Filtra per genere

Veldheren

Veldheren

Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's

Veldheren is dé podcast waarin Peter van Uhm en Mart de Kruif, beiden generaal buiten dienst, uitleggen hoe oorlog werkt. Onder leiding van journalist Jos de Groot kijken we door de ogen van twee van de belangrijkste militairen van Nederland naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945.

Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour: 

11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss

4 Okt 24 - Theater Schouwburg in Hengelo

Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar!

Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.


Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorisch

In Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in. 

De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag.

64 - #62: Is de Israëlische bevrijdingsactie van vier gijzelaars militair te verdedigen?
0:00 / 0:00
1x
 • 64 - #62: Is de Israëlische bevrijdingsactie van vier gijzelaars militair te verdedigen?

  Het Russische offensief bij Kharkiv is afgeslagen, zeggen de Amerikanen. Trekken de Veldheren dezelfde conclusie?  En Israëlische commando’s bevrijdden vier gijzelaars uit Gaza, met een speciale militaire operatie. Terwijl Israël feest vierde, groeide de internationale verontwaardiging over de honderden slachtoffers die de actie aan Palestijnse kant zou hebben gemaakt. Is dit militair te verdedigen?  Lauren Fabels bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.  Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour:  11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss  4 Okt 24 - Theater Schouwburg in Hengelo Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!   Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Wed, 12 Jun 2024 - 52min
 • 63 - #61: Amerikaanse wapens raken doelen in Rusland

  Oekraïne mag westerse wapens gebruiken om doelen over de grens in Rusland te raken. Ook de Verenigde Staten en Duitsland zijn hiermee akkoord gegaan; een grote beleidsverandering van de belangrijkste bondgenoten van Kyiv. Wat zijn de gevolgen voor de frontlijn?  En een voorstel van de Amerikaanse president Biden voor een staakt-het-vuren in Gaza heeft tot verdeelde reacties in Israël geleid. Het Israëlische leger zet zijn omstreden offensief bij Rafah intussen voort.  Lauren Fabels bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif.  Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour:   11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss  4 Okt 24 - Theater Schouwburg in Hengelo Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!  Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Thu, 06 Jun 2024 - 47min
 • 62 - #60: De militaire logistiek van Rusland en Oekraïne

  500.000 Russische slachtoffers zou Oekraïne tot dusver hebben gemaakt - dat zegt Zelensky. En wat hem betreft worden dat er meer want hij wil met westerse wapens ook doelen in Rusland kunnen bestoken. Ondertussen gaat het aan het front hard tegen hard. Maar al die mensen die vechten hebben wapens, munitie, eten en voertuigen nodig. Vandaag zoomen we daar op in: de machinekamer achter het front - de logistiek. Daarvoor zijn er hulptroepen ingeschakeld: luitenant-generaal buiten dienst Jan Broeks is te gast. En het Israëlische leger bombardeerde een vluchtelingenkamp in Gaza. Netanyahu spreekt van een ‘tragisch ongeluk’, maar daar komt hij niet zomaar mee weg. Wereldwijd delen miljoenen mensen de leus: All eyes on Rafah. Dat en meer bespreekt Jos de Groot met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour:  -11 Sep 24 Theater De Lievekamp in Oss -4 Okt 24 Theater Schouwburg in Hengelo   Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!    Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Thu, 30 May 2024 - 1h 02min
 • 61 - #59: Zelensky vraagt dringend om westerse straaljagers

  De Oekraïners hebben het Russische offensief bij Kharkiv kunnen tegenhouden. Toch vraagt Zelensky voor de zoveelste keer om F-16’s en luchtafweer bij het Westen. Verder heeft Israël nog altijd geen plan voor Gaza voor als Hamas verslagen is. De Verenigde Staten eisen verandering, maar in het Israëlische oorlogskabinet is er ruzie over de toekomst van Gaza. En hier in Nederland ligt er een hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet. Wat zijn eigenlijk de plannen voor defensie?  Jos de Groot bespreekt het met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour:  28 Mei 24 - Theater de Stoep in Spijkenisse 11 Sep 24 - Theater De Lievekamp in Oss 4 Okt 24 - Theater Schouwburg in Hengelo Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!  Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen. Luister ook naar Veldheren Historisch via podimo.nl/veldherenhistorisch In Veldheren Historisch duikt generaal buiten dienst Mart de Kruif samen met zijn zoon Tom de Kruif (geschiedenisleraar), de geschiedenis in.  De meest geniale, fascinerende of overschatte veldheren uit het verleden komen in deze podcast langs. Verder kijken vader en zoon De Kruif naar de meest legendarische veldslagen ooit gevoerd. De ene week een veldslag, de andere week een veldheer. Hoe dan ook, een mooi stukje militaire geschiedenis met ook altijd een link naar de wereld vandaag de dag. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Thu, 23 May 2024 - 46min
 • 60 - #58: De prelude van het Russische offensief

  De Russen breken gemakkelijk door de Oekraïense verdedigingslinies heen in de regio Kharkiv. Alleen al afgelopen weekend wonnen de Russen 100 vierkante kilometer terrein. Staat de Oekraïense verdediging op instorten? En is dit dan het langverwachte Russische offensief? Ondertussen heeft Israël genoeg manschappen verzameld voor een inval in de stad Rafah. Opnieuw moeten Palestijnse burgers vluchten, tot grote angst, verontwaardiging en woede wereldwijd - ook zeker bij ons in Nederland. Dat en meer bespreekt Jos de Groot met generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif. Luister je graag naar Veldheren? Kom dan ook vooral naar onze theatertour:  -28 Mei 24 Theater de Stoep in Spijkenisse -11 Sep 24 Theater De Lievekamp in Oss  -4 Okt 24 Theater Schouwburg in Hengelo   Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters op kijk op cortimedia.nl/live. Hopelijk zien we je daar!    Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Thu, 16 May 2024 - 43min
Mostra altri episodi