Filtra per genere

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect

Mind Architect este un podcast despre cunoaștere de sine și dezvoltare personală, fundamentat în psihologie și neuroștiință.

114 - Sezonul 9, Episodul 1 - Nu e niciodată prea târziu. Cum își poate redefini un tată relația cu copilul său. Studiu de caz Dorin Boabeș
0:00 / 0:00
1x
 • 114 - Sezonul 9, Episodul 1 - Nu e niciodată prea târziu. Cum își poate redefini un tată relația cu copilul său. Studiu de caz Dorin Boabeș

  Relația dintre copil și părinții acestuia este printre cele mai importante și marcante relații ale vieții lui. Pentru părinți, relația cu copiii este printre cele care produc cele mai multe transformări, dar și care aduc cele mai multe provocări. 

  Cum se definește un părinte în relația cu copilul său? Cum e această definiție construită atunci când părintele are rol de tată? 

  Cum ne impactează credințe precum “am pierdut deja primii ani din viața lui, e prea târziu să mai recuperez”, “eu trebuie să mă sacrific pentru familie” sau “dacă eu m-am descurcat singur când eram copil, poate și el să se descurce”? 

  Ce ne poate motiva să începem să redefinim relația cu copiii noștri, chiar și la vârsta adultă? Cum ne descoperim filtrele cu care am operat până acum și care sunt instrumentele care să ne permită să le modificăm? 

  În acest prim episod al mini-seriei lui, Dorin ne vorbește despre relația cu fiul său, Dan, despre cum a hotărât să înceapă un proces de recreare a relației dintre ei doi, dar și despre ce mecanisme defensive și credințe vechi care necesitau actualizări a descoperit în drumul său către schimbare.

  Fri, 22 Sep 2023 - 31min
 • 113 - Sezonul 09, Episodul 00 - În spatele cortinei. Ce am pregătit în acest sezon

  În anul studiilor de caz și al poveștilor personale, după un sezon în care am împărtășit cu voi cele mai importante lecții pe care ni le-am luat în procesele noastre de dezvoltare, a venit momentul să intrăm pe teritorii noi și să exersăm lucruri necunoscute până acum. 

  În acest sezon vorbim despre transformări. Transformări pe care le parcurgem și documentăm pe măsură ce înregistrăm și pe care le împărtășim cu voi împreună cu toate observațiile, trăirile, reușitele și piedicile pe care le descoperim pe parcurs. 

  Haideți cu noi într-un sezon despre momente inițiale de motivație, conștientizări, progrese mici și mari, repetat tipare vechi, dar și obiective de creștere pentru viitor.

  Fri, 15 Sep 2023 - 21min
 • 112 - Între Sezoane - Ne naștem întregi, ne fragmentăm, apoi ne căutăm jumătatea. Sinele social în cuplu cu Raluca Anton și Adela Moldovan

  Deși ne naștem întregi, capabili de simțire, emoție, apoi cogniție și comportamente, undeva pe drum învățăm inconștient să curatorizăm părți din noi pentru a obține siguranță și apartenență. Iar astfel, sinele nostru devine fragmentat și începem inconștient să ne căutăm jumătatea în exterior, pentru a redeveni întregi. 

  Ne petrecem mare parte din viață căutând în partenerul de cuplu părți din noi pe care le-am pierdut sau pe care am învățat să le suprimăm. Ne atrage ce lipsește în noi, dar nu de puține ori exact trăsăturile care ne-au atras inițial la partenerul de cuplu ajunge să ne amenințe. 

  Cum arată sinele social în relații și cum ne ajută oglina partenerului de cuplu să ne reîntregim sinele, pentru a rămâne în parteneriat ca doi oameni întregi care se iubesc, nu ca două jumătăți care caută să se completeze?

  Vorbim în acest episod cu Raluca Anton și Adela Moldovan, doctori în psihologie și psihoterapeuți despre reîntregirea sinelui și portretul iubirii pe care o căutăm cu toții.

  Fri, 28 Jul 2023 - 1h 00min
 • 111 - Între Sezoane - Sinele Social. Mesajele care sculptează în copilărie ce fel de adulți devenim, cu Raluca Anton și Adela Moldovan

  “Ia mâna de acolo!” “Nu mai alerga” “Nu e voie să te îmbraci cu fustă așa scurtă, ce fetiță ești tu?” “Nu, băiețeii nu se îmbracă în roz!” “Nu mai plânge, ce-ai? Ești fetiță?” “Când eu vorbesc tu să taci!” “Cât stai sub acoperișul meu, faci cum îți spun” Sună cunoscut? Mesajele pe care le primim în mod repetat și în mod apăsat în copilărie instalează filtrele prin care ajungem să ne privim pe noi și pe cei din jur în viața adultă. Ne sculptează sinele și felul în care ne manifestăm în lume încă de la cele mai fragede vârste și rămân cu noi toată viața, fie că ne ajută, fie că nu. De la fetițe care învață să fie agreabile, docile și cuminți sau, din contră, războinice și răzvrătite, la băieței care înțeleg că trebuie să fie raționali, curajoși și, eventual, să bată cu pumnul în masă ca să obțină ce vor. De la deconectare de la corp, la trăit prea mult în minte și intelectualizarea tuturor emoțiilor pe care le experimentăm, toate acestea ne reduc energia vitală și ne lasă cu un sine ciuntit și curatorizat pentru a obține acceptare. Vorbim în acest episod cu Raluca Anton și Adela Moldovan, doctori în psihologie și psihoterapeuți,despre construirea sinelui social, a mesajelor care ne încurajează, dar și cele care ne fragmentează lumea interioară. Acest episod este publicat cu susținerea E.On România.

  Fri, 14 Jul 2023 - 1h 23min
 • 110 - Sezonul 08, Special 03 - Cea mai importantă abilitate pentru viitor în procesele de dezvoltare și vindecare

  Suntem ființe în continuă dezvoltare, pe toată durata vieții noastre. Cât din această dezvoltare este reprezentată, însă, de învățare?

  Se termină învățarea la finalul studiilor sau ea continuă până la finalul vieții? Avem nevoie de ghidajul altor persoane pentru a învăța sau ne putem stabili propriile obiective și conduce propriul proces?

  Care sunt caracteristicile învățării autonome? Care sunt avantajele și dezavantajele ei și, mai ales, ce rol are ea în procesele noastre de dezvoltare și vindecare? 

  Vorbim în acest episod cu Traian Brumă, fondator al Universității Alternative și un om care a călătorit în jurul lumii pentru a descoperi culturi diferite și cum învață oamenii în fiecare dintre ele. Alături de el decodificăm de ce învățarea autonomă este probabil cea mai importantă abilitate pentru viitor, dar și care sunt etapele pe care e util să le parcurgem pentru ca aceasta să fie sustenabilă.

  Fri, 09 Jun 2023 - 40min
Mostra altri episodi