Filtrar por género
Φίλια Πυρά | Kathimerini

Στο vidcast «Φίλια Πυρά», ο Κωνσταντίνος Φίλης συναντά έναν καλεσμένο για να αναλύσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις που δοκιμάζουν την παγκόσμια ισορροπία. Από τις πολεμικές συγκρούσεις μέχρι τις διπλωματικές ανατροπές, η εκπομπή της kathimerini.gr φωτίζει τις κρίσιμες στιγμές που διαμορφώνουν το παγκόσμιο μέλλον.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- 15 - Οι τιμές ενέργειας θα πέσουν δραματικά, αν διευθετηθούν οι πολεμικές κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Ο σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής Μιχάλης Μαθιουλάκης αναλύει στα Φίλια Πυρά και τον Κωνσταντίνο Φίλη τα στρατηγικά λάθη της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, τις νέες ενεργειακές εξαρτήσεις και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 15 Oct 2026 - 29min - 14 - Ο Τραμπ θα κάνει τα πάντα για την πολιτική επιβίωση του
Στο νέο επεισόδιο «Φίλια Πυρά», ο Κωνσταντίνος Φίλης συζητά με τον Πέτρο Βαμβακά, Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών & Διευθυντή του Ιδρύματος Μελετών Ανατολικής Μεσογείου στο Emmanuel College των ΗΠΑ, για τη σημασία των ενδιάμεσων εκλογών Ηνωμένες Πολιτείες.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 02 Oct 2026 - 28min - 13 - Ίμια 2016: Το άγνωστο περιστατικό που αποκαλύπτει ο Ευάγγελος Αποστολάκης
Στα «Φίλια Πυρά» με τον Κωνσταντίνο Φίλη, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά για τη νέα φάση έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα τρία ορόσημα μέχρι το καλοκαίρι του 2027 και αποκαλύπτει ένα άγνωστο περιστατικό μετανάστες στα Ίμια το 2016.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 18 Sep 2026 - 33min - 12 - Τα διδάγματα των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Στο νέο επεισόδιο του podcast «Φίλια Πυρά», ο Κωνσταντίνος Φίλης συζητά με τον Γιάννη Παλιούρα, δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, για τη διαφορετική φύση των στρατιωτικών συγκρούσεων και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τις κερδίσεις.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 04 Sep 2026 - 33min - 11 - Γιατί Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή
Στο νέο επεισόδιο «Φίλια Πυρά», ο Κωνσταντίνος Φίλης συνομιλεί με τον Μάνο Καραγιάννη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο King's College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την επόμενη πιο επικίνδυνη φάση των δύο πολέμων και τον παγκόσμιο αντίκτυπο.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 31 Jul 2026 - 38min - 10 - Ο ρόλος του Ιράν στη νέα αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής
Γιατί οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν κρίσιμο ορόσημο για το μέλλον του Ιράν.
Πώς επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του Ιράν στη Μέση Ανατολή; Γιατί η Τεχεράνη προετοίμαζε μια ασύμμετρη στρατηγική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ; Και γιατί οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την επόμενη ημέρα στην περιοχή;
Στο νέο επεισόδιο του podcast «Φίλια Πυρά», ο Κωνσταντίνος Φίλης συνομιλεί με τον Σωτήρη Ρούσσο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή.
Στη συζήτηση αναλύεται πώς το Ιράν προετοίμαζε μια ασύμμετρη απάντηση σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, επιδιώκοντας να αμφισβητήσει βασικές παραδοχές της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή: την ελευθερία ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου, και την προστασία του Ισραήλ από εξωτερικές επιθέσεις.
Παράλληλα, εξετάζεται γιατί η πλειονότητα των Ιρανών δεν ανταποκρίθηκε στα καλέσματα για ανατροπή του καθεστώτος με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά και πώς οι ιστορικές εμπειρίες ξένων επεμβάσεων διαμορφώνουν μέχρι σήμερα την πολιτική κουλτούρα της χώρας. Τέλος, αναλύονται οι εσωτερικές μεταβολές στο ιρανικό καθεστώς, με την ενίσχυση των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και ο κρίσιμος ρόλος που ενδέχεται να διαδραματίσουν οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αποφάσεις της αμερικανικής ηγεσίας απέναντι στο Ιράν.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mon, 29 Jun 2026 - 34min - 9 - Ιράν, Ουκρανία, Κούβα: Όψεις του ίδιου νομίσματος;
Τα «Φίλια Πυρά» με τον Κωνσταντίνο Φίλη εξετάζουν πώς η αναδιάταξη των συμμαχιών στη Μέση Ανατολή επηρεάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα.
Πώς αναδιατάσσονται οι συμμαχίες στη Μέση Ανατολή; Γιατί η Κίνα δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών; Για ποιον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον χαμένο του Ουκρανικού; Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής στάσης του απέναντι στο ζήτημα; Και γιατί η Κούβα ενδέχεται να αποτελέσει το επόμενο γεωπολιτικό μέτωπο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που εξετάζουν ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και συντάκτης της στήλης Pax Trumpiana, Γιάννης Παλαιολόγος, στο νέο επεισόδιο του podcast «Φίλια Πυρά».
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 26 Jun 2026 - 32min - 8 - Η θέση Ελλάδας και Ευρώπης σε περιβάλλον δασμών και προστατευτισμού
Ποιους δρόμους ανοίγει η οικονομική διπλωματία, πως οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, γιατί ο οικονομικός προστατευτισμός έγινε παγκόσμια τάση, κατά πόσο κυριαρχεί η Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη και γιατί αδυνατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεξαρτηθεί ενεργειακά. Οι ευεργετικές συνέπειες και τα προβλήματα της «θετικής ατζέντας» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η υποχρεωτική αναδίπλωση της Ελλάδας από τα Βαλκάνια.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Wed, 11 Feb 2026 - 27min - 7 - Κ. Αρβανιτόπουλος στα «Φίλια Πυρά»: Ο Τραμπ δεν θα κάνει πίσω στη ΓροιλανδίαTue, 20 Jan 2026 - 23min
- 6 - Αποτίμηση των κυριότερων γεγονότων του 2025
Η καταλυτική επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο κατακερματισμός του διεθνούς συστήματος, οι 60 ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται στον πλανήτη, το αγκάθι του Ουκρανικού οι χαμηλές προσδοκίες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τα κέρδη και οι ζημιές για Ελλάδα και Τουρκία.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tue, 30 Dec 2025 - 29min - 5 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα στις συμπληγάδες ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας
Υπάρχει ιδανική συμφωνία για την Ευρώπη στην Ουκρανία; Είμαστε σε θέση να συμπτύξουμε κοινό μέτωπο απέναντι στους ανταγωνιστές μας; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις υβριδικές απειλές; Ο Κωνσταντίνος Φίλης φιλοξενεί την διεθνολόγο Έλενα Λαζάρου, Γενική Διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Επιμέλεια παραγωγής: Urbi Productions
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tue, 02 Dec 2025 - 18min - 4 - Σταμπολής στα «Φίλια Πυρά»: Ο κάθετος άξονας, το bypass μέσω Τουρκίας και η θέση της Ελλάδας
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωστής Σταμπολής, σε μία διαφωτιστική συζήτηση με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Φίλη.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mon, 17 Nov 2025 - 19min - 3 - Ρούσσος στα «Φίλια Πυρά»: Θα αντέξει το σχέδιο Τραμπ στη Μέση Ανατολή;
Ο ρόλος Ελλάδας και Τουρκίας στην επόμενη μέρα.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 30 Oct 2025 - 22min - 2 - Βαληνάκης στα «Φίλια Πυρά»: Τα ελληνοτουρκικά με όρους πόκερ
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ευρύτερη συνεννόηση στην αν. Μεσόγειο που θα συμπεριλαμβάνει και τα ελληνοτουρκικά; Τι σημαίνει η παρουσία της Exxon για το τουρκολιβυκό σύμφωνο; Είναι η Ελλάδα σε θέση να επιβάλει την επιθυμία της σε σχέση με την άρση του casus belli και τη θεωρία των γκρίζων ζωνών; Ο Γιάννης Βαληνάκης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απαντά στα «Φίλια Πυρά».
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Wed, 15 Oct 2025 - 31min - 1 - Οι σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν και οι προκλήσεις για την ΕλλάδαThu, 02 Oct 2025 - 14min
Podcasts similares a Φίλια Πυρά | Kathimerini
El Partidazo de COPE COPE
Herrera en COPE COPE
La Linterna COPE
Panda Show - Sin Picante El Panda Zambrano
Es la Mañana de Federico esRadio
La noche de Cuesta esRadio
La Trinchera de Llamas esRadio
Hondelatte Raconte Europe 1
Affaires sensibles France Inter
LEGEND Guillaume Pley
El colegio invisible OndaCero
La Rosa de los Vientos OndaCero
Les grands dossiers de l'Histoire par Franck Ferrand Radio Classique
Espacio en blanco Radio Nacional
Entrez dans l'Histoire RTL
Le grand récit RTL
Les Grosses Têtes RTL
L'Heure Du Crime RTL
Parlons-nous RTL
El Larguero SER Podcast
Nadie Sabe Nada SER Podcast
SER Historia SER Podcast
Todo Concostrina SER Podcast
Un Libro Una Hora SER Podcast