive să ne îngrijorăm sănătos și spunem o vorbă despre Mircea Geoană.
1:05:00 - Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România
2:00:07 - Peter Demeny - Vârtej în reluare, Don deLillo - Tăcerea, Cătălin Mihuleac - Strania valiză a domnului Silberstein sunt recomandările de la Spuma filelor.
2:19:27 - Fotbal și fotbalamuc. Și fotbaliști care s-au pierdut pe drum. Vă mai amintiți de Nicky Mitea?
2:31:39 - Diana Popescu și recomandările culturale pentru următoarea perioadă
2:53:19 - Oale, ulcele și tigăi cu murături. Să fie de sezon.
Thu, 17 Oct 2024 - 3h 06min - 131 - Baricade. A stricat progresismul Jocurile Olimpice?
Nici nu am început bine și suntem pe contre, pentru că dezbaterea noastră a început cu mult înainte să începem înregistrarea. Ca să știți cum stăm, dar fiți siguri că nu ne certăm, în sensul rău, doar ținem la părerile noastre :) Progresismul lezează niște valori fundamentale ale Europei creștine? Este progresismul un pericol pentru bunăstarea societăților noastre? Sau pentru pacea socială? Avem păreri diferite și le argumentăm. Finalul episodului l-am rezervat întrebării dacă David Popovici ne reprezintă sau nu. Așteptăm și comentariile voastre.
07:50 Ce înseamnă progresul și surprizele de la Suceava
12:26 A fost sau nu o trimitere la tabloul Cina cea de taină?
19:40 Educația copiilor, încotro?
21:54 Cifrele Parisului
34:27 Vă amintiți de episodul cu icoanele din școli?
41:59 Povești de la Oscar
50:15 Avem o vorbă și despre dl Grindeanu
55:50 Ce are de făcut România
58:06 Ne reprezintă David Popovici?
Tue, 15 Oct 2024 - 1h 08min - 130 - Ștefan Liiceanu. De ce suntem cei mai corupți din UE
Salutare, bine ați venit la Leaders! Invitatul lui Cătălin Striblea este Ștefan Liiceanu, autorul cărții ”Un atlas al corupției. România - 20 de ani de corupție, studiu de caz”, pe care v-o recomandăm cu căldură.
Cât de corupți suntem? Cum funcționează instituțiile de stat, ce ne trage în jos, ce lucruri bune am făcut? Nu veți auzi doar cifre, date statistice, previziuni și comentarii despre economia României în acest moment, ci și povești fabuloase despre Japonia, despre cultura, istoria și oamenii aceștia care tind să facă totul perfect și să fie pregătiți tot timpul pentru situații mai puțin plăcute (vorbim despre cutremure, desigur).
03:21 Cum se trăiește un cutremur în Japonia
11:00 Cât de repede poți învăța limba japoneză
12:57 Întâlnirea cu premierul Tăriceanu și Sebastian Vlădescu, ministru al Finanțelor
21:34 Cazuri de corupție în România
46:18 Studiul celor 17:000 de portofele ”pierdute” în 40 de țări
59:58 Regula lui Tullock
1:19:25 Un colțișor de Japonia în București
1:21:15 Atenție, vorbim despre mâncarea japoneză!
1:24:45 Cum sunt văzute anumite munci
1:27:19 Sunt primitori japonezii?
1:29:36 Cartea de vizită este foarte importantă
1:31:23 Miracolul japonez
1:40:16 Japonia nu are armată proprie
1:42:27 Sunt workoholici? Ce înseamnă karoshi?
1:48:13 ”Arcașul fără arc”
1:56:30 Pedeapsa pentru trădarea societății
1:59:16 Întâlnire ratată cu premierul Japoniei - Lipsă de respect din partea premierului Tudose
2:03:29 Situația economică a României în acest moment
2:09:13 PIB-ul României
2:24:37 Piața neagră
Thu, 10 Oct 2024 - 2h 43min - 129 - Știi, câștigi și-ți amintești. Cu Mihai Călin
Prieteni, sâmbătă 19 octombrie vă dăm întâlnire la Pitești, la Filarmonică. Nu vom cânta, dar vă propunem să stăm de vorbă, deschis, despre ce înseamnă ”Cu mâinile curate” în societatea noastră. Linkul pentru bilete îl găsiți pe FB, Instagram și pagina de Youtube.
În acest episod aflăm cum Radu și profesorul universitar Cristian Preda au dezbătut un offside din meciul de fotbal Roma - Venezia într-un aeroport, de ce a fost nevoit Cătălin să împrumute o cămașă pentru evenimentul de la Chișinău, vorbim și despre exclusivitățile pe care le găsiți pe site-ul nostru, vorbitorincii.ro. Avem un invitat pe cinste, cărți minunate, fotbal cu fapte bune și încheiem cu mâncăruri faine, fiecare pe unde a fost plecat.
Mulțumim pentru fiecare apreciere și comentariu. Algoritmul Youtube, v-am povestit cum stă treaba 🙂
00:00 Râdem, râdem, dar ne amintim de anii de până ‘89, când nu aveai voie să circuli chiar pe toate străzile (prin fața fostului Comitet Central, prin Primăverii) și facem trimitere la cartea ”Iarna decanului” scrisă de Saul Bello. ”O carte acră rău față de România”, cum a descris-o Radu.
24:01 Am avut nevoie de 24 de minute să începem podcastul, dar nu ne-am văzut de ceva timp și am tot avut lucruri de povestit. Anunțăm o nouă carte tradusă de Radu, ”Împăratul muștelor”, de William Golding, și avem un exemplar cu autograf pentru comunitatea noastră de plătitori. Depănăm amintiri de la examenele din anii facultății și vorbim și despre exclusivitățile pe care le găsiți pe site-ul nostru, vorbitorincii.ro.
49:50 Știi, câștigi și-ți amintești. Cu Mihai Călin
2:19:54 Neașteptări cu David Gilmour, Tindersticks
2:27:50 Spuma filelor aduce următoarele recomandări: Mario Vargas Llosa - Eroul discret Sandor Marai - Portretele unei căsnicii, Masha Gessen- Viitorul e istorie
2:54:00 Fapte bune la Fotbal și fotbalamuc. Avem câteva vorbe despre liga punctelor Penny, o inițiativă care-i ajută pe copiii care fac fotbal. Iar noi putem ajuta la rândul nostru.
3:16:08 Oale, ulcele și tigăi pline cu mâncăruri alese de prin călătoriile noastre recente
Fri, 04 Oct 2024 - 3h 29min - 128 - Baricade. Trebuie să ne fie frică de Trump?
Pare că ne certăm, dar sperăm că știți deja că nu este așa, doar ne susținem părerile. Nu vom arunca cu apă unul în celălalt și nici nu ne vom înjura ca să câștigăm în fața algoritmului de pe rețelele sociale. Dar ne va ajuta să ajungem la mai multă lume dacă veți comenta episodul și-l veți distribui prietenilor. Și noi am aflat mai multe astfel de lucruri utile de la Dragoș Stanca, vă recomandăm episodul 19 din Leaders. Trebuie să ne fie frică de președintele Trump? Presupunând, desigur, că acesta are mari șanse de a fi reales, mai ales după tentativa de asasinat. Poate fi considerat erou? Seamănă acest incident cu un scenariu de la Hollywood? Acest personaj reprezintă ceva rău pentru viitorul nostru sau nu? Vă așteptăm părerile în comentarii.
08:40 Mandatul lui Trump nu este o necunoscută
11:34 America pe care o va moșteni Trump este mult radicalizată față de cea din primul mandat
17:23 Poate rezolva Trump războiul din Ucraina în 24 de ore?
23:27 Mesajele generalilor americani și NATO
25:20 Rusia e reconfigurată pentru război
31:50 Ce vrea Trump
50:31 Va mai fi America un far călăuzitor?
56:09 Slăbirea sistemului democratic în SUA va avea consecințe în multe zone ale lumii
1:01:12 Facem turism în România sau nu?
Tue, 01 Oct 2024 - 1h 17min - 127 - Daniel Gross. Românește nu înseamnă rău
Prieteni, invitatul acestei ediții de Leaders este Daniel Gross, CEO-ul rețelei de magazine Penny România, o companie cu peste 7.000 de angajați.
A preluat conducerea companiei într-o perioadă în care retailul alimentar se confrunta cu provocări semnificative, inclusiv concurența crescută și schimbările în comportamentul consumatorilor. Sub conducerea sa, Penny a continuat să se extindă pe piața românească, concentrându-se pe oferirea de produse accesibile și pe dezvoltarea unor strategii de sustenabilitate. A fost angajatul cu nr.19 în companie, a lucrat în foarte multe compartimente... știe cum funcționează tot, am putea spune. Se zbate să aducă pe rafturi cât mai multe produse românești, 100%, și aflăm că nu este ușor deloc să facă asta, și spune convingător că noi, românii, suntem și exigenți, și muncitori.
Vizionare plăcută!
02:28 Penny, sponsor principal al Naționalei de fotbal
10:43 Zidul galben
13:22 În inima Naționalei
20:00 Noi, ca români, suntem foarte exigenți și muncitori
28:43 Angajatul nr. 19
35:16 Măsurători pentru vizibilitatea produselor
40:00 Colaborări cu Banca pentru Alimente și Bonapp (aplicație)
42:00 Carnea proaspătă este 100% românească
47:50 Produsele TripluRO
1:00:18 Sortiment românesc - obiectiv strategic
1:01:20 De ce merele poloneze sunt mai ieftine ca cele românești
1:04:00 Prețul contează mai mult decât proveniența produsului
1:14:04 Impactul unui TVA mai mare din 2025
1:24:00 Sunt mai sănătos și mai vesel de când alerg
1:37:07 În România se trăiește (mai) bine
1:49:23 Administrația din România e…. înceată
1:57:43 Cum funcționează un magazin autonom
2:05:57 Concurență
Thu, 26 Sep 2024 - 2h 16min - 126 - Irina-Margareta Nistor. La naiba, ce de filme!
La naiba, cea mai cunoscută voce din România, Irina-Margareta Nistor este invitata noastră în acest episod. Vom depăna multe amintiri de prin televiziune și din vremurile când începusem să prindem gustul casetelor video cu filme de tot felul. Prilej de a afla și că Radu ”s-a plimbat” printr-un film. Altfel, avem rubricile noastre obișnuite, povestim cum a fost la Craiova, cărțile au locul lor binemeritat, la fel și fotbalul, dar o avem în studio și pe Diana și ale ei recomandări culturale. Vă mulțumim pentru fiecare comentariu, ne ajută să ajungem la cât mai multă lume. Deh, algoritmii ăștia!
00:00 Ne facem încălzirea cu două bancuri, explicăm și unul spus într-o ediție trecută, și avem o vorbă despre ”răutăcismele” lui Jimmy Carr, un comediant britanic, și despre cum ”calcă în străchini” candidații noștri la președenție.
17:30 Episodul acesta l-am filmat în ziua în care la București a fost cutremur. Noi nu l-am simțit, mai bine. Povestim despre prima ediție a unui festival de film pentru copii și adolescenți, despre concertul extraordinar susținut de Alexandru Tomescu și întâlnirea cu scriitorul israelian Yaniv Iczkovits (găsiți un fragment din interviul cu domnia sa în Baricade, episodul ”Poate fi oprită Apocalipsa din Gaza?„). Desființăm mitul care spune că Radu a scris cartea lui Nicolae Ciucă și stăm de vorbă despre întâlnirea cu publicul din Craiova. Pe 19 octombrie vom fi la Pitești, revenim cu detalii.
47:41 La naiba, ce de filme! Cu inegalabila Irina-Margareta Nistor
2:11:54 Spuma Filelor aduce cărți minunate: Guillermo Arriaga- Salvarea focului, Ian McEwan-Copilul furat, Tim Blanning- Biografia lui Frederick cel Mare
02:32:35 Fotbal și fotbalamuc despre noul format UEFA Champions League, unul cu mai mulți bani și mai multă uzură pentru fotbaliști. Cum vedeți acest program al echipelor? Vă așteptăm părerile în comentarii. La final, avem un gând pentru Gigi Mulțescu.
02:44:44 Diana Popescu ne aduce recomandări culturale pentru următoarea perioadă
03:00:32 Oale Ulcele și Tigăi cu mâncare ardelenească. Sau nu. Dar acțiune a avut loc la Craiova.
Fri, 20 Sep 2024 - 3h 12min - 125 - Baricade. Vine o (nouă) epocă de AUR? Reprezintă Naționala România?
Prieteni, știți ideea Baricade - punem pe masă o seamă de argumente folosite în spațiul public, nu să câștige cineva ci să găsim căi de dialog. Ne mai încrâncenăm câteodată, suntem câteodată mai aspri, doar suntem oameni cu pasiune. Și ne mai ia valul. Așadar, să purcedem în dezbateri.
În episodul 10 avem două teme: prima e legată de ascensiunea extremei drepte, dacă se poate produce și în România - poate primi AUR mai multe voturi?, iar în a doua facem referire la băieții de la Naționala de fotbal.
03:58 Poate fi AUR ca partidul doamnei Meloni?
14:47 Problemele statelor europene cu migrația
18:15 Mesajul antieuropean
31:00 Cum s-a anunțat închiderea traficului de pe Valea Oltului?
39:21 Scorul AUR
41:50 Cel mai mare pericol, mamutul PNL-PSD
48:19 Ne reprezintă această Națională de fotbal?
50:51 România este o țară de vârfuri
57:56 Deși se investesc și bani publici, fotbalul românesc nu există
1:06:43 Nu suntem unde ar trebui să fim
Wed, 18 Sep 2024 - 1h 15min - 124 - Florin Talpeș. Cel mai puternic om din IT-ul românesc
Prieteni, Vorbitorincii LEADERS îl are invitat pe Florin Talpeș, cofondatorul Bitdefender, apariție rară în peisajul media și unul dintre cei mai puternici oameni din IT-ul românesc. Stăm de vorbă despre siguranța noastră cibernetică și Dark Web, despre inteligența artificială și job-urile noastre, ce-ar trebui să facem noi, ca indivizi și societate. 02:30 Bitdefender s-a născut în România 04:09 Parteneriat cu Ferrari 09:54 Atacuri cibernetice 14:44 Încrederea nu se construiește cu promisiuni 26:47 Noul val de AI 38:56 AI-ul ne amenință locurile de muncă? 55:48 Este o industrie în care nu contează unde ești 1:07:13 Mr. T 1:22:38 Platforma Pipera 1:37:31 Listarea la Bursă 1:44:24 Campion, alături de soție, la Dans Sportiv Senior 1:57:53 Atuurile României 2:06:34 Ce ne lipsește 2:14:30 Sprijin pentru oamenii de viitor ai României 2:22:02 Știm toți candidații la președinție?
Fri, 13 Sep 2024 - 2h 41min - 123 - Vlad Petreanu despre presa liberă în '90
Prieteni, pe 14 septembrie vom fi la Craiova să vorbim despre ”Crimă și pedeapsă”, linkul pentru bilete îl găsiți pe pagina noastră de FB. Avem multe de vorbit, vă așteptăm. În episodul de azi povestim despre Chișinău, Berlin și Nucșoara, locul în care Valeriu Nicolae face mult bine. Avem povești senzaționale cu invitatul ediției, Vlad Petreanu, cărți excepționale, vorbim și despre întoarcerea lui Șumudică și despre plăcintele de la Chișinău.
00:00 Ne facem încălzirea vreo 20 de minute, dar importante ca să înțelegeți starea de spirit.
23:50 Cuvinte faine despre doamna Maia Sandu cu care Radu s-a întâlnit la Chișinău. Și punem în antiteză prezența ei la Bookfest Chișinău cu lipsa totală din peisaj a președintelui Iohannis, cu toate că se afla în oraș. Așteptăm și comentariile voastre, vă mulțumim. Avem o vorbă și despre orașul Berlin, pe care Cătălin l-a vizitat în vacanță, și o întâmplare neplăcută cu un card de credit.
1:02:47 Vladitorincii - Vlad Petreanu, o apariție foarte rară la podcasturi
2:42:16 Neașteptări cu Eyedrops
02:51:13 Cărți bune la Spuma filelor: Christian Kracht - Eurotrash, Orhan Pamuk - Nopțile ciumei, Jeff Goodell - Căldura te va ucide prima
03:28:44 Fotbal și fotbalamuc despre întoarcerea lui Șumudică
03:44:30 Oale, ulcele și tigăi cu plăcinte de la Chișinău
Fri, 06 Sep 2024 - 3h 53min - 122 - Nicu Ştefănuță. Ce vor progresiştii de la România
Progresismul stârnește cele mai multe ”bătălii” în societatea noastră și, în cele mai multe dintre cazuri, pare că blochează bunul mers al lucrurilor. Și pentru că vrem să înțelegem mai bine ce se întâmplă, de fapt, stăm de vorbă cu Nicu Ștefănuță, unul dintre puținii progresiști asumați în România.
Drepturile comunității LGBT, recunoaștere și acceptare, ore de educație sexuală pentru elevi, drepturile victimelor abuzurilor, războaiele și realinierea relațiilor de putere mondială sunt doar câteva dintre temele acestei discuții foarte bune. Ne ajută fiecare comentariu, like și share și vă mulțumim.
Fri, 30 Aug 2024 - 2h 16min - 121 - Baricade. Suntem un popor de hoți?
Cătălin Striblea și Radu Naum, partenerul său de discuții, sunt din nou pe baricade. Cu amărăciune spunem noi, românii, ”hoțul neprins e negustor cinstit”. Iar de ceva timp, mai circulă o vorbă în popor ”a furat, dar a și făcut”.
Sunt hoția și furtul, sau devin ele, trăsături definitorii ale poporului român? Avem legi care ”iartă” frauda fiscală până la un milion de euro. Avem foști parlamentari ieșiți din pușcărie la fel de bogați precum au intrat.
În același timp, conform datelor de la Transparency International, România este în topul celor mai corupte state din Uniunea Europeană.
Și mai avem câteva cifre din cartea lui Ștefan Liiceanu, Un atlas al corupției. România, și datele unui studiu inedit, 17.000 de portofele au fost ”pierdute” intenționat în 40 de țări, inclusiv în România, pentru a testa onestitatea cetățenilor. Cum credeți că au reacțional românii?
Așteptăm părerile voastre în comentarii și vă mulțumim pentru fiecare like și share.
Tue, 03 Sep 2024 - 1h 20min - 120 - Alexandra și infernul
”Mă scaldă în dezinfectant și aproape că-mi mușc limba din cauza usturimii. Îmi străpunge ființa și o simt atât de profund în mine, încât mi-e teamă că va deveni o parte din ceea ce sunt. Mă întorc în salon tot singură, cu un cearceaf înfășurat în jurul trupului. Îl țin anevoie cu palma stângă. Sângerez pe el din rănile deschise. Arsura de la încheietura dreaptă, acolo unde s-a rupt grefa când m-au scăpat, șiroiește pe sub pelicula de Atrauman, un pansament subțire pe bază de argint. Las în urma mea picuri mari”.
Este un fragment din cartea Alexandrei Furnea - Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars. Dacă nu ați citit-o, vă recomandăm s-o faceți cât mai curând. Să nu uităm ce s-a întâmplat acum aproape 9 ani.
Alexandra Furnea este invitata Vorbitorincilor, ediția cu numărul 90.
00:00 Ne ia câteva minute să ne salutăm după vacanță și să povestim pe scurt ce-am mai făcut. Inclusiv câteva bancuri noi.
00:18:10 Începem episodul 90 cu tolba plină de povești din călătoriile lui Radu, Cătălin a fost la Untold, a ajuns și la Vulcanii noroioși și la Muntele de sare din județul Buzău.
01:10:07 Alexandra și infernul
02:36:57 Cărțile noastre sunt admirabile. Vă propunem Bret Easton Ellis - Cioburile, Fernando Aramburu - Păsări migratoare, Franzobel - Pluta Meduzei, Radu Umbreș - Neîncredere.
03:03:12 Rubrica de fotbal o dedicăm lui Mircea Lucescu. Și lui Marius Șumudică.
03:19:39 Recomandări culturale cu Diana Popescu - ce concerte mai sunt, spectacole și expoziții
03:33:33 Oalele și ulcelele se umplu cu mâncare din vacanță. Minunată.
Thu, 22 Aug 2024 - 3h 50min - 119 - Baricade. Să bem (puțin) la volan?
O să agităm un pic spiritele, ne gândim, cu tema aleasă pentru acest episod. România are toleranță zero la alcool la volan și dezbatem dacă mai trebuie păstrată sau nu această reglementare.
Este o regulă bună, spune Cătălin Striblea. La celălalt pot se află Radu Naum și fiecare vine cu argumente.
Finalul l-am rezervat pentru o întâmplare mai puțin plăcută la Bookfest. Așteptăm și părerile voastre.
00:00 Să bem (puțin) la volan?
39:00 Acțiune electorală la Bookfest
Wed, 21 Aug 2024 - 53min - 118 - Vlad Zaha. Ar trebui legalizate drogurile uşoare?
Prieteni, invitatul acestei ediții este tânărul criminolog Vlad Zaha. Are 25 de ani, a făcut studii la Universitățile Manchester și Oxford și este specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă. Este una dintre cele mai puternice voci despre ce înseamnă consumul de droguri, trafic și problemele cu care se confruntă societatea noastră.
Datele statistice ne arată că România este consumatoare de droguri, nu doar o țară de trafic. Suntem pregătiți, ca stat, să facem față acestor probleme?
Așezați-vă comod, urmează o discuție de 120 de minute despre o realitate a României, pe care unii doar o bănuiesc sau alții nici nu știu despre ea. Ori alții o înfruntă, în fiecare zi, având pe cineva drag care se află în această bătălie cu consumul de droguri.
Ce am aflat de la Vlad Zaha:
Se profilează o criză în jurul etnobotanicelor. Tinerii din România consumă mizerii ucigătoare
Cantitățile de substanțe din România trec de 10-20 de tone anual, estimativ.
Portul Constanța este un ”paradis sigur și un magnet pentru traficanții de droguri”
Statisticile oficiale arată că avem un milion de consumatori în țară. Dar numărul lor, real, este mult mai mare.
Cele trei obiective ale statului român în privința drogurilor - reducerea consumului, combaterea traficului și cooperare internațională - sunt eșuate, fiecare în modul ei.
Testarea antidrog a șoferilor este necesară.
Anumite medicamente și alimente pot influența rezultatul testului. De exemplu, banalul paracetamol sau guma de mestecat.
Autoritățile se concentrează pe cei care au asupra lor cantități mici, în loc să se uite către adevărații traficanți.
Estimativ, traficul de droguri din România valorează, anual, minimum 250 de milioane de euro.
Sat, 17 Aug 2024 - 2h 18min - 117 - Țara și țarul. Cu Armand Goșu
Bine v-am regăit. În acest episod punem țara la cale cu Armand Goșu, să înțelegem mai bine ce se întâmplă acum în Rusia. Va fi o discuție foarte, foarte interesantă. Altfel, facem o degustare de ulei de măsline, călătorim puțin și avem recomandări de cărți foarte bune. Lista subiectelor mai jos:
00:00 - Ne încălzim încetișor, aproximativ un sfert de oră.
00:20 - Începem podcastul cu gândul că ajungem pe lista FSB-ului, de la postarea lui Radu de pe FB ajungem la versurile lui W. H. Auden, ”Funeral Blues”, a trecut domnul Măslinescu pe la noi, pregătim site-ul Vorbitorincii și următoarele deplasări în țară cu Întâlnirile Vorbitorincii, Cătălin a fost în Norvegia să afle cum se poate face în ziua de azi ciment și să nu poluezi planeta (ei bine, chiar se poate la această primă uzină de captare a carbonului din lume).
01:10:00 - Ce înseamnă expresiile ”Să faci din rahat bici și să și pocnească”, ”A-i ajunge cuțitul la os” și ”A bea apă din clopot”
01:13:02 - Țara și țarul. Cu Armand Goșu
02:44:34 - Neașteptări cu surprize de demult
02:56:06 - Spuma filelor aduce patru cărți: Peter Nadas - Povești de groază, Mihaela Buruiană - Pe cine iubești mai mult, Paul Blery - În misiune în România, Patrick Bringley - All The Beauty in the World (carte audio)
03:15:45 - Favoriții la Balonul de Aur și povestea fotbalistului traficant din Columbia la Fotbal și fotbalamuc
03:34:22 - Oale, ulcele și tigăi cu ulei de măsline, bun de tot, și porumb fiert
Mon, 12 Aug 2024 - 3h 51min - 116 - Baricade. Suntem un popor de maneliști? Cât nepotism e în fotbalul lui Hagi, Lucescu, Iordănescu?
Bine ați revenit la Baricade! Dezbaterea din acest episod o dedicăm manelelor, inspirați de modul în care jucătorii lui Inter Milano au sărbătorit în vestiare câștigarea titlului.
Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, le spunem că fotbaliștii italieni au cântat și dansat de mama focului pe melodia ”Made in Romania” a lui Ionuț Cercel. Suntem sau nu un popor de maneliști? Suntem rasiști când vine vorba de manele? Discuția nu este simplă, vă așteptăm comentariile.
Finalul îl dedicăm fotbalului de la noi. Cât nepotism e în fotbalul lui Hagi, Lucescu, Iordănescu?
01:45 Este o insultă să spui că suntem un popor de maneliști?
08:01 Maneaua ”Made in Romania”
15:40 Cazul comentatorului francez de radio
29:21 România, de la momentul intrării în UE, a decolat
45:34 Lispă de încredere în statul român
50:40 Este nepotism în cazurile Hagi, Lucescu, Iordănescu Jr.?
Tue, 06 Aug 2024 - 1h 13min - 115 - Barbu Mateescu. Șase candidați pentru România. Ce vrem de la Președinte?
Barbu Mateescu, unul dintre cei mai buni sociologi români, este invitatul special al lui Cătălin Striblea în episodul 20 din Leaders. Aflăm de ce este următorul scrutin mai complicat decât de obicei, dar și că o mare parte dintre sondajele făcute de partide nu sunt făcute publice. Că n-ar ieși bine deloc. Vor urma niște ani tulburi, mai ales dacă va câștiga Trump, cine sunt ”decrețeii” furioși și cum câștigă Șoșoacă votanți, mai ales în fața lui Simion, de ce ar trebui ajutate PSD și PNL să performeze, ne întrebăm dacă a fost fraudă sau nepricepere la alegerile din iunie și cine sunt candidații la alegerile prezidențiale. Urmează 120 de minute de analiză politică de foarte bună calitate, prieteni! Vă așteptăm părerile, comentariile, știți deja că ne ajută să ajungem la cât mai multă lume. Iar dacă v-a plăcut, dați acest episod mai departe, vă mulțumim.
07:16 Ce mai face domnul Iohannis
11:00 ”Decrețeii” furioși
17:38 De unde vin votanții lui Geoană?
20:05 Ce este CRIB
40:05 Clujul a ajuns un oraș faimos prin proiectele pe care le ratează, nu pe care le implementează
56:54 Alegerile prezidențiale din România
1:31:20 De ce ne urâm președinții?
1:44:31 Alegerile din Statele Unite
1:58:11 Final pentru Rusia
Fri, 02 Aug 2024 - 2h 06min - 114 - Un fel de-a vorbi cu pereții. Cu Dan Perjovschi
Prieteni, în ediția cu numărul 88 suntem onorați să-l avem alături pe Dan Perjovschi, unul dintre cei mai importanți artiști vizuali din România. Un invitat celebru pe mai multe continente și care are ”luxul sincerității”, cum frumos a spus Radu. Discuția este acaparatoare, vă așteptăm mesajele în comentarii. Completăm episodul cu bancuri, povestim pe unde am mai fost și ce am mai făcut și chiar ce-am mai mâncat. Și ne bucurăm și de prezența Dianei Popescu și ale sale recomandări culturale.
00:00 - Bancuri cu Bulă, Ițic și Ștrul și soacra otrăvită. Am fost la Turul Ciclist al Sibiului, toată admirația pentru sportivi, căldură mare, impresii despre Păltiniș. Și începem acest podcast.
00:19:25 - Ne gândim la viitoare destinații de călătorie, o mică discuție despre fotbal (abia așteptăm cartea la care lucrează Radu), recepție la Ambasada Statelor Unite ale Americii, piraterie pe scribd și răspunsul halucinant al premierului Ciolacu la întrebarea ”Când credeți că vor traversa românii Carpații pe autostradă?”
00:56:10 - Un fel de-a vorbi cu pereții. Cu Dan Perjovschi
2:48:34 - Cristian Tudor Popescu - Râsul dracului, Caroline Campbell - Puterea artei, Patrick Bringley - All The Beauty in the World, George Banu - Convorbiri teatrale la Spuma filelor
3:09:58 - Vânătorile Dianei recomandă Faust -”măcar o dată în viață”, Gertrude și Lexiconul amar, ambele în regia lui Silviu Purcărete, tur ghidat de artă contemporană, caravana TIFF Unlimited
3:27:40 - Oale, ulcele și tigăi cu smochine și dulciuri fără zahăr
Fri, 26 Jul 2024 - 3h 40min - 113 - Baricade. Bani publici în sportul profesionist? Mai punem suflet în sărbători?
Baricade este un program de confruntări, pentru cei care văd pentru prima dată programul nostru. Luăm subiecte din spațiul public și le dezbatem, ne confruntăm ideile. Nu ne certăm, cu siguranță! Unul hăis și altul cea, cum ar veni, dar cu argumente de partea fiecărei tabere.
În acest episod, polemizăm dacă este bine sau nu ca banii publici să ajungă în sportul de performanță, echipe sau atleți. Finalul l-am rezervat ideii de sărbătoare, dacă mai există spiritualitate, suflet în sărbătorile religioase sau ne bucurăm doar de niște zile libere.
05:50 Mecanismul de finanțare cu bani publici în fotbal
16:01 Modelul Marii Britanii în sportul olimpic
26:06 Handbalul la noi și în restul lumii
56:32 Cum ar putea fi împărțiți banii publici
1:01:53 Mai punem suflet în sărbători?
Thu, 25 Jul 2024 - 1h 15min - 112 - Dragoș Stanca. De ce învinge extremismul democrația. Prizonieri în rețeaua socială.
Bine ați revenit la interviurile sub umbrela Vorbitorincii! În episodul de azi stăm de vorbă cu Dragoș Stanca, antreprenor tech și inițiator Ethical Media Alliance, despre modul în care digital media (Facebook, Tik-Tok, Instagram, Youtube) ne influențează viețile. Cu bune și mai puțin bune.
Ce face social media cu noi, utilizatorii? Ce face social media cu afacerile? Cum strică social media democrația? Sunt întrebările pe care ni le-am pus cei mai mulți dintre noi și la care vom primi răspunsuri. Mulțumim pentru fiecare comentariu, apreciere și distribuire a episodului, ne va ajuta să ajungem la cât mai mulți oameni. Ne spune chiar invitatul de azi.
04:00 Știe Facebook cu cine votezi?
18:40 Cum (ni) se creează profilul?
14:30 Cum sunt folosite datele
17:14 Ne ascultă?
24:20 Algoritmi și ”extravaganță”
27:28 Interacțiunile ridică fiecare clip
31:04 Subiectul perfect pentru social media: tragedia de pe traseul Jepii Mici
35:07 Industria de social media content exploatează slăbiciuni
38:00 Un copil care-și petrece 8-9 ore pe zi în social media e ca și cum ai ignora că fumează un pachet de țigări la 11 ani!
40:25 Cum poți să faci 1.000 de euro pe zi din social media?
48:00 Instagram provoacă depresii în rândul adolescenților
58:34 Ce este BRAT?
1:05:17 Hashtaguri interzise
1:10:21 Demonetizarea informației de interes public
1:17:28 Bani alocați de la buget pentru TVR și Radioul public
1:19:03 Ethical Media Alliance
1:25:09 Dobânzi zero? Posibil. Dar cine plătește?
1:30:30 Bătălia site-urilor cu trafic mare
1:35:18 Reclamele la pariuri. Un rău acceptabil?
1:48:50 Banii de la partide pentru presă
Fri, 19 Jul 2024 - 2h 06min - 111 - Desert: tortul Pavluva
Prieteni, în episodul 87 vă dăm întâlnire cu actorul Șerban Pavlu și suntem bucuroși că l-am avut partener de povești. O mulțime de personaje, confesiuni, festivaluri, teatru subvenționat, inteligență artificială și ne întrebăm dacă există și prostie artificială, totul în ceva mai mult de 90 de minute pentru care-i mulțumim.
Mai avem o poveste despre solidaritate omenească și românească la Sibiu, povești cu trenurile noastre, cărți bune, fotbal de la Euro și încheiem cu burgeri cu parizer. Chiar există!
00:00 - Ne facem încălzirea cu ultimele bancuri pe care le-am aflat, povești despre haine și un mic răsfăț culinar cu tartă cu prune și kunefe.
19:38 - Răspundem unor mesaje primite pe youtube și vă mulțumim că v-ați făcut timp pentru noi. Avem întâmplări de la Sibiu și o recomandare de teatru (Povestea prințesei deocheate în regia domnului Silviu Purcărete), Radu povestește ultima sa călătorie la Brașov cu trenul, dar și cum era cu trenul pe vremea comunismului, și ne facem timp să spunem câteva vorbe și despre plagiatul domnului Mircea Geoană.
01:16:39 - Desert: tortul Pavluva
2:59:37 Neașteptări cu COJO
03:08:27 - Niccolo Ammaniti - Viața intimă, André Aciman - Fuga din Egipt, Mihnea Măruță - Identitatea Virtuală la Spuma Filelor
03:35:08- Fotbal și fotbalamuc joacă tot la Euro
03:46:48 - Oale, ulcele și tigăi cu burgeri… de parizer și mâncăruri interzise
Sat, 13 Jul 2024 - 3h 55min - 110 - Baricade. Serviciu militar obligatoriu? Face bine Florinel Coman că pleacă în Qatar?
Serviciu militar obligatoriu pentru femei și bărbați. Da sau nu?
Iar în al doilea subiect, din sport, dezbatem dacă face bine Florinel Coman că pleacă în Qatar. Desigur, avem păreri împărțite.
03:20 Nimic nou în armata română de aproape 40 de ani
18:12 Armata română are nevoie de reformă
38:14 Control psihologic. Cui dai puterea?
50:43 Scrisoarea lui Radu Naum pentru Florinel Coman
Tue, 09 Jul 2024 - 1h 10min - 109 - Andrei Jecza. Superstaruri, tablouri celebre și colecții secrete
Prieteni Vorbitorincii, avem o premieră, intrăm în lumea artelor despre care nu toți știm atât de multe, cu toate că ne-am dori. Așa că invitatul acestui episod va face lumină în acest univers și ne va introduce în lumea licitațiilor, a colecțiilor unicat, o lume cu artiști, creatori, vedete și mulți bani.
Doamnelor și domnilor, vi-l prezentăm pe timișoreanul Andrei Jecza, un exemplu foarte bun despre cum să faci afaceri cu artă. Pentru că arta nu este doar frumosul care ne înconjoară, ci și o afacere care poate ajunge la cifre cu multe zerouri la coadă.
Andrei este fiul sculptorului Péter Jecza și fondatorul galeriei Jecza, pe care o puteți vizita la Timișoara. Are studii universitare la Timișoara și Londra, la Sotheby's Institute of Art, nume cu greutate pe cartea de vizită a oricărui negustor de artă.
”Dacă aș alege să trăiesc unde mi-ar plăcea, aș alege Viena. Din punct de vedere al afacerilor, eu trebuie să aleg Bucureștiul, pentru că aici se fac afaceri tari cu artă. Am vândut mult mai mult la București decât la Viena” ne-a spus invitatul. De la care am mai aflat și cum se stabilește valoarea unei opere, cât timp este bine să păstrezi opera licitată pentru a-i crește valoarea, cum decurge o licitație dacă vă bate gândul să participați, cu ce vedete internaționale vă puteți întâlni la licitații și evenimente, care este cea mai frumoasă colecție de artă din România și cum arată topul artiștilor români astăzi. Un pic peste 2 ore acest interviu din care am învățat multe, spunem noi. Vă așteptăm comentariile și vă mulțumim pentru fiecare like și share, astfel vom ajunge l amai multă lume. Vizionare plăcută!
06:15 Ce înveți la Sotheby's Institute of Art din Londra
09:50 Cum decurge o licitație
17:03 Investiția în artă
24:57 Cum se stabilește valoarea unei opere
34:03 Succesul lui Adrian Ghenie
43:32 Acasă la Andrei: Galeria Jecza
58:15 Arta prin ochii copiilor
1:05:59 Povestea Catedralei de la Orșova
1:11:38 Ce este grupul Sigma
1:26:22 Lumea celebrităților
1:38:51 Cazul Mark Rothko
1:46:49 Cea mai frumoasă colecție de artă din România
1:50:15 Memorialul Holocaustului (București)
1:53:58 Procesul lui Brâncuși cu ”elicea”
1:57:53 Top artiști români
Fri, 05 Jul 2024 - 2h 08min - 108 - Baricade. Taxe mai mari, stat mai bun? Stadioane pe bani mulți?
Prieteni, în primul rând vă mulțumim că urmăriți dezbaterea Baricade, că ne scrieți și vă spuneți propriile păreri despre subiectele despre care vorbim în fiecare episod. Fiecare like & share ne ajută să ajungem la cât mai multă lume, vă mulțumim pentru sprijin.
În episodul 4 punem tunurile pe taxele pe care le plătim, pe statul care pare neputincios și în a le colecta așa cum ar trebui, dar și în a le folosi, mai mult, în folosul nostru, al cetățenilor care plătim lună de lună aceste dări.
Finalul îl păstrăm pentru stadioanele României. Le construim cu un scop sau sunt realizate doar pentru anumite interese?
05:00 Avem cea mai mare taxare, din Europa, pe salariile mici
10:14 Cum e treaba ta, domnule ministru, pe banii mei?
20:40 Este anormal ca această clasă politică să gestioneze banii
34:00 Exemplul austriecilor
41:37 Taxele pe muncă în România
48:53 Construim mai multe stadioane
1:00:03 Stadioanele din Ungaria și exemplul american
1:09:39 Suntem țara care nu am reușit să le dăm voie copiilor să facă sport în curtea școlilor
Tue, 02 Jul 2024 - 1h 15min - 107 - Rock cu Byron Maiden
Prieteni, la momentul filmării acestui episod, nu știam dacă vom ieși din grupele EURO. Nu doar că am ieșit, dar am făcut-o de pe primul loc. Oare câți dintre noi se așteptau? Momentele de sinceritate le așteptăm în comentarii :)
Altfel, vă spunem că în curând vom lansa și site-ul Vorbitorincii. Sperăm să fiți la fel de nerăbdători și entuziasmați precum suntem noi. Și, la acel moment, vom publica un interviu extraordinar cu scriitorul Eric Emmanuel Schmitt. Povești cu Alain Delon, războiul din Ucraina, succesul populiștilor la aceste alegeri europene, cărți sunt doar câteva dintre subiectele pe care Cătălin le-a discutat cu reputatul scriitor.
Vă dăm întâlnire cu Dan Byron, distinsul nostru invitat, de la care am aflat o mulțime de povești. Aveți idee cam cât câștigă un cântăreț pe străzile Londrei? Nici prin cap nu ne-ar fi dat, dar ne-au venit tot felul de idei. O să le aflați din podcast. Completăm cu cărți bune de vacanța pe care o așteptați, EURO și încheiem cu tapas și alte bunătăți (sau nu) de la Madrid.
Ca de fiecare dată, vă mulțumim pentru comentarii, sugestii, like-uri și distribuirea episoadelor Vorbitorincii.
00:00 Bancuri noi, cumpărături, cititoarele lui Radu de la farmacie, sertare cu pungi, bucurii cu mere, taxe clawback și întâmplări la poștă. Și chiar începem episodul.
21:41 Radu a început să traducă biografia lui Luka Modrić și a venit la podcast cu tolba plină de povești de la Madrid. Vești despre site-ul Vorbitorincii, Cătălin i-a luat un interviu lui Eric Emmanuel Schmitt și anunțăm venirea la București a celor 10 membri de la Academia Goncourt. În toamnă se va întâmpla asta și va fi un super eveniment.
44:35 Rock cu Byron Maiden
2:21:52 Neașteptări cu NxWorries și EMMA x Mario Fresh
2:30:25 Spuma filelor vă aduce următoarele recomandări: Eric Emmanuel Schmitt - Viața mea cu Mozart, Eric-Emmanuel Schmitt - Soarele întunecat, Philip Roth - Scriitorul fantomă, James McBride - Diaconul King-Kong, Kai Strittmatter - Noua dictatură
3:08:40 Fotbal și fotbalamuc tot despre EURO
3:25:34 Oale, ulcele și tigăi ajunge la Museo del Jamón din Madrid și dă o raită prin farfuriile madrilenilor
Fri, 28 Jun 2024 - 3h 36min - 106 - Ruxandra Mercea. Femeia care conduce școala românească din top 30 mondial
Aducem oameni deștepți la Leaders și nu sunt cuvinte mari, o să vă convingă de acest fapt și invitata acestui episod. Ruxandra Mercea este, am căutat un titlu generic pentru toate activitățile ei, antreprenor în educație. Este Director Executiv la Transylvania College, fondator Școala Încrederii și Spark Generation, un proiect online cu profesori din peste 20 de ţări. Este femeia care conduce școala românească din top 30 mondial. Și este și mama a patru copii.
A preluat afacerea de la părinți. A învățat, a luat pulsul la firul ierbii, cum s-ar spune, a adaptat ”uneltele” aduse din străinătate pentru copiii noștri. Și a avut și are succes. Pentru că, oricât de neîncrezători ar fi unii dintre noi, lucrurile se schimbă și în România. Și nu vorbim doar despre posibilitățile și deschiderea pe care le au elevii din mediul privat. Vorbim și despre ceea ce Ruxandra Mercea a reușit să facă cu profesorii din învățământul de stat. Proiectul Școala Încrederii cuprinde peste 300 de școli de stat, iar lista de așteptare numără tot atâtea unități de învățământ de stat. Profesorii își doresc și ei schimbarea, nu doar copiii și noi, părinții. Avem nevoie de generații pregătite pentru viitor și chiar se întâmplă acest lucru.
03:00 Trei proiecte importante și patru copii
09:00 Transformarea începe acasă
10:27 Listă de așteptare deschisă la Școala Încrederii
14:50 Există o școală potrivită pentru fiecare familie și copil
16:20 Scopul Transylvania Collage
18:40 Conversații oneste cu copiii
25:31 Costul emoțional pe care-l punem pe copii
29:35 Copiii ascund cu ce adulții nu sunt de acord
33:29 Experiența m-a învățat că fiecare copil are nevoie de un adult sănătos
37:15”Mamuții” educației
48:00 Cum facem față crizelor
53:21 Ce sunt conversațiile dificile
59:00 Focusul elevilor în ultimii doi ani de liceu
1:04:00 Meditațiile sunt problemele părinților
1:15:53 Românii sunt nesănătos de competitivi
1:21:44 Efectul proiectului Școala Încrederii
1:31:29 Cum rezolvi un conflict
1:36:05 Teme pentru acasă. E bine, e rău?
1:38:28 Altfel de ședințe cu părinții
1:58:42 Testare antidrog
Fri, 21 Jun 2024 - 2h 25min - 105 - Baricade. Este bine ca unele bresle să aibā privilegii? Iese România din grupă la Euro?
Programul de confruntări pune tunurile pe privilegiile din România, pe breslele care au tot felul de avantaje și ne întrebăm dacă e bine să le aibă sau nu. Nu ne certăm, discutăm cu argumente, ne ascultăm și ne spunem punctele de vedere.
Finalul episodul 3 aparține fotbalului românesc și avem câteva vorbe despre tricolori la Euro. Ieșim din grupe, ce ziceți? Și, ca de fiecare dată, vă mulțumim pentru fiecare like&share și pentru comentariile pe care ni le lăsați.
03:00 Statul comunist era plin de privilegii
07:30 De ce a introdus Valeriu Stoica pensiile speciale
29:02 Apt limitat. Ați auzit de așa ceva?
44:37 De ce nu are statul român bani
1:04:08 Iese România din grupă la Euro?
Mon, 17 Jun 2024 - 1h 14min - 104 - Tăind în carne vie. Cu Cătălin Vasilescu
Invitatul ediției, chirurgul Cătălin Vasilescu este un povestitor fascinant, un interlocutor spumos și, nu în ultimul rând, scrie cuceritor. Este o mare bucurie această discuție, suntem convinși că o să placă.
Între timp, am fost la Cluj, la cea de-a doua ediție Neînvinșii, la inițiativa BRD. Vom publica în curând înregistrarea. Dar trebuie să auziți poveștile lui Carmen Amariei, fosta mare handbalistă, acum antrenoare la echipa de băieți U Cluj. Și nu sunt toate frumoase, vă spunem de acum.
Spunem câteva vorbe și despre alegerile prin care am trecut, o întâmplare mai puțin plăcută la Bookfest, care are legătură cu unul dintre candidații la Primăria Capitalei, avem și cărți, fotbal, episod cu Diana Popescu mâncăm fructe de sezon la final.
00:00 - Aflăm că pe 14 și 15 iunie Radu va fi la Madrid, invitație pentru prietenii din Spania care și-ar dori să participe la acele evenimente. Cuvinte de laudă pentru trupa de actori de la Metropolis, câteva bancuri, impresii de la Bookfest
12:33 - Vești bune de la Radu, care a reînceput să traducă, o să aflați mai multe în podcast. Câteva ceva despre finala Champions League și MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa centrală și de Est.
39:00 - Prima rundă de alegeri din 2024 la Îngrijorări sănătoase
57:48 - Tăind în carne vie. Cu Cătălin Vasilescu. Chirurgul Cătălin Vasilescu
2:35:18 - Cărți minunate la Spuma Filelor: Ioana Pârvulescu - Aurul pisicii, Mariana Enriquez - Pericolul de a fuma în pat, Gianfranco Calligarich - Plimbări cu câinii, Paisprezece zile - Roman colectiv, Ștefan Liiceanu - Un atlas al corupției
3:01:23 - Fotbal și fotbalamuc despre Euro și naționala României
3:13:54 - ”Locotenentul din Inishmore”, o comedie foarte bună la Teatrul Mic, expoziția „This Side of Paradise” a artistului Marius Bercea în Timișoara la Vânătorile Dianei. Diana Popescu, desigur.
3:30:37 - Oale, ulcele și tigăi cu cele mai bune fructe și înghețate ciudate
Thu, 13 Jun 2024 - 3h 50min - 103 - Horia Cardoș. Ce faci dacă mâine te lovește autobuzul?
Timișoreanul Horia Cardoș, CEO și fondatorul Agroland, este invitatul lui Cătălin Striblea în acest episod Leaders, sub umbrela Vorbitorincii.
Nu a fost angajat niciodată, a fost doar creator de companii. Regretă că în primii ani de activitate nu a greșit pe banii altora și chiar recomandă tinerilor să fie întâi angajați, pentru o perioadă, să învețe, apoi să-și deschidă aripile în lumea afacerilor. De-a lungul interviului aflăm de ce România importă mâncare, de ce investițiile în avicultură sunt profitabile, dar și că nu toți producătorii locali sunt pregătiți să lucreze cu retailerii. Vorbim și despre deficitul forței de muncă, prezent în toată Europa, dar și despre crezul invitatului, acela că la un moment dat, vom vedea un val de români care se vor întoarce acasă.
06:15 România este a șasea putere agricolă a Europei, dar care importă 50% din hrana pe care o consumă
18:20 Presiunile de la Comisia Europeană
39:36 Cum e condusă țara?
50:04 Ce-ar însemna creșterea TVA-ului?
1:24:49 Antibiotice și hormoni pentru păsări, se folosesc sau nu în fermele din țară?
1:41:01 Scrisoare pentru tinerii antreprenori
1:55:21 Viziunea se educă
Thu, 06 Jun 2024 - 2h 10min - 102 - Baricade. A fost Iohannis un președinte bun? Iese bine Simona Halep din decizia TAS?
În episodul doi, Cătălin Striblea și Radu Naum ”îl fac și îl desfac” pe președintele Iohannis. A fost sau nu un președinte bun? Și ce înseamnă, de fapt, un președinte bun pentru o țară? Dar oare Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu cum au fost?
Spre finalul ediției, avem o vorbă și despre Simona Halep și ne-am întrebat dacă a ieșit bine sau nu după decizia de la Lausanne.
08:09 Președinții României după 1989
26:11 Iohannis s-a adaptat la popor
42:16 Războiul din Ucraina și absența președintelui
1:06:47 Avem și concluzii
1:08:36 Simona Halep după decizia de la Lausanne
Sun, 02 Jun 2024 - 1h 28min - 101 - Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec
Prieteni, bine ați venit la episodul 84. Suntem bucuroși și onorați de întâlnirea cu Matei Vișniec, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români. A plecat din țară în 1987, are cetățenie franceză, dar nu a renunțat la cetăţenia română. Este unul dintre autorii cei mai jucaţi la Festivalul de Teatru de la Avignon și a sosit în studioul nostru cu toba plină de povești. O întâlnire de suflet pentru noi..
Altfel, să știți că venim la Cluj, pe 8 iunie la ora 11:00, la Cinema Arta, cu același format ”Neînvinșii”. O să avem invitații de dat, vom reveni pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Youtube cu toate datele.
În aceste zile de final de mai și început de iunie au loc o mulțime de evenimente în București: Salonul Internaţional de Carte Bookfest, MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală și de Est și Romanian Design Week. Poate ne și întâlnim.
Nu încheiem episodul fără Spuma filelor, fotbal și rubrica de mâncare. Vă mulțumim pentru fiecare like, subscribe și share.
00:00 Povești cu deja celebra trupă de doctori, bancuri bune de tot, nuntă la Vaslui, diete și unii dintre noi cântăresc totul. Dar și slăbesc!
00:19:49 A început Bookfest și vă așteptăm sâmbătă, pe 1 iunie, la lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Vă anunțăm totodată și reeditarea cărții ”Noi vorbim, nu gândim”, semnată tot de Radu, care are subtitlul Nouă colecție de perle românești. Și citim câteva dintre ele. Avem o surpriză pentru comunitatea noastră de plătitori.
00:52:33 Poftiți la teatru: Livada cu Vișniec
02:23:00 Neașteptări cu surprize pentru Radu Paraschivescu
02:34:16 Spuma filelor vine cu recomandări minunate: Jan Cornelius - Conspirația cearşafurilor, Richard Ford - Canada, Colm Toibin - Brooklyn, Radu Paraschivescu - Libertatea de depresie
03:00:18 Fotbal și fotbalamuc este cu ochii pe meciul final al Ligii Campionilor UEFA 2023–24 și pe meciul retragerii ”Generației de Aur”
03:18:40 Aperitive de nuntă la Oale, ulcele și tigăi
Thu, 30 May 2024 - 3h 29min - 100 - Cristian Grosu. De ce câștigă populiștii în Europa
Cristian Grosu, redactor șef la Curs de guvernare, revine la Leaders pentru o discuție foarte interesantă despre alegerile și campania electorală din acest an. Facem pronosticuri, dar vorbim și despre evoluția partidelor populiste în România și în Europa, cine sunt populiștii și ce propun, de ce este periculos partidul PSD-PNL. Finalul l-am rezervat economiei, vorbim despre evoluția EURO, inflație, datoria externă și ce înseamnă toate astea în perspectiva lui 2025.
Dacă ați ratat episodul ”De ce istoria nu-i iartă pe proști” cu Cristian Grosu la Leaders, vă lăsăm linkul mai jos 👇
(https://five.libsyn.com/show/episodes/view/28772988 )
03:35 Tentativa de asasinat a premierului slovac Robert Fico
04:40 Alegerile din România - pronosticuri
24:12 Politica verde europeană
39:10 Trezirea Europei
44:54 Cum stă treaba în agricultura din România
54:00 Fenomenul migrației
1:03:45 Excesele corectitudinii politice
1:19:11 Populismul în România
1:32:40 Cine o să fie candidații la prezidențiale
1:37:03 Criza democrațiilor
1:50:11 Cum arată economia acum. Recesiune sau nu?
Mon, 27 May 2024 - 2h 18min - 99 - Nicușor Dan. Cel mai sincer interviu
Nicușor Dan vine la Leaders pentru o ediție specială. Va fi o discuție cu multe întrebări și răspunsuri despre București, capitala pe care ne-o dorim altfel decât este acum. Să știți că vorbim despre trafic, transportul public, fațade care așteaptă reabilitarea, centrul istoric al Bucureștiului și despre veșnica problemă a apei calde și despre întreținerea parcurilor. Ce am mai aflat de la actualul primar:
02:00 - Transportul în comun va fi cea mai bună alegere. Metroul și tramvaiul transportă cei mai mulți călători, sunt cele mai eficiente.
08:40 - A fost un mandat heirup
10:25 - Viitorul acestui oraș. Planul urbanistic
18:53 - Cum se poate rezolva problema centrului istoric al București-ului
30:30 - Jumătate din construcțiile din București erau ilegale. Avem o corupție în urbanism.
51:02 - Echilibrul de putere între Primăria Generală și primăriile de sector
59:08 - Tranzacții politice
1:00:44 - În timpul mandatului său, București-ul s-a îndatorat mai mult
1:05:56 - Ce se întâmplă cu STB
1:09:45 - Prețul unei călătorii cu transportul în comun este mic. La vecinii unguri, de exemplu, o călătorie costă 6 lei.
1:11:20 - A crescut numărul celor care folosesc transportul în comun, precum și numărul de vânzări de bilete și abonamente vândute
1:15:50 - Sistemul de parcări cu plată trebuie extins
1:21:33 - Pasagerii viitorului tren metropolitan vor câștiga timp prețios. Acesta va fi posibil pe 3 rute: Gara de Nord - Gara Obor - Gara de Vest (în apropiere de stația de metrou Păcii)
1:36:22 - Succesele acestui mandat
1:36:38 - Câți km de țevi de apă mai sunt de schimbat
1:44:02 - Relația cu Matei Păun
1:51:12 - Ce nu-i place când vine vorba despre Uniunea Europeană
1:57:37 - Povestea sloganului ”Matematică, nu usturoi”
Thu, 23 May 2024 - 2h 10min - 98 - Baricade. Mai este România o țară de mâna a doua?
Prieteni, proiectul nostru Vorbitorincii se mărește. Alături de podcastul clasic, cu Radu Paraschivescu, și de Leaders, sosește Baricade, cu Cătălin Striblea față în față cu Radu Naum.
Cei doi moderatori își pun la încercare părerile - Mai este România o țară de mâna a doua? Va fi o emisiune pe contre și ne propunem să avem bătălii dintre cele mai interesante. Vă așteptăm comentariile și vă mulțumim pentru fiecare like & share.
02:17 Mai este România o țară de mâna a doua?
17:00 Șpaga în România
25:03 Investiții în stadioane, zero obiective
38:37 Siguranța pe străzile din România
53:53 Cazurile Moldovan și Drăgușin
Tue, 21 May 2024 - 1h 12min - 97 - Vangheleon jurnalistic
Prieteni, iar am avut multe să ne spunem, sunteți în fața unui episod de aproape patru ore. Avem povești din vacanțele de Paște, vă reamintim de conferințele „Despre lumea în care trăim” de la Ateneul Român din acest weekend, 18–20 mai, și am revenit cu noutățile promise despre lansarea cărții lui Radu, Libertatea de depresie. Invaluiri si dezvaluiri de pe la noi. Vă așteptăm.
Ovidiu Vanghele, cel mai bun baterist dintre jurnaliști, este invitatul nostru în acest al 83-lea episod. I-am spus superstarul momentului și nu am glumit. Avem vreme să vorbim pe îndelete despre câteva dintre anchetele sale celebre ”Azilele groazei”, abuzurile sexuale petrecute la vârful eparhiei BOR și nu în ultimul rând, ”Cartelul din Carpați”.
Avem și cărți faine, este episod și cu Diana Popescu în platou și ne amintim de plăcerile culinare din vacanțele recente.
00:00 Am avut o energie senzațională și am început cu niște bancuri bune. S-a râs mult în culise. Anunțăm despre ce vom vorbi: Gala Puccini, un porumbel într-o sală de spectacole, zile de vacanță în Italia și Ungaria.
15:06 V-am promis detalii despre lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Aceasta va avea loc la Bookfest, pe 1 iunie, la ora 15,30, de Ziua copilului și a finalei Champions League, dacă vreți să ne și vedem. Sau ne mai putem vedea pe 11 iunie, la Humanitas Cișmigiu, unde va avea loc a doua lansare.
54:17 Vangheleon jurnalistic
2:29:33 Neașteptări cu trupa Eyedrops, aria Nessun Dorma cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras
2:39:58 Spuma filelor vine cu titluri tare faine: Michel Bussi - Nimic nu mi te poate șterge din minte, Giorgio Bassani - Ochelarii cu ramă de aur, J.M. Coetzee - Polonezul, Laura Imai Messina- Viețile secrete ale culorilor, Jonathan Coe - Bournville
3:15:19 Diana Popescu ne aduce recomandări culturale pentru viitorul apropiat - RAD - cel mai mare târg de artă contemporană, în premieră în România, 16-19 mai, spectacolul de dans imersiv In Between la Mina Museum, cele mai bune filme documentare de după 1990 la ARCUB, între 17 și 20 mai
3:36:02 Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri alese din ultimele vacanțe
Fri, 17 May 2024 - 3h 56min - 96 - Cristian Ghinea. Cine a făcut România europeană. O istorie nespusă.
”Societatea din România este mult mai modernă decât statul românesc” spune Cristian Ghinea, invitatul acestei ediții Leaders sub umbrela Vorbitorincilor. Iar discuția noastră pleacă de la cartea invitatului, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”, ediție sold out, și strădaniile acestei țări de a deveni o țară ca afară, o Românie europeană, cum ne dorim cei mai mulți dintre noi. Am reușit până în prezent să atingem acest țel sau mai avem de lucru la îndeplinirea lui?
04:55 Ce spune cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”?
45:15 Lupta între privilegii legale și egalitate
1:09:57 A fost România grânarul Europei?
1:36:30 Diferențe între generații
2:05:16 Cât de performant e statul românesc?
Thu, 09 May 2024 - 2h 41min - 95 - De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela
Prieteni, înainte de orice vă dăm vestea că la jumătatea lunii mai apare următoarea carte a lui Radu Paraschivescu, Libertatea de depresie. O să revenim cu detalii despre lansare, poate ne și vedem, nu-i așa? Scriitoarea Doina Jela ne aduce istoriile știute și neștiute ale comunismului și o să vă țină cu sufletul la gură, vă garantăm. Avem și expresii, îngrijorări, cărți de povestit, ceva fotbal din liga mare și încheiem cu supe-cremă (avem și câteva recomandări).
00:00 - Radu Paraschivescu a dat BT pentru următoarea sa carte, Libertatea de depresie. Completăm cu noul show al lui Jimmy Carr, premiul luat de Radu și câteva bancuri.
14:18- Am fost la premiera filmului Nasty și ne-a plăcut, mergeți să-l vedeți. Este ceva ce nu ați mai văzut. Vă așteptăm la Conferințele Humanitas (18-20 mai) și vom avea câteva invitații de dat către comunitatea noastră de plătitori.
35:00 - Îngrijorările sănătoase pleacă de la cartea lui Salman Rushdie - Cuţitul. Reflecții în urma unei tentative de asasinat.
47:21 - De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela
2:23:37 - Expresii pe-nțelesul tuturor: ”a promite marea cu sarea și Oltul cu totul”, ”a încerca marea cu degetul” și ”cu darea treci marea”.
2:28:07 Neașteptări cu Taylor Swift și Vama
2:35:58 - Spuma filelor vine cu următoarele tiluti și autori: Ioana Bâldea Constantinescu - Castelul din orașul meu, Stejărel Olaru, Liviu Tofan - Ca-n filme, Marian Tudor - Dincolo de porțile rușinii
3:01:08 - Don Carlo și Manchester City la Fotbal și fotbalamuc
3:20:50 - Oale, ulcele și tigăi pline cu supă-cremă
Thu, 02 May 2024 - 3h 27min - 94 - Andrei Caramitru. România e mai curând Texas, nu Suedia.
Andrei Caramitru, invitatul lui Cătălin Striblea în acest episod Leaders, stârnește în cele mai multe cazuri opinia publică prin postările sale din social media. Și are un optimism pe care ni l-am dori molipsitor, pentru că el spune că România este ”mult mai bine decât credem noi că este”. Și ne explică, pe baza cifrelor, de ce își menține afirmația.
Altfel, aflăm la cât a ajuns rezerva BNR, că depozitele populației au crescut, de ce a intrat și de ce a ieșit din politică, ce ar trebui resetat în economia românească, dar și că ne vom descurca în următorii ani fără banii europeni, dar ne-ar prinde bine o reorganizare administrativă. Și că suntem și foarte buni la niște capitole - mașini (pe locul 6 în Europa), IT, zona de energie. Toate atuuri pentru viitor.
Vă mulțumim pentru fiecare like & share, în acest fel ajungem la cât mai multă lume, și pentru comentarii, pe care le așteptăm ca de fiecare dată.
43:54 La ce suntem foarte buni
1:10:41 Cum e treaba cu IQ-ul
1:22:00 Meciul cu București-ul
Thu, 25 Apr 2024 - 2h 12min - 93 - De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru
Prieteni, sunteți în fața celui mai lung episod Vorbitorincii. Un episod în care îl avem invitat pe Dragoș Pătraru, care ne-a stârnit și ne-a surprins cu poveștile lui. Ar fi bine să știți că nu veți auzi critici politice, dar o să-l cunoașteți pe omul preocupat de binele semenilor, de visurile copiilor de pe terenurile de sport. Și despre care am aflat că s-a apucat să construiască o sală de teatru. Chapeau!
Altfel, avem ciocolată adusă de Radu de la Paris, cu tot cu povești din Orașul Luminilor, inclusiv de la expoziția Brâncuși, vă povestim cum a fost la lansările de carte la care am fost în ultima perioadă și cum mai merg curele noastre de slăbire. O avem și pe distinsa Diana Popescu cu recomandările culturale, care ne-a stat alături și la rubrica de mâncare.
00:00 - Începem cu bancuri noi, spumante și cursuri de jurnalism la Panciu
00:17:17 - Am fost la Forumul român de diabet și am aflat că 90 de grame de pâine pe zi sunt de ajuns, aproximativ 3 felii, dar și că diabetul de tip 2 poate fi prevenit
00: 52,19 - De ce e în stare nația? Cu Dragoș Pătraru
2:37:00 - Neașteptări cu Theo Rose x Andrei Ursu, Margo Guryan
2:44:24 - Spuma Filelor vine cu titluri faine: Elena Ferante - Între margini, Mimi Brănescu - Șase piese, un autor, Cristian Ghinea- Cine a făcut România?, Dave Grohl- The Storyteller
3:23:55 - Fotbal și fotbalamuc cu FCSB, antrenori și patroni
3:43:53 - Spectacol la Opera Națională și un film-documentar excepțional la Vânătorile Dianei
4:03:31 - Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri banale, dar care ne încântă
Fri, 19 Apr 2024 - 4h 23min - 92 - Călin Costinaș. Mai puține județe, mai puține primării, mai puțină administrație
Și în acest episod de Leaders ne dorim să punem umărul la construcția unei rețele a binelui în România. Astfel, Cătălin Striblea îl are invitat pe timișoreanul Călin Costinaș, Director Adjunct Profi România, companie cu 28.000 de angajați în prezent, cel mai mare angajator din țară.
Un self-made man, un om care s-a construit pe sine prin muncă, de la 13-14 ani, pentru a ajunge în vârful unei mari companii internaționale. De altfel, educația este și punctul de plecare al discuției, despre care invitatul spune că ”este șansa de scoatere din sărăcie”, iar poveștile pe care le veți auzi spun multe despre condițiile de sărăcie în care trăiesc, azi, mulți dintre copiii din zonele rurale.
Am mutat apoi discuțiile în zone care ne ”dor” pe toți, de la prețul produselor de la raft, la chestiuni legate de stat și reforme - taxe și efectul lor, cum s-ar putea repara criza bugetară, ce tip de economie trebuie să aibă România pe viitor, cât ajută subvențiile în agricultură, avem nevoie de atâtea primării în țară și de o administrație atât de stufoasă?
Încheiem optimiști, rețeaua binelui chiar se poate construi în fiecare zi, până la urmă totul depinde de fiecare dintre noi.
15:10 O șansă educației în zonele defavorizate
38:18 Carne de import sau autohtonă?
53:08 Modelul polonez
1:05:45 Care-i treaba cu diferențele de preț între produsele de brand și cele private label
1:38:47 Tăiem din administrație?
Thu, 11 Apr 2024 - 2h 16min - 91 - Între Coana Thalia și Conu’ Chirilǎ
Așteptarea a luat sfârșit. Tudor Chirilă este invitatul ediției cu numărul 80 și ne bucurăm că s-au ”aliniat” planetele și am. Am stat de vorbă despre teatru, muzică, școală, copii și grădinărit, piesele de teatru în regia mamei. A fost o bucurie să stăm de vorbă, nici nu știm când a trecut timpul.
Altfel am filmat pe 1 aprilie și Radu era cât pe să-l păcălească pe Cătălin, avem câteva recomandări de teatru, Mozart și muzică moldovenească excepțională. Îngrijorările sunt cu Schengen și vize americane și n-am uitat nici de expresii de demult. Finalul e cu cărți, fotbal și mâncare. Să vă fie bine, vizionare plăcută!
00:00 Bancuri noi, au plecat doctorii, câteva kilograme în plus (la Radu, sâc!), planuri de vacanță și dulciuri fără zahăr de la Caransebeș, de la cofetăria Select. Că poate aveți drum prin zonă.
18:54 Începem și podcastul doar ne știți, ne iese pe lung 🙂 Am văzut ”Visul american” cu Tudor Chirilă, foarte bun spectacolul, vi-l recomandăm. Radu a predat ultima sa carte, ”Libertatea de depresie”, și a încercat să ne păcălească. Doar era 1 aprilie când filmam.
48:25 Îngrijorări cu Schengen și viza pentru State. Cum să o reînnoiești, iar dacă nu o ai, e un moment bun să ceri una pentru că șansele de a o primi sunt mari.
01:03:04 Tudor Chirilă între teatru și muzică
02:36:00 Ce înseamnă expresia ”călătorie sprâncenată”? Neașteptările vă aduc noul album al lui Beyonce și vă aduc aminte de Johnny Cash
02:58:50 Ana Mazzola - Fata mecanică, Marian Coman - Omulețul din perete și Annie Ernaux - Anii la Spuma filelor
03:18:45 Fotbal și fotbalamuc cu Naționala lui Edi Iordănescu
03:36:45 Umplem oalele și ulcelele cu pește. Care poate fi chiar bun.
Fri, 05 Apr 2024 - 3h 48min - 90 - Vorbitorincii Leaders. Cum să investești cu cap în România
Prieteni, nu multe sunt ocaziile să cunoaștem o femeie care a gestionat 7 miliarde de euro, supranumită cea mai puternică femeie din România. Și care, după ce a condus timp de două mandate acest fond de investiții, a luat decizia de pleca din această funcție pentru noi oportunități profesionale.
Este Andreea Pipernea, fostul CEO al NN pensii, azi antreprenor cu roluri semnificative în lumea afacerilor din România. Îi învață pe alți antreprenori cum să aibă acces la investiții, susține și contribuie la creșterea startup-urilor, a fondat Womanity - o comunitate a femeilor de afaceri din România.
Sunt meserii care peste 20 de ani nu vor mai exista, suntem nevoiți să ținem pasul cu aceste schimbări, să învățăm noi specializări, spune Andreea Pipernea. Suntem în fața unor cicluri de meserii, iar nevoia schimbării fiecare o percepe în felul său. Unii se adaptează mai ușor, alții sunt mai rezistenți în fața schimbării, dar e important să ajungi să faci ce îți place, indiferent de vârstă, ne-a mai spus Andreea.
Am stat de vorbă despre pensii și am pus întrebarea dacă e posibil ca statul să dea faliment în sistemul de pensii, dar și ce înseamnă să fii bogat în România. Am vorbit despre antreprenorii români, despre București-ul devenit un oraș ofertant pentru expați și despre investițiile imobiliare. De la noi, nu din Dubai. O discuție pragmatică, plină de învățăminte. Vizionare plăcută!
29:50 Poate să dea statul faliment în sistemul de pensii?
57:45 Cultura olandeză
1:26:17 Ce-i caracterizează pe antreprenorii români
1:52:33 Comunitatea Womanity
Thu, 28 Mar 2024 - 2h 21min - 89 - Viața pe un divan imaginar. Cu Dia Radu, jurnalist cultural
Prieteni, întâlnirea cu Dia Radu, jurnalist cultural a fost o reală încântare. O să descoperiți un om admirabil, un minunat intervievator, pasionat de munca sa și, nu în ultimul rând, curajos. Pentru că, auzindu-i întâmplările, noi nu am putut decât să o mai întrebăm dacă nu i-a fost frică să treacă prin toate cele povestite.
Altfel, avem suficiente motive să ne îngrijorăm de numărul tot mai mare de români care-și iau cetățenia unuia dintre statele Uniunea Europeană, cărțile au locul lor binemeritat, la fel și fotbalul, doar vorbim despre sferturile Champions League. Admirabila Diana are recomandări culturale și încheiem cu ”platouașe” pline cu de toate.
00:00 Câteva bancuri, de ce Radu nu și-a dorit să ajungă profesor universitar și depănăm amintiri de pe vremea când eram fumători
22:44 ”Țăcăneli”, cum le-a spus Radu, cu subsoluri și lifturi, i-am văzut pe Marcel Iureș și The Tiger Lillies, câteva vorbe despre ”Libertatea de depresie”, cartea semnată de Radu Paraschivescu, și ”Bournville” de Jonathan Coe, în traducerea lui Radu. Anunțăm și viitoarea apariție a site-ului Vorbitorincii și două vești bune pentru comunitatea de plătitori.
56:36 Îngrijorări sănătoase despre plecările românilor după deschiderea granițelor
1:11:11 Viața pe un divan imaginar. Cu Dia Radu, jurnalist cultural
2:38:24 Neașteptări cu Willie Nelson și Nirvana
2:45:48 Spuma filelor aduce cărți minunate: Isabel Allende - Numele mi-l știe vântul, Garcia Marquez - Ne vedem în august, Juan Jacinto Munoz Rengel - O istorie a minciunii, Maria Ressa- Cum sǎ înfrunți un dictator. Lupta pentru viitor
3:11:40 Sferturile Champions League la Fotbal și fotbalamuc
3:21:10 Vânătorile Dianei
3:39:52 Oale, ulcele și tigăi și… platouașe 🙂
Fri, 22 Mar 2024 - 3h 52min - 88 - Vorbitorincii Leaders. Trei idei obligatorii pentru viitorul României
Episodul 10 din Leaders, interviurile aflate sub tutela Vorbitorincii, îl are invitat pe Sergiu Manea, Președinte Executiv BCR. Un om foarte pasionat de munca sa și mândru de tot ce a reușit să pună în practică. Veți înțelege când îl veți auzi despre proiectele destinate copiilor, de exemplu. A câștigat primul salariu încă de pe băncile facultății, când a lucrat într-o bancă pe o poziție de entry level. Aspirațiile l-au dus însă mai departe, când a ajuns să lucreze pentru bănci importante din România şi Londra, iar la 43 de ani a fost numit în fruntea BCR.
Am vorbit despre transformările de care este nevoie în Educație pentru că, spune invitatul, ”fiecare copil are dreptul la o viață demnă și are dreptul să știe să facă alegeri în viață”. Ne-am întrebat cum ar arăta Codul Fiscal fără cele 653 de excepții care există în prezent? Dar și dacă România va fi pregătită, fie și în 2027 cum spune dl Ciolacu, pentru taxarea progresivă. Cum ar trebui să fie revizuit Codul Fiscal, pe ce cheltuiește statul român și cum văd românii banii? Aduc fericirea sau sunt ochiul dracului?
Pentru final am păstrat întrebarea intens dezbătută în primul episod din Baricade, împreună cu Radu Naum: Este România o țară de mâna întâi sau de mâna a doua?
08:36 Întâlnirea cu Andreas Treichl (Fostul CEO la Erste Group)
44:50 Economia României azi
1:19:38 Proiectele BCR în educație
2:01:02 Este România o țară de mâna întâia sau de mâna a doua?
Fri, 15 Mar 2024 - 2h 19min - 87 - Ecce gastronomo: Cosmin Dragomir
Cosmin Dragomir ne-a dus într-o călătorie culinară fermecătoare din care am aflat, printre altele, că la ciocolata cu jumări merge o pălincă de țelină. Nici prin cap nu ne-ar fi trecut o asemenea combinație. Dar de la curatorul de zacuscă am mai aflat și ce este Slăniniada, că pastrama românească este vedetă la New York, iar noi nici măcar nu ne lăudăm cu asta, dar și câteva obiceiuri bahice ale bucătarului lui Tito. Avem și îngrijorări sănătoase despre ce s-a întâmplat la Biblioteca Națională, cărțile au locul lor, la fel și fotbalul.
00:00 - Bancuri simpatice, iar suntem modești 🙂, câteva ceva despre șah, răceli și reclame
12:22 - Am fost la Dune 2 și la câteva piese de teatru. Vă recomandăm cu căldură ”Nora„ la TNB și ”Vânătoarea”, la Teatrul Bulandra. Avem o vorbă despre prima Întâlnire Vorbitorincii, în care am avut-o invitată pe marea handbalistă Cristina Neagu. Vom pune înregistrarea, în curând, și pe canalul nostru de youtube.
43:45 - Ecce gastronomo: Cosmin Dragomir
2:17:11 - Îngrijorări sănătoase la Biblioteca Națională
2:41:41 - Trei parale și Bully la Neașteptări
2:57:14 - Spuma Filelor vine cu Barbara Kingsolver - Sub cerul liber, stăm în lumină, Martin Ames - Inside story, Jonathan Franzen - Crossroads
3:15:46 - Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin la Fotbal și Fotbalamuc
Fri, 08 Mar 2024 - 3h 35min - 86 - Vorbitorincii Leaders. Doi ani de război. Cel mai rău scenariu pentru România
Iulian Fota, expert în securitate națională, vine la Vorbitorincii Leaders pentru o discuție foarte bună despre situația geopolitică de la granițele noastre și ce ar trebui să facă România acum și în viitor.
Ce am mai aflat din discuția cu domnul Fota:
că cei mai buni experți pentru zona rusească sunt britanicii ce se întâmplă acum pe frontul din Ucraina de ce cetățenii europeni nu mai sprijină războiul din Ucraina ce se va întampla la revenirea lui Trump ce vrea China dacă Putin este sau nu bolnav care este cel mai rău scenariu pentru România11:09 Suferința Rusiei
26:46 E bolnav Putin?
54:26 Situația din Ucraina
1:19:28 Alegerile din SUA
1:47:36 Scenariul pentru România
Fri, 01 Mar 2024 - 2h 10min - 85 - Vorbitorincii 77. Andi în Savana rolurilor
Suntem bucuroși că echipa e completă și am revenit la filmări. Sărbătorim cu o șampanie specială, dar pe care nu o deschidem, și urcăm pe scenă cu actorul Andi Vasluianu. Prilej cu care Radu a povestit și de o reclamă pe care a filmat-o cu invitatul. Am depănat o mulțime de povești despre rolurile sale, dar și despre momentele de blocaj și de panică de pe scenă, despre frica aproape de moarte pe care a trăit-o în timpul Mineriadei. Avem și cărți faine, recomandările Dianei și încheiem cu brânză de vaci, deserturi fără zahăr de la Capșa și mâncare de regim. Și mai puține kilograme, o să aflați cine e fericitul la momentul potrivit.
00:00 Bun venit, Radu, ne-a fost dor de tine!
20:14 Am primit o șampanie inscripționată cu numărul episodului de azi și ne-a dat de gândit desenul de pe eticheta sticlei, prilej să vorbim despre grevele din Valea Jiului, din ‘77, și despre multe alte evenimente ale acelui an. Până la sosirea invitatului, avem timp și pentru câteva bancuri.
34:30 Andi (Vasluianu) în Savana rolurilor
2:02:20 Neașteptările vă aduc aminte de Stevie Wonder
2:11:24 Spuma filelor revine cu titluri foarte bune: Alasdair Gray - Sărmane creaturi, Javier Cercas - Monarhul umbrelor, David Foenkinos - Numărul doi, Colson Whitehead - Trișorii din Harlem, Gavin Thurston - Călătorii în sălbăticie
2:44:46 V-am spus că echipa e completă la acest episod, așadar o avem și pe Diana Popescu și prețioasele-i recomandări de teatru - “La câțiva oameni distanță de tine” în regia lui Radu Afrim, spectacol-sonor - ”Gazda” la Teatrelli, film - ”Dragoste la foc mic” cu Juliette Binoche și Benoît Magimel în distribuție.
3:00:54 Nu știm câtă poftă vă facem la rubrica de mâncare, dar să știți că vorbim despre mâncărurile de regim/dietă. Apropo, vă place sau nu brânza de vaci?
Thu, 22 Feb 2024 - 3h 18min - 84 - Vorbitorincii Leaders. Cine va fi următorul președinte al României
Prieteni, este anul alegerilor, anul în care ne punem din nou speranțele în candidații partidelor și gândim că, poate, de această dată vom trage toți la aceeași căruță, cum ar veni. Pentru că România are nevoie de oameni capabili, cu viziune, care să aducă plus valoare.
Invitata lui Cătălin Striblea din această ediție Vorbitorincii Leaders este Laura Florea, specialist în politici publice, Director Point Public Affairs, și facem o analiză foarte amănunțită a tot ce înseamnă aceste alegeri 2024.
De la posibila candidatură a Gabrielei Firea la Primăria București, la șansele lui Nicușor Dan pentru un nou mandat, până la cotele în creștere ale partidelor populiste și la alegerile parlamentare. Cele mai importante alegeri sunt cele prezidențiale, iar candidații îi bănuim: Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, George Simion, Diana Șoșoacă sau Dacian Cioloș. Cine ar putea câștiga însă?
Vom sta de vorbă și despre taxarea muncii și despre introducerea cotei progresive, dar și despre nevoia educației de calitate pentru că, spune invitata, ”totul vine de la educație”. Și am spus totul cu aceasta.
03:52 Public Affairs în România
27:08 Situația politică la finalul anul 2023
1:20:40 României îi lipsește strategia fiscală
1:44:45 Alegerile prezidențiale din România
Fri, 16 Feb 2024 - 2h 10min - 83 - Vorbitorincii Leaders. România suferă de ipocrizie
Prieteni, secțiunea Leaders din Vorbitorincii revine cu un nou episod. Fabulos, și nu suntem lipsiți de modestie, căci invitatul lui Cătălin Striblea este Valentin Lazea, economist șef la Banca Naţională a României.
Nu o să aflați cât vor fi dobânda sau cursul de schimb anul acesta, dacă v-a trecut acest gând, dar va fi o discuție foarte bună despre societatea noastră, care are ca punct de plecare cartea pe care invitatul nostru a publicat-o la începutul acestui an, ”O istorie morală a politicilor monetare și fiscale”. Este o analiză despre modul de funcționare a lumii în care trăim, cu un mesaj foarte puternic - ”ne-am uitat valorile”.
Stăm de vorbă despre educație și mai ales despre impactul pe care-l are lipsa acesteia în România, despre cota de taxare progresivă, despre performanțele statului, ne-am întrebat de ce pierdem mai mereu când vine vorba despre investițiile străine și de ce România refuză modernitatea.
V-am spus și la început, este un episod senzațional. Vizionare plăcută!
06:35 Ce lipsește din educația elevilor
26:36 Împrumuturile din ziua de azi
51:51 Anii '97-'98
1:04:27 România suferă de ipocrizie
1:28:30 Individualismul a fost o scăpare din comunism
Thu, 01 Feb 2024 - 1h 54min - 82 - Vorbitorincii Leaders. De ce eșuează România
Salutare, prieteni, avem un nou episod Vorbitorincii Leaders. Invitatul lui Cătălin Striblea este Sorin Ioniță de la Expert Forum și stăm de vorbă despre multe dintre punctele fierbinți ale acestui început de an - de la protestele agricultorilor și transportatorilor, la problema grâului ucrainean, piața neagră, corupție, alegeri și publicitatea politică, creșterea naționalismului și populismului la noi și în Europa.
9:13 Protestele agricultorilor și transportatorilor
38:05 Poate fi măsurată corupția?
1:08:40 De ce nu am reușit cu Schengen
1:23:14 Miza României
Thu, 18 Jan 2024 - 2h 08min - 81 - Vorbitorincii 76. De la Enescu la Pirelli. Cu Marius Constantinescu
Prieteni, Marius Constantinescu este invitatul primei ediții din acest. Am aflat ce gust au viermii de mătase, scorpionii sau ouăle murate, dar și picanterii din culisele Festivalului Enescu ori întâmplări de la lansările Calendarului Pirelli. Și ce de povești veți asculta! Avem cinci cărți minunate și un gând la vestea dispariției lui Franz Beckenbauer. Recomandările culturale vin de la Diana Popescu, aka Popeasca, care ne aduce și câteva sugestii de mâncare turcească. Vă mulțumim pentru fiecare like și subscribe și pentru fiecare bănuț cheltuit cu noi.
00:00 Începem prin a vă povesti cum am petrecut de sărbători și ne grăbim să golim tolba cu bancuri.
13:58 Am schițat harta orașelor în care ne dorim să ajungem în 2024 cu Întâlnirile Vorbitorincii, cu un format nou. Sperăm că va fi o surpriză plăcută planul nostru. Un scurt boarding pass în Oman, iar Radu face o mărturisire.
48:10 Marius Constantinescu. De la emoțiile Festivalului Enescu la Calendarul Pirelli
2:23:32 Neașteptările vi le aduc pe Marú și Tyla
2:36:51 Autorii aceste ediții, în Spuma filelor, sunt: Karine Tuil - Decizia, Iulian Tănase - Teoria fricii, Saša Stanišic - Origine, Zulfu Livaneli - Neliniște și Javier Marias - Mâine în bătălie să te gândești la mine
3:10:03 Fotbalamucul își amintește de "der Kaiser"
3:17:10 Diana Popescu aduce în prima ediție din acest an un spectacol de teatru, o expoziție-eveniment și un film românesc nou-nouț.
3:36:12 Finalul e un festin de mâncăruri turcești și de la Revelion
Thu, 11 Jan 2024 - 3h 52min - 80 - Vorbitorincii Leaders. Cum să faci primul miliard
Sperăm că v-ați obișnuit ca la fiecare episod din Vorbitorincii Leaders să mai punem o cărămidă la construcția unei Românii de încredere, despre care să vorbim de bine… pentru că ne e bine. Nu singuri, ci cu ajutorul invitaților acestui podcast, care-și dorește să vi-i arate pe cei care împing economic această țară și fac ceva pentru noi toți.
Felix Pătrășcanu este unul dintre cei trei fondatori ai FAN Courier, firma de curierat care numără azi peste 8.000 de angajați. 16 ianuarie 1998 este o dată pe care cu siguranță nu o va uita nicicând, pentru că atunci a fost prima expediție FAN Courier, de la București la Suceava. Cum probabil nici anul 2006 nu-l va uita,când firma a ajuns lider de piață. Au fost ani grei, în care a greșit, a îndreptat lucrurile, dar a și învățat că ”în business dacă ai văzut oportunitatea și n-ai marșat repede s-ar putea s-o pierzi”. Acum, scopul lui Felix Pătrășcanu este ca după 2030, FAN Courier să valoreze un miliard de Euro.
Am stat de vorbă și despre România, despre bugetul aprobat la final de 2023, despre presiunile puse pe sistemul privat, despre cum va arăta economia în acest an important al alegerilor. Am intrat în culisele emisiunii ”Imperiul leilor” și avem o vorbă și despre baronii din Moldova. Și, până la urmă, cum să faci primul miliard?
07:10 Începuturile… la concurență
22:15 Învățămintele lui Felix Pătrășcanu
54:39 Baronii din Moldova
1:17:10 Povestea Tarom
1:25:48 De la testele PISA la ziua votului
Thu, 04 Jan 2024 - 2h 05min - 79 - Vorbitorincii 75. Pe aripile vinului. Cu Marinela Ardelean
Prieteni, ultimul episod al acestui an stă să înceapă. Și vă recomandăm să stați cu pixul și hârtia aproape, să luați notițe. Pentru că vom sta de vorbă despre vin, despre alegeri și mâncăruri potrivite cu Marinela Ardelea, ambasador al vinurilor românești, specialist în enogastronomie. ”Ca sa știi ce bei, trebuie să știi să mănânci” spune invitata nostră, așa că n-am glumit când v-am spus că veți avea ce să notați. Altfel, stăm de vorbă despre 2024, anul tuturor alegerilor importante, cărți și optimile Champions League. Încheiem cu meniu de Revelion.
00:00 Amintiri din facultate, câteva bancuri și ne gândim la o viitoare discuție despre plictiseală. Și dăm drumul la podcast.
14:15 Ce an grozav am avut și vă mulțumim că sunteți atât de mulți lângă noi și ne sprijiniți cu un like, share sau financiar. Înregistrarea acestui episod am făcut-o imediat după ce ne-am întors de la Timișoara, unde am avut ultima întâlnire cu publicul din 2023. Și pe care o s-o puteți urmări în ianuarie, vă dăm de veste, negreșit!
1:02:35 Pe aripile vinului. Cu Marinela Ardelean
2:34:10 Inspirați de invitata noastră, am ajuns la versurile lui John Keats, ”Shakespeare in Love” și seria cu James Bond. Poftim situație!
2:37:54 Neașteptări cu Olivia Dean, Leon Bridges și... Nirvana Unplugged
2:46:50 - Spuma Filelor are cinci recomandări: Enrique Vila-Matas - Ceața asta fără noimă, Leonid Iuzefovici - Focul grecesc, Sanda Golopenția - Viaţa noastră cea de toate zilele, David K. Shipler - Arab and Jew: Wounded Spirits in a Promised Land (carte audio), Ian McEwan - Lecții
3:21:06 - Fotbal și fotbalamuc despre optimile de finală Champions League
3:38:52 - Oale, ulcele și tigăi aduce vorba despre meniul de Revelion. Dacă am ratat ceva, așteptăm completări de la voi. Mulțumim.
Thu, 28 Dec 2023 - 3h 47min - 78 - Vorbitorincii Leaders cu Andrei Cionca. De la faliment la 165 de milioane de euro
Invitatul lui Cătălin Striblea este Andrei Cionca, CEO și cofondator al Impetum Group, un adevărat personaj după ce veți asculta ce are de zis. Pentru că, fiți pregătiți, veți fi martorii unei discuții formidabile despre România de azi.
Are 47 de ani, administrează fonduri de 165 de milioane de euro, companii, este implicat de curând și în acționariatul clubului Dinamo, merge la școală și vorbește despre economia României într-un mod foarte optimist. Pentru că, spune Andrei Cionca, aici avem un potențial uriaș pentru următorii 20 de ani pe care nu-l poate egala nicio piață dezvoltată de afară.
A investit în peste 60 de companii românești până în acest moment și lucrează cu gândul de a face din România o țară mai prosperă astfel încât să-i aducem acasă pe copiii plecați să studieze în străinătate și, mai ales, să-i ținem aici cu oferte atractive. Pentru că ei sunt viitorul și cei care vor aduce plus de valoare acestei țări.
12:00 Urmează sau nu o recesiune?
22:52 Cel mai mare proiect de lichidare din România, Tractorul Brașov
42:00 Cine este următorul unicorn românesc
1:07:50 Fondurile de pensii și viitorul lor
1:39:00 Acționariat la Dinamo
Thu, 21 Dec 2023 - 2h 19min - 77 - Vorbitorincii 74. Mica Iliadă: Cornel Ilie
Bine v-am regăsit, prieteni. Sâmbătă, pe 16 decembrie, ne întâlnim cu timișorenii și vom sta de vorbă despre România, la 34 de ani de la Revoluție. ”Partidul. Ceaușescu. Nostalgia” este tema aleasă pentru Întâlnirile Vorbitorincii, ultima din acest an, dar pregătim câteva surprize pentru 2024. Altfel, ni se alătură Cornel Ilie și credem că multe doamne ne vor mulțumi. Avem îngrijorări, cărțile au locul lor, ne gândim și la grupele de la EURO de anul viitor. Îi mulțumim Dianei Popescu pentru recomandările culturale și depănăm amintiri despre mâncărurile din restaurantele anilor ‘80-’90. Suntem din ce în ce mai mulți Vorbitorinci și vă mulțumim pentru fiecare like, share și subscribe.
00:00 Începem voios… cu câteva bancuri
15:34 Ne gândim că Radu ar avea nevoie de un asistent/o asistentă și, dintr-una într-alta, ne-am amintit de emisiunea ”Alege A.S.I.A”. Avem o vorbă despre ”Sentimentul fragil al speranței” de la Odeon, senzațională piesă, cât și despre filmele pe care le-am văzut: ”De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” și ”Un bărbat pe nume Otto”.
37:49 Cornel Ilie: ”Trăim din ceea ce ne place”
2:01:46 Expresii explicate: ”A primi cu surle si tobe”, ”A trimite de la Ana la Caiafa”, ”A se spăla pe mâini ca Pilat din Pont”
2:07:43 Patriotism festivist la Îngrijorări sănătoase
2:20:48 Neașteptări cu Lana Del Rey și trupa Harmasar
2:27:09 Spuma filelor aduce titluri minunate Eugène Ionesco - Singuraticul, Ahmet Altan - Doamna Hayat, Dia Radu - Călătorie într-o fotografie, Leonid Iuzefovici - Focul grecesc, John Rapley, Peter Heather - Why Empires Fall (carte audio)
2:52:40 Fotbalamuc și grupele Euro 2024. Ce așteptări avem?
3:07:09 Recomandări culturale de la Diana Popescu - spectacolul de teatru ”Acasă la Zoo”, expoziția ”Sevrajă” la Kulterra Gallery, filmul documentar ”Mrs. Buică”
3:28:42 Oale, ulcele și tigăi ne amintesc de mâncarea din restaurantele anilor ‘80-’90
Fri, 15 Dec 2023 - 3h 49min - 76 - Vorbitorincii Leaders cu Fady Chreih. Bolile României și cum o facem bine
Fady Chreih este CEO într-o importantă companie medicală din România cu aproape 10.000 de angajați. Îi pasă de ei și de bolnavii din România. Dar și de felul în care se scurg banii din sistemul public de sănătate și are o mulțime de idei despre cum să facem lucrurile pentru ca să ne fie mai bine. ”Gândim greșit sistem public, sistem privat. Pentru că ar trebui să fie un singur sistem de sănătate. Sistemul privat de sănătate are grijă tot de români” spune Fady Chreih în episodul 3 din Vorbitorincii Leaders.
18:52 - Trebuie să înveți tot timpul
42:23 - Ce fel de sistem de sănătate își dorește România
1:02:40 - Comunismul a distrus încrederea în societate
Wed, 06 Dec 2023 - 1h 42min - 75 - Vorbitorincii 73. Cosmin Popa: Ce istorie îți doresc eu ție
Salutare, prieteni! Pe 16 decembrie ne vedem la Timișoara și nu întâmplător tema aleasă de discuție va fi ”Partidul. Ceaușescu. Nostalgia”. Cum, firesc ne-a venit și ideea de a-l invita pe istoricul Cosmin Popa să ne vorbească despre Ziua Națională a României și nu doar atât. Aproape că am amuțit în avalanșa de povești auzite despre tezaurul României de la ruși, Securitate, caietele de notițe ale Elenei Ceaușescu și câte și mai câte. Fascinant! Revenim cu picioarele pe pământ când ne îngrijorăm sănătos despre candidații prezidențiali de la anul. Avem timp și pentru cărți, fotbal și câteva pizze.
00:00 Ne descrețim frunțile cu câteva glume și ne întrebăm de ce în America au prins bancurile cu avocați
05:18 Avem o veste bună, anul viitor vom organiza din nou Întâlnirile Vorbitorincii. Altfel vă spunem cum ne-am petrecut ultimele două săptămâni: lansări de carte și de vinuri, conferințe, expoziții, întâmplări pe drumul spre Iași
43:40 Dărâmăm mituri cu istoricul Cosmin Popa. Memorabilă întâlnirea
1:59:35 Ce înseamnă ”a se da în stambă”? Dar ”Între Scila și Caribda”? - e vremea pentru câteva expresii explicate de Radu Paraschivescu
2:08:51 Îngrijorările sănătoase aduc vorba despre candidații la alegerile prezidențiale de anul viitor
2:32:26 Neașteptările vă reamintesc ce bine sună muzica unei doamne care a câștigat Eurovision 2016. Și apoi ceva de sezon :)
2:30:48 Spuma filelor vine cu titluri foarte bune: Vlad Macri - Alfabetul bucatelor, Sorin Trâncă - Drumul lui Constantin, Nelida Pinon - Vocile deșertului, Yaniv Itzcovitz - Nimeni nu părăsește Palo Alto, Zadie Smith -Impostorul
3:05:42 Fotbal și fotbalamuc și… o calificare la EURO 2024
3:20:05 Oale și ulcele pline cu….pizza. Și nu le-am încerca chiar pe toate, să fim serioși!
Thu, 30 Nov 2023 - 3h 33min - 74 - Vorbitorincii Leaders. De ce istoria nu-i iartă pe proști
Bine v-am regăsit, prieteni. A doua ediție a podcastului Vorbitorincii Leaders îl are ca invitat pe Cristian Grosu, redactor șef la Curs de guvernare.
Stăm de vorbă despre ultimele modificări fiscale, despre taxele mari pe muncă și ne întrebăm unde se duc banii colectați de stat. Ce am câștiga, toți, dacă s-ar digitaliza ANAF? Cum se împrumută azi România? De ce Viorica Dăncilă a fost un prim-ministru mai bun decât Nicolae Ciucă?
Leaders este o serie de interviuri care se difuzează alternativ cu podcastul Vorbitorincii la care participă Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.
Thu, 23 Nov 2023 - 1h 54min - 73 - Vorbitorincii 72. Idei în dialog cu Horia-Roman Patapievici
Bine v-am regăsit, prieteni. Ne revedem pe final de toamnă bucuroși și onorați de întâlnirea cu Horia-Roman Patapievici. Fascinant, cu adevărat! Altfel, vă povestim despre satele săsești în care am fost și în care am văzut lucruri extraordinare, avem câteva recomandări de spectacole, iar cărțile au locul lor binemeritat. Este episod și cu Diana Popescu, care are o mulțime de propuneri culturale. Încheiem cu recompense culinare.
Duminică dimineață, pe 19 noiembrie, de la 10,30, ne vedem la Ateneul Național din Iași, iar în decembrie, pe 16, vom fi la Timișoara. Foarte curând vom reveni cu linkul pentru bilete.
00:00 - Un cântec patriotic, câteva bancuri și intrăm în culise la Gala Centenarului Monica Lovinescu. Ne delectăm cu un fragment de Beethoven
16:26 - Am fost prin țară, cu filmări, și vă spunem ce locuri minunate am văzut
31:57 - Fascinantă întâlnirea cu Horia-Roman Patapievici
2:08:02 - Agenda noastră în următoarea perioadă. Neasteptările vin cu o piesă foarte faină
2:14:40 - Spuma Filelor îi aduce pe Golda Meir - Viața mea, Alexandru Călinescu - O lume care a luat-o razna, Agustina Bazterrica - Noi, carnivorii, Jorge Ibargüengoitia - Fetele moarte
2:43:14 - E vremea pentru câteva expresii explicate
2:50:12 - Diana Popescu recomandă “10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, un spectacol la Teatrul de Stat Constanța, ”Dual” la Teatrelli, expozițiile de la MNAC
Thu, 16 Nov 2023 - 3h 26min - 72 - Vorbitorincii Leaders. Cum să fii independent financiar
Salutare, prieteni. Prima ediție a podcastului Vorbitorincii Leaders îl are ca invitat pe Iancu Guda.
Stăm de vorbă despre obiceiurile financiare proaste ale românilor, când și cum merită să-ți iei o mașină, care este prețul corect al unei case și cum să faci să fii independent financiar. Iar dacă astea sunt obiceiurile mici, să le vedeți pe cele mari în care țara asta nu reușește să aibă servicii de calitate pentru că risipește banii cetățenilor.
Leaders este o serie de interviuri care se difuzează alternativ cu podcastul Vorbitorincii la care participă Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.
Wed, 08 Nov 2023 - 1h 57min - 71 - Vorbitorincii 71. Nu dați banii pe prostii, luați dosare la copii!
Salutare, prieteni! Discuția cu Germina Nagâț, membră în CNSAS, este fascinantă și nu exagerăm. Am trecut de la drama distrugerii satelor românești în comunism, la dosarele de urmărire ale țăranilor și am ajuns la cele peste 180 de note informative către Securitate scrise de Mircea Ionescu Quintus. Avem câteva expresii de explicat și citim câteva cărți extraordinare. Puțin fotbal și încheiem cu gândul la mâncărurile care ne sunt interzise.
0:00 Un banc lăsat de Cristi Minculescu și o întâlnire memorabilă cu ”Răzvi” în aeroport
12:05 Vă povestim ce-am făcut, pe unde am fost și ce-am mai văzut în ultimele două săptămâni
59:54 Studiem arhivele Securității cu Germina Nagâț, membră CNSAS
2:23:20 Vă readucem în atenție trei expresii: ”a-și da arama pe față”, ”calul Troian” și ”cuiul lui Pepelea”
2:37:47 Ultimul cântec Beatles și Om la lună la Neașteptări
2:49:27 Spuma Filelor are propuneri minunate: Burhan Sonmez - Piatră și umbră, Sanaka Hiiragi - Fotograful amintirilor pierdute, Michael Finkel - Hoțul de artă, Archibald (Gheorghe Rădulescu) - Ce-am văzut în România Mică, Radu Paraschivescu - Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri
3:19:32 La Fotbalamuc vorbim despre Gabi Tamaș și alți fotbaliști talentați, care ar fi putut face mult mai mult
3:35:25 Oale și ulcele vă spun cum e să visezi la mâncarea interzisă
Thu, 02 Nov 2023 - 3h 44min - 70 - Vorbitorincii 70. Bună iriseara, prieteni!
Salutare, prieteni. Legenda rock-ului Cristi Minculescu vine în studioul nostru și depănăm multe amintiri. ”Pentru noi, fiecare concert era ca ultimul” spune la un moment dat invitatul nostru și o să descoperiți și de ce. Altfel, recuperăm un personaj, Petru Popescu, vorbim despre presiunea mediatică din ultima perioadă, am adus și câteva cărți speciale. Vă mulțumim pentru contribuțiile financiare, ne ajută mult.
00:00 - Aflați cum își plătește Radu facturile la utilități și care este relația sa cu tehnologia de pe telefonul mobil. Întâlnirea surpriză dintre Nicu Covaci și Nicu Alifantis ne-a adus aminte de albumul ”Cantafabule”, pe care-l recomandăm cu căldură generației mai tinere care ne urmărește. Radu anunță reeditarea volumului ”Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”. Lansarea este pe 24 octombrie, la Librăria Humanitas Cișmigiu.
12:54 - Vă povestim ce-am făcut în ultimele săptămâni și unde ne puteți întâlni, dacă doriți, în următoarea perioadă. Ne pregătim pentru întâlnirea de la Cluj, la care s-au vândut toate biletele, și anunțăm cu bucurie că pe 19 noiembrie suntem la Iași. Revenim cu linkul pentru bilete. Ce înseamnă expresiile ”boala lui Calache” și ”călcâiul lui Ahile”? Aflați în acest episod.
58:43 - Ce poate fi mai legendar decât Cristi Minculescu?
2:11:42 - Îngrijorări sănătoase despre cum se instalează o psihoză mediatică - Vine al treilea război mondial?
2:31:00 - Oaspeți de seamă la Neașteptări - Byron și Madonna
2:40:38 - Spuma Filelor are recomandări minunate: Alberto Manguel - Monștri fabuloși. Dracula, Alice, Superman și alți prieteni literari, Steven Hall - Demonul lui Maxwell, Cristi Preda- De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii? Jann S. Wenner - The Masters. Conversations with Dylan, Lennon, Jagger, Townshend, Garcia, Bono, and Springsteen
3:03:04 - Vânătorile Dianei vă invită la concertul trupei byron din 18 noiembrie, la Arenele Romane, la spectacolul ”Neliniște” pus în scenă de Bobi Pricop și la o impresionantă expoziție internațională de artă contemporană în Timișoara. Iubitorii muzicii de cameră sunt așteptați la majoratul festivalului SoNoRo, care-și deschide porțile pe 27 octombrie.
3:16:47 - Oale, ulcele și tigăi vine cu aduceri aminte despre mâncăruri de la mamele noastre, iar Diana Popescu ne-a făcut poftă cu un tort de ciocolată.
Thu, 19 Oct 2023 - 3h 33min - 69 - Vorbitorincii 69. Victor și mai cum?
Salutare, prieteni. Suntem onorați de vizita maestrului Victor Rebengiuc. Am râs mult, am aflat povești cu doamna Bulandra, cum era să rateze un turneu în Statele Unite din cauza unui telefon primit în aeroport, cum a primit rolul din filmul ”Pădurea spânzuraților” și ce actor a înlocuit în ”Moromeții”. Victor Rebengiuc este un mare povestitor, este o încântare să-l asculți.
Avem pe masă cărți formidabile și un cadou cu semnătura lui Radu pentru comunitatea noastră. Mai și călătorim, nu departe, sperăm c-o să vă placă. Și nu uitați, ne vedem la Cluj, pe 28 octombrie, la ora 11.00 (e într-o zi de sâmbătă). Revenim în curând și cu linkul pentru bilete.
00:00 Pe unde îl puteți întâlni pe Radu în următoarea perioadă, câteva bancuri noi, o întâmplare cu un șarpe anaconda și o lansare de carte pentru copii
12:00 Întâmplări de la Festivalul Enescu, anunțăm temele următoarelor trei Întâlniri Vorbitorincii (Cluj - 28 octombrie, Iași - noiembrie și Timișoara - decembrie)
30:22 Întâlnire magistrală cu Victor Rebengiuc
1:59:39 Explicăm ce înseamnă expresiile ”a purta cuiva sâmbetele”, ”a umbla cu ocaua mică” și ”a da ortul popii”
2:05:34 Industria jocurilor de noroc și, coincidență sau nu, avem și o demisie surprinzătoare de la Gazeta sporturilor. Pe toate le vorbim la Îngrijorări sănătoase.
2:26:00 U2 și OMC la Neașteptări
2:32:32 Spuma filelor are următoarele propuneri Antonio Lobo Antunes - Lunga scurtime a vieții, Jhumpa Lahiri - Aici mă regăsesc, Javier Marias - Fața întunecată a timpului și Hanya Yanagihara - O viață măruntă
2:54:29 Boarding Pass în Bulgaria, la Sozopol
Thu, 05 Oct 2023 - 3h 08min - 68 - Vorbitorincii 68. Despre oameni și ”oameni”. Cu Tudor Giurgiu
Salutare, prieteni. Întâi de toate vă spunem că luni, pe 25 septembrie, vă dăm întâlnire la Galați să aflăm ce mai înseamnă patriotismul în zilele noastre.
Altfel, Tudor Giurgiu ne invită la premiera filmului ”Libertate”, o poveste mai puțin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. Avem o vorbă și despre cazul Simonei Halep, prezentăm cărțile pe care le-am citit de la ultima noastră întâlnire, iar Diana Popescu ne aduce recomandări de artă contemporană, dans și expozițiile Picasso și Brâncuși, pe care nu ar trebui să le ratăm. Rubrica noastră de mâncare vă dezvăluie ce nu mâncăm niciodată.
Vizionare plăcută!
00,00 Povestim impresii de la Festivalul Enescu, avem și câteva bancuri, inclusiv unul de la Ronald Reagan și o piesă minunată de la Mike and The Mechanics
13,50 Ce mănâncă Radu la serile de cenaclu, poftele lui Cătălin, anunțăm o lansare de carte și explicăm sensul câtorva expresii folosite azi greșit
40,32 Îngrijorările sănătoase aduc în discuție cazul Simonei Halep
1,01,36 Tudor Giurgiu despre ”Libertate”, un film complicat și complex, a cărui lansare este pe 6 octombrie. Și nu doar atât, pregătiți-vă pentru o întâlnire excepțională.
2,12,28 Neașteptările vin cu piese bune
2,22,02 - Spuma filelor îi aduce pe Gary Shteyngart - Prietenii noștri de la țară, Cristian Mungiu - Tania Ionașcu - Bunica mea, Walter Isaacson - Elon Musk
2,45,59 - La Fotbalamuc ne mâhnește circul din România
3,00,54 - Diana Popescu vine cu recomandări de artă contemporană, dans, expoziții Picasso în București și Brâncuși în Timișoara. A început stagiunea de teatru, luați bilete repede.
3,17,21 - Încheiem cu mâncăruri de care nu ne atingem. Sau pe care le acceptăm, de nevoie.
Thu, 21 Sep 2023 - 3h 31min - 67 - Vorbitorincii 67. Un festival de idei. Cu Cristian Măcelaru
Podcast Vorbitorincii 67. Un festival de idei. Cu Cristian Măcelaru
Salutare, prieteni. Fără să ne punem hainele de gală, vă invităm la un concert spectaculos sub bagheta lui Cristian Măcelaru, câștigător al unui premiu Grammy în 2020. Suntem onorați să-l avem invitat și să pătrundem astfel în culisele unui festival de renume mondial. Am fost la Oradea pentru Întâlnirile Vorbitorincii și am fost impresionați de frumusețea acestui oraș, pe care vi-l recomandăm să-l descoperiți. Este o minunăție. Bilanțul de la Crevedia ne-a pus pe gânduri, povestim despre cărți faine și încheiem cu o zamă de prepeliță.
Nu uitați că pe 25 septembrie ajungem la Galați și stăm de vorbă despre ”Patriotism. Mistica bunului român”.
00:00 Am auzit două bancuri noi și vi le împărtășim, ni s-au părut simpatice 🙂 Aflăm mai multe despre călătoria lui Radu la Chișinău și vă propunem să ascultați un duet surpriză.
12:24 Vă mulțumim pentru sprijin, comunitatea Vorbitorincilor se mărește, iar fiecare like și share pe care-l dați ne ajută să fim descoperiți de și mai multă lume. Anunțăm câteva surprize pentru membri plătitori, vă povestim ce-am făcut la festivalul de la Nucșoara, organizat de Valeriu Nicolae, și ne întrebăm ce este un reabilitolog.
42:19 Îngrijorările sănătoase se opresc la cazul Crevedia. Și am vrea să înțelegem mai multe din tot ce s-a întâmplat acolo.
59:14 Invitatul nostru este dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului George Enescu, care e în plină desfășurare la București.
2:18:16 Neașteptările vă aduc impresii, și nu doar atât, de la Festivalul de la Nucșoara
2:28:36 Multe cărți bune la Spuma filelor: Bernhard Schlink - Nepoata, Horace McCoy - Și caii se împușcă, nu-i așa?, Kai-Fu Lee - AI Superpowers: China, Silicon Valley and New World Order
2:56:09 - Serile de joi vor fi mult mai liniștite în fața televizoarelor, nu mai avem nicio echipă românească în cupele europene. Tragem cu ochiul la grupele din Champions League.
3:14:30 Oalele și ulcelele se umplu cu bunătăți de la Chișinău.
Thu, 07 Sep 2023 - 3h 22min - 66 - Vorbitorincii 66. Paula Herlo și școala primarilor
Am fost la Râșnov, după cum știți, și am ales ca drumul spre casă să-l facem prin Câmpulung Muscel. Pentru a merge la cofetăria Iepurașul, oameni buni. Ce de bunătăți! Dacă veți avea drum, să treceți negreșit pe acolo. Revenind la lucrurile serioase, nu că astea n-ar fi, vă anunțăm că Întâlnirile Vorbitorincii ajung sâmbătă, pe 26 august la Oradea, iar în următoarele luni la Galați, Cluj, Iași și Timișoara, exact în această ordine.
Invitata ediției este Paula Herlo, jurnalista care nu are nevoie de nicio altă prezentare. O să auziți povești din spatele investigațiilor de la ”România, te iubesc!”, reacțiile primarilor când o văd sau năstrușniciile acestora în încercarea de a scăpa din fața microfonului. O să vă placă mult! Fotbalamuc se uită în ograda altora, dar și în a noastră, doar mai avem două echipe în Europe Conference League. Iar Diana Popescu vă face program la începutul lui septembrie, dacă vă place jazzul, asta pentru că începe festivalul de la Cluj.
00:00 Vă punem la încercare cu câteva bancuri noi
11:48 Radu și-a sărbătorit ziua la Viena și ne povestește cum se mai îmbracă lumea la Operă
39:25 Îngrijorările sănătoase se leagă de canicula din ultima vreme și de efectele ei
1:02:36 Invitata noastră este Paula Herlo, spaima primarilor și a președinților de Consilii Județene
2:17:20 Neașteptările vin cu ”Let It Be” într-o interpretare inedită: Dolly Parton, Paul McCartney și Ringo Starr. Și cu o surpriză pentru Radu.
2:29:11 Cărțile ediției sunt Doctorul cel bun de Damon Galgut, Proiectul Decameronul - o selecție de 29 de povestiri noi din pandemie selectate de editorii The New York Times Magazine și Orașul hoților de David Benioff
2:45:05 Fotbalamuc se uită în ograda altora, dar și în a noastră, doar mai avem două echipe în Europe Conference League
2:58:55 Vânătorile Dianei Popescu vă invită la Noaptea Dansului, sâmbătă, 26 august, pe Calea Victoriei, la expozițiile semnate de artiștii Roman Tolici și Nicolae Comănescu
3:13:52 Oale și ulcele cu aluaturi de tot felul
Thu, 24 Aug 2023 - 3h 23min - 65 - Vorbitorincii 65. Valeriu Nicolae, vânătorul de impostori
Bine v-am regăsit, prieteni. Valeriu Nicolae este invitatul nostru în ediția 65 a Vorbitorincilor. Un neobosit vânător de impostori, activist pentru drepturile omului, zân pentru o mulțime de copii și tineri nefericiți strânși la Casa Bună, care merită șansa de a le fi mai bine. Am râs mult și am aflat o mulțime de povești. În rest, suntem mândri de tricourile primite de la Atoma, am avut timp să vă spunem cum a fost la ”Oppenheimer” și ”Barbie”, cărțile au locul binemeritat și tragem și la poartă. Episodul îl încheiem la Nicolai To Go, unde am mâncat faimoșii picioci pârgăliți.
Pe 19 august vom fi la Râșnov, să discutăm despre ”Personalități radicale. Portrete și definiții” la Festivalul de film și istorii. Iar pe 26 august, Întâlnirile Vorbitorincii ajung la Oradea. Vă invităm să stăm de vorbă despre ”Mândria și prejudecata la români”. Știm când începem, la ora 19, dar nu și când terminăm, subiectul este generos :)
00:00 Începem podcastul cu un banc cu unguri.
12:52 Impresii despre întâlnirea de la Sibiu, Radu a primit un cadou inedit de ziua lui și avem noi expresii din trecut, de care ne leagă tot felul de amintiri, pe care le explicăm tinerilor care ne urmăresc.
50:00 Îngrijorările sănătoase sunt despre cazul Gheorghe Ursu
1:03:17 Valeriu Nicolae, vânătorul de impostori. Bun, foarte bun
2:28:41 Neașteptările vin cu o piesă de la The Details, dar și cu o voce de care ne-am despărțit de curând
2:40:46 Spuma filelor vă aduce cinci cărți faine: Alejo Carpentier - Hăituit, David Lodge - Diverse grade de succes, Stephane Carlier - Clara citește Proust, Lisa Brennan-Jobs - Small Fry. O poveste de viață și familie
3:03:32 Fotbalamucul se bucură pentru pătrățelele lui Alibec (sâc!) și ne întrebăm când va ajunge Mbappé la Real.
Thu, 10 Aug 2023 - 3h 21min - 64 - Podcast Vorbitorincii 64. Radu Păltineanu: Cum să înoți cu crocodilii
Bine v-am regăsit, prieteni. Întâi de toate, vă anunțăm că pe 19 august vom fi la Râșnov, la Festivalul de Film și Istorii, iar pe 26 august ne vedem la Oradea, la cea de-a șasea Întâlnire Vorbitorincii, vom reveni cu detalii. Până atunci, vă invităm să ascultați poveștile incredibile ale invitatului nostru, exploratorul Radu Păltineanu, prin această lume mare. Și periculoasă. Am fost la Timișoara și l-am văzut pe John Malkovich, pe Beth Hart am ascultat-o la Brezoi, avem și cărțile noastre, suntem uimiți de ultimele transferuri în fotbalul arab.
00:00 Radu Paraschivescu spune bancul cu lebăda. Sec și bun (ca vinul).
16:30 Vă povestim pe unde am mai fost în ultimele două săptămâni: Paris, Brezoi și Timișoara. Inaugurăm și o joacă, să-i spunem așa, în care vom explica tinerilor expresii de demult pe care le-ar fi greu să le înțeleagă.
55:30 - Vă facem cunoștință cu exploratorul și aventurierul Radu Păltineanu
2:09:50 Neașteptările vin de la Brezoi
2:26:00 Spuma filelor vă aduce Erich Maria Remarque - Inamicul, David Duchovny - Acumulare, David Byrne - How Music Works, Ionuț Șendroiu - Navetist la tropice
2:50:15 Vânătorile Dianei anunță festivalul ARTMANIA de la Sibiu, premiera ”La câțiva oameni distanță de tine” în regia lui Radu Afrim cu Marius Manole în rol principal și câteva filme
3:08:32 Fotbalamuc aduce în discuție transferurile surprinzătoare la arabi
Thu, 27 Jul 2023 - 3h 25min - 63 - Vorbitorincii 63. Gabriel Bebeșelea la pupitrul lumii
Salutare, prieteni. Fascinația este cuvântul pentru acest podcast. Dirijorul Gabriel Bebeșelea are această calitate cu care ne ține lipiți de el. Ne povestește despre compozițiile redescoperite ale lui Enescu, despre înțelegerea cu marile orchestre, dar și întâmplările unor celebrități din muzica clasică. Vorbitorincii discută și toate subiectele lor preferate, de la mâncare până la fotbal. Vă mulțumim pentru sprijin și cât de repede vom fi la Sibiu.
00:00 Avem un banc nou de la Exarhu
12:12 Vă povestim cum este la un tur ciclist important
32:53 Îngrijorările sănătoase vorbesc despre grozăviile de la Voluntari
52:45 Rămâneți uimiți cu Gabriel Bebeșelea
2:16:18 Neașteptările anunță Open Air Blues Festival Brezoi
2:25:02 Spuma filelor ne aduce după cum urmează: Sorj Chalandon - Fiu de ticălos, Antonine Artaud - Scrisori către Genica Atanasiu, Simpatizantul - Viet Tan Nguyen
2:45:27 Fotbalamuc cu Adrian Mutu și Marius Șumudică
3:00:26 Oale, ulcele și tigăi cu fructe de mare (de groază pentru Radu)
Fri, 14 Jul 2023 - 3h 09min - 62 - Vorbitorincii 62. Un moroșan Michelin. Cu Nicolai Tand
Salutare, prieteni. Întâlnirea noastră cu Nicolai Tand este de poveste. O să visați mâncare după această trecere prin bucătăria franceză și românească. Ne întâlnim și cu Diana Popescu. Avem câteva cărți formidabile și vedem ce s-a ales de Naționalele noastre. Plus o întâlnire cu Metallica.
00:00 Știți bancul cu Ciolacu la Kiev?
10:31 Întâlnire cu Metallica, dar și cu scriitori celebri
26:49 Nicolai Tand, ce ne-ai făcut?
01:42:50 Neașteptările anunță un festival și vă invită la un vals sensibil.
01:53:48 Îngrijorări sănătoase- Cum este să ai din nou un guvern PSD, dincolo de glume
02:07:54 Spuma filelor îi aduce pe: Radu Paraschivescu - Garoafe la Bordel, Max Tegmark - Life 3.0, Natalie Haynes - O mie de corăbii, Gheorghi Gospodinov - Refugiul timpului, Judith Schalansky - Inventarul lucrurilor dispărute. Plus Valeriu Stoica- Arhitectura juridică a libertății
02:37:38 Vanatorile Dianei merg la trei mari festivaluri: TIFF, FITS și Art Safari
02:54:45 Fotbalamuc cu Naționalele noastre
Fri, 30 Jun 2023 - 3h 12min - 61 - Vorbitorincii 61. Să-mi cânți, cobzar! Cu Bogdan Simion
Salutare, prieteni. Ne îndreptăm vertiginos către Constanța, unde vom fi pe 27 iunie la Cinema City pentru o nouă întâlnire Vorbitorincii. Fiecare întâlnire este sprijinită de Dedeman. În episodul de astăzi ne întâlnim cu Bogdan Simion, lăutarul doctor. Povestim despre Maria Tănase, Cristian Vasile, Jean Moscopol, Gică Petrescu, dar și despre lăutarii mari ai românilor. Altfel, povestim de la întâlniri, dentiști și recapitulăm întâmplări cu cireșe
00:00 S-a adus tartă de cireșe la acest podcast
13:12 Povestim despre lansări de cărți, TIFF și dinți noi
32:20 Bogdan Simion este fascinant cu cântecele sale din Teleorman și Țara Chioarului
02:09:35 Cărțile de azi sunt Cătălin Vasilescu - Bestiar, Juan Gabriel Vasquez- Când privești înapoi. Gică Petrescu - Mi se spunea Sinatra, Jens Olivier Schmitt - O istorie a Bisericii Ortodoxe
02:35:10 Îngrijorările sănătoase pornesc de la un ambasador și ajung la Vinicius
02:52:10 Neașteptările vin cu un concert minunat de la Cluj
02:59:37 Fotbalamuc. Este oare Guardiola cel mai mare din lume?
03:15:00 Oale și ulcele pline cu cireșe
Fri, 16 Jun 2023 - 3h 22min - 60 - Vorbitorincii 60. Radu cel frumos la suflet. Cu Radu Hossu
Salutare, prieteni. Nu va fi o întâlnire ușoară. Invitatul nostru este Radu Hossu, activistul civic care a stat trei luni pe frontul din Ucraina. O să înțelegem mai bine ce trăiesc oamenii de acolo și cum este să întâlnești durerea în fiecare zi. Sigur, avem și cărțile noastre, și educația în grevă, dar și câteva întâlniri magice: Bruce Springsteen, Pascal Bruckner. Și un banc cu ratoni.
00:00 Bancul cu ratonul și câteva emoții
12:12 Ce am făcut la Mobu și la Bookfest. Întâlnirea cu Pascal Bruckner
29:35 Cât de corectă este greva profesorilor
45:06 Istoriile și viața lui Radu Hossu în Ucraina
02:05:08 Neașteptările aduc un concert de la București și o piesă de la Recorder
02:19:10 Spuma filelor cu Maggie O’Farrell - Exist, exist, exist, Alex Drace-Francis - Istoria mămăligii, Victoria Shepherd - O istorie a delirului, Superscrieri, Zeruya Shalev - Destin
02:48:12 Fotbalamuc. Poate fi Hagi comparat cu Guardiola? Ce curaj!
Thu, 01 Jun 2023 - 3h 07min - 59 - Vorbitorincii 59. Mai e limba noastră o comoară? Cu Rodica Zafiu
Salutare, prieteni. Mai avem puțin și ne vedem la Bacău. Până atunci, însă, întâlnirea sclipitoare cu Rodica Zafiu. Povestim despre limba română, rezolvăm dileme gramaticale, vedem cum să mai folosim diverse cuvinte. Sigur, ne îngrijorează o chestiune de talent, dar vorbim și despre coada campionatului din România. Și ceva mai încolo, mergem la Romanian Design Week
00:00 Cum trebuie să saluți frumos necunoscuții
13:10 Povestim din drumurile noastre recente
28:54 Îngrijorările sănătoase se uită la un copil de șapte ani care câștigă un concurs
45:20 Întâlnirea cu Rodica Zafiu
2:04:10 Neașteptările se uită la piesa Austriei de la Eurovision.
2:12:17 Spuma filelor are următoarele propuneri Narine Abgarian - Simon, Florian Illies- Dragostea în vremea urii, Gabriel Liiceanu- Exitus, Colm Toibin - Casa numelor
2:31:11 Vânătorile Dianei merg la o piesă de teatru emoționantă
2:50:19 Să vedeți fotbalamuc la coada clasamentului
Thu, 18 May 2023 - 3h 04min - 58 - Vorbitorincii 58. Meșterul (Marius) Manole
Salutare, prieteni. Urmează un adevărat spectacol la podcastul nostru. Marius Manole dă un recital pe scena noastră mică unde povestește despre regizori celebri, întâmplări de culise, dar și personaje celebre. Noi completăm cu un Boarding Pass la Timișoara, studiem totul cu tehnologie VAR și ajungem la o cofetărie celebră.
00:00 Aici spunem bancul cu accentul, dar începem brusc și surprinzător.
00:14:01 Începuturile sunt mereu mai grele
22:45 Literația lipsă este îngrijorarea noastră sănătoasă
43:47 Marius Manole mută scena în culise
02:04:18 Neașteptările vin cu un pic de istorie
Spuma filelor după cum urmează: Dennis Deletant - În căutarea României, Guy Verhofstadt - Slăbiciunea Europei, Will Gompertz - See What you are Missing, Carlos Fuentes - Voința și norocul, Patrick și Ernest Hemingway - dragă tată
2:14:45 Boarding Pass în capitala culturală europeană: Timișoara
2:54:17 Fotbalamucul studiază la milimetru VAR-ul
Thu, 04 May 2023 - 3h 06min - 57 - Vorbitorincii 57. Nu ne-am săturat de Dinu Flămând
Salutare, prieteni. Întâi de toate, nu uitați că marți ne vedem la Brașov. Linkul de bilete este imediat sub prezentare. Apoi, despre acest episod, Radu Paraschivescu spune că au fost printre cele mai frumoase 90 de minute din viața sa. Dinu Flămând nu este doar un invitat. Este un fenomen, un spectacol de idei, un om care te ține lângă el cu o forță supranaturală. Vorbim despre literatură, mari poeți, tragediile comunismului, dar și “cretinismul” de la televizor. Apoi povestim despre întâlnirile din ultima vreme, despre mâncarea de Paște și fotbalul de la noi cum altul nu e.
00.00 Debutăm cu gândul la Alifantis și Radu Stanca
13:28 - Ce vom face la Brașov, cum i-a fost lui Radu la Roma și lui Cătălin la Timișoara.
38:58 - Începe spectacolul Dinu Flămând.
2.03.14 Neașteptările aduc o mare piesă și una nouă.
2.14.32 Spuma Filelor este cu câteva mari întâlniri. Iată-le: Scott F. Fitzgerald - Tandră este noaptea, David Foster Wallace - Teoria corzilor, Dubravka Ugresic- Ministerul Durerii, Bruno Schulz- Prăvăliile cu scorțișoară. Sanatoriul sub semnul clepsidrei.
2.39.55 Fotbalamuc cu clubul Steaua și suporterii săi.
2.53.42 Oale și ulcelele nu mai pot de mâncare de Paște.
Aici este Brașovul https://www.bilet.ro/eveniment/vorbitorincii-cu-radu-paraschivescu-si-catalin-striblea-11346
Thu, 20 Apr 2023 - 3h 03min - 56 - Vorbitorincii 56. Gorzolăniile lui Dumitru
Salutare, prieteni. Întâi de toate să vă spunem că pe 25 aprilie avem conferință la Brașov. Linkul de bilete este ceva mai jos. Altfel, Dumitru Gorzo ne povestește viața și rațiunea sa artistică. Încercăm să aflăm cât de provocator trebuie să fie un artist, dar și cât de fascinant este actul creației sale. Radu se întâlnește cu Orhan Pamuk, iar Cătălin merge la Metaverse în Varșovia. Radugrafiile vin la Milu Cafe. Și, da, este episod cu Vânătorile Dianei.
00:00 Radu se întâlnește cu Orhan Pamuk, Cătălin merge la Metaverse în Varșovia.
15:59 Vă aducem aminte ce-am făcut și ce vom face la conferințe.
41:34 Îngrijorările sănătoase se întreabă dacă noi vrem dreptate.
01:00:41 Gorzo și versiunea sa despre artă, bătăi și distrugeri de tablouri.
02:25:33 Neașteptările aduc mari grei sau invers.
02:35:30 Spuma Filelor îi aduce pe Viorel Marineasa, Daniel Vighi - Pas de deux, Vasile Popovici - Punctul sensibil, Tatiana Niculescu - Englezul din Gara de Nord, Roger Kimball - Siluirea maeștrilor, Conferința Munk - Stephen Fry, Jordan Peterson vs Michael Dyson și Michelle Goldberg.
03:07:14 Fotbal si Fotbalamuc - De ce nu vor tinerii români din diaspora să joace la noi.
03:23:25 Vânătorile Dianei aduc teatru, fotografii și o galerie superbă.
Thu, 06 Apr 2023 - 3h 42min - 55 - Vorbitorincii 55. Răzvan Exarhu: Cât de cât impecabil
Salutare, prieteni. Întâi de toate, vă amintim că marți pe 28 vă așteptăm la Întâlnirea Vorbitorincilor. Mai sunt câteva bilete :). Altfel, la noi vine Răzvan Exarhu de la Rock FM. Povestim despre copilăria în familia de greci de la Brăila, despre începuturile radioului, depresie, dar și regăsire la maturitate. Se dă și o șampanie. Altfel, naționalismul și conservatorismul nu sunt chiar ceea ce ne dorim. Pe lângă cărți avem și reportaje, dar și o vizită la Veneția.
https://tickets.cine-max.ro/cinema-veranda/35971
00:00 Ce este cenaclul Unico Vero și cum a fost la Bruce Dickinson.
16:22 Câte un pic despre conferința noastră și ce vrea ea. Anunțăm și următorul oraș.
24:20 Îngrijorările sănătoase judecă atitudinile naționaliste, dar și modul în care conservatorismul ne încarcă viețile. O fi bine să ai religie la Bac
43:03 Răzvan Exarhu spune și glume care nu pot fi date la radio. Dar nici la podcast.
2:06:02 Neașteptările vin cu o piesă de la Coma, dar și un cântec legendar.
2:16:11 Spuma filelor aduce reportajele de la Superscrieri, dar și trei cărți. Javier Marias - Tomas Nevinson, Giuliano da Empoli - Magul de la Kremlin, David Grossman - Mierea leului
2:44:38 Fotbalamucul calculează șansele echipelor la Liga Campionilor. Oare să fi trecut blestemul Benficăi?
2:59:41 Boarding Pass are drumuri la Florența
Thu, 23 Mar 2023 - 3h 09min - 54 - Vorbitorincii 54. Ioana Pârvulescu. Viața începe vineri. Cu parapanta
Salutare, prieteni! Vă invităm la un episod minunat în care vorbim câte în lună și-n stele de la Chișinău la Timișoara. Ne întrebăm ce este la ICR și avem o vorbă despre Mihai Șora, dar mergem și la o brutărie. Ioana Pârvulescu vorbește despre respirație și inspirație în literatură, dar și despre aventurile sale sportive curajoase. Vorbim și despre Nicolae Manolescu sau Marin Sorescu. Vă prezentăm trei cărți minunate. Și vă invităm la conferințe. Linkul este mai jos.
https://tickets.cine-max.ro/cinema-veranda/35971
00:00 Până și Lazio a câștigat. Salutăm fotbalul magnific și mergem la Chișinău
15:28 Aici începem și anunțăm conferințele Vorbitorincii
21:47 Ce este important la conferințele Vorbitorincii
27:01 Vă invităm la mare alături de partenerii noștri (P)
45:09 Ne îngrijorăm sănătos despre soarta ICR
01:05:15 Ioana Pârvulescu este invitaa noastră și-i ascultăm poveștile fascinante despre lumea scriitorilor
2:17:35 Neașteptările aduc ceva complicat de la Delia și o capodoperă
02:26:53 Spuma filelor îi aduce pe Liviu Cîmpeanu - Cruciada Împotriva lui Ștefan cel Mare, Gabriela Tabacu - Orașul găsit în cutie, Gary Shteyngart - O super tristă și adevărată poveste de iubire.
02:41:50 Fotbalamuc și viața antrenorului Strizu, dar nu numai
02:54:40 Vânătorile Dianei încep de la Timișoara cu două expoziții
Thu, 09 Mar 2023 - 3h 09min - 53 - Podcast Vorbitorincii 53. La vie en rosé. Cu Luca Niculescu
Salutare, prieteni. Dacă vreodată ați simțit că vreți să atingeți rafinamentul și diplomația franceză și să vă bucurați de ele, atunci întâlnirea cu Luca Niculescu este momentul. Diplomatul român deapănă povești din mandatul său la Paris, ridică văluri cu delicatețe și ne povestește despre noua sa misiune. Noi stăm de vorbă despre România pe care nu o vedem niciodată, dar și despre nemulțumirile financiare ale lui Dan Petrescu. Încheiem apoteotic, la chiftele.
Ne cântărim și cântărim viitorul
Îngrijorările sănătoase povestesc despre acea românie pe care nu o vedem vreodată
Luca Niculescu și întâlnirile sale, de la președinți, vedete și mai ales cu momente importante ale istoriei noastre
Neașteptările aduc un cântec de la Pink și unul chiar de pe vremea lui Radu
Spuma filelor cun celebru autor american Don Delillo-Zgomotul alb, Bill Bryson - Shakespeare și David Foster Wallace - Teoria corzilor
Fotbalamucul îl pune la încercare pe Dan Petrescu
Boarding Pass, în centru la Milano
Radugrafiile merg la chiftele. Și ce chiftele!
Thu, 23 Feb 2023 - 2h 54min - 52 - Vorbitorincii 52. Dan Alexe și misterele Logosului
Salutare, prieteni. Episodul 52 aduce marea întoarcere. Dan Alexe revine și vorbește magnific despre cum nu s-a format limba română, despre Cantemir, Vaslui și Securitate. În ce ne privește conchidem că izmenele sunt indispensabile, că Samuel Beckett nu se aștepta la așa ceva, dar avem și Radugrafii la cafea. Diana Popescu revine cu trei idei noi.
00:00 Izmenele noastre de zi cu zi
14:51 Avem și noi fobiile noastre. Dar pe asta cu ghilotina nu o știați
30:19 Samuel Beckett și Godot care trebuie jucat și de femei. Vă mulțumim pentru gânduri
48:21 Dan Alexe vorbește chiar și de Ștefan cel Mare, dar și despre vasluieni
2:17:32 Neașteptările aduc o piesă care nu e cuminte
02:26:53 Spuma filelor: Eric-Emmanuel Schmitt - Străbătând secolele II, Poarta Cerului, Salman Rushdie - Limbaje ale adevărului, Nicola Pugliese- Malacqua și, desigur, revenim la Prințul Harry.
02:49:13 Fotbalamucul despre cum au ajuns Cenușărese Real Madrid și Liverpool
02:56:24 Vânătorile Dianei ne aduc piesa lui Bobi Pricop de la Sfântu Gheorghe, dar și filmul Taximetriști
03:06:01 Radugrafiile merg la Cafe Florian
Thu, 09 Feb 2023 - 3h 24min - 51 - Podcast Vorbitorincii 51. La Medeleanu
Salutare, prieteni. Poveștile și emoțiile aduse de Melania Medeleanu nu pot fi explicate. Trebuie ascultate. Mel schimbă vieți și o face cu pasiune. Zi de bine este un concept pe care trebuie să-l sprijinim. Altfel, facem baie de șampanie, vorbim despre prințul Harry, vedem ce-a mai furat Bătrâna Doamnă. Și gătim găluște.
00:00 Un cântec care vine dintr-o lume pierdută
15:43 Vă mulțumim pentru șampanie și gânduri bune. Cum am ajuns să avem un campionat de dat palme
38:27 Melania Medeleanu trebuie ascultată și ajutată ca să repare viețile oamenilor. Poveștile sale de la Plantați în amintire până la camerele de audieri din Parchete.
1:56:00 Neașteptările propun o bătălie între Miley și Shakira
2:05:00 Cărțile noastre sunt multe și bune: Augustin Cupșa - Străinătate, Adam Kay - Nedoctoricit, John Steinbeck - Autobuzul rătăcitor, Catherine Nixey - Epoca întunecării, Prințul Harry - Rezervă
2:30:00 Boarding Pass către Lyon, dar din greșeală ajungem și la Dijon
2:42:00 Fotbalamucul este despre corupție și abuz
2:54:00 Oale și ulcele, pline de găluște și gomboți
Fri, 27 Jan 2023 - 3h 03min - 50 - Vorbitorincii #50. E Baniciu cel vestit
Salutare, prieteni. Mircea Baniciu este un zeu, muzica sa e astrală, iar poveștile trebuie să rămână pe vecie. O incursiune în lumea păsărilor Phoenix și Colibri, dar și în relația sa cu poezia. Inaugurăm astăzi și o rubrică nouă.Ni se alătură jurnalista Diana Popescu ca să ne dea cele mai bune recomandări de lucruri de făcut în oraș. Și, da, avem timp de fotbal și de cărți.
00:00 Vedem care dintre noi este mai gras, dar ne și salutăm frumos.
03:33 De aici vine Mircea Baniciu și istoriile sale. Dar și muzica și iubirea sa.
1:23:47 Un mic drum la Istanbul, dar și o idee despre câți am mai rămas pe aici
1:37:03 Neașteptările o aduc pe Sza, dar și o poezie la care încă ne mai mirăm
1:45:46 Vânătorile Dianei ajung la MNAC și apoi la Teatrul Act
2:03:08 Spuma filelor îi aduce pe Antonio Scurati cu Fiul secolului, Gabriela Adameșteanu cu Voci la distanță și albumul lui Călin Hentea cu imagini din România postdecembristă
02:24:22 - Fotbalamucul vorbește de un trio uriaș: Pele, Vialli, Mihailovic.
Thu, 12 Jan 2023 - 2h 39min - 49 - Vorbitorincii #49. România te iubește, Alex Dima
Prieteni acesta este cel mai lung episod al nostru. Și singurul care este integral și pe Youtube nu doar pe Spotify. Vă invităm să aflați poveștile din spatele investigațiilor lui Alex Dima, dar și harul cu care a fost înzestrat, acela de a pune un zâmbet peste multe răni adânci. O întâlnire pe care nu o veți uita niciodată. În ce ne privește, filosofăm despre fragilitate vieții, dar și despre măreția fotbalului. Încheiem cu o salată boeuf sau de boeuf.
00:00 Medităm între pomana porcului și fragilitatea vieților noastre
21:20 România are de ce să-i fie recunoscătoare lui Alex Dima. Iar dincolo de duritatea anchetelor sale o să-i descoperiți lumina și harul povestirii
1:51:31 Neașteptările se leagă de muzica lui James Cameron
2:03:11 Spuma filelor este încântată de Philip Roth - Patrimoniu, Louis-Ferdinand Celine - Război, Rory Smith- Expected Goals și Robert Beck (Iceberg Slim) - Viața mea de pește
2:29:06 - Fotbalamucul trage concluziile Cupei Mondiale. Tactică și măreție
2:48:07 - Oale, ulcele și tigăi aduc războiul chiftelelor. Dar și salată (de) boeuf
Thu, 29 Dec 2022 - 3h 00min - 48 - Vorbitorincii # 48. Frumusețea lui Radu Vancu există
Salutare, prieteni. Discuția cu Radu Vancu este fascinantă și nu este nicio exagerare aici. Trecem de la Ezra Pound la politică și apoi la Mircea Ivănescu, cu amintiri și idei tulburătoare. Citim câteva cărți extraordinare, dar explicăm și de ce Viena nu mai e ce-a fost. Nu are legătură cu Schengen. Încheiem glorios la mâncând clătite la Brihuega.
00:00 Suntem inspirați de faptul că maestrul Petrișor tocmai a gătit în studioul nostru
15:23 Radu vede că luminile Vienei nu mai strălucesc așa cum o făceau altă dată. Dar mai e loc de Oradea și Iași.
32:03 Radu Vancu este fascinant când vorbește de marii poeți ai lumii și ai României. Și de oțel când vorbim despre politica de la noi
1:55:17 Neașteptările aduc unul dintre cele mai bune cântece ale anului, dar și unul dintre cele mai vechi hituri
2:06:46 Spuma filelor îi aduce pe Jo Cotterill cu Lămâi, cărți și prieteni, Vladimir Sorokin cu Manaraga, Charles Bukowski - Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul și pe Iulian Comănescu cu Medina Infinită. Dar chiar și Podul diavolului, de Radu Paraschivescu.
2:24:19 Schimbăm două vorbe despre Campionatul Mondial, căci Ronaldo ne liniștește
2:30:22 Boarding Pass este către micuțul oraș spaniol Brihuega
2:38:00 Vă povestim despre toate felurile de clătite pe care le știm 3
Thu, 15 Dec 2022 - 2h 47min - 47 - Vorbitorincii 47. Doboșul lui Dumnezeu
Salutare, prieteni! Invitatul nostru este părintele Francisc Doboș, parohul bisericii Sacré-Coeur din București. Este o discuție electrizantă și spumoasă despre umanitatea lui Dumnezeu, harul preoților, frica de avioane, mâncare italiană și ”drăcăriile” unor seminariști sub fereastra Papei. Radu prezintă noua său volum, Podul diavolului, dar avem și alte câteva cărți minunate. Și, da, discutăm despre Cupa Mondială.
00:00 O piesă de la REO SpeedWagon, dar și un mesaj la pierderea lui Daniel Vighi.
14:19 Primim surprize la redacție, dar aducem și o primă lectură din Podul Diavolul. Și, da, Radu este frumos, celebru și de succes. În topuri.
32:52 Invitatul nostru este Francisc Doboș, părintele atipic, cu poftă de râs și har luminos.
1:58:17 Neașteptările vin cu o piesă nouă și o întrebare: voi ieșiți lunea în oraș?
2:09:48 Spuma filelor are o colecție fascinantă și dură în același timp: Matthew Perry - Friends, Lovers and The Big Terrible Thing, Dragă Scott, scumpă Zelda, Simona Preda în dialog cu Georgeta Filitti - România dintotdeauna și Alexandra Furnea - Jurnalul lui 66
02:35:52 Fotbalamuc, da! Cine ne-a plăcut și cine ne-a dezamăgit la Cupa Mondială?
Thu, 01 Dec 2022 - 2h 54min - 46 - Vorbitorincii 46. Bravo, Maurice Munteanu, ai stil!
Salutare, prieteni. Am fost un pic stresați episodul acesta căci am crezut că Maurice Munteanu ne va privi cu ochii profesionistului de modă. Dar a fost cea mai caldă și mai deschisă discuție cu putință despre modă, simboluri, fobii și curaj. Avem cinci cărți extraordinare, o călătorie la Melk, dar și o deschidere de Cupă Mondială.
00:00 Radu a slăbit 11 kilograme, dar a mâncat clătite cu Nutella
11:42 Ne facem curaj și mergem cu trenul în România.
22:19 Maurice Munteanu, încântător și devastator despre modă, treninguri, avioane și bullying.
1:36:33 Neașteptările vin cu doi producători colosali
01:48:51 O sumedenie de cărți bune la Spuma Filelor. Cătălin Ceaușoglu - 7 Povești care nu se termină bine pentru toată lumea, Miguel Angel Asturias -Domnul președinte, Horia Roman Patapievici - Despre viață, destin și nostalgie. Eshkol Nevo - Ultimul interviu.
02:13:04 Boarding Pass. Mergem împreună la Melk
02:22:15 Fotbalamuc. Începe cea mai controversată Cupă Mondială.
Thu, 17 Nov 2022 - 2h 42min - 45 - Vorbitorincii 45. Până la Dumnezeu și înapoi. Cu Gabriel Liiceanu
Salutare, prieteni. Gabriel Liiceanu este invitatul nostru în ediția 45 a Vorbitorincilor. Și am discutat până la Dumnezeu și înapoi despre religie, politică, automobile, despre lucrurile simple, dar și complicate ale vieții. Am mai avut timp să spunem despre vizita noastră la Timișoara și câteva întâmplări magice. Cărțile sunt la locul lor. Și, ce ziceți, ne place mâncarea sârbească? Vă mulțumim pentru fiecare like și fiecare bănuț cheltuit cu noi.
00:00 O întâmplare glorioasă la un hotel din Timișoara. Plus că Radu e foarte slab
09:30 Un moment magic cu Dumitru Gorzo la Timișoara. Și culori de toamnă într-o călătorie la Belgrad.
31:42 Gabriel Liiceanu vorbește despre cartea sa Ce gândește Dumnezeu, politică, plagiate, dar și mașini. Un interviu intens, tulburător, dar și cu cele mai simple și frumoase lucruri din lume.
1:59:24 Neașteptările aduc o piesă nouă, dar foarte veche. Și un cântec luminos
2:12:36 Spuma filelor aduce câteva cărți minunate: The Digital Republic, de Jamie Susskind, Dante. Enigma, de Matteo Strukul, și Butcher’s Crossing, de John Williams
2:29:21 Oalele și ulcelele se umplu de mâncare sârbească
Thu, 03 Nov 2022 - 2h 40min - 44 - Vorbitorincii 44. Alin Savu: aruncări la coșul vieții
Salutare, prieteni. Urmează un episod fascinant în care unul dintre cei mai mari baschetbaliști români, Alin Savu, își povestește viața și pasiunile. Alin Savu a fost selecționat de două ori în echipa Europei și a fost unul dintre stâlpii clubului Steaua întreaga viață. De asemenea o discuție despre dietele noastre, dra și câteva cărți minunate. Nu uitați să dați like&subscribe. Și să-l mai dați la alții.
00:00 O să aflați aici cum arată primul nostru episod în afara studioului
11:07 Noi ținem tot timpul dietă și am ajuns la concluzia că e o bătaie de cap. De asta o ținem cu greu, uneori.
24:01 Povestea și poveștile fascinante ale lui Alin Savu.
1:36:20 Neașteptările sunt la cel mai înalt nivel. Și un pic eclectice.
1:50:17 Boarding Pass către Manaus.
1:56:02 Spuma filelor îi cuprinde pe Ross King - Librarul din Florența, Teru Miyamoto-Vis de primăvară, Ai Weiwei - 1000 de ani de bucurii și tristeți.
Thu, 20 Oct 2022 - 2h 13min - 43 - Vorbitorincii 43. Rendez-vous la Bistro Margot. Cu Nicolle Birta
Salutare, prieteni. Episodul de astăzi este o incursiune în bucătăria franceză, dar și o căutare a gustului perfect și a modului în care acesta se formează. Ghidul nostri este Nicolle Birta, (Margot), antropolog al gustului și deținătoare a diplomei de gastronomie Cordon Bleu. Altfel, vă povestim de drumurile noastre în România, ne luptăm cu plagiatul și analizăm cazul Mangia.
00:00 Despre România dureroasă când pleci pe drumurile sale
17:00 Plagiatul o istorie nesfârșită. Dar ce spune asta despre președintele Iohannis?
46:26 Nicolle Birta este invitata noastră dintr-o lume a mâncărurilor meșteșugite
1:58:25 Neașteptările îi caută inspirația lui Coolio
2:11:35 Spuma filelor prezintă un nou Julian Barnes - Ellen Finch, Mihai G.Netea Istoria genetică incompletă a poporului român, Pavlos Matesis- Mama cîinelui și Virgiliu- Eneida, cu o traducere de Eugen Lovinescu
2:29:16 Boarding Pass către Wurzburg
2:34:55 Fotbalamuc despre cazul incredibil al lui Devis Mangia.
Thu, 06 Oct 2022 - 2h 45min - 42 - Vorbitorincii #42. La o cafea și un genocid cu Sabina Fati.
Salutare, prieteni. Ne întoarcem cu o invitată al cărei curaj depășește imaginația. Sabina Fati scrie și povestește despre cele mai periculoase zone ale lumii, pe care le-a văzut ca să scrie cărțile sale. Despre cărți, în acest episod și cum schimbă ele lumea, într-o inițiativă Dedeman și Humanitas (P). Vorbim despre MASH, Liga Campionilor și savurăm o maioneză. De casă.
00:00 Radu caută plăcinte la Chișinău și găsește scovergi la București
16:12 Cărțile care schimbă lumea. La 30 de ani de existență, Dedeman donează cărți în 30 de biblioteci din zone defavorizate (P)
36:01 Sabina Fati ne dă peste cap cu povestirile sale din Mosul, Bagdad și Kurdistan. Și cu aroma de cafea turcească.
01:41:00 Ne aducem aminte de MASH.în Neașteptări
01:51:00 Spuma filelor îi aduce pe Hugh Eakin cu Picasso’s War, Ionuț Rada cu Vreau să joc, Thomas Pynchon – Viciul ascuns și Karolina Ramqvist – Femeia urs.
02:10:00 Fotbalamucul se întreabă cine câștigă Liga Campionilor
02:22:00 Oale și ulcele sunt pline de maioneză
Thu, 22 Sep 2022 - 2h 31min
Podcasts ähnlich wie Vorbitorincii
- Andi Moisescu Andi Moisescu
- Balázsék Balázsék
- VREAU SĂ ȘTIU Boof Media
- Istoria României Călina
- Acasa La Maruta Catalin Maruta
- România în direct - Europa FM Cătălin Striblea
- Cutiuța cu povești Cutiuta cu povesti
- Deep Disco Music Deep Disco Music
- Dj Dark - Deep Sessions Dj Dark
- Dj Dark @ Radio Podcast Dj Dark
- Părintele Constantin Necula - Conferințe DOXOLOGIA.ro
- George Buhnici | #IGDLCC George BUHNICI
- MANENELIFE MANENE
- Fain & Simplu Podcast Mihai Morar
- Eine kurze Geschichte über... NOISER
- Dj Optick - Obsession - Ibiza Global Radio Optick
- RONZHEIMER. Paul Ronzheimer
- Povești pentru copii Povesti pentru copii
- Rádió 1 Rádió 1
- Kalk & Welk - Die fabelhaften Boomer Boys radioeins (rbb)
- UNFASSBAR – ein Simplicissimus Podcast Simplicissimus
- Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
- Summer Mix Ibiza Best Deep House Music Techno 2024 Dance Chill Out Lounge Podcast Summer Mix Ibiza
- LANZ & PRECHT ZDF, Markus Lanz & Richard David Precht