Filtra per genere

De gijzeling op de Noordzee (verbeterde versie 2024)

De gijzeling op de Noordzee (verbeterde versie 2024)

Rik Bouman

Titel: De Gijzeling op de Noordzee: Het Ongelooflijke Verhaal van Sealand Shownotes: Duik in het ongelooflijke verhaal van Sealand in de podcast “De Gijzeling op de Noordzee,” waar geschiedenis, avontuur en politieke intriges samenkomen. In 1978 vindt een ongekende staatsgreep plaats op het prinsdom Sealand, slechts 10 km van de Engelse kust. Wat ooit begon als een Tweede Wereldoorlog luchtafweergeschut platform, uitgeroepen tot onafhankelijke staat door Paddy Roy Bates in 1967, wordt het toneel van een strijd die klinkt als fictie. Maar het is allemaal waar. Deze spannende serie onthult de machtsgrepen, gijzelingen, en de strijd om onafhankelijkheid die Sealand heeft doorstaan, geleid door figuren zo kleurrijk en complex als de geschiedenis zelf. Met bijzondere aandacht voor de rol van Alexander Achenbach en een cast van Nederlandse figuren zoals o.a. Willem van Kooten ("Joost den Draaijer"), advocaat Oomen, Pistolen Paultje, Willem Ruska, hoogspringer Raymond de Vries en Hans Lavoo. Deze personen onthullen in de “De Gijzeling op de Noordzee” de verborgen verhalen achter dit laatste piratenavontuur. Ontdek hoe Sealand, tegen alle verwachtingen in, uitgroeide tot een symbool van autonomie en avontuur. Met exclusieve bijdragen van betrokkenen, inclusief Prince Michael of Sealand, biedt deze podcast een unieke blik op een van de meest ongelooflijke verhalen van de twintigste eeuw. Luister naar “De Gijzeling op de Noordzee” en stap in een verhaal zo spannend en ongelooflijk, je moet horen om het te geloven. Hashtags: #DeGijzelingOpDeNoordzee #Sealand #Piratenavontuur #Staatsgreep #WareVerhalen #PodcastLiefhebbers

17 - The Incredible Sealand Story of Dutch High Jump Champion Raymond de Vries
0:00 / 0:00
1x
 • 17 - The Incredible Sealand Story of Dutch High Jump Champion Raymond de Vries

  The Incredible Sealand Story of Dutch High Jump Champion Raymond de Vries.

  Wed, 01 Feb 2023 - 14min
 • 4 - # 4 - DE LAATSTE AANVAL

  **Titel Aflevering 4:** Beslissende Momenten: Fotografie, Vrijheid en Verborgen Verhalen van Sealand

  **Show Notes:**

  **In "De Gijzeling op de Noordzee" aflevering vier worden we geconfronteerd met keuzes die levens kunnen veranderen.** Fotograaf Glenn Wassenbergh staat voor een dilemma: gaat hij voor de foto van zijn leven of redt hij Hans Lavoo? Terwijl de Nederlandse regering worstelt met wat te doen met brieven van de gegijzelden, onthult journalist Bert Voorthuijsen, 42 jaar na dato, een nog nooit eerder gedeeld verhaal over zijn onderhandelingen met Roy Bates.

  Advocaat Adriaan Oomen, die streefde naar de vrijlating van collega Gernot Putz om persoonlijke redenen, confronteert later mevrouw Bates in Den Haag. De plannen van een huurleger geleid door Pistolen Paultje worden ontrafeld, terwijl Gernot Putz’s ontsnappingspoging vragen oproept over zijn oordeel.

  **Bereid je voor op een reis door tijd en conflict,** van de moord op Versace tot de Baader-Meinhof Groep, de Falklandoorlog, en de wereldwijde invloed van Sealand paspoorten, die ons van Hong Kong naar de donkerste hoeken van de internationale intriges brengen.

  **Hashtags:** #DeGijzelingOpDeNoordzee #SealandMysteries #FotografieOfVrijheid #InternationaleIntriges #PodcastVerdieping

  Sun, 17 Jan 2021 - 37min
 • 3 - # 3 - DE GIJZELING

  Aflevering 3 - De Gijzeling In 1978 vindt de staatsgreep van de Duitsers op het eiland Sealand plaats. Roy Bates en zijn zoon Michael laten het er natuurlijk niet bij zitten. Zij zinnen op wraak. Hierbij is een stuntpiloot van James Bond een prima metgezel. Welke bijzondere personen worden uiteindelijk allemaal gegijzeld op dit eiland? en zijn de Duitsers nu definitief verslagen of weten zij op het kantoor van de Nederlandse advocaat Oomen nieuwe plannen te smeden? Raymond de Vries heeft een toevallige ontmoeting met journalist Theo Jongedijk en zij besluiten samen met fotograaf Glenn Wassenbergh een bezoek te brengen aan Sealand. Laat nu net op dat moment ook Hans Lavoo weer met een vissersboot bij Sealand aankomen. De avonturen die zij daar vervolgens allemaal meemaken zijn bijna niet te bevatten.

  Sun, 10 Jan 2021 - 28min
 • 2 - #2 - MOORD EN SPIONAGE

  **Titel Aflevering 2:** Gijzeling en Verzet: De Slag om Sealand Intensiveert

  **Show Notes:**

  **Welkom terug bij "De Gijzeling op de Noordzee," waar aflevering twee ons dieper meeneemt in het hart van de confrontatie.** Augustus 1978 markeert een cruciale fase in de geschiedenis van Sealand: Michael Bates, zoon van Prins Roy Bates, bevindt zich in de greep van Duitse opstandelingen. Hun plannen voor hem en het prinsdom zijn ongewis, terwijl elders op zee, Hans Lavoo en een bonte crew van avonturiers zich opmaken voor een gewaagde onderneming.

  Luister naar het relaas van hoe de familie Lavoo, samen met Willem van Kooten, droomt van een nieuwe zeezender, terwijl Roy Bates, ver van huis, onwetend is van de dreiging die zijn creatie belaagt. De verhalen van oorlogsveteraan Bates, advocaat Adriaan Oomen, en de mysterieuze verschijning van Russische spelers vervlechten zich tot een complex web van intriges en strategieën.


  Met exclusieve interviews en nooit eerder gehoorde verhalen, duiken we in de avonturen, de plannen, en de onverwachte wendingen die Sealand en zijn bewoners raken. Ontdek wat de Nederlandse journalisten ontdekken over Raymond de Vries, en hoe dit kleine prinsdom het middelpunt werd van internationale aandacht.

  **Beleef de spanning van de strijd om Sealand, waar familiebanden, politieke ambities en de roep om vrijheid samenkomen in een onvoorstelbare saga.**


  **Hashtags:** #DeGijzelingOpDeNoordzee #SealandStrijd #HistorischePodcast #ZeezenderDromen #SealandAvonturen  Sun, 27 Dec 2020 - 33min
 • 1 - #1 - DE STAATSGREEP

  **Titel Aflevering 1:** De Staatsgreep op Sealand: Begin van een Legende

  **Show Notes:**

  **Welkom bij "De Gijzeling op de Noordzee," aflevering één: Een ongekende staatsgreep op Sealand.** In deze opener duiken we diep in de dramatische gebeurtenissen van 10 augustus 1978, toen Sealand, een onwaarschijnlijk prinsdom op een Tweede Wereldoorlog luchtafweergeschut platform, het toneel werd van een machtsgreep. Ontdekt door Paddy Roy Bates en uitgeroepen tot onafhankelijke staat in 1967, zou Sealand het decor worden voor een van de meest unieke conflicten van de twintigste eeuw.

  Hoor direct van de hoofdrolspelers die deze bizarre geschiedenis hebben vormgegeven. Ontdek de plannen van Willem van Kooten, alias "Joost den Draaijer," en hoe atleet Raymond de Vries een sportieve held werd voor dit ministaatje. Leer over de cruciale rol van advocaat Oomen in het internationale drama en de strategieën van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken van Sealand, Alexander Achenbach. Beleef de ervaringen van Michael Bates tijdens de staatsgreep, en ontdek de intrigerende bijdrage van een Duits televisiestation en een KLM helikopter aan dit ongekende gevecht.


  Deze aflevering is slechts het begin van een serie vol intriges, avonturen, en onthullingen die je doen twijfelen aan de grenzen van werkelijkheid en fictie.


  **Luister en duik in het verhaal van Sealand, waar politiek, avontuur en de droom van soevereiniteit samenkomen in een verhaal dat te bizar lijkt om waar te zijn.**


  **Hashtags:** #DeGijzelingOpDeNoordzee #SealandSaga #WareVerhalenPodcast #StaatsgreepAvontuur #OnafhankelijkSealand  Thu, 17 Dec 2020 - 26min