Filtrar por género

SBS Bosnian - SBS na bosanskom jeziku

SBS Bosnian - SBS na bosanskom jeziku

SBS

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Bosnian-speaking Australians. - Nezavisne vijesti i priče povezuju vas sa životom u Australiji i Australcima koji govore bosanski jezik.

2593 - Vijesti za 16. april 2024. godine
0:00 / 0:00
1x
  • 2593 - Vijesti za 16. april 2024. godine

    Vijesti SBS-a iz Australije i svijeta na bosanskom jeziku.

    Tue, 16 Apr 2024 - 09min
  • 2592 - Bosanska kultura zasijala punim dostojanstvom na SalamFestu

    SalamFest je godišnji kulturni događaj koji već niz godina prikazuje značaj muslimanske umjetnosti, duhovne tradicije, hrane i uopšte kulture njenih etničkih zajednica. Ove godine, proslavljajući na Viktorija marketu u Melbourneu Ramazanski bajram, na SalamFestu su se predstavile mnoge raznolike zajednice, a među njima i bosanskohercegovačka, uz nastupe "Sevdah ansambla" pod vođstvom Jasne Dolić i razigranog folklornog društva KUD "Dukat", čiji su nastupi oduševili sve prisutne. Medijska kuća SBS bio je jedan od pokrovitelja festivala.

    Tue, 16 Apr 2024 - 21min
  • 2591 - Ukratko iz Bosne i Hercegovine, 16.4.24.

    Pregled najznačajnijih dešavanja u BiH na političkoj sceni tokom protekle sedmice.

    Tue, 16 Apr 2024 - 08min
  • 2590 - Meta najavljuje borbu protiv seksualnog 'iznuđivanja' na internetu

    Gigant društvenih medija Meta predstavio je niz novih alata za koje tvrdi da će pomoći u borbi protiv rastućeg problema zlostavljanja i seksualnog iznuđivanja na internetu - posebno među maloljetnicima. Ovi načini će biti testirani na društvenoj medijskoj platformi kompanije Instagram, ali neki stručnjaci upozoravaju da ne idu dovoljno daleko. Stručnjak za sajber kriminal Brett Lee kaže da takve mjere imaju ograničen domet i da je na kraju na roditeljima i starateljima da paze na znakove da li bi njihovo dijete moglo biti žrtva seksualnog iznuđivanja.

    Tue, 16 Apr 2024 - 05min
  • 2589 - Bum medicinskog kanabisa komplikuje testiranje na droge

    Kanabis je drugo najčešće opojno sredstvo u Australiji, nakon alkohola. Ranije je sva upotreba kanabisa bila nedozvoljena, ali od 2016. medicinski kanabis je dostupan u Australiji, pa ga stotine hiljada Australaca koristi. To je zakomplikovalo testiranje na droge na cestama, kao i testiranje na radnom mjestu, kako bi se umanjili umanjili zdravstveni i sigurnosni rizici, pogotovo u industrijama kao što je rudarstvo, transport, zdravstvo...

    Tue, 16 Apr 2024 - 10min
Mostrar más episodios