Filtrer par genre

De gijzeling op de Noordzee

De gijzeling op de Noordzee

Rik Bouman

Het is 1978 als er een eerste staatsgreep plaatsvindt op Sealand, 10 km uit de kust van Engeland. Sealand? Staatsgreep? Ja, Sealand en ja, staatsgreep. Dit luchtafweergeschut platform uit de tweede wereldoorlog is in 1967 door ene Paddy Roy Bates uitgeroepen tot onafhankelijk prinsdom Sealand. Toeval of niet, het zijn juist Duitsers die op dit oorlogsplatform de samenwerking zoeken met Prince Paddy Roy Bates en zijn familie. Onder leiding van de bijzondere Alexander Achenbach, benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Sealand, proberen zij de zaken naar hun hand te zetten ("Little Germany"). De eerste staatsgreep is slechts één van de vele avonturen. Gijzelingen, moordzaken, spionage, fraude en politieke schermutselingen zijn nooit ver weg van Sealand. Ook diverse Nederlanders zoals o.a. Willem van Kooten ("Joost den Draaijer"), advocaat Oomen, Pistolen Paultje, Willem Ruska, hoogspringer Raymond de Vries en Hans Lavoo maken deel uit van dit laatste piratenavontuur. Mochten al deze verhalen verzonnen zijn dan zou je ze niet eens geloven. Maar... ze hebben allemaal echt plaatsgevonden. Deze serie is gemaakt door Rik Bouman en Elmar Hemler. Alle bij het Sealand avontuur betrokken en nog in leven zijnde Nederlanders hebben hun medewerking verleend. En zelfs Prince Michael of Sealand (zoon van Paddy Roy Bates) was bereid om mee te werken aan deze podcast serie.

17 - The Incredible Sealand Story of Dutch High Jump Champion Raymond de Vries
0:00 / 0:00
1x
 • 17 - The Incredible Sealand Story of Dutch High Jump Champion Raymond de Vries

  The Incredible Sealand Story of Dutch High Jump Champion Raymond de Vries.

  Wed, 01 Feb 2023 - 14min
 • 4 - # 4 - DE LAATSTE AANVAL

  Aflevering 4 - Kiest fotograaf Glenn Wassenbergh voor de foto van zijn leven of blijft de gegijzelde Hans Lavoo in leven? En wat doet de Nederlandse regering met de brieven welke atleet Raymond de Vries mee krijgt van de gegijzelden op Sealand? Journalist Bert Voorthuijsen gaat in onderhandeling met Roy Bates en heeft nu, 42 jaar later, nog een bijzonder nieuwsfeit. Advocaat Adriaan Oomen wilde om een bijzondere reden dat zijn gegijzelde collega advocaat Gernot Putz op Sealand werd vrijgelaten. Diezelfde advocaat Oomen staat later ook nog in Den Haag tegenover mevrouw Bates. De gegijzelde Gernot Putz had zelf nog een ontsnappingsplan maar of dat nou een slim plan was??? En wat waren nou de plannen van het door de Duitsers aangetrokken huurlegertje onder leiding van Pistolen Paultje en waarom was hij geïnteresseerd in deze opdracht. Tot slot komen ook nog de moord op Versace, de Baader Meinhof Group, de Falklands War en de Sealand paspoorten in Hong Kong in dit Sealand verhaal voorbij.

  Sun, 17 Jan 2021 - 37min
 • 3 - # 3 - DE GIJZELING

  Aflevering 3 - De Gijzeling In 1978 vindt de staatsgreep van de Duitsers op het eiland Sealand plaats. Roy Bates en zijn zoon Michael laten het er natuurlijk niet bij zitten. Zij zinnen op wraak. Hierbij is een stuntpiloot van James Bond een prima metgezel. Welke bijzondere personen worden uiteindelijk allemaal gegijzeld op dit eiland? en zijn de Duitsers nu definitief verslagen of weten zij op het kantoor van de Nederlandse advocaat Oomen nieuwe plannen te smeden? Raymond de Vries heeft een toevallige ontmoeting met journalist Theo Jongedijk en zij besluiten samen met fotograaf Glenn Wassenbergh een bezoek te brengen aan Sealand. Laat nu net op dat moment ook Hans Lavoo weer met een vissersboot bij Sealand aankomen. De avonturen die zij daar vervolgens allemaal meemaken zijn bijna niet te bevatten.

  Sun, 10 Jan 2021 - 28min
 • 2 - #2 - MOORD EN SPIONAGE

  Aflevering 2 - Het is augustus 1978 als de zoon van Prince Roy Bates, Michael, door een groep Duitsers, welke dan zojuist een staatsgreep hebben gepleegd, wordt gegijzeld op een voormalig Engels oorlogsplatform (Sealand). Wat zijn ze met hem van plan?

  Ondertussen stapt Hans Lavoo, zwager Willem van Kooten, met een raar gezelschap op een vissersboot op weg naar Sealand. Hans en broer Dick Lavoo willen met zwager Willem van Kooten een zeezender beginnen op Sealand.

  Oorlogsveteraan Roy Bates zit dan nog altijd in Oostenrijk en is niet op de hoogte van de ontwikkelingen op zijn platform. Wat zal de man die heeft gevochten in de Spaanse Burgeroorlog, de tweede wereldoorlog en in de jaren zestig met diverse concurrerende zeezenders gaan doen zodra hem dit ter ore komt?

  Welke avonturen heeft Adriaan Oomen, de Nederlandse advocaat van de Duitser Achenbach, allemaal beleefd?

  En waar komen ineens die Russen vandaan?

  En dan zijn er ook weer Nederlandse journalisten die met wel zeer opmerkelijk nieuws bij Raymond de Vries, de Nederlandse hoogspringer die voor Sealand uitkomt, aankloppen.

  Dit is een podcast van Elmar Hemler en Rik Bouman

  Sun, 27 Dec 2020 - 33min
 • 1 - #1 - DE STAATSGREEP

  Aflevering 1 - Het is 10 augustus 1978 als er een eerste staatsgreep plaatsvindt op het luchtafweergeschut platform Sealand. Sealand? Ja, Sealand. Dit platform uit de tweede wereldoorlog, 10km uit de kust van Engeland, is door Paddy Roy Bates in 1967 uitgeroepen tot onafhankelijke prinsdom. In deze aflevering horen we een aantal hoofdrolspelers uit die periode over hun avonturen op en rondom Sealand. Wat was het plan van Willem van Kooten ("Joost den Draaijer") met dit platform, hoe wist Raymond de Vries atleet van Sealand te worden en welke rol speelde advocaat Oomen bij de samenwerking met de minister van Buitenlandse Zaken van Sealand, de duitser Achenbach? En wat maakte Michael Bates, zoon van Paddy Roy, allemaal mee gedurende deze staatsgreep? Welke rol speelden trouwens een Duits televisiestation en een KLM helikopter bij dit gevecht?

  En dit is nog maar het begin!

  Dit is een podcast van Rik Bouman en Elmar Hemler

  Thu, 17 Dec 2020 - 26min