Filtra per genere

Spijkers met Koppen

Spijkers met Koppen

NPO Radio 2 / BNNVARA

Spijkers met Koppen live vanuit café The Florin in Utrecht met muziek, cultuur, cabaret en opvallend nieuws. Presentatie: Willemijn Veenhoven en Dolf Jansen.

471 - De uitzending van 16 maart 2024
0:00 / 0:00
1x
  • 471 - De uitzending van 16 maart 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: de Rundfunk-boys staan in het theater met Schau. Het Amsterdamse PvdA-raadslid Fatihya Abdi sprak veel kinderen over online veiligheid en schrok enorm. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek legt uit hoe de politiek hen beter kan beschermen.

    De Nostalgisten maken een podcast over de bizarre ontsnapping van Aage M., die live op inbelde bij onze voorganger In De Rooie Haan. Brandweerman Chiel zet de geluiden die hij tegenkomt in zijn werk om in hardstyle muziek. DJ Free Fire zet ook Spijkers met Koppen in vuur en vlam.

    Frénk van der Linden schreef het boek ‘Hoe besta je na’ over de rouw na het verlies van een dierbare. Hij sprak daarvoor onder andere met Onno Bosma over zijn geliefde Ella Vogelaar, maar moest zelf ook nog door een rouwproces. SaudisArabië wil met sport-washing zichzelf wereldwijd zo goed mogelijk op de kaart zetten. NRC-journalist Joris Kooiman reisde af naar het koninkrijk in de zandbak.

    Tot slot is er muziek van Lucky Fonz III, cabaret van Vera van Zelm, Ruud Smulders, Marcel Harteveld, Aron Elstak en Owen Schumacher en Lebbis is de columnist van dienst.

    Sat, 16 Mar 2024 - 1h 38min
  • 470 - De uitzending van 9 maart 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: het prachtig zonnige weer brengt bij iedereen de lentekriebels naar boven. Cultuurwetenschapper Inger Leemans weet alles over de geur van de lente. 28 oud-ambassadeurs deden deze week een oproep aan het kabinet om te stoppen met het indirect steunen van oorlogsmisdaden. Susan Blankhart is een van hen en legt uit waarom een hardere opstelling tegen Israël belangrijk is.

    ‘Poen, poen, poen, poen’.. het is 50 jaar geleden dat Wim Sonneveld overleed, maar de jonge acteurs Tarik Moree en Tim Olivier Somer houden hem springleven in de theatervoorstelling Het Wim Sonneveld-Complex. Politieonderzoeker Otto Adang geldt wereldwijd als een autoriteit als het gaat over confrontaties tussen politie en burger. Eind deze maand zwaait hij af, maar eerst blikt hij terug op zijn carrière. Voordat de zon opkomt kunnen moslims en niet-moslims de komende tijd op NPO Radio 1 luisteren naar Suhoor Stories, een speciaal radioprogramma in teken van de ramadan. Presentatrices Dounia Maakor en Mahi Khalesi vertellen wat je kunt verwachten.

    Ismaîl Mamo vluchtte acht jaar geleden van Syrië naar Nederland en wist razendsnel zijn plek te vinden. Nu ligt er een boek over zijn vluchtverhaal. Sven Ratzke kruipt in zijn muziekvoorstelling in de huid van Marlène Dietrich. Eerst veroverde hij Duitsland, nu is Nederland aan de beurt.

    Tot slot is er live muziek van Pip Blom, cabaret van Patrick Nederkoorn, Ruud Smulders, Andries Tunru en Aron Elstak en Martijn Koning is er met de column.

    Sat, 09 Mar 2024 - 1h 40min
  • 469 - De uitzending van 2 maart 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: in 'Waanzien' laat Mouna Laroussi zien hoe we in de multiculturele samenleving naar elkaar kijken. Europarlementariër Lara Wolters is boos, haar anti-wegkijkwet werd na een akkoord tóch niet aangenomen. 

    Anne Broeksma verklaart in haar nieuwe boek de liefde aan het mysterieuze schubdier. De Duitse RAF-terroriste die deze week werd gevonden in Berlijn. Bart Funnekotter denkt dat die zich wel eens in Nederland kunnen begeven.

    Dook van Dijck maakte een documentaire-serie over het fenomeen ‘gips-fetisj’. Huib Modderkolk schreef het boek 'Dit wil je écht niet weten', maar verelt ons alles. Debat met Klaas van der Meulen en Age Veldboom over het ontknikken van het skûtsje. 

    Tot slot is live-muziek van Het Zesde Metaal, cabaret van Patrick Nederkoorn, Kiki Schippers en Aron Elstak en Hans Sibbel is er met de column.

    Sat, 02 Mar 2024 - 1h 42min
  • 468 - De uitzending van 24 februari 2024

    Zaterdag in Spijkers met Koppen: in haar vorige voorstelling brak ze een lans voor polyamorie. Maar Kirsten van Teijn’s open mind werd op de proef gesteld en ze is terug met een nieuwe voorstelling over... jaloezie. 

    Het is op de dag af twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Rusland-deskundige Niels Drost vertelt waarom die oorlog er voorlopig nog niet op zit.

    De Tilburgse Marietje Kessels werd geleden misbruikt en vermoord in de kerk. Nu, 124 jaar later, lijkt er een doorbraak in de zaak door een spectaculaire vondst. Archivaris Christian van der Ven vertelt erover.

    Moraya Lopez groeide op in de jeugdzorg en schrijft haar frustraties van zich af in haar muziek. Ze zingt en vertelt erover bij Spijkers.

    Dichters Ingmar Heytze en Joost Oomen blikken terug op de maand aan de hand van een zelfgekozen gedicht.

    Een belangrijke golfstroom kan de komende decennia gaan stoppen met stromen, met desastreuze gevolgen voor het klimaat. Zo ontdekte de Utrechtse onderzoeker René van Westen, die wereldnieuws maakte met zijn onderzoek.

    Een ayahuasca-trip lijkt een modern verschijnsel, maar archeoloog Martijn van Haasteren ontdekte dat er in de Romeinse tijd ook al volop werd geëxperimenteerd met drugs.

    Tot slot is er live muziek van MEAU, cabaret van Marcel Harteveld, Niels van der Laan, Berit Companjen en Aron Elstak en Martijn Koning is er met de column.

    Sat, 24 Feb 2024 - 1h 39min
  • 467 - De uitzending van 17 februari 2024

    Vandaag in Spijkers met Koppen: voormalig pornoster Bobbi Eden is in de ban van de meloenen, pompoenen én tomaten. Israël dreigt met grootschalige aanvallen op de stad Rafah in Gaza. Esther van der Most houdt haar adem in voor haar familie in de stad en Helene Boeser van Warchild vertelt over de toekomst voor alle kinderen in Gaza.

    Onderzoeker Mariska Kret won een wetenschapsprijs van 1 miljoen voor haar onderzoek naar emoties bij mensapen. De ICT-malaise bij de overheid kost ons land miljarden. Volgens Onno Eric Blom moet de overheid 'geherprogrammeerd' worden. Concertpianist Christiaan Kuyvenhoven wist op zijn twaalfde al dat hij dirigent wilde worden. In het boek ‘Maestro met een breinaald’ vertelt hij over de grootste dirigenten.

    Veel derde generatie-migrantenkinderen hebben geen besef meer van hoe hun grootouders ooit naar Nederland kwamen. Sahin Yildirim en Mustapha Slaby vertellen op scholen het verhaal van de gastarbeiders. Sopraan Florence Foster Jenkins was gevierd én zong ongelooflijk vals: Frederique Sluyterman en Eric Brey maakten een theatervoorstelling over Jenkins en vertellen over de kunst van het vals zingen.

    Tot slot is live muziek van JAÏNDA, cabaret van Aron Elstak, Ruud Smulders en Kiki Schippers en Kim Schuddeboom is er met de column.

    Sat, 17 Feb 2024 - 1h 42min
Mostra altri episodi