Filtra per genere

De Universiteit van Nederland Podcast

De Universiteit van Nederland Podcast

Universiteit van Nederland

De beste wetenschappers geven antwoord op spraakmakende vragen. Zo leer je binnen 15 minuten waarom muggen altijd jou moeten hebben en hoe robots ons leven redden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij! Deze podcast heeft een Creative Commons-licentie (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam zeker niet te vermelden.

591 - 570. Dit is waarom je de verkeerde horoscoop leest
0:00 / 0:00
1x
 • 591 - 570. Dit is waarom je de verkeerde horoscoop leest

  Sommige mensen hechten veel waarde aan hun sterrenbeeld. Tijdschriften staan dan ook vol met voorspellingen en persoonlijke eigenschappen op basis van jouw horoscoop. Toch is de kans groot dat jouw sterrenbeeld niet overeenkomt met de sterren die op jouw verjaardag aan de hemel staan. In deze aflevering legt Annelotte Derkink (Universiteit van Amsterdam) uit hoe dat komt en welk sterrenbeeld wél bij jouw verjaardag hoort. Boogschutter 18 december - 18 januari Steenbok 19 januari - 15 februari Waterman 16 februari - 11 maart Vissen 12 maart - 18 april Ram 19 april - 13 mei Stier 14 mei - 19 juni Tweelingen 20 juni - 20 juli Kreeft 21 juli - 9 augustus Leeuw 10 augustus - 15 september Maagd 16 september - 30 oktober Weegschaal 31 oktober - 22 november Schorpioen 23 november - 17 december Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Wed, 29 Nov 2023 - 11min
 • 590 - 569. Waarom plaatsen we iedereen in de hokjes man/vrouw?

  Bij de geboorte van een kind is vaak het eerste wat we willen weten; is het een man of een vrouw? En die hokjes blijven vaak de rest van je leven een rol spelen, ga je naar het mannen- of vrouwentoilet? Speel je in een vrouwen of mannenteam? Maar wat nou als je je nooit thuis hebt gevoeld in één van die twee hokjes? Soraya Riem is zo iemand en identificeert zichzelf niet als man en ook niet als vrouw, maar als non-binair. En vraagt zich af waarom mensen altijd van die willen weten of die een man of een vrouw is. Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken. Wil je meer weten transgender zijn, non-binair zijn of andere vormen van genderdiversiteit? Op de site van transvisie kan je veel informatie vinden en zij hebben ook een hulplijn die je kan bellen: https://transvisie.nl/  Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Sun, 26 Nov 2023 - 12min
 • 589 - 568. Wanneer noemen we iets genocide?

  Sinds het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen weer is opgelaaid, hoor je vaak de term genocide vallen. Maar wat betekent die term precies? Historicus Ugur Ümit Üngör van de Universiteit van Amsterdam legt het in deze aflevering uit. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Wed, 22 Nov 2023 - 12min
 • 588 - 567. Kan je het brein van een misdadiger repareren?

  Heb jij een kort lontje? Raak je vaak betrokken bij opstootjes? Dan biedt de wetenschap een oplossing: door je hersenen een klein beetje onder stroom te zetten, kun jij meer grip krijgen op je emoties. Oké, we geven toe dat dit best wel spannend klinkt. Toch is dit precies waar hersenwetenschapper Josanne van Dongen (Erasmus Universiteit Rotterdam) onderzoek naar doet. Door middel van hersenstimulatie probeert zij misdadigers op het rechte pad te krijgen. Speciaal voor deze aflevering mocht onze redacteur Eliane het experiment ook eens ondergaan. Benieuwd hoe dat eruit ziet, je kan deze aflevering ook bekijken. Op YouTube en Spotify! Wetenschappelijke artikelen over dit onderzoek:Neuromodulatie van agressie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34087482/ Effect van neuromodulatie op neurale connectiviteitveiligheid: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36875007/ Veiligheid van neuromodulatie: https://www.nature.com/articles/s41598-022-25864-1 Onderzoek link frontale activiteit en agressie: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394018308504?casa_token=SEKsGpfnO90AAAAA:JZ5lYLuW9z5wlFIzuEjxTIi2VlVE4vaQPKLCCYhZyAFLxhECF-Zosx361iRcbYjrXzonQMTMrg Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Sun, 19 Nov 2023 - 10min
 • 587 - 566. Hoe ontstond het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen?

  Ontdek de oorsprong van het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen. Midden-Oosten expert Maurits Berger (Universiteit Leiden) neemt je mee op een historische reis door het gebied. Zo snap je hopelijk beter waar dit langlopende conflict vandaan komt. Veel dank aan de tegenlezers: - Dr. Maaike Warnaar, Midden-Oostendeskundige, Universiteit Leiden - Prof. dr. Paul Aarts, Internationale betrekkingen, Universiteit van Amsterdam Video: https://youtu.be/7wyEAK7STy8 Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  Wed, 15 Nov 2023 - 14min
Mostra altri episodi