Filtrer par genre

SBS Bosnian - SBS na bosanskom jeziku

SBS Bosnian - SBS na bosanskom jeziku

SBS

Independent news and stories from SBS Audio, connecting you to life in Australia and Bosnian-speaking Australians. - Nezavisne vijesti i priče povezuju vas sa životom u Australiji i Australcima koji govore bosanski jezik.

2604 - Vijesti za 30. april 2024. godine
0:00 / 0:00
1x
  • 2604 - Vijesti za 30. april 2024. godine

    Vijesti SBS-a iz Australije i svijeta na bosanskom jeziku.

    Tue, 30 Apr 2024 - 09min
  • 2603 - Književnica Amra Pajalić piše za mlade i najviše voli da radi s njima: "Oni su samo iskreni"

    Obilježavajući Svjetski dan knjige ugostili smo Amru Pajalić, nagrađivanu književnicu, urednicu i nastavnicu iz Melbournea. Mada je rođena u Australiji i piše na engleskom jeziku, Amra Pajalić se u svom književnom radu oslanja na svoje bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe, te pišući za mlade ljude koji tek traže puteve svog identiteta, s ponosom ističe svoju različitost. "Nekada moraš raditi ono što ne voliš, da nađeš ono što voliš, ako pratiš svoju želju, onda ćeš naći svoju nafaku... " Ili: "Nemojte govoriti da je prekasno... pokušajte, jer ne znate šta će vam biti...", neki su od savjeta koje Amra Pajalić upućuje svojim učenicima i našim slušaocima.

    Tue, 30 Apr 2024 - 21min
  • 2602 - Ukratko iz Bosne i Hercegovine, 30.4.24.

    Pregled najvažnijih dešavanja u BiH na političkoj sceni tokom protekle sedmice.

    Tue, 30 Apr 2024 - 09min
  • 2601 - Inovativno društveno preduzeće “Fruit2Work” bivšim zatvorenicima daje drugu šansu

    Lawrence je proveo pet godina u zatvoru pod optužbom za krađu da bi nastavio svoju ovisnost od droge. Prošle godine je preokrenuo svoj život zahvaljujući socijalnom preduzeću koje bivšim zatvorenicima daje drugu šansu. Preduzeće “Fruit2Work” isporučuje svježu hranu i mlijeko prodavnicama širom Melbournea i upravo je otvoreno u Brisebanu. Do sada su zaposlili 130 bivših prestupnika. Ove godine “Fruit2Work” će zaraditi preko 8 miliona dolara. Prihodi finansiraju rad u zatvoru, nudeći ljudima novi početak i pomažući u razbijanju stigme za one koji su prošli kroz pravosudni sistem.

    Tue, 30 Apr 2024 - 08min
  • 2600 - Nagrada UN-a za izbjeglice "Les Murray" ove godine pripala Hedayatu Osyanu iz Afganistana

    32-godišnji Hedayat Osyan je izbjegao iz Afganistana prije 15 godina, ali je u Australiji izgradio uspješan biznis pomažući drugima. Za svoj rad dobio je nagradu “Les Marry”, priznanje koje izbjeglicama zajedno dodjeljuju UNHCR i SBS za doprinos australijskom društvu. Hedayat Osyan pomogao je mnogim svojim zemljacima - izbjeglicama da se zaposle, da ostvare poznanstva i da se društveno angažuju u zajednici.

    Tue, 30 Apr 2024 - 06min
Afficher plus d'épisodes