Filtra per genere

De Jortcast

De Jortcast

NPO Radio 1 / AVROTROS

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

729 - #532 - Ook zo'n last van een uitdijende staat?
0:00 / 0:00
1x
 • 729 - #532 - Ook zo'n last van een uitdijende staat?

  Nee, het is niet de schuld van het neoliberalisme. Em. prof. dr. Paul Frissen legt uit hoe het kan dat onze staat een steeds grotere rol krijgt in ons regeldriftige landje.

  Leesvoer:
  - De integrale staat, Paul Frissen. Vanaf januari verkrijgbaar.

  Tue, 06 Dec 2022 - 26min
 • 728 - #31 Amfetamine in plaats van idealen

  In mei '68 stond de jeugd nog met gebalde vuist op de barricade. Nu gaat zij met vijf pillen in den mik collectief kapot op een festivalletje. De eeuwig jeugdige dr Kelder bespreekt met de minstens zo jonge Tom ter Bogt, hoogleraar muziek- en jeugdcultuur wat er zoal wordt geslikt en gesnoven, en wat er mis is met de jeugd van tegenwoordig.

  Thu, 31 May 2018 - 16min
 • 727 - #531 - Wat Ermasmus en Diogenes van cancelculture zouden vinden

  Ook in de tijd van Erasmus werd er al volop gecanceld. Wat Diogenes daarvan had gevonden? U hoort in het in de nieuwe Jortcast.

  Leestips van dr. Inger Kuin en prof. dr. Ronald van Raak:

  - Plato, de Apologie van Socrates
  - Erasmus, Lof der Zotheid
  - Sandra Langereis, Erasmus' Lof der Zotheid

  Fri, 02 Dec 2022 - 29min
 • 726 - #530 - De meest geniale mensen poepen op straat

  Wist u dat cynisme van oorsprong een filosofische stroming is? De Griekse Diogenes, een man die op straat masturbeerde en zich niet waste, was de uitvinder. Het idee van deze stroming: een dikke middelvinger naar de macht. Dat heeft overigens niets meer te maken met de huidige betekenis van cynisme. Dr. Inger Kuin schreef er een boek over.

  Thu, 01 Dec 2022 - 23min
 • 725 - #529 - De zotheid van het verwijderen van een schilderij

  Mogen onderzoekers activistisch zijn? Mag een niet zo woke schilderij in een universiteit hangen? Volgens prof. dr. Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse waarden, hebben academici het te weinig over normen en waarden. Een filosofische overdenking over de wetenschap.

  Luister ook:
  - Jortcast nummer 509 met Steije Hofhuis, die weerstand ervoer bij het publiceren van de contraire resultaten die vloeide uit zijn onderzoek naar heksenvervolging. 
  - Jortcast nummer 355 met Ronald van Raak over ons openbaar bestuur.
  - Jortcast nummer 409 met Ronald van Raak over Johan de Witt.

  Tue, 29 Nov 2022 - 22min
Mostra altri episodi