Filtra per genere

- 935 - #685 - De heilzame effecten van doodvriezen
Is het nou wel of niet verstandig om koud te douchen? En moet je altijd een dikke jas aan of juist je lichaam laten werken? En wat is de invloed op onze gesteldheid als we de verwarming een graadje lager zetten? Relevante vragen voor snotterige tijden, die dr Kelder stelt aan hoogleraar thermofysiologie prof. Dr. Hein Daanen.
Thu, 30 Nov 2023 - 18min - 934 - #684 - Er is ook nog zoiets als NederlanderschapTue, 28 Nov 2023 - 33min
- 933 - dr Kelder en Co 25 nov - Rechtse winst, koukleumen en wat we al dan niet van nieuwe democratieën kunnen leren
Nederland wordt met de verkiezing rechtser
Nederland wordt weer voor de Nederlanders, blijkt uit de verkiezingsuitslag van afgelopen week. Maar wat is dat voor een land dat men met de PVV voor ogen heeft en wat wil die kiezer eigenlijk? Filosoof en ethicus dr. Jelle van Baardewijk kijkt naar de politieke cultuur van Nederland nu en hoe ons land mogelijk zal worden ingericht met deze verkiezingsuitslag. Meer Nederlands op de universiteiten en zwarte piet weer terug?
IJsbaden en winterzwemmen: feit of fabel?
Is het nou wel of niet verstandig om koud te douchen? En moet je altijd een dikke jas aan of juist je lichaam laten werken? En wat is de invloed op onze gesteldheid als we de verwarming een graadje lager zetten? Is dat gezond of zijn we juist daarom allemaal de laatste tijd wat snotterig? En is de Wim Hof methode nou wel of niet oké? We bespreken de invloed van lichaamstemperatuur op onze gezondheid met prof. dr. Hein Daanen.
Suriname en democratie: contradictio in terminis?
Onze eigen verkiezingen zijn net achter de rug, dus laten we stoppen met navelstaren en ons afvragen; hoe gaat het met de andere democratieën? Bijvoorbeeld die in Suriname? Onze jonge dr. Bharti Girjasing heeft een groot onderzoek gedaan naar de ervaringen met democratie bij de Surinamers. Waarom stemde men wel massaal op Bouterse en hoe hou je de politiek scherp in een land met weinig inwoners?Sat, 25 Nov 2023 - 45min - 932 - #683 - Een prelude op de formatieFri, 24 Nov 2023 - 21min
- 931 - #682 - Gratis institutioneel bierTue, 21 Nov 2023 - 30min
- 930 - dr Kelder en Co 18 nov - Verkiezingskoorts & onverschilligheid jegens Oekraïne
Nog heel even om te zweven
Een paar nachtjes slapen nog maar, en dan kunnen alle Nederlandse burgers eindelijk weer hun democratische plicht vervullen. Met Omtzigt aan kop dient zich de vraag aan wat NSC precies met onze samenleving van plan is. Prof. dr. Wim Voermanslegt in dit kader uit wat een constitutioneel hof – een belangrijk speerpunt van de nieuwe partij – effectief zou betekenen. En wat te denken van de pensioenplannen van Pietertje? Daarover meer metprof. dr. Marike Knoef. Tot slot gaat dr Kelder metdr. Roderik Rekkerhet stemhokje in, hoe wordt je stem bepaald?
Het ondergesneeuwde OekraïneIn de verkiezingen hoort u er nauwelijks over, en ook in algemene zin blijft het de laatste tijd angstvallig stil rondom de oorlog in Oekraïne. Ten onrechte, zo vindt VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans, die overigens op een niet onverdienstelijke zesde plaats op de kandidatenlijst van zijn partij staat. Misschien hangt dr Kelder dus wel met een aankomend bewindspersoon aan de lijn, mocht de VVD althans opnieuw gaan regeren. Brekelmans maakt zich met name kwaad op de halfslachtige manier waarop Europa met zijn beloftes aan Oekraïne omspringt. Het lijkt er namelijk op dat de EU niet aan het aantal van een miljoen geleverde artilleriepatronen binnen een jaar gaat komen. En dat is kwalijk, zo vindt Brekelmans, want zeker nu het conflict op de achtergrond dreigt te raken, is onvoorwaardelijke steun extra hard nodig.
Sat, 18 Nov 2023 - 42min - 929 - #681 - De inhoud, gaan we het daar nog over hebben?
De verkiezingscampagne kenmerkt zich helaas niet door haar diepgravende, inhoudelijke discussies. Dat merkt ook de kiezer. In de nazit van vorige week klampt het radelolze publiek zich vast aan de wetenschap, in deze aflevering vertegenwoordigd door prof. dr. Carolien van Ham, prof. dr. Sweder van Wijnbergen en prof. dr. Mark van Vugt.
Fri, 17 Nov 2023 - 22min - 928 - #680 - Kiezers of kleuters?Thu, 16 Nov 2023 - 23min
- 927 - #679 - Hoop of chaos? Drie proffen over de politiekWed, 15 Nov 2023 - 27min
- 926 - dr Kelder en Co 11 november- Dit wil Nederland qua leiderschap
Een niet doorgerekend partijprogramma ís geen partijprogramma (of toch wel?) - en wat is gratis bier?
Afgelopen woensdag presenteerden het CPB en het PBL hun doorrekeningen. Lang niet alle partijen zagen er deze keer heil in hieraan mee te werken − slechts acht leverden materiaal in. Wat zeggen die keihard getallen precies? Daarover spreekt dr Kelder een oude rot uit het vak: prof. dr. Sweder van Wijnberg, econoom aan de UvA. Doet wel of niet doorrekenen daarnaast iets met het vertrouwen van kiezers? En hoe zit het daar in algemene zin eigenlijk mee? Prof. dr. Carolien van Ham van de Radboud vertelt u meer. Tot slot: staat of valt dat vertrouwen met een sterke leider? Dat weet prof. dr. Mark van Vugt, evolutionair psycholoog aan de VU, die bovendien met de eerste resultaten van een nieuwsoortig onderzoek naar archetype leiders in de Nederlandse politiek komt.
Het twijfelachtige huwelijk tussen de TU Eindhoven en Brainport
Bedrijven en universiteiten die innig samenwerken, is daar eigenlijk iets mis mee? GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt dat er in elk geval kritisch gekeken moet worden naar de banden tussen de TU Eindhoven en het omringende bedrijfsleven. Zijn het namelijk niet de Chinezen die een bedreiging voor onze kennisinstituten vormen, dan misschien wel de intenties van bepaalde ondernemingen. Want hoe waarborg je volledige academische onafhankelijkheid wanneer een universiteit financieel wordt gespekt door private partijen? Of is het misschien allemaal zo erg niet, en hebben universiteiten de steun van bedrijven keihard nodig om op synergetische wijze tot grootse doorbraken te komen?Sat, 11 Nov 2023 - 43min - 925 - #677 - Het Wetenschappelijk Bureau: dr Kelder gunt iedereen een villa
Hoe kan het dat we zo'n tekort aan woningen hebben (zo'n 400 duizend) en hoe redelijk is ons wensdenken dat dit ooit goed komt? Heeft iedereen recht op een huis en wat is dat eigenlijk, een eigen plek? En waar moeten we die huizen bouwen? Demissioniar minister Hugo de Jonge, spits uw oren, want dr. Matthijs Korevaar, universitair docent en verbonden aan de Erasmus School of Business weet wat fluctuerende huizenprijzen met de markt doen. Maar hij heeft ook de verkiezingsprogramma's doorgelezen en weet ook wat juist niet verstandig is. We verraden alvast, internationaal zijn de reacties dat de mond voor de hand wordt geslagen als men van onze huidige plannnen hoort. Matthijs legt uit het uit aan de keukentafel, in het eenkamerappartement, van Jort.
Thu, 09 Nov 2023 - 58min - 924 - #678 - Begin nieuw kabinet - einde oude rijken?
In de nazit met economendr. Jasper Lukkezen en dr. Vinzenz Ziesemer en parlementair journalist drs. Leonard Ornstein een vooruitblik op wat er komen gaat met een nieuwe coalitie na de verkiezingen. Over deglobalisering, einde toeslagen en waar de klauwen van de fiscus de komende jaren naar zullen uitslaan.
Fri, 10 Nov 2023 - 30min - 923 - #676 - Het Wetenschappelijk Bureau: dr Kelder zoekt geluk
Migratie en asiel. Het vorige kabinet viel erop, en ook deze verkiezingen is het een belangrijk thema. Prof. dr. Hein de Haas is internationaal toonaangevend migratie-onderzoeker en constateert dat politici links én rechts het thema inzetten voor electoraal gewin, zonder zich al te veel aan te trekken van de realiteit. In gesprek met dr Kelder geeft hij het emotionele debat een feitelijke lading en rekent af met hardnekkige migratie-mythes.
Het boek van Hein de Haas: https://www.spectrumboeken.nl/producten/hoe-migratie-echt-werkt-9789000386857
Thu, 09 Nov 2023 - 1h 05min - 922 - #675 - Het Wetenschappelijk Bureau: dr Kelder moet naar de dokter
In de aanloop naar de verkiezingen zoekt dr Kelder naar antwoorden op de grote politieke thema's van nu. In de eerste aflevering van dit drieluik poogt hij de zorg te genezen van kwalen als stijgende zorgkosten, vergrijzing en personeelstekorten. Te gast is prof. dr. Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU.
Wed, 08 Nov 2023 - 53min - 921 - #674 - Een economie under construction
Plannen met economische implicaties in de partijprogramma’s: van Tata Steel sluiten tot fiscaal voordeel bij fietsen en gratis kinderopvang. De economie moet als het aan veel partijen ligt hier en daar flink verbouwd worden, maar wie het bonnetje pakt? Daarover gaapt tussen links en rechts een waanzinnig brede, diepe kloof. Met drie geleerden rekent dr Kelder de plannen nog eens door en vraagt hij zich af of de politiek niet veel te veel belooft.
Tue, 07 Nov 2023 - 39min - 920 - dr Kelder en Co 4 november - bestaanszekerheid, hebben we dat echt nodig?
Politiek = economie & ook stemmen uit het buitenland?
It’s the economy, stupid
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen draait het eigenlijk maar om een ding: de economie. Want de allocatie van schaarse goederen is toch uiteindelijk wat politiek behelst. Met twee academici van de generatie die onze toekomst moet vormgeven en een oudgediende op het Binnenhof duikt dr Kelder in de economische vraagstukken die er deze verkiezingen toe doen. Want waarom rept elke partij ineens over bestaanszekerheid, is iedereen het erover eens dat vermogen zwaarder moet worden belast en moet het toeslagensysteem hoe dan ook op de schop? O, en dient er nu te worden bezuinigd of geïnvesteerd ten tijde van economische tegenspoed? Dr. Jasper Lukkezen, dr. Vinzenz Ziesemer en drs. Leonard Ornstein vertellen u niets dan de waarheid over de stand van ‘s lands economie. Maar let wel, staathuishoudkunde blijft een sociale wetenschap, waarin absolute waarheden niet bestaan.
Een motie om wat stemmen te winnen
Stemmen vanuit het buitenland kan niet meer, de deadline is inmiddels verlopen. Toch strijden D66 en de VVD voor een eenvoudigere manier om het Hollandse rode potlood ook buiten de landsgrenzen te gebruiken. Dat niet veel mensen dat doen, geschat wordt op zo'n 10 procent, steekt de democraat van D66 Sjoerd Sjoerdsma al jaren. Er was al eerder door zijn partij een motie ingediend en aangenomen om digitaal stemmen vanuit het buitenland mogelijk te maken, maar deze verkiezingen kwamen te vroeg. Nu moet je je op tijd aanmelden, verschillende enveloppen gebruiken en je paspoort kopiëren en natuurlijk op de hoogte zijn van de verkiezingen. Sjoerdsma wil dit anders, hoe legt hij uit. Al heeft het voor hem geen zin meer. Hij is niet meer verkiesbaar.Sat, 04 Nov 2023 - 42min - 919 - #673 - Armoe troef
In de nazit van de afgelopen uitzending een behaaglijke botsing tussen tussen gasten (prof. dr. Ewald Engelen, dr. Mariken van der Velden en dr. Geerten Waling) over het vraagstusk van armoede en al dan niet groeiende ongelijkheid in Nederland. Pak je demagogometer erbij en probeer te ontspannen, tegen een achtergrond van langzaam oplopende gemoederen. Worden we steeds armoediger in het algemeen, of vooral op het gebied van feiten en cijfers?
Fri, 03 Nov 2023 - 34min - 918 - #672 - Lekker links of een rukje naar rechts?
Het aftellen is begonnen. Wordt het Pieter, Dilan of Franske?Reden om bij dr Kelder & Co een stem-stamtafel in te richten die de campagne beoordeelt, los van de hypes en hysterie. Deze aflevering is de politieketafel bemand door dr. Mariken van der Velden, prof. dr. Ewald Engelen en dr. Geerten Waling.
Tue, 31 Oct 2023 - 45min - 917 - dr Kelder en Co 28 okt - over oorlog en conservatisme
Is het enkel nog conservatisme dat de klok slaat?
In het kader van de verkiezingen zijn de komende vier uitzendingen niet opgebouwd zoals u van ons gewend bent. In plaats van twee losse interviews, bent u vier weken lang getuige van heuse rondetafelgesprekken met wetenschappers, over gewichtige verkiezingsthema’s welteverstaan. Vandaag de aftrap, met als hoofdonderwerp: conservatisme. Want hoe conservatief zijn de Lage Landen precies? En wordt de hang naar behoudendheid sterker nu er velerlei crises wereldwijd welig tieren? Dr Kelder gaat erover in gesprek met historicus dr. Geerten Waling, financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen en dr. Mariken van der Velden, van huis uit politicoloog. Waar de eerste twee zich los van hun niet te benijden expertise geregeld bedienen van conservatieve standpunten, is de derde er met name voor de politicologische duiding.Sat, 28 Oct 2023 - 45min - 916 - #671 - Onze druppel op de gloeiende klimaatplaat (deel II)
We moeten stoppen met alleen ons eigen stoepje schoon te vegen, en een borstel ontwikkelen die in een keer de hele straat doet stralen. Dat betoogt dr. Maarten Boudry in deel II van het gesprek dat werd opgenomen in de NPO Radio 1 Klimaatstudio, met bijbehorend tentflapgekletter. Want zelfs al zouden wij onze consumptie in het Westen aanzienlijk terugdringen met calvinistische zelfkastijding, dan nog bereiken we weinig op aarde als geheel.
Fri, 27 Oct 2023 - 33min - 915 - #670 - De Klimaatkerk en haar evangelisten (deel I)
Dat het klimaat opwarmt is geen kwestie van geloof. Toch vertoont onze omgang met het omvangrijke klimaatprobleem religieuze dimensies. De dag des oordeels komt dichterbij, de zondige mens is hebzuchtig en hoogmoedig en profeten als Gretha Thunberg en Al Gore wijzen ons de weg. Toch leidt die niet naar een gegarandeerde apocalyps, betoogt filosoof en scepticus dr. Maarten Boudry in het eerste deel van deze speciale Jortcast.
Thu, 26 Oct 2023 - 27min - 914 - Klimaatstudio 21 okt: Groene Groei - Degrowth
We gaan vergroenen, maar is de enige weg de zogenaamde Groene Groei waarbij we onze economie stimuleren door zuinigere producten te ontwikkelen? Een auto bijvoorbeeld is immers door de jaren heen ook steeds spaarzamer geworden qua brandstof.
Of moeten we juist alles minder, want we hebben wel zuinigere auto's in de straat, maar ook steeds meer en dan schieten we er per saldo toch niets mee op. 'Groene Groei' of 'Degrowth'?
U hoort een speciale uitzending opgenomen tijdens de Klimaatstudio van de NPO op 21 oktober in samenwerking met de VPRO (met tevens de prettige stem van Eric Arends) en te gast zijn dr. Guus Dix (UTwente), prof. dr. Barbara Baarsma (UvA) en dr. Maarten Boudry uit Vlaanderen.
Shownote: artikel van Maarten Boudry in NRC -->
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/22/dit-is-de-beste-tijd-om-geboren-te-worden-a4175208
Tue, 24 Oct 2023 - 43min - 913 - #669 - Megalomane mannen
Als we mannen bevrijden van hun superioriteitswaan komt er ruimte voor het individu. Dat heet beschaving. En dan is de wereld bevrijd van megalomanie. Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen tot wie hij is en dat kan alleen in een dergelijke, vrije samenleving - daar zijn de twee gasten met zeer verschillende achtergronden het hartgrondig over eens. Met drs. Soumaya Sahla en prof. dr. Maaike Meijer.
Meld je aan voor de NPO Radio 1 Klimaatstudio via: https://www.nporadio1.nl/nieuws/npo-radio-1-klimaatstudio/0c58a8d7-ae7c-470b-9bf2-5baa9176c1b2/npo-radio-1-klimaatstudio
Fri, 20 Oct 2023 - 34min - 912 - #668 - Geweld heeft een gender
...en wij verklappen u vast: het is niet de vrouw. De overgrote meerderheid van geweldplegers is man. Zullen we het daar eens over hebben? Em. prof. dr. Maaike Meijer neemt het voortouw en vertelt over haar onderzoek naar wat de man bezielt.
Meijers boek Radeloze Helden: https://www.atlascontact.nl/boek/radeloze-helden/
Cijfers van het CBS over daders van geweld: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/81947NED/table?dl=79A92Thu, 19 Oct 2023 - 20min - 911 - #667 - Hamas in de polder?
Hamas zaait en oogst haat en verdeeldheid, in het Midden-Oosten, maar ook in Europa. Welke rol spelen de tentakels Iran en Qatar en wat betekent dat voor de internationale onderhandelingstafel? En wat als de sympathie voor Hamas groeit in Nederland? Kun je terrorisme bestrijden?
Drs. Soumaya Sahla promoveert in Leiden op de invloed die Aristoteles had op het werk van de islamitische filosoof Al Ghazali (Rechtsfilosofie). Zij is deradicaliseringsexpert bij de denktank van de gemeente Amsterdam genaamd 'Contra Extremisme Radicalisering' en is lid van 'Thematisch Netwerk Migratie Integratie VVD'.
Tue, 17 Oct 2023 - 35min - 910 - dr Kelder en Co 14 oktober - Hoe zit het met Hamas (in NL) - kolonialisme, wat schuift het? - Was will der Mann?
Hoe terroristisch zijn wij Nederlanders?
Hamas, de democratisch gekozen partij van de bezette gebieden heeft de afgelopen 7 dagen dood en verderf gezaaid, maar blijft geliefd in het Midden-Oosten alsook in Europa. Hoe zit deze organisatie in elkaar en wie helpt die Palestijnen met de lege portemonnee aan wapens, graafmachines voor de tunnels en verdere uitrusting? Zijn het de tentakels van Iran en Qatar en wat betekent dat voor de internationale onderhandelingstafel? Drs. Soumaya Sahla promoveert in Leiden op de invloed die Aristoteles had op het werk van de islamitische filosoof Al Ghazali (Rechtsfilosofie). Zij is deradicaliseringsexpert bij de denktank van de gemeente Amsterdam genaamd 'Contra Extremisme Radicalisering' en is lid van 'Thematisch Netwerk Migratie Integratie VVD'.
Wat bezielt de man?
Moord, oorlog, vechtpartijen en voetbalhooliganisme. We hebben het bij geweldplegingen graag over de religieuze groep waartoe de dader behoort, over huidskleur, over afkomst. Maar de grootst gemene deler is toch echt de penis. Een gesprek over geweld is per definitie een gesprek over mannelijkheid. Als we de wereld een veiliger plek willen maken, is het hoog tijd dat we dat gesprek gaan voeren. Wat bezielt de man? Dr. Maaike Meijer beziet de man met mededogen en heeft zo haar ideeën.
Winst in Nederlands-Indië
De winst van tabak, olie en suiker uit voormalig Nederlands-Indie. Was dat nou wel zo slecht voor, zoals het zo fijntjes heette, ‘de inlanders’? Jonge doctor Mark van de Water promoveerde in Leiden op de bijdrage die het koloniale systeem bood aan de opbouw van Indonesië.
Sat, 14 Oct 2023 - 46min - 909 - #666 - Dieren & democratie
In de nazit praat dr Kelder verder met zijn gasten, kippendoctor en dierenhistoricus Dirk-Jan Verdonk en hoogleraar vergelijkende bestuurskunde Frank Hendriks. Worden de dieren voldoende vertegenwoordigd? En over vertegenwoordiging gesproken: worden alle lagen van de bevolking eigenlijk wel voldoende vertegenwoordigd?
Fri, 13 Oct 2023 - 17min - 908 - #665 - Hoe de kip letterlijk én figuurlijk groot werd
Hoera, de vleeskip bestaat 75 jaar - maar dat is voor het verenbeest zelf geen reden tot feest. Sinds zij in de Verenigde Staten werd ontwikkeld om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees op te leveren, eten we wereldwijd jaarlijks 74 miljard kippen die slechts zes weken oud mochten worden. Een gesprek met vrije uitloop over het meest gegeten dier, dat mede door lobby en Europese subsidies zo groot werd.
Shownote: https://decorrespondent.nl/14821/hoe-onze-mediacratie-een-wantrouwenmachine-werd/9b8b7d0e-a48a-0b91-01d4-82ddb456a256
Thu, 12 Oct 2023 - 19min - 907 - #664 - Hoog tijd voor een slim referendum
Willen we meer, of minder democratie? Meer, is doorgaans de roep, en de invoering van een referendum is dan nog niet eens zo'n slecht idee. Maar dan geen dom referendum zoals de Britten hielden in 2016. In gesprek met hoogleraar vergelijkende bestuurskunde prof. dr. Frank Hendriks over burgerfora, correctieve referenda en het slimmer inrichten van onze democratie.
Het wetsvoorstel van SP-Kamerlid Renske Leijten: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/initiatiefwetsvoorstel-invoering-correctief
Tue, 10 Oct 2023 - 25min - 906 - #663 - Jortcast XL - Bernhard, de prins die iets te vaak van geen kwaad wist
Internationaal nieuws deze week dat prins Bernhards officiële lidmaatschapskaart van de NSDAP was gevonden, gewoon in het eigen Koninklijke Huisarchief. Biograaf en historicus dr. Gerard Aalders (voormalig medewerker van het NIOD) had al in 1995 bewezen dat onze wijlen prins lid was geweest van Hitlers partij, maar toen wilde niemand luisteren. Zelfs de prins belde Aalders vanaf zijn sterfbed nog op dat hij het totaal mis had.
Een lange aflevering van de Jortcast met Aalders die na jaren graven in de archieven exact weet hoe vaak Bernhard van Lippe-Biesterfeld zich heeft verrijkt en heeft gelogen.
Sun, 08 Oct 2023 - 50min - 905 - dr Kelder en Co 7 oktober - slimmere democratie & de ontplofte kip
Meer of minder democratie
Met de verkiezingen op komst is een nieuwe bestuurscultuur vooralsnog de grootste belofte. Maar hoe moet die eruit komen te zien? Willen we meer of minder democratie? En is zo’n referendum dat nu bijna door de Eerste Kamer heen is wel echt verstandig? Het kan vooral beter, denkt hoogleraar vergelijkende bestuurskunde prof. Dr. Frank Hendriks. Hij vergeleek democratieën op internationale schaal en kent de zin en onzin van een systeem waarin iedereen maar mag meebeslissen.De kip: lobby of lekker?
Dr Kelder duikt in de jonge geschiedenis van het meest veelzijdige stukje vlees: de plofkip, de chloorkip, of simpelweg de vleeskip. Deze gemaltraiteerde versie van het scharrelende verenbeest wist het in tachtig jaar bestaanstijd te schoppen tot het meest gegeten dier ter wereld. Een twijfelachtige eer. Is dat lobby, of gewoon onweerstaanbaar lekker? Dat en meer bespreekt uw gastheer met Dirk-Jan Verdonk, die het boek ‘De Ontplofte Kip’ schreef.Sat, 07 Oct 2023 - 40min - 904 - #662 - De vijftigplusser regeert
Meeste stemmen gelden, ook dat is democratie. Maar in een vergrijzend Nederland kun je je afvragen of de belangen van de bloem der natie ook nog wel behartigd worden. Een nazit met prof. dr. Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse Waarden te Rotterdam, en gezondheidseconoom prof. dr. Xander Koolman.
Fri, 06 Oct 2023 - 26min - 903 - #661 - Vrijheid volgens SpinozaThu, 05 Oct 2023 - 21min
- 902 - #660 - Zorg(elijk)
Vermarkting en vergrijzing, zomaar twee variabelen in een zorgsysteem waarbinnen de kosten blijven stijgen. Geen politieke partij die er met het vergrijzende electoraat haar vingers aan durft te branden. Iemand moet het doen, dus dr Kelder waagt zich er maar aan met zorgeconoom dr. Xander Koolman.
Besproken CBS-cijfers zijn hierterug te vinden.Tue, 03 Oct 2023 - 28min - 901 - dr Kelder en Co 30 sept - Duur, ziek of dood & de eerste atheïst & meer regels tegen de vette hap
Liever ziek dan duur?
De zorgpremie gaat omhoog en onze zorguitgaven bedragen met 108 miljard, ruim een kwart van de overheidsuitgaven. Is de marktwerking in de zorg mislukt? Hoe stoppen we deze trend? Wie is bereid om de toegankelijkheid of betaalbaarheid van de zorg te verkleinen, om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg gelijk blijft?
Gezondheidszorgeconoom Xander Koolman ontrafelt de zorguitgaven. De grootste kostenposten waar iets aan te doen is, zijn ouderenzorg, jeugdzorg en ggz. Niet bepaald populaire onderwerpen om in te snijden tijdens verkiezingstijd.
Spinoza, de eerste atheïstOktober is Spinozamaand - Spinoza is de denker die in Amsterdam werd geboren en de standaardwerken als de Ethica schreef. De man van Portugees Joodse komaf legde de basis voor de Nederlandse gedachte over tolerantie en het ‘vrije denken’. Wie was deze filosoof en hoe zien we zijn denkrichting terug in ons dagelijks leven en in onze politiek? Prof. dr. Ronald van Raak, de Erasmiaanse wetenschapper verbonden aan de gelijknamige universiteit, heeft de net verschenen biografie (ruim 1100 pagina’s) van de Britse historicus Jonathan Israel gelezen en geeft uitleg.
Dik, dikker, dikstWe maken dagelijks tweehonderd keuzes over wat we eten. Hoe kunnen we dat sturen richting gezondere alternatieven? Jonge dr. Sanne Djojosoeparto onderzocht welke beleidsmaatregelen overheden in Europa en Nederland aannemen om onze voedselomgeving zo aan te passen dat het gezond gedrag bevordert, en is kritisch: in Nederland hebben de maatregelen grotendeels een zwak tot zeer zwak effect. In dr Kelder en Co legt ze uit waarom maatregelen als een suikertaks wél doel treffen.
Sat, 30 Sep 2023 - 47min - 900 - #659 - Ontwerpen voor de overheid
Alles is design: van de spullen om je heen tot de systemen waar we gebruik van maken en onderdeel van zijn. Zoals sociale regelingen die armoede moeten tegengaan. In de nazit praat dr Kelder over dit soort ontwerpvraagstukken met design-expert prof. dr. Paul Hekkert en prof. dr. Koen Caminada, hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving.
Fri, 29 Sep 2023 - 20min - 899 - #658 - Universele schoonheidThu, 28 Sep 2023 - 24min
- 898 - #657 - Scherp schieten op armoede
Prof. dr. Koen Caminada deed met de Commissie Sociaal Minimuum onderzoek naar hoeveel mensen in armoede leven en hoeveel zij écht nodig hebben om van rond te komen.
Zie hier hun rapporten: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2023/06/30/een-zeker-bestaan-rapport-i-commissie-sociaal-minimum
Het tweede rapport verschijnt donderdag 28 september.Tue, 26 Sep 2023 - 23min - 897 - Weg met armoede, allemaal leren via TikTok & wat is 'schoonheid'?
Wat weten ze zeker over bestaanszekerheid?
Politieke partijen buitelen over elkaar heen om de ‘bestaanszekerheid’ van de Nederlanders te waarborgen waar deze week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, door de Kamer, weer een paar miljard extra naartoe werd geschoven. Politici baseren zich onder andere op de cijfers van de Commissie Sociaal Minimum, die vlak voor de miljoenennota het eerste deel van hun rapport publiceerde. Voor aanbevelingen hadden ze te weinig tijd - die verschijnen binnenkort. Hoogleraar empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving prof. dr. Koen Caminada, verbonden aan de Universiteit Leiden, is lid van de Commissie Sociaal Minimum. Het aanvragen van toeslagen wordt volgens Caminada nu als een risico gezien: krijg ik het of niet, en als ik het krijg, moet ik het dan later weer terugbetalen? ‘Mensen moeten een risicovrijer-bestaan krijgen’, vindt Caminada. Maar hoe en wie gaat dat betalen?
Online hackers hoeven niet naar school
Online doen jongeren alles wat we van hen op school verwachten: ze leren, oefenen en werken samen. Dr. Zowi Vermeire van de Universiteit Utrecht promoveerde op het onderwerp hoe jongeren zichzelf online vaardigheden aanleren. Ze keek naar leergemeenschappen op YouTube, Twitch en TikTok en heeft ontrafeld dat jongeren die niet graag naar school gaan, wel veel online kunnen leren. Hoe werkt zo’n TikTok-school, wat kan het reguliere onderwijs hiervan leren en wie houdt toezicht op het 'lesmateriaal' en de 'leraar' in die online communities?
Mooi NederlandHoewel het niet opschiet met de bouw van nieuwe woningen is prof. dr. Paul Hekkert van de TU Delft vooral blij dat het doel is om een ‘Mooi Nederland’ neer te zetten. ‘We vinden dingen het mooist die met een minimaal ontwerp een maximale uitwerking hebben.’ Maar wat is schoonheid? Kunnen we esthetiek met een bepaalde theorie vaststellen? En waarom vinden we lelijke dingen zoals het frietkot, Hoog Catharijne en skipakken uit de jaren ‘80 opeens weer prachtig? Hoe werkt dat in ons brein?
Sat, 23 Sep 2023 - 43min - 896 - #656 - Een contactgestoorde samenleving
Het aanbod aan radicale politiek is groter dan de vraag van kiezer en de kiezer is consequent teleurgesteld. Econoom prof. dr. Bas Jacobs deelt zijn visie op de oorzaak. Psychiater prof. dr. Jim van Os analyseert de collectieve geestelijke gesteldheid, en legt de vinger op de zere plek: een gebrek aan verbondenheid.
Fri, 22 Sep 2023 - 26min - 895 - #655 - De dunne lijn tussen genialiteit en gekteThu, 21 Sep 2023 - 22min
- 894 - #654 - Nationaal boekhouden: prof. Jacobs legt het nog één keer uitTue, 19 Sep 2023 - 21min
- 893 - dr Kelder en Co 16 september - Fondsen, weg ermee & Geniale gekken, omarm ze.
Het mag wel een paar miljard minder
De afgelopen jaren is er door het kabinet met geld gesmeten, een klimaatfonds hier, een stikstof fonds daar, nog wat hulp bij corona en natuurlijk moeten we het innovatiefonds niet vergeten. Maar het gratis geld schijnt nu toch echt op te zijn met de stijgende rente en de berekeningen van de deze week verschenen Studiegroep Begrotingsruimte zijn niet mals. Als we zo doorgaan bouwen we een enorme schuldenlast voor de volgende generatie op. Prima, dan zijn we er toch niet meer?! Of moeten we toch eens luisteren naar die economen die tegenwoordig vrij eensgezind zijn. Wonderbaarlijk, en dat in tijden dat het politieke speelveld dat juist niet is en bijna uit de voegen barst door de polarisatie. Help, prof. dr. Bas Jacobs, hoogleraar Overheidsfinanciën, hoe pakken we dit aan?
Geniaal of gek?De biografie van Elon Musk (geschreven door Walter Isaacson) laat een man zien die een uniek succes is, en tegelijkertijd kampt met trauma’s en asperger. Musk is niet het enige genie met een steekje los. Steve Jobs en Bill Gates hebben ook autisme. Winston Churchill en Abraham Lincoln kampten met depressies. En Bart Chabot en Pierre Wind zijn notoire ADHD’ers. Zijn zij ondanks of dankzij zijn psychische aandoening succesvol? Psychiater prof. dr. Jim van Os beschouwt geestesziekten liever als ‘mentale variatie’, die je heel goed in je voordeel kan gebruiken.
De schadelijke werking van licht
Bepaalde moleculen vallen uit elkaar als ze botsen met licht. Dit kan gebruikt worden om water te zuiveren, maar het kan er ook voor zorgen dat voedingsstoffen afgebroken worden of dat kunstwerken vervagen. Jonge dokter dr. Iris Groeneveld onderzocht hoe deze fotodegradatie precies werkt. Want als we niet weten hoe het werkt, kunnen we kunst nooit beschermen tegen lichtschade.
Een oplossing tegen het woningtekort: Krotbelasting
De Belgen proberen leegstand tegen te gaan met zogenaamde ‘Krotbelasting’, een belasting op leegstaande panden. Nederland kent een vergelijkbare verordening in 16 gemeenten. Wat Sandra Beckerman (#2 op de SP-lijst) betreft zou dit landelijk ingevoerd moeten worden. Hoe flink hoog moet die belasting eigenlijk zijn voor de vaak flamboyante huisjesmelkers en wie gaat dat allemaal controleren of de gordijnen te lang dicht blijven?
Sat, 16 Sep 2023 - 44min - 892 - #653 - De grote dader van al het kwaadFri, 15 Sep 2023 - 21min
- 891 - #652 - Influence je rijk
Hoeveel geld verdient Jort met die TikTokfilmpjes? En waarom staan we opeens allemaal in dezelfde rij bij die koekjesbakker of parfumwinkel die je op social media ‘toevallig’ voorbij zag komen? Hoe werkt dat, die sluikreclame en dat ge-influence op social media? En hoe invloedrijk is dat Chinese social media bedrijf waar de Tweede Kamer zich afgelopen week over heeft laten bijpraten? Dr. Ini vanWesenbeeck is communicatiewetenschapper en praat je bij.
Thu, 14 Sep 2023 - 23min - 890 - #651 - Hoort Nederland wel in de top van corruptie-vrije landen?
We zitten midden in de parlementaire enquête over Fraude-aanpak en wat we nu opnieuw horen is dat onze fraude-aanpak verre van goed is. Maar toch staan we hoog op de lijst van de corruptie-index. Klopt dat dan wel? En waarom staat Denemarken elk jaar bovenaan in die lijstjes? Hoe gaat het met Oekraïne en hun strijd tegen omkoping nu de minister van Defensie is ontslagen? Prof. dr. Ronald Kroeze, verbonden aan de Radboud Universiteit doet hier al jaren historisch onderzoek naar en legt uit.
Tue, 12 Sep 2023 - 19min - 889 - dr Kelder en Co 9 september - Corruptie in Nederland, Zwarte Gaten & iedereen is een Influencer
Hoe corrupt is Nederland?
Hebben we net een week achter de rug van een parlementaire enquête over Fraude-aanpak en wat we nu opnieuw hebben gehoord is dat onze fraude-aanpak verre van goed is. Maar toch staan we hoog op de lijst van de corruptie-index. Klopt dat dan wel? En waarom staat Denemarken altijd bovenaan? Hoe gaat het met Oekraïne en hun strijd tegen omkoping nu de minister van Defensie is ontslagen? Prof. dr. Ronald Kroeze, verbonden aan de Radboud Universiteit doet hier al jaren historisch onderzoek naar en legt uit.Zwarte gaten, je ziet ze nauwelijks, maar ze zijn er wel
Je kunt je heel klein voelen als je leest over de laatste wetenschappelijke publicaties over ons universum en de mysterieuze zwarte gaten. Onze jonge dr. van dienst, Lieke van Son gaat ons uitleggen dat die zwarte gaten helemaal niet zo uitzonderlijk zijn, maar dat je ze als een soort chemisch fabriekje moet beschouwen. Zonder een zwart gat is er echt niets. En als ze op elkaar botsen, kun je dat zelfs horen op aarde.
Laat je niet influencen
Ook in de rij gestaan tijdens de vakantie bij bijzonder bakkertje of parfumwinkel die je op social media ‘toevallig’ voorbij zag komen? Hoe werkt dat, die sluikreclame en dat ge-influence op social media? En hoe invloedrijk is TikTok eigenlijk, het Chinese bedrijf waar de Tweede Kamer zich deze week over heeft laten bijpraten? Dr. Ini Vanwesenbeeck is communicatiewetenschapper en weet alles over de mom- en fitfluencer.Sat, 09 Sep 2023 - 40min - 888 - #650 - Hoort de wetenschapper op een demonstratie thuis?Fri, 08 Sep 2023 - 15min
- 887 - #649 - Toch klimaatactie bij het getal 0,000036
Overstromingen, gigantische hagelstenen, langdurige droogte - is er ook nog gemiddeld weer? We vragen het prof. dr. Maarten van Aalst, hoofddirecteur en Chief Science Officer van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Is er nog iets aan te doen, aan die extremen? En zo ja, wat kost dat?
Thu, 07 Sep 2023 - 30min - 886 - #648 - De karaktermoord op Ma Flodder
Er mag ook niets meer.... Maak je een keer een grapje over iemands kledingsstijl omdat diegene weigert hakken aan te doen op het bordes of bij het schudden van de hand van een hoogwaardigeidsbekleder, ben je gelijk een karaktermoordenaar en eindig je in de HJ Schoo-lezing. Maar wanneer wordt die karaktermoord gepleegd? Wat is de grens tussen achterklap en een fluistercampagne die de politieke carrière zal beëndigen? Te gast is dr. Edwina Hagens, cultuurhistoricus en verbonden aan de VU te Amsterdam.
Tue, 05 Sep 2023 - 26min - 885 - dr Kelder en Co 2 september - Hoekstra, linea recta terug naar De Haag & Klimaatverandering & Karaktermoord
Het politieke belletje
Dat in de Europese Unie sprake is van een ondoorzichtige banencarrousel werd afgelopen week maar weer bewezen. Zonder enige vorm van transparantie bleek het ineens Wopke Hoekstra te zijn die door de regering naar voren werd geschoven als kandidaat om Timmermans’ plek in de Europese Commissie op te vullen. Volt Tweede Kamerlid Laurens Dassen vindt het een kwalijke zaak dat het parlement hier van tevoren niet beter over is geïnformeerd. Bovendien heeft hij zijn twijfels bij Hoekstra als persoon, die in Europa nu niet bepaald te boek staat als verbinder.
We gaan er met zijn allen aan
De berichtgeving omtrent het weer was deze zomer opnieuw om défaitistisch van te worden. Bosbranden en modderstromen wisselden elkaar af, en ondertussen staat het orkaanseizoen alweer voor de deur. Om nog maar te zwijgen van al dat natuurgeweld waar we uiteindelijk helemaal niet tegen op gewassen zijn (lees: vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, tsunami’s en nog zo wat). Prof. dr. Maarten van Aalst bekleed als hoogleraar natuurrampen de perfecte leerstoel om ons een beetje licht in deze donkere tijden te verschaffen. O, en daarnaast schijnt hij ook nog iets bij ons landelijke weerinstituut in De Bilt te doen.
Betaalbare zorg, het kan best wel
Onze jonge dr. van dienst heeft de zorg zorgvuldig (...) bestudeerd en kwam tot de conclusie dat het wenselijke systeem van ‘waardegedreven zorg’ niet altijd goed functioneert. En dan is dat nog mild uitgedrukt. Want krijgt de patiënt wel de behandeling die zijn of haar leven verbetert? En wat gaat er schuil achter dat jargon van zorgmanagers, ziekenhuisbestuurders en verzekeraars? Gijs Steinmann van de Erasmus Universiteit zocht het uit.
Je karakter of je leven!
Dr. Edwina Hagen is expert op gebied van karaktermoord. Als cultuurhistoricus ontdekte zij dat dit fenomeen reeds eeuwen voorkomt, al wordt het pas sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw als zodanig geoormerkt. Voorspellen is iets waar Hagen zich, zoals een waar historicus betaamt, niet graag aan waagt. Toch ziet ze in de aanloop naar de komende verkiezingen ontwikkelingen die op zijn minst de schijn van pogingen tot karaktermoord wekken. Zo wordt Frenske door rechts geframed als autoritair figuur die bovendien de campagne van het GroenLinks-PvdA-verbond met wachtgeld uit Brussel spekt, en is tegen Pieter Omtzigt al geruimere tijd een fluistercampagne gaande. Wanneer leiden dergelijke aantijgingen tot succes en wanneer niet? Hagen neemt ons mee op een reis door heden en verleden.Sat, 02 Sep 2023 - 47min - 884 - #647 - De boerenstemFri, 01 Sep 2023 - 16min
- 883 - #646 - Ons doorgedraaide voedselsysteem
Hoe gaan we ervoor zorgen dat de boeren die het landschap beheren, dat zodanig doen dat het goed is voor bodem en natuur, voor dier en mens? Prof. dr. Imke de Boer van de Wageningen Universiteit presenteert haar visie op de toekomst van onze landbouw en pleit in plaats van een landbouwakkoord voor een voedselakkoord.
Podcast Iris Sommer: In de diepte: Baan door het Brein
Thu, 31 Aug 2023 - 19min - 882 - #645 - De plannen van Pieters partij
De partij waar iedereen op zat te wachten, Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is aangekondigd. Wat bedoelt hij precies met Goed Bestuur (let op de hoofdletters!) en is dat wel zo wenselijk? Van welke partijen pakt hij de kiezers af? En kan de man jonge kiezers aanspreken? Te gast is politicoloog dr. Roderik Rekker van de Radboud Universiteit die onderzoek doet naar kiesgedrag.
Interesse in de onderzoeken van Roderik waar hij in de podcast naar verwees? Die vind je hier:
Polarisatie in Nederland:
https://www.researchgate.net/publication/356641956_Polarisatie_in_Nederland?utm_source=twitter&rgutm_meta1=eHNsLWQ0REJqM29YTXh0V0JKUERxdW0xS0tBdXJDdS96bWUvaVVldkVKVmo5UkpUZ2Zkdm1rRXdlU21xM3EwSDEzZ0VrbGlUaldNK25BaFBmZnRhQ3RtTGpRPT0%3DJongeren en generatieverschillen:
https://www.researchgate.net/publication/356641861_Jongeren_en_generatieverschillen?utm_source=twitter&rgutm_meta1=eHNsLXZIc1ZhaU9iNWxwNjJRMkhabDE4bmpPSlk4a3NvaDgxOUhieEhxTWVCcUdXQVZ3MFNHSTdENFppd0RycFhhSTl2UkZGVVdhdkpNMFRGVjZ6NUE4bG1RPT0%3DJongeren en nieuwe partijen:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261379421001372Regionaal kiesstelsel en geboorteplek kamerleden:
https://stukroodvlees.nl/cda-kiesstelsel-dwingt-alle-kiezers-tot-regionale-stem/
https://stukroodvlees.nl/regionale-afspiegeling-van-kandidaat-kamerleden/Tue, 29 Aug 2023 - 19min - 881 - dr Kelder en Co 23 april - Waarom Omtzigt? & Gezonde landbouw en grond, kan dat?
Het Politieke Belletje
“Hoe zit het nou met die F-16’s voor Oekraïne” vragen Kamerleden zich af, zo ook Alexander Hammelburg van D66. Zijn eigen minister Ollongren werd deze week weinig concreet over wanneer de vliegtuigen worden verscheept en hoeveel er nou eigenlijk naar het front gaan. Meer duidelijkheid wil Hammelburg, maar waar ligt voor hem de grens van hulp aan Zelensky? Of sturen we onze nieuwe F-35 er gelijk achteraan?
Omtzigt, wie stemt daar eigenlijk op?
De partij waar iedereen op zat te wachten, Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is nog geen week geleden aangekondigd. Als je naar de peilingen kijkt, lijkt dat wel zo met zo’n 46 virtuele zetels. Wat bedoelt Omtzigt eigenlijk met zijn streven naar Goed Bestuur (let op de hoofdletters!) en is dat wel zo wenselijk? Van welke partijen pakt hij de kiezers af? En wat gaat de jongere kiezer doen die voor het eerst mag stemmen? Te gast is politicoloog dr. Roderik Rekker van de Radboud Universiteit die onderzoek doet naar kiesgedrag.Innoveren kun je leren
Wie bedenkt er nou zoiets als een vaatwassser of een ruitenwisser? Wanneer denk je, dit kan anders en vooral, makkelijker? Onze jonge dr. van dienst, dr. Max Mulhuijzen heeft zich verdiept in deze vraag en gekeken hoe dat creatieve proces verloopt. Heb je een kantoor nodig en een goed team? Of werkt de uitvinder beter thuis aan de keukentafel aan de innovatie?Kringlooplandbouw - Toekomst - Kringlooplandbouw - Toekomst
Het wordt al jaren gezegd en is ook in ons landbouwbeleid opgenomen, de kringlooplandbouw. Wat je oogst aan mineralen, stop je ook weer terug in de grond. Zo blijft alles in balans en gezond. Het klinkt alleen makkelijker dan je denkt, en het is ook niet de goedkoopste oplossing. Volgens prof. dr. Imke de Boer van de WUR moeten we hard ons best doen om toch deze kringloop aan te zwengelen. Groen gras, tevreden dieren en dan ook een gelukkige boer? Alvast wat tips voor het nieuwe kabinet.Sat, 26 Aug 2023 - 41min - 880 - #644 - De agro-lobbyFri, 25 Aug 2023 - 18min
- 879 - #643 - De Porsche onder de koeien
Alles wat u altijd al over ons nationale symbool, het boegbeeld van de Hollandsche weilanden, De Koe, wilde weten maar niet durft te vragen nu die bonte strontmachines het gedaan hebben. De koe is weliswaar een bron van klimaatkwaad, maar dat heeft veel te maken heeft met het creëren van hyperproductieve, opgevoerde koeien.
Thu, 24 Aug 2023 - 20min - 878 - #642 - Leven wij in een lobbycratie?
Wie is er in Nederland eigenlijk de baas: bedrijven, burgers of buitenlui? Met nieuwe verkiezingen op komst breekt weer een interessante tijd aan voor lobbyisten. Het is het onderzoeksterrein van prof. dr. Caelesta Braun en in gesprek met dr Kelder pleit zij voor openbaarheid in belangenafwegingen bij de totstandkoming van wetgeving.
Tue, 22 Aug 2023 - 30min - 877 - dr Kelder en Co 19 augustus - De lobbycratie & de Opgevoerde Koe
Jort buigt zich over lobbyisten, want wie is er eigenlijk de baas; bedrijven, burgers of buitenlui? Met prof. dr. Caelesta Braun. Voorts, alles wat u altijd al over ons nationale symbool, de koe, wilde weten maar niet durft te vragen nu die bonte strontmachines het gedaan hebben. Met kunstenares dr. Marleen Felius. Daarnaast jonge doctor Willemke Stilma over buikligging op de Intensive Care en een belletje met GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee over de minderbedeelden.
Sat, 19 Aug 2023 - 45min - 876 - #641 - Oorlogszucht & vredevoering
Ervan uitgaande dat oorlogszucht nu eenmaal in de mens zit: moeten we pacifistisch pogen te zijn, of standvastig optreden? In dit enigszins uit de hand gelopen academisch kwartiertje proberen Jort en zijn gasten psycholoog dr. Martin Appelo en sanctie-expert mr. Heleen over de Linden eruit te komen.
Fri, 18 Aug 2023 - 30min - 875 - #640 - Geplaagde en profiterende oligarchenThu, 17 Aug 2023 - 22min
- 874 - #639 - De Tweede Kamer is lavaTue, 15 Aug 2023 - 18min
- 873 - dr Kelder en Co 12 augustus - Haagsche zondaars en Russische kleptocraten
Hebzucht, hoogmoed, lust, afgunst… Aan de hand van de zeven zonden analyseert Appelo de hel die wij op aarde gecreëerd hebben, die de Tweede Kamer heet. Verder wenden we de steven richting Rusland: zijn de sancties aan het adres Russische oligarchen wel zo’n straf? Het verhaal doet de ronde dat de fabrieken die wij achterlaten cadeau worden gedaan aan kleptocraten. Met mr. Heleen over de Linden, is gespecialiseerd in sancties en weet hoe dat zit. Jonge doctor Anne de Munter weet hoe moeilijk het is om gereformeerden zich te laten vaccineren, maar er is hoop.
Sat, 12 Aug 2023 - 42min - 872 - #638 - Goede wetenschap? Laat de controle op uitkomsten los
Er is op universiteiten en in de wetenschap tegenwoordig niet vanzelfsprekend nog ruimte voor tegendraadse onderzoekers. Wat is goede wetenschap precies en hoe kunnen we dat faciliteren op universiteiten? Daarover praat Jort na met zijn gasten prof. dr. ir. Nico van den Brink van de Wageningen Universiteit en prof. dr. Jan Bransen.
Fri, 11 Aug 2023 - 21min - 871 - #637 - Een toxische leefomgeving
Bijen en vlinders, op wegen kon je ze al zelden bekennen, maar op de velden vliegen ze je ook niet echt meer om de oren. We gebruiken tegenwoordig minder gif, maar wát we gebruiken, is toxischer. En dan zijn er nog stoffen als lood en kwik, en het groeiende probleem van medicijnresten. Met de Wageningse prof. dr. ir. Nico van den Brink van de Wageningen Univeresiteit duikt dr Kelder in de milieutoxicologie en stuit op allerlei effecten in zoogdieren en vogels waar we nog maar weinig van weten.
Het artikel op Follow the Money: "Toxicoloog Tennekes had al die tijd gelijk over bijensterfte"
Thu, 10 Aug 2023 - 18min - 870 - #636 - De keerzijde van 'cum laude'
Het is een trend op Nederlandse geneeskundeopleidingen: het afschaffen van cum laude voor promovendi. VUmc deed het, nog drie (van de in totaal acht) overwegen het. Het doel? De burnout-epidemie beteugelen. Voor dr Kelder is dat geen argument, maar voor die van de tegendraadse professor Jan Bransen van de Radboud Universiteit is hij wél vatbaar.
Tue, 08 Aug 2023 - 24min - 869 - dr Kelder en Co 5 augustus - Giftige goedjes & Zesjescultuur
Met de Wageningse prof. dr. ir. Nico van den Brink duikt dr Kelder in de milieutoxicologie en stuit op allerlei effecten in zoogdieren en vogels waar we nog maar weinig van weten. Als het aan prof. dr. Jan Bransen ligt, stoppen we overal per direct met het toewijzen van het predicaat cum laude. Laat mensen zichzelf beoordelen! En socioloog dr. Kjell Noordzij wisselde voor zijn promotieonderzoek van gedachten met tal van praktisch geschoolden. Veel van hen bljken een grote afstand tot de Haagse politiek ervaren.
Tue, 08 Aug 2023 - 43min - 868 - #635 - De samenleving als heropvoedingsgestichtFri, 04 Aug 2023 - 19min
- 867 - #634 - Met uitsterven bedreigd: de onafhankelijk denker
In een wereld waar we allemaal hetzelfde moeten vinden, heeft de autonome denker het moeilijk. Als hij daar überhaupt nog in voorkomt. Hoe zou een zelfdenker als Karel van het Reve zich staande hebben gehouden, in tijden van woke geweld en cancel culture? Waar vinden wij in het huidige medialandschap nog grote onafhankelijk denkers? Die vragen liggen voor aan Melching, de biograaf van Karel.
Literatuur:
De Zelfdenker (Prometheus).
Karel van het Reve: Voor beginners en gevorderden. (Van Oorschot)Thu, 03 Aug 2023 - 27min - 866 - #633 - Wolken: hoe witter, hoe beter
De wereld staat in de fik, vrij letterlijk helaas, maar in dr Kelder en Co even geen apocalyptisch gesomber over klimaatopwarming. Wat wel: constructieve inbreng! Prof. dr. ir. Herman Russchenberg komt met manieren om het klimaat te sturen zodat opwarming wordt tegengegaan. Van het nabootsen van vulkanen tot het opspuiten van de Noordpool en het witter maken van wolken.
Tue, 01 Aug 2023 - 19min - 865 - dr Kelder en Co 29 juli - Oplossingen voor klimaatkwaaltjes & Onafhankelijk denken
Een wolkendoctor voor al uw klimaatkwaaltjes
Terwijl Nederland gebukt gaat onder een sluier van miezer en grauwigheid, kan de hitte in Zuid-Europa voorlopig niet op. Stel je voor dat je in die temperaturen moest werken, je zou er warempel eerder van met pensioen gaan. Afijn, deze week geen Noord-Zuid tegenstellingen bij dr Kelder, maar oplossingen, voor het klimaatprobleem welteverstaan! Prof. dr. ir. Herman Russchenberg blijft in dat opzicht graag weg bij alle doemscenario’s. Dit is gezien zijn professie misschien ook niet zo gek, want hij houdt zich bezig met climate engineering: manieren waarop we het klimaat zo kunnen sturen dat opwarming wordt tegengegaan. Wat is de potentie van het nabootsen van vulkanen, het witter maken van wolken en het opspuiten van de Noordpool? Russchenberg weet er alles van.
Met uitsterven bedreigd: de onafhankelijk denker
In een wereld waar we allemaal hetzelfde moeten vinden, heeft de autonome denker het moeilijk. Als hij daar überhaupt nog in voorkomt. Hoe zou een zelfdenker als Karel van het Reve zich staande hebben gehouden, in tijden van woke geweld en cancel culture? Die vraag ligt voor aan zijn nieuwe biograaf, de historicus dr. Willem Melching.
Het failliet van de faillissementsprocedure
Een faillissement is op zichzelf al vervelend genoeg, maar spelen er maatschappelijke belangen mee, dan krijgt het een extra rauw randje. In dergelijke situaties vindt dr. Erik de Kloe dat zowel schuldeisers als andere betrokkenen hun zegje moeten kunnen doen. Vooralsnog ligt de verantwoordelijkheid tijdens dit proces in Nederland hoofdzakelijk bij de curator en de Kloe pleit ervoor dat meer stemmen gehoord worden. Nu is de hamvraag natuurlijk: in hoeverre dient VanMoof het maatschappelijke belang? Dr Kelder houdt daar zo zijn eigen visie op na, maar vraagt het vandaag liever aan iemand die ervoor heeft doorgestudeerd.Sat, 29 Jul 2023 - 48min - 864 - #632 - Waar moet Jort met zijn kasjmieren trui naartoe?
In de nazit van de uitzending vorige week praat dr Kelder met zijn twee afval-experts, econoom prof. dr. Raymond Gradus en gedragswetenschapper dr. Kees Keizer, door over alledaagse problemen met afval. Zoals: waar breng je een afgedragen kasjmieren trui heen, als je niet wil dat 'ie op een vuilnisbelt eindigt?
Fri, 28 Jul 2023 - 19min - 863 - #631 - Struikelen over de plastic stoep
In de zomertijd eet de mens weer en masse op straat en dat leidt tot met rommel bezaaide straten in steden. Gedragswetenschapper dr. Kees Keizer legt uit hoe die bergen afval in de publieke ruimte ontstaan, welke rol 16-jarigen spelen, en wat dat te maken heeft met normoverschrijding en kuddegedrag.
Thu, 27 Jul 2023 - 18min - 862 - #630 - De plastic plaag en haar 'oplossingen'Tue, 25 Jul 2023 - 23min
- 861 - dr Kelder en Co 22 juli- Plastic Fantastic uitzending - recyclen en opruimen.
Polymeren of polyminderen?
De plastic berg blijft groeien, ook al hebben we sinds 1 juli een plastic tax en zijn de wegwerprietjes al verbannen. Hoe gaan we om met dit product? Vervangen met papier of glas is niet altijd ideaal en zeker niet altijd zo milieuvriendelijk. Maar recyclen is met meer dan 20 verschillende soorten blijft lastig. Hoe hou je plastic gebruik en verbruik economisch rendabel en vooral, hoe maak je van recyclen een winstgevende handel? Wat kunnen we leren van landen als Japan? Econoom en afvaldeskundige prof. dr. Raymond Gradus licht toe.
Wat zegt u? Schizofrenie?
Ruim 1% van de wereldbevolking lijdt aan schizofrenie. Deze psychische stoornis is niet altijd even makkelijk te herkennen, maar onze jonge dr. van dienst genaamd Janna de Boer (RuG) heeft een methode ontwikkeld waarmee ze via taalanalyses schizofrenie sneller herkent. Hierbij heeft ze gebruikgemaakt van de nieuwste technologie zoals Machine Learning (vergelijkbaar met ChatGPT). Via iemands spraakgebruik kun je dan ook sneller constateren of er een terugval naar een psychose plaatsvindt.
Vuilnis weggooien, ook dat kun je leren
Ergert u zich ook zo aan alle rommel op straat? Waarom is het zo moeilijk voor al die mensen om naar de prullenbak te lopen? Of iets ín de bak te gooien, in plaats van ernaast? U gelooft het vast niet, maar dit gedrag is allemaal wetenschappelijk te verklaren. En nog beter, het is ook nog te sturen. Prima wetenschap waar we graag iets van opsteken. De geleerde dr. Kees Keizer praat ons bij. Nu maar hopen dat de vuilniswagen die elke week dwars door onze uitzending heen rijdt en bezemt, een ommetje maakt.Sat, 22 Jul 2023 - 45min - 860 - #629 - Democratie, het systeem van de georganiseerde teleurstelling
In de nazit preluderen de heren op wie straks welke lijst trekt en hoe dat politieke landschap er dan komt uit te zien. Ze doen een Pooltje Politiek, waar jij ook aan kunt meedoen. Er is een prijs te winnen! Kijk op Pooltje Politiek voor het formulier.
Fri, 21 Jul 2023 - 29min - 859 - #628 - De Haagse Toestand II: The next generation
Een nieuwe generatie politici is aan zet. Hoe gaat het nieuwe bestuur van Nederland eruit zien? In het tweede deel van dit tweeluik richten we de blik op oneindig en praat dr Kelder met hoogleraar Staats- en bestuursrecht prof. dr. Wim Voermans, oud SP-Kamerlid prof. dr. Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse Waarden te Rotterdam en essayist en historicus dr. Geerten Waling uit Leiden.
Thu, 20 Jul 2023 - 31min - 858 - #627 - De Haagse Toestand I: Rutte in retroperspectief
Rutte als premier en zijn vijfde kabinet zijn verleden tijd. Wie zag het aankomen, in hoeverre was het onvermijdelijk en in welke staat verkeert de Kamer nu? In het eerste deel van dit tweeluik praat dr Kelder met hoogleraar Staats- en bestuursrecht prof. dr. Wim Voermans, oud SP-Kamerlid prof. dr. Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse Waarden te Rotterdam en essayist en historicus dr. Geerten Waling uit Leiden.
Tue, 18 Jul 2023 - 23min - 857 - dr Kelder en Co 15 juli - Het nieuwe post-Rutte tijdperk
GEHELE UITZENDING
Hoe verder na 13 jaar Rutte? Wie volgt Hoekstra en Kaag op? Zal zich de komende maanden een tweestrijd ontwikkelen tussen Dilan en Lientje? Of zullen er nieuwe partijen herrijzen zoals die van de volksheld Pieter Omtzigt?
Te gast zijn drie Binnenhof-watchers (al zit het kabinet de komende vijf jaar een ruime kilometer verderop) die hun blik werpen op de afgelopen week. Wie zag het afscheid van dit kabinet en Rutte aankomen en is dit handig getimed of was het nu echt klaar met 'onze man met de appel op de fiets’?
Prof. dr. Wim Voermans zei het een paar maanden geleden al, toen Rutte te gast was bij de opname van de Jortcast, dat het voor elke langzittende Nederlandse premier erg lastig is om afscheid te nemen en dat dit altijd lelijk en abrupt gaat. Hoe lelijk was dit? Ligt het mes nog in de keukenla of is het in iemands rug geëindigd?
Prof. dr. Ronald van Raak (oud Eerste en Tweede Kamerlid namens de SP) kijkt graag veel verder terug. Wat zijn onze Erasmiaanse waarden in Nederland? Heeft dit huidige kabinet eraan voldaan? En wie is het werkelijke politieke talent?
Dr. Geerten Waling volgt het huidige Haagse kritisch vanuit zijn functie als columnist voor EW Magazine. Waarom nu zo lyrisch over alle vertrekkende kopstukken van de coalitiepartijen zoals Kaag? Want echt bewezen hebben ze zich ook niet, meent deze historicus. Laat je niet vangen in dat web van de gehaaide spindoctors, waarschuwt Waling.
De campagne is in ieder geval van start gegaan en wij bij dr Kelder en Co blikken terug en vooruit over hoe het ons verging en vergaat met en zonder Rutte, met de nieuwe bestuurscultuur, nieuwe partijen en mogelijke nieuwe coalities.Sat, 15 Jul 2023 - 43min - 856 - #626 - Dr Kelder Kennis QuizFri, 14 Jul 2023 - 56min
- 855 - #625 - Het zalige niet-weten
We denken dat we de wetenschappelijke wereld wel zo’n beetje hebben uitgespeeld. Maar er schuilt zoveel creativiteit en ontspanning in het uitgangspunt van niét-weten. Prof. dr. ir. Tjerk Oosterkamp is hoogleraar Experimentele Natuurkunde te Leiden en legt uit wat we kunnen leren van de allerkleinste deeltjes in het universum.
Thu, 13 Jul 2023 - 20min - 854 - #624 - Partij- én landsbelang
Een vroegtijdige val van een kabinet levert de partij die de premier levert gemiddeld vijf procent electorale winst op. Dat zegt politicoloog dr. Mariken van der Velden in dr Kelder en Co tegen invallend presentator Rosanne Hertzberger, op de dag nadat het kabinet viel. En zo'n val kan nadelige effecten op de democratie als geheel. In gesprek met de universitair hoofddocent Politieke Communicatie over partij- en landsbelangen.
Tue, 11 Jul 2023 - 18min - 853 - dr Kelder en Co 8 juli - Einde van Rutte? & Een (on)mogelijk godsbewijs
Deze week presenteert Rosanne Hertzbergeren te gast zijn dr. Mariken van der Velden, verbonden aan de VU en is gespecialiseerd in politieke communicatie. Wat hebben we de afgelopen 24 uur aan communicatie gezien?
De jonge dr. Marcello Aspria weet alles over medische patiendossiers en hoe die de afgelopen 15 jaar in de file stonden op de digitale snelweg.
En hoe zit ons leven in elkaar? Dat kan (niet) verklaart worden door de kwantum mechanica dat bewijst dat een deeltje op twee plekken tegelijk kan zijn. Wat zegt dat over ons wereldbeeld en over ons omniversum? Met natuurkundige prof. dr. ir. Tjerk Oosterkamp van de Universiteit Leiden.
Sat, 08 Jul 2023 - 41min - 852 - #401 - Het vertrouwen in de politiek keldert. Help, professor!Tue, 11 Jan 2022 - 24min
- 851 - #391 - Polariseren kun je lerenTue, 14 Dec 2021 - 24min
- 850 - #381 - Minder minder minder.... mensenThu, 04 Nov 2021 - 20min
- 849 - #623 - Jortcast Bio: Zelensky - 'De man die geen nee wil horen'
Volodymyr Zelensky, van clown naar president. Wie is deze man in dat olijfgroene shirt die ook ooit miljoenen Russen via romantische koemdies liet lachen? Hoe functioneert hij in deze oorlog en waarom lukt het hem zijn boodschap van verzet tegen Poetin wereldwijd te verspreiden en nieuwe wapens te krijgen? En lukt het hem de corruptie te bestrijden of is hij zelf onderdeel van belastingontduiking en omkoping?
Wat is de kracht van Volodymyr Zelensky, juist nu ook de macht van Poetin verder lijkt te verzwakken?
Te gast zijn journalist, oud-Ruslandcorrespondent (NRC) en schrijver van het boek 'Zelensky - de Oorlogspresident' (aanrader!) Steven Derixen prof. dr. Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Tue, 04 Jul 2023 - 1h 21min - 848 - #622 - Minderen met kinderenFri, 30 Jun 2023 - 15min
- 847 - #621 - Korte lontjes & lange tenen
Een driftige baas met een kort lontje, dat is niet meer van deze tijd. Autoritair, ongepast of gewoon grensoverschrijdend in de ruime zin van het woord? De in allerijl gespecialiseerde onderzoeksbureautjesregistreren gretig al uw klachten over bazen die uit de band sprongen. Dennis Wiersma en een eerste Kamervoorzitter waren onlangs nog subject. Worden alle sociale verhoudingen daardoor nu veiliger, en wat is dat precies: veiligheid op de werkvloer? In gesprek met evolutionair psycholoog dr. Mark van Vugt.
Thu, 29 Jun 2023 - 26min - 846 - #620 - Migratie: niet ongewenst, maar onmisbaar
Wil Nederland haar welvaart behouden, dan is migratie onmisbaar. Om de economie draaiende te houden in een vergrijzend arbeidslandschap kunnen we de extra handen goed gebruiken. Maar ongebreidelde instroom brengt de sociale cohesie in gevaar. De politiek handelt weinig voortvarend, maar gelukkig zijn daar denktanks als die van prof. dr. Barbara Baarsma die de feiten op een rij zetten en daar conclusies uit durven trekken.
Klik hier voor het rapport van prof. dr. Baarsma en haar collega's.
Tue, 27 Jun 2023 - 27min - 845 - dr Kelder en Co 24 juni - Migratie & Wagner en de boze, witte man
Wat Rutte mee moet nemen uit Afrika
Afgelopen week was Mark Rutte op migratietournee door Afrika. Maar welke deal zou hij eruit moeten slepen? Prof dr. Barbara Baarsma, econome en verbonden aan de UvA heeft met haar denktank een rapport geschreven over migratie in Nederland. Zonder nieuwe Nederlanders zal ons land vergrijzen en vastlopen. Maar wie moet hier dan wonen en kun je selecteren? En moeten we die vurig gewenste ‘groene groei’ wel willen? Morgen staan de actievoerders klaar bij Tata Steel, zij willen zogenaamde degrowth, volgens Baarsma onmogelijk en onhoudbaar.
Morele vragen op de werkvloer
Hoe bespreek je morele vraagstukken op de werkvloer? Denk dan bijvoorbeeld aan uiteenlopende onderwerpen zoals wat seksueel grensoverschrijdend gedrag is, maar ook of je wel of niet meewerkt aan dierproeven. Dit soort dilemma’s zijn niet altijd makkelijk bespreekbaar binnen een bedrijf waarin iedereen andere belangen heeft in een productieproces. Hoe pak je dat aan? Onze jonge dr. van dienst, Henriette Bout heeft daar jarenlang onderzoek naar gedaan bij Nyenrode en legt uit.
De boze, witte man
Er ligt een week van boze, witte (oude) politici achter ons. De een gooit het bijltje erbij neer en de ander doet nog een verwoede poging bovenop de rots te blijven zitten. Waarom gedragen die mannetjes zich zo? Waarom al dat geschreeuw en al die intimidatie? Volgens prof. dr. Mark van Vugt is dit gedrag te verklaren vanuit de evolutie. Maar belangrijker, is het af te leren? Of gaan de vrouwen dit gedrag ook overnemen? En nu we het toch over vrouwen hebben, een ander ding dat Mark ook heeft onderzocht samen met een groep internationale onderzoekers, waarom vrouwen tegenwoordig geen kinderen meer willen en wat dat betekent voor de wereldbevolking. Ook dat pogen we te bespreken.Sat, 24 Jun 2023 - 42min - 844 - #619 - Kramp en coïtus, geen goede combinatie
In de nazit praten we met filosoof dr. Ad Verbrugge en seksuologe dr. Marieke Dewitte over BDSM en andere seks-gerelateerde zaken. BDS-wat?! Geen zorgen. Voor de nette mensen komen ook onderwerpen als monogame relaties in de 'ik'-maatschappij, de oude Grieken en de maatschappelijke imact van seksuele frustratie aan bod.
Fri, 23 Jun 2023 - 16min - 843 - #618 - Steeds meer singles, maar niet minder seks... (...)
Jongeren beginnen later aan seks, het is niet al te best gesteld met ons zelfbeeld en over een aantal jaar hebben we evenveel singles in Nederland als stelletjes. Dat kan natuurlijk allemaal, maar wat betekent dat voor onze seksualiteit? Doen we het nog wel met elkaar? En wie geniet er meer van? De single of het echtpaar dat al 25 jaar huis, haard en bed deelt? Seksuologe dr. Marieke Dewitte van Maastricht University doet onderzoek naar hechtenis en seksuele opwinding. Ze legt uit en geeft ook nog wat tips. Altijd handig.
Thu, 22 Jun 2023 - 21min - 842 - #617 - De gedachte achter de gezagscrisis
‘De geschiedenis is ten einde’ concludeerde de socioloog Fukuyama in de jaren ‘90 in zijn gelijknamige boek. Little did he know dat één generatie na de ineenstorting van de communistische wereld nu, een paar decennia later, ook de liberaalkapitalistische orde in haar voegen zou kragen. Althans, dat constateert filosoof dr. Ad Verbrugge in zijn nieuwe boek De Gezagscrisis.
Het werd een extra lange Jortcast, waarin dr. Verbrugge uitlegt hoe bij de overheid deugdelijkheid en rechtvaardigheid door de jaren heen steeds meer plaats maakten voor marktachtige systemen, met een toeslagenaffaires en andere crises van dien.
Luisteren:
- Jortcast nummer 256 over de coronamaatregelen met filosoof dr. Ad Verbrugge
- Jortcast nummer 539, 540 en 541 over het politieke jaar 2022 met wijlen emeritus hoogleraar politieke theorie prof. dr. Meindert Fennema, universitair hoofddocent politieke communicatie dr. Mariken van der Velden en hoogleraar staatsrecht prof. dr. Wim Voermans.Lezen:
- Essay 'De gezagscrisis' van Ad Verbrugge
- 'Staat van verwarring: Het offer van liefde' van Ad Verbrugge- Artikel van The Sunday Times : https://www.thetimes.co.uk/article/inside-wuhan-lab-covid-pandemic-china-america-qhjwwwvm0
Artikel van The Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/u-s-funded-scientist-among-three-chinese-researchers-who-fell-ill-amid-early-covid-19-outbreak-3f919567
Tue, 20 Jun 2023 - 33min - 841 - dr Kelder en Co 17 juni - Seks voor singles, gezagscrisis, hamstring & Lilian Marijnissen
We hebben er weer een crisis bij! Hoe leuk is dat?!
‘De geschiedenis is ten einde’ concludeerde de socioloog Fukuyama in de jaren ‘90 in zijn gelijknamige boek. Little did he know dat één generatie na de ineenstorting van de communistische wereld nu, een paar decennia later, ook de liberaalkapitalistische orde in haar voegen zou kragen. Althans, dat constateert filosoof dr. Ad Verbrugge in zijn nieuwe boek De Gezagscrisis. In dr Kelder en Co legt hij uit hoe de overheid deugdelijkheid en rechtvaardigheid door de jaren heen steeds meer plaats maakten voor marktachtige systemen, met een toeslagenaffaires en andere crises van dien.
Het geheim van de hamstrings
De topsport wordt sinds jaar en dag geteisterd door sportblessures en dat moet afgelopen zijn. Niet zelden is overbelasting de oorzaak van een blessure. Waarom zijn onze meetmethoden van spierbelasting middeleeuws en weten we er nog altijd te weinig van? Jonge doctor Erik Wilmes brengt daar verandering. Voor zijn promotie-onderzoek verwerkte hij kleine beweegsensoren in de kleding van topsporters, om de bewegingen van lichaamsdelen nauwkeurig te kunnen meten. In dr Kelder en Co deelt hij zijn conclusies.Seks in tijden van toenemende singles, doen we het nog wel?!
Over een aantal jaren hebben we evenveel singles in Nederland als stelletjes. Dat kan natuurlijk allemaal, maar wat betekent dat voor onze seksualiteit, doen we het nog wel met elkaar en genieten we er dan net zo veel van als het echtpaar dat al 25 jaar huis, haard en bed deelt? Seksuologe dr. Marieke Dewitte van Maastricht University doet onderzoek naar hechtenis en seksuele opwinding. Ze legt uit en geeft ook nog wat tips. Altijd handig.Sat, 17 Jun 2023 - 45min - 840 - #616 - Oorlog is mensenwerkFri, 16 Jun 2023 - 18min
- 839 - #615 - Het politieke vrouwenwerkThu, 15 Jun 2023 - 23min
- 838 - #614 - Private legers, wie zíj́n die mensen?
Er zijn internationaal weinig afspraken over gemaakt, maar feit is dat de markt van private legers groeit. Veel in het nieuws momenteel is de Wagner Group, het zogenaamde elite-leger van de Russen. Wie zijn die mensen, wat hebben we te vrezen van leider Prigozjin en wat is nu precies hun verhouding met het Kremlin? In gesprek met brigadegeneraal dr. Han Bouwmeester van de Nederlandse Defensie Academie.
Tue, 13 Jun 2023 - 24min - 837 - dr Kelder en Co 10 juni - Privé-legers, vrouwenhaat in de politiek & autisme-excorsisme
Een gebedsgenezeres die claimt autisme, adhd en nog zo wat kwalen te kunnen uitdrijven. Gevolg: kotsende kindjes, dus kan dat zo maar? D66-Kamerlid Rens Raemakers vindt van niet. Verder hebben we het over de haat die vrouwen in de politiek treft met Liza Mügge, en schuift brigadegeneraal dr. Han Bouwmeester aan om ons bij te praten over de oorlog en die prive-legers die daar te keer gaan.
Sat, 10 Jun 2023 - 46min - 836 - #613 - Sleep de smartphone-dealer ook maar voor de rechterFri, 09 Jun 2023 - 15min
Podcast simili a <nome>
AD Voetbal podcast Algemeen Dagblad
Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
Boekestijn en De Wijk | BNR BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio
Bright Podcast Bright B.V.
De Correspondent De Correspondent
Afhameren met Wouter de Winther De Telegraaf
Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
Kwestie van Centen De Telegraaf
de Volkskrant Elke Dag de Volkskrant
F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
Over Spel LINDA.
NH Radio Sportcafé NH
Europa draait door NPO Radio 1 / VPRO
Sven op 1 NPO Radio 1 / WNL
NRC Haagse Zaken NRC
NRC Vandaag NRC
De Week van Peter Peter Heerschop
Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
Vandaag Inside Vandaag Inside
Altri podcast di Società e Cultura
Moordzaken Carrie & Eddie
Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
Van Dis Ongefilterd Atlas Contact / Adriaan van Dis
Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
De Geknipte Gast NPO 2 / BNNVARA
Onze man in Deventer NPO Radio 1 / BNNVARA
Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
JFK - The Missing Link NPO Luister / AVROTROS
Echt Gebeurd Echt Gebeurd
Podcast Filosofie Centre Erasme
De zaak ontleed De Telegraaf
Parool Misdaadpodcast Het Parool
Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
TED Talks Daily TED
De Snobcast Jort & YvRA / Tonny Media
In de ban van Rian AD / Tubantia
Voordat De Bom Valt Tonny Media
Misja specjalna RMF FM
Misdaad Maandag MisdaadMaandag