Nach Genre filtern

Vorbitorincii

Vorbitorincii

Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

Un podcast despre lume și societate.

86 - Vorbitorincii Leaders. Doi ani de război. Cel mai rău scenariu pentru România
0:00 / 0:00
1x
 • 86 - Vorbitorincii Leaders. Doi ani de război. Cel mai rău scenariu pentru România

  Iulian Fota, expert în securitate națională, vine la Vorbitorincii Leaders pentru o discuție foarte bună despre situația geopolitică de la granițele noastre și ce ar trebui să facă România acum și în viitor.

  Ce am mai aflat din discuția cu domnul Fota:

  că cei mai buni experți pentru zona rusească sunt britanicii ce se întâmplă acum pe frontul din Ucraina  de ce cetățenii europeni nu mai sprijină războiul din Ucraina  ce se va întampla la revenirea lui Trump  ce vrea China dacă Putin este sau nu bolnav  care este cel mai rău scenariu pentru România

  11:09 Suferința Rusiei 

  26:46 E bolnav Putin? 

  54:26 Situația din Ucraina 

  1:19:28 Alegerile din SUA 

  1:47:36 Scenariul pentru România

  Fri, 01 Mar 2024 - 2h 10min
 • 85 - Vorbitorincii 77. Andi în Savana rolurilor

  Suntem bucuroși că echipa e completă și am revenit la filmări. Sărbătorim cu o șampanie specială, dar pe care nu o deschidem, și urcăm pe scenă cu actorul Andi Vasluianu. Prilej cu care Radu a povestit și de o reclamă pe care a filmat-o cu invitatul. Am depănat o mulțime de povești despre rolurile sale, dar și despre momentele de blocaj și de panică de pe scenă, despre frica aproape de moarte pe care a trăit-o în timpul Mineriadei. Avem și cărți faine, recomandările Dianei și încheiem cu brânză de vaci, deserturi fără zahăr de la Capșa și mâncare de regim. Și mai puține kilograme, o să aflați cine e fericitul la momentul potrivit.

   

  00:00 Bun venit, Radu, ne-a fost dor de tine!

  20:14 Am primit o șampanie inscripționată cu numărul episodului de azi și ne-a dat de gândit desenul de pe eticheta sticlei, prilej să vorbim despre grevele din Valea Jiului, din ‘77, și despre multe alte evenimente ale acelui an. Până la sosirea invitatului, avem timp și pentru câteva bancuri.

  34:30 Andi (Vasluianu) în Savana rolurilor

  2:02:20 Neașteptările vă aduc aminte de Stevie Wonder

  2:11:24 Spuma filelor revine cu titluri foarte bune: Alasdair Gray - Sărmane creaturi, Javier Cercas - Monarhul umbrelor, David Foenkinos - Numărul doi, Colson Whitehead - Trișorii din Harlem, Gavin Thurston -  Călătorii în sălbăticie

  2:44:46 V-am spus că echipa e completă la acest episod, așadar o avem și pe Diana Popescu și prețioasele-i recomandări de teatru - “La câțiva oameni distanță de tine” în regia lui Radu Afrim, spectacol-sonor - ”Gazda” la Teatrelli,  film - ”Dragoste la foc mic” cu Juliette Binoche și Benoît Magimel în distribuție.

  3:00:54 Nu știm câtă poftă vă facem la rubrica de mâncare, dar să știți că vorbim despre mâncărurile de regim/dietă. Apropo, vă place sau nu brânza de vaci?

   

  Thu, 22 Feb 2024 - 3h 18min
 • 84 - Vorbitorincii Leaders. Cine va fi următorul președinte al României

  Prieteni, este anul alegerilor, anul în care ne punem din nou speranțele în candidații partidelor și gândim că, poate, de această dată vom trage toți la aceeași căruță, cum ar veni. Pentru că România are nevoie de oameni capabili, cu viziune, care să aducă plus valoare.

   

  Invitata lui Cătălin Striblea din această ediție Vorbitorincii Leaders este Laura Florea, specialist în politici publice, Director Point Public Affairs, și facem o analiză foarte amănunțită a tot ce înseamnă aceste alegeri 2024. 

   

  De la posibila candidatură a Gabrielei Firea la Primăria București, la șansele lui Nicușor Dan pentru un nou mandat, până la cotele în creștere ale partidelor populiste și la alegerile parlamentare. Cele mai importante alegeri sunt cele prezidențiale, iar candidații îi bănuim: Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, George Simion, Diana Șoșoacă sau Dacian Cioloș. Cine ar putea câștiga însă?

   

  Vom sta de vorbă și despre taxarea muncii și despre introducerea cotei progresive, dar și despre nevoia educației de calitate pentru că, spune invitata, ”totul vine de la educație”. Și am spus totul cu aceasta.

   

  03:52 Public Affairs în România

  27:08 Situația politică la finalul anul 2023

  1:20:40 României îi lipsește strategia fiscală

  1:44:45 Alegerile prezidențiale din România

  Fri, 16 Feb 2024 - 2h 10min
 • 83 - Vorbitorincii Leaders. România suferă de ipocrizie

  Prieteni, secțiunea Leaders din Vorbitorincii revine cu un nou episod. Fabulos, și nu suntem lipsiți de modestie, căci invitatul lui Cătălin Striblea este Valentin Lazea, economist șef la Banca Naţională a României.

  Nu o să aflați cât vor fi dobânda sau cursul de schimb anul acesta, dacă v-a trecut acest gând, dar va fi o discuție foarte bună despre societatea noastră, care are ca punct de plecare cartea pe care invitatul nostru a publicat-o la începutul acestui an, ”O istorie morală a politicilor monetare și fiscale”. Este o analiză despre modul de funcționare a lumii în care trăim, cu un mesaj foarte puternic - ”ne-am uitat valorile”.

  Stăm de vorbă despre educație și mai ales despre impactul pe care-l are lipsa acesteia în România, despre cota de taxare progresivă, despre performanțele statului, ne-am întrebat de ce pierdem mai mereu când vine vorba despre investițiile străine și de ce România refuză modernitatea. 

  V-am spus și la început, este un episod senzațional. Vizionare plăcută!

   

  06:35 Ce lipsește din educația elevilor

  26:36 Împrumuturile din ziua de azi

  51:51 Anii '97-'98

  1:04:27 România suferă de ipocrizie

  1:28:30 Individualismul a fost o scăpare din comunism

   

   

  Thu, 01 Feb 2024 - 1h 54min
 • 82 - Vorbitorincii Leaders. De ce eșuează România

  Salutare, prieteni, avem un nou episod Vorbitorincii Leaders. Invitatul lui Cătălin Striblea este Sorin Ioniță de la Expert Forum și stăm de vorbă despre multe dintre punctele fierbinți ale acestui început de an - de la protestele agricultorilor și transportatorilor, la problema grâului ucrainean, piața neagră, corupție, alegeri și publicitatea politică, creșterea naționalismului și populismului la noi și în Europa.

   

  9:13 Protestele agricultorilor și transportatorilor

  38:05 Poate fi măsurată corupția?

  1:08:40 De ce nu am reușit cu Schengen

  1:23:14 Miza României

   

  Thu, 18 Jan 2024 - 2h 08min
Weitere Folgen anzeigen