Podcasts by Category

Jag vet vad du skrev...

Jag vet vad du skrev...

Oh la la Sound

"Jag vet vad du skrev..." är en podcast i intervjuformat som ger lyssnarna en möjlighet att komma nära författare och deras författarskap. Här kan man nörda ner sig i skrivprocessen, tankarna bakom berättelserna och ta del av författarnas skrivarvardag på djupet. Denna podcast är skapad för alla som gillar litteratur och skrivande eller bara vill uppleva skapandets magi från första parkett. Samtalet leds av författaren Denise Rudberg och producent är Lisen Andréasson Florman. Podcasten görs av produktionsbolaget Oh la la Sound.

18 - 17. ”det är med väldigt skräckblandade känslor jag går in i dom här historierna” - Moa Herngren
0:00 / 0:00
1x
  • 18 - 17. ”det är med väldigt skräckblandade känslor jag går in i dom här historierna” - Moa Herngren

    I dagens avsnitt av "Jag vet vad du skrev" har vi nöjet att välkomna Moa Herngren, en av Sveriges mest insiktsfulla författare när det gäller familjerelationer och deras komplexitet. Moa, känd för sitt arbete som manusförfattare till den populära tv-serien "Bonusfamiljen", och för sina gripande romaner som utforskar mänskliga relationer i djupet, delar med sig av sin senaste roman. I "Syskonfejden" tar Moa oss med på en emotionell resa genom livet i ett splittrat syskonskap. Efter deras fars bortgång återförenas syskonen Ullis, Andrea, och Rasmus i deras barndomshem under deras mors födelsedag. Det som följer är en intensiv upptäckt av gamla familjehemligheter och förändrade dynamiker som ifrågasätter deras minnen och relationer. Moa berättar om inspirationen bakom "Syskonfejden", och hur hennes djupgående förståelse för familjedynamik hjälper till att forma berättelserna hon skapar. Vi utforskar även Moas syn på hur verkligheten och fiktionen kan spegla varandra och vilken påverkan det har på läsare och tittare. Varmt välkommen Moa Herngren!

    Sun, 05 May 2024 - 1h 09min
  • 17 - 16. ”jag har alltid haft ett enormt behov av att vara i tysta världar fulla av ord” - Malin Ullgren

    Välkommen till "Jag vet vad du skrev...", där vi välkomnar författaren Malin Ullgren. Ullgren, en framstående kritiker, krönikör och redaktör. Malins professionella bana tog sin början som redaktör för den feministiska tidskriften Bang. Sedan 2014 har hon varit en framträdande del av kulturredaktionen på Dagens Nyheter, där hon bidrar som redaktör och kritiker på Boklördag. Hon är känd för sin breda och djupgående litterära smak, med beundran för författare som Flaubert, vars verk hon prisar för dess livsinsikter och syrlighet. Utöver hennes arbete inom litteraturkritik, delar Malin personliga insikter om livet och litteraturens roll i det. Hon reflekterar över erfarenheter såsom kärlek och föräldraskap, som för henne framkallar en känsla av att vara närmare livets kärna. En intressant vändning i hennes karriär är Malins modiga steg att börja skriva skönlitteratur. Efter år i journalistikens värld har hon nu omfamnat denna nya utmaning, och debuterar nu med romanen ”Förhöjningen”. I detta avsnitt ser vi fram emot att utforska Malins tankar kring litteratur, hennes debutroman, och hur hennes bakgrund som litteraturkritiker på en stor kulturredaktion har påverkat hennes tillvägagångssätt till skönlitterärt skrivande. Varmt välkommen, Malin Ullgren!

    Sun, 28 Apr 2024 - 1h 02min
  • 16 - 15. ”jag får alla mina infall medan jag skriver” - Kristina Ohlsson

    Välkommen till "Jag vet vad du skrev...", där vi välkomnar författaren Kristina Ohlsson. Ohlsson, uppvuxen i Kristianstad och senare bosatt i Stockholm, har en bakgrund som analytiker på Säkerhetspolisen och som terroristexpert på OSCE i Wien. År 2009 debuterade hon som författare med romanen "Askungar". Hennes vuxenromaner har skapat en trogen läsarkrets och nått betydande framgångar både nationellt och internationellt. Hennes böcker för barn och unga, såsom "Glasbarnen", "Mysteriet på Ödeborgen", "Spökbyrån", och den nya serien "Barnen på Hovenäset", har etablerat henne som en viktig röst inom barn och ungdomslitteraturen. Den första delen i Ohlssons Strindbergsserie, "Stormvakt" (2020), nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin därefter följde Isbrytare och Skuggläge. Den 25 april släpps den efterlängtade fjärde delen, Frälsarkransen. Handlingen i serien utspelar sig i och kring Hovenäset i Bohuslän, en plats som Ohlsson personligen har en stark förkärlek för. Här står August Strindberg, som driver en second hand-butik, i centrum tillsammans med polisen Maria Martinsson. Varmt välkommen, Kristina Ohlsson, till denna veckas avsnitt av Jag vet vad du skrev.

    Sun, 21 Apr 2024 - 59min
  • 14 - 14. ”jag skriver bara på instinkt” - Pascal Engman

    Välkommen till det tredje avsnittet av “Jag vet vad du skrev…”. Idag har vi den stora äran att välkomna Pascal Engman, en av Sveriges mest hyllade författare och journalister. Med en imponerande karriär som började med den banbrytande debuten “Patrioterna” år 2017 har Engman cementerat sin plats som en av de mest lästa författarna i sin generation. Men det är inte bara populariteten som har gjort Engman till en framstående figur inom den svenska litteraturen; det är också hans skarpa iakttagelseförmåga och förmåga att fånga den högst aktuella samhällsdebatten i sina romaner. Engmans senaste verk, “Bestseller”, är den sjätte boken i den hyllade serien om polisinspektör Vanessa Frank. Med en rafflande intrig och baserad på omfattande forskning tar Engman oss med på en spännande resa in i den undre världen av kriminella nätverk. Men “Bestseller” är mer än bara en spännande thriller; det är också en djupdykning i frågor om moral, etik och författarskapets gränser. Engman utforskar hur långt en författare är beredd att gå för att skriva en bästsäljare och vilka konsekvenser det kan få. Hur har Engmans journalistiska bakgrund präglat hans författarskap? Med erfarenhet från Expressen, en av Sveriges mest framstående tidningar, har Engman en unik förmåga att fånga aktuella samhällsproblem och översätta dem till gripande berättelser. Genom sina böcker om Vanessa Frank tar Engman upp brännande ämnen som högernationalism, incels och klassfrågor, och skapar därigenom en spegel som reflekterar dagens samhälle. Men Engman är inte bara en skicklig författare; han är också en engagerad samhällsaktör. År 2021 grundade han Pascal Engmans stiftelse, som arbetar för läsfrämjande och varje år delar ut ett stipendium till en individ som utmärkt sig genom sitt arbete för att främja läsningen. Så slå dig ner, lyssna och låt dig förföras när en av Sveriges mest populära kriminalförfattare delar med sig av sitt arbete, sina tankar på skrivandet och hur hans kreativa process ser ut i det tredje avsnittet av “Jag vet vad du skrev…”. Tack till Storytel för att ni gör detta möjligt som vår exklusiva samarbetspartner. Trevlig lyssning! Stort tack till vår gäst Pascal Engman för hans medverkan i podcasten Jag vet vad du skrev.  Samtalet leds av Denise Rudberg och producent var jag Lisen Andréasson Florman och klippning görs av Christoffer Örtegren. Dagens avsnitt görs i samarbete med Storytel och är en produktion av Oh la la Sound. För att följa oss, så glöm inte att prenumera på podden i appen!

    Sun, 14 Apr 2024 - 1h 00min
  • 13 - 13. ”här har slumpen lagt något viktigt i mina händer” - Christoph Andersson

    I dagens avsnitt av podden "Jag vet vad du skrev", presenteras i exklusivt samarbete med Storytel, får vi möjligheten att dyka in i den fascinerande världen av ord och historia med ingen mindre än Christoph Andersson. Christoph är inte bara en namnkunnig författare och journalist, utan även en hängiven lärare i journalistik vid Södertörns högskola. Med en imponerande bibliografi som sträcker sig över ett brett spektrum av ämnen, har han gjort stora avtryck i den litterära världen. Bland hans verk återfinns kritikerhyllade titlar som "Från gatan in i parlamenten" och "Operation Norrsken: Om Stasi och Sverige under kalla kriget", vilka belyser komplexa historiska och politiska ämnen med skicklighet och djup. En av hans mest betydelsefulla publikationer är "Svenska SS-fruar", som släpptes år 2021 och kastade ljus över den förbisedda historien om svenska kvinnor under nazitiden. Genom att lyfta fram deras berättelser och den komplexa roll de spelade i det nazistiska Tyskland, ger Christoph en ny dimension till vår förståelse av denna mörka period i historien. Nu är Christoph aktuell med sin senaste bok, "De avvisade - om judarna som Sverige skickade mot döden", där han kastar ljus över ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Boken utforskar flyktingpolitiken under åren 1937 till 1942, en tid präglad av beslut fattade i demokratisk ordning av riksdag och regering, men som hade katastrofala konsekvenser för de judiska flyktingarna som sökte skydd i Sverige. Under detta avsnitt av podden får vi inte bara insikt i Christoph Anderssons enastående skrivande och journalistiska karriär, utan också möjlighet att utforska hans kreativa process och hur den har format honom som författare. Vi är otroligt glada över att ha Christoph med oss och ser fram emot att få ta del av hans kunskaper och insikter. Så ställ in volymen, luta dig tillbaka och njut av denna fascinerande konversation med en av Sveriges mest respekterade författare och journalister. Och som pricken över i: glöm inte att lyssna när Denise delar med sig av sina boktips i slutet av avsnittet! Trevlig lyssning!

    Sun, 07 Apr 2024 - 1h 19min
Show More Episodes