Nach Genre filtern

Vorbitorincii

Vorbitorincii

Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

Un podcast despre lume și societate.

90 - Vorbitorincii Leaders. Cum să investești cu cap în România
0:00 / 0:00
1x
  • 90 - Vorbitorincii Leaders. Cum să investești cu cap în România

    Prieteni, nu multe sunt ocaziile să cunoaștem o femeie care a gestionat 7 miliarde de euro, supranumită cea mai puternică femeie din România. Și care, după ce a condus timp de două mandate acest fond de investiții, a luat decizia de pleca din această funcție pentru noi oportunități profesionale.

    Este Andreea Pipernea, fostul CEO al NN pensii, azi antreprenor cu roluri semnificative în lumea afacerilor din România. Îi învață pe alți antreprenori cum să aibă acces la investiții, susține și contribuie la creșterea startup-urilor, a fondat Womanity - o comunitate a femeilor de afaceri din România. 

    Sunt meserii care peste 20 de ani nu vor mai exista, suntem nevoiți să ținem pasul cu aceste schimbări, să învățăm noi specializări, spune Andreea Pipernea. Suntem în fața unor cicluri de meserii, iar nevoia schimbării fiecare o percepe în felul său. Unii se adaptează mai ușor, alții sunt mai rezistenți în fața schimbării, dar e important să ajungi să faci ce îți place, indiferent de vârstă, ne-a mai spus Andreea. 

    Am stat de vorbă despre pensii și am pus întrebarea dacă e posibil ca statul să dea faliment în sistemul de pensii, dar și ce înseamnă să fii bogat în România. Am vorbit despre antreprenorii români, despre București-ul devenit un oraș ofertant pentru expați și despre investițiile imobiliare. De la noi, nu din Dubai. O discuție pragmatică, plină de învățăminte. Vizionare plăcută!

     

    29:50 Poate să dea statul faliment în sistemul de pensii?

    57:45 Cultura olandeză

    1:26:17 Ce-i caracterizează pe antreprenorii români

    1:52:33  Comunitatea Womanity

     

    Thu, 28 Mar 2024 - 2h 21min
  • 89 - Viața pe un divan imaginar. Cu Dia Radu, jurnalist cultural

    Prieteni, întâlnirea cu Dia Radu, jurnalist cultural a fost o reală încântare. O să descoperiți un om admirabil, un minunat intervievator, pasionat de munca sa și, nu în ultimul rând, curajos. Pentru că, auzindu-i întâmplările, noi nu am putut decât să o mai întrebăm dacă nu i-a fost frică să treacă prin toate cele povestite. 

    Altfel, avem suficiente motive să ne îngrijorăm de numărul tot mai mare de români care-și iau cetățenia unuia dintre statele Uniunea Europeană, cărțile au locul lor binemeritat, la fel și fotbalul, doar vorbim despre sferturile Champions League. Admirabila Diana are recomandări culturale și încheiem cu ”platouașe” pline cu de toate. 

     

    00:00 Câteva bancuri, de ce Radu nu și-a dorit să ajungă profesor universitar și depănăm amintiri de pe vremea când eram fumători

    22:44 ”Țăcăneli”, cum le-a spus Radu, cu subsoluri și lifturi, i-am văzut pe Marcel Iureș și The Tiger Lillies, câteva vorbe despre ”Libertatea de depresie”, cartea semnată de Radu Paraschivescu, și ”Bournville” de Jonathan Coe, în traducerea lui Radu. Anunțăm și viitoarea apariție a site-ului Vorbitorincii și două vești bune pentru comunitatea de plătitori.

    56:36 Îngrijorări sănătoase despre plecările românilor după deschiderea granițelor

    1:11:11 Viața pe un divan imaginar. Cu Dia Radu, jurnalist cultural

    2:38:24 Neașteptări cu Willie Nelson și Nirvana

    2:45:48 Spuma filelor aduce cărți minunate: Isabel Allende - Numele mi-l știe vântul, Garcia Marquez - Ne vedem în august, Juan Jacinto Munoz Rengel - O istorie a minciunii, Maria Ressa- Cum sǎ înfrunți un dictator. Lupta pentru viitor

    3:11:40 Sferturile Champions League la Fotbal și fotbalamuc

    3:21:10 Vânătorile Dianei

    3:39:52 Oale, ulcele și tigăi și… platouașe 🙂

     

    Fri, 22 Mar 2024 - 3h 52min
  • 88 - Vorbitorincii Leaders. Trei idei obligatorii pentru viitorul României

    Episodul 10 din Leaders, interviurile aflate sub tutela Vorbitorincii, îl are invitat pe Sergiu Manea, Președinte Executiv BCR. Un om foarte pasionat de munca sa și mândru de tot ce a reușit să pună în practică. Veți înțelege când îl veți auzi despre proiectele destinate copiilor, de exemplu. A câștigat primul salariu încă de pe băncile facultății, când a lucrat într-o bancă pe o poziție de entry level. Aspirațiile l-au dus însă mai departe, când a ajuns să lucreze pentru bănci importante din România şi Londra, iar la 43 de ani a fost numit în fruntea BCR. 

    Am vorbit despre transformările de care este nevoie în Educație pentru că, spune invitatul, ”fiecare copil are dreptul la o viață demnă și are dreptul să știe să facă alegeri în viață”. Ne-am întrebat cum ar arăta Codul Fiscal fără cele 653 de excepții care există în prezent? Dar și dacă România va fi pregătită, fie și în 2027 cum spune dl Ciolacu, pentru taxarea progresivă. Cum ar trebui să fie revizuit Codul Fiscal, pe ce cheltuiește statul român și cum văd românii banii? Aduc fericirea sau sunt ochiul dracului?

    Pentru final am păstrat întrebarea intens dezbătută în primul episod din Baricade, împreună cu Radu Naum: Este România o țară de mâna întâi sau de mâna a doua? 

     

    08:36 Întâlnirea cu Andreas Treichl (Fostul CEO la Erste Group)

    44:50 Economia României azi

    1:19:38 Proiectele BCR în educație

    2:01:02 Este România o țară de mâna întâia sau de mâna a doua? 

    Fri, 15 Mar 2024 - 2h 19min
  • 87 - Ecce gastronomo: Cosmin Dragomir

    Cosmin Dragomir ne-a dus într-o călătorie culinară fermecătoare din care am aflat, printre altele, că la ciocolata cu jumări merge o pălincă de țelină. Nici prin cap nu ne-ar fi trecut o asemenea combinație. Dar de la curatorul de zacuscă am mai aflat și ce este Slăniniada, că pastrama românească este vedetă la New York, iar noi nici măcar nu ne lăudăm cu asta, dar și câteva obiceiuri bahice ale bucătarului lui Tito. Avem și îngrijorări sănătoase despre ce s-a întâmplat la Biblioteca Națională, cărțile au locul lor, la fel și fotbalul. 

     

    00:00 - Bancuri simpatice, iar suntem modești 🙂, câteva ceva despre șah, răceli și reclame

    12:22 - Am fost la Dune 2 și la câteva piese de teatru. Vă recomandăm cu căldură ”Nora„ la TNB și ”Vânătoarea”, la Teatrul Bulandra. Avem o vorbă despre prima Întâlnire Vorbitorincii, în care am avut-o invitată pe marea handbalistă Cristina Neagu. Vom pune înregistrarea, în curând, și pe canalul nostru de youtube. 

    43:45 -  Ecce gastronomo: Cosmin Dragomir

    2:17:11 - Îngrijorări sănătoase la Biblioteca Națională

    2:41:41 - Trei parale și Bully la Neașteptări

    2:57:14 - Spuma Filelor vine cu Barbara Kingsolver - Sub cerul liber, stăm în lumină, Martin Ames - Inside story, Jonathan Franzen - Crossroads

    3:15:46 - Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin la Fotbal și Fotbalamuc

     

    Fri, 08 Mar 2024 - 3h 35min
  • 86 - Vorbitorincii Leaders. Doi ani de război. Cel mai rău scenariu pentru România

    Iulian Fota, expert în securitate națională, vine la Vorbitorincii Leaders pentru o discuție foarte bună despre situația geopolitică de la granițele noastre și ce ar trebui să facă România acum și în viitor.

    Ce am mai aflat din discuția cu domnul Fota:

    că cei mai buni experți pentru zona rusească sunt britanicii ce se întâmplă acum pe frontul din Ucraina  de ce cetățenii europeni nu mai sprijină războiul din Ucraina  ce se va întampla la revenirea lui Trump  ce vrea China dacă Putin este sau nu bolnav  care este cel mai rău scenariu pentru România

    11:09 Suferința Rusiei 

    26:46 E bolnav Putin? 

    54:26 Situația din Ucraina 

    1:19:28 Alegerile din SUA 

    1:47:36 Scenariul pentru România

    Fri, 01 Mar 2024 - 2h 10min
Weitere Folgen anzeigen