Filtra per genere

18. vzporednik

18. vzporednik

RTVSLO – Val 202

Novice in aktualne zgodbe z vsega sveta, ki jih pripravljajo naši dopisniki in sodelavci. 18. vzporednik je pogovor s poročevalci iz vseh večjih evropskih in nekaterih svetovnih prestolnic.

1100 - Karmen Švegl, Kitajska: Ne več država poceni proizvodov, ampak država z dodano vrednostjo
0:00 / 0:00
1x
  • 1100 - Karmen Švegl, Kitajska: Ne več država poceni proizvodov, ampak država z dodano vrednostjo

    Z našo azijsko dopisnico o največji slovenski gospodarski delegaciji na Kitajskem, ki poleg trgovinskih odnosov tam krepi tudi kulturno diplomacijo. Dotaknemo se še razgretih razmer na Bližnjem vzhodu in tehtamo možnosti širjenja konflikta na celotno regijo.

    Fri, 19 Apr 2024
  • 1099 - Tanja Borčič Bernard, Zagreb: Soočenja se prenašajo, ko povprečen hrvaški volivec že spi

    Še štirje dnevi so do konca predvolilne kampanje za parlamentarne volitve, ki bodo v sredo, 17. aprila, ko bo tudi dela prost dan. Kampanja se je začela burno, z Milanovićevo napovedjo kandidature, ustavno sodišče mu je sodelovanje odsvetovalo, pa vendarle s svojimi nastopi še vedno "posredno" sodeluje v kampanji.

    Poleg volitev je daleč najbolj odmevna tema tudi zgodba Večernjega lista, ki je objavil izpovedi žensk, ki jih je spolno nadlegoval režiser filmov Zenit in Netflixove serije Novine Dalibor Matanić. "Za napake, ki sem jih naredil, ni opravičila," je zapisal in se umaknil iz javnosti.

    Bližajo se tudi prvomajski prazniki in glede na temperature tudi poletje ni daleč. Hrvaški turistični delavci si tudi letos obetajo dober turističen obisk Slovencev, ki so tja številčno odhajali že med velikonočnimi prazniki.

    Fri, 12 Apr 2024
  • 1098 - Mojca Širok, Bruselj: Velikonočni zajček je prinesel novo afero

    Z našo bruseljsko dopisnico o tem, kako resno se v Bruslju ukvarjajo s pozivom k odstopu podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, kako resne so domnevne kršitve njene šefinje v primeru Pfizergate ter kako daleč je preiskava o domnevnem ruskem vplivanju na evropske poslance.

    Fri, 05 Apr 2024
  • 1097 - Vlasta Jeseničnik, Rusija: Grozljivi napad je sprožil razpravo o vrnitvi smrtne kazni

    Teden dni po drugem najhujšem terorističnem napadu v zgodovini Rusije se z našo moskovsko dopisnico posvetimo tudi vnovičnemu ruskemu napadu na glavno mesto Ukrajine v zadnjih tednih, poteku petletne pogodba o tranzitu ruskega plina čez ukrajinsko ozemlje v Evropo in LGBT gibanju, ki so ga v Rusiji uvrstili na seznam skrajnih in terorističnih organizacij.

    Fri, 29 Mar 2024
  • 1096 - Petra Kos Gnamuš, Avstrija: Za zeleni prehod Avstrijci namenijo milijardo evrov letno

    O pripravah naše severne sosede na evropske volitve, o svežnju pomoči za gradbeno panogo, ki je zaradi ohlajanja gospodarstva v vse večjih težavah in sredi stavkovnega vala, pa tudi o pripravah na tradicionalne velikonočne sejme s praznično kulinarično ponudbo. Oglaša se naša avstrijska dopisnica Petra Kos Gnamuš.

    Fri, 22 Mar 2024
Mostra altri episodi