Podcasts by Category

Lang historie kort

Lang historie kort

Politiken

Hver eftermiddag giver vi dig noget at tænke over og tale om. Du får tre friske historier på kun 15 minutter, når klokken er 15. Værter er Bo Søndergaard og Morten Skjoldager.

40 - PREMIUM: Er det døden for Venstre at være i regering, kan D-vitamin bekæmpe kræft, og hvorfor er skoler lukket på Store bededag?
0:00 / 0:00
1x
  • 40 - PREMIUM: Er det døden for Venstre at være i regering, kan D-vitamin bekæmpe kræft, og hvorfor er skoler lukket på Store bededag?

    De tre regeringspartier bliver slagtet af vælgerne i en opsigtsvækkende meningsmåling, mens Liberal Alliance stormer frem. Målingen er skidt nyt for særligt Venstre, men det er tvivlsomt, om det vil være bedre for partiet at forlade regeringen. Det siger politisk analytiker Elisabet Svane. Et forskningsstudie viser, at danskere, der har lavt niveau af D-vitamin i blodet, oftere får kræft. Videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard fortæller om vitaminets betydning for evnen til at bekæmpe kræftceller. Store bededag er afskaffet, men tusindvis af skolebørn har alligevel haft fri i dag. Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, svarer på, hvorfor skolerne holder lukket, selvom helligdagen er afskaffet.

    Fri, 26 Apr 2024 - 01min
  • 39 - PREMIUM: Hvorfor skal man betale for at besøge Venedig, hvad er EU’s største bedrifter, og hvad siger ny film om radikalisering af kvinder?

    Du skal være abonnent for at kunne lytte til hele afsnittet af 'Lang Historie Kort'. Det kan du blive ved at gå ind på politiken.dk/shop. I dagens podcast får du følgende historier: Venedig lever af turisme, men 15 millioner årlige turister er også en belastning for kanalbyen. Derfor vil bystyret tage nye metoder i brug, og i fremtiden kan endagsbesøgende få bøder, hvis de ikke har registreret sig og betalt fem euro, før de ankommer. Forfatter og journalist Eva Ravnbøl er med fra Venedig. Snart er der valg til EU-Parlamentet, men mange danskere bliver traditionelt væk fra stemmeboksen, fordi EU-politik virker fjernt og svært. Men så kompliceret er det altså heller ikke, siger EU-korrespondent Karin Axelsson, som udpeger tre store beslutninger vedtaget i seneste valgperiode. Dokumentarfilmen ’Fire søstre’ har dansk biografpremiere i dag, og historien om fire tunesiske søstre, hvoraf to blev medlem af Islamisk Stat, er den bedste film om radikalisering, som filmanmelder Kim Skotte har set.

    Thu, 25 Apr 2024 - 02min
  • 38 - PREMIUM: Er Frederik Vad blevet for skinger, hvad betyder et arkæologisk kønsskifte, og kan man skræmme migranter væk?

    Du skal være abonnent for at kunne lytte til hele afsnittet af 'Lang Historie Kort'. Det kan du blive ved at gå ind på politiken.dk/shop. I dagens podcast får du følgende historier: Socialdemokraten Frederik Vad skal føre en hård udlændingepolitik, men er den blevet for hård. Vi spørger politisk analytiker Elisabet Svane. Efter krigeren fra jernalderen havde ligget på et museum i 34 år, opdagede arkæologerne, at hun var en kvinde. Anne Bech-Danielsen forklarer, hvad det betyder. Kan man skræmme asylansøgere væk? Det diskuterer briterne, efter en pige druknede på vej mod landet. Vi taler med migrationsforsker Ida Marie Vammen.

    Wed, 24 Apr 2024 - 01min
  • 37 - PREMIUM: Er krigen i Gaza rykket ind på universiteterne i USA, er billige flybilletter risikable, og hvorfor skal atleter have antibiotika før OL i Paris?

    Du skal være abonnent for at kunne lytte til hele afsnittet af 'Lang Historie Kort'. Det kan du blive ved at gå ind på politiken.dk/shop. I dagens podcast får du følgende historier: På universiteter i USA er der opstillet teltlejre med palæstinensiske flag. Adskillige aktivister er blevet anholdt, og studerende og undervisere beskylder hinanden for antisemitisme og islamofobi. Seniorforsker Rasmus Sinding Søndergaard fortæller, hvorfor krigen i Gaza er rykket ind på de amerikanske universiteter. Langt de fleste af os bruger hjemmesider som travellink.dk og supersaver.dk, når vi køber flybilletter. Men hvis noget går galt med rejsen, er du dårligt stillet, hvis du har brugt en af de mange billetformidlere. Rejsejournalist Sune Højrup Bencke kommer i studiet. De danske triatleter frygter at blive syge af fækalier og spildevand, når de til sommer skal svømme i Seinen under OL i Paris. Men frygten for beskidt vand er den mindste udfordring forud for OL. I år er det helt store samtaleemne risikoen for terror, fortæller sportsredaktør Christian Heide Jørgensen.

    Tue, 23 Apr 2024 - 01min
  • 36 - PREMIUM: Er det pinligt at føle mental load, har USA reddet Ukraine fra nederlag, og hvorfor går det så skidt for dansk el-bil?

    Du skal være abonnent for at kunne lytte til hele afsnittet af 'Lang Historie Kort'. Det kan du blive ved at gå ind på politiken.dk/shop. I dagens podcast får du følgende historier: Præsten Marie Høegh har sparket gang i en hidsig debat ved at sige, at kvinder, der klager over mental load, er privilegerede og bør skamme sig over at fjerne fokus fra rigtige problemer i samfundet. Debatredaktør Kirstine Dons fortæller, hvorfor debatten hidser folk så meget op. I USA er det forventningen, at senatet i morgen stemmer ja til at sende 426 milliarder kroner til Ukraine. Men hvor går man hen for at købe krudt og kugler for så mange penge, og vil det hjælpe de pressede ukrainske soldater på slagmarken? Forsvarsredaktør Jakob Hvide Beim er i studiet. Den danske milliardær Henrik Fisker vil lave en luksuriøs el-bil, som skal skabe følelser hos køberne. Dét er lykkedes – men ikke alle har varme følelser for deres nye bil. Anmeldelserne er barske, aktiekursen i frit fald, og nu bliver firmaet fjernet fra børsen i USA.

    Mon, 22 Apr 2024 - 02min
Show More Episodes