Podcasts by Category

Vetenskapsradion På djupet

Vetenskapsradion På djupet

Sveriges Radio

Vi går på djupet i forskningen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

5206 - Här föds myggorna upp som ska förhindra denguefeber
0:00 / 0:00
1x
  • 5206 - Här föds myggorna upp som ska förhindra denguefeber

    Denguefeber, som sprids av myggor, ökar snabbt i varma länder som Honduras. Där bekämpas nu sjukdomen genom att släppa ut fler myggor, infekterade med en harmlös bakterie som förhindrar spridningen av dengue-viruset.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Denguefeber är en av de sjukdomar som ökar snabbast i världen, i spåren av klimatförändringarna och snabb urbanisering. Sjukdomen är ofta plågsam och i värsta fall dödlig, och att förhindra spridningen genom att döda myggor har inte varit tillräckligt. Men sedan ett antal år prövas nu metoden att sprida ut myggor som bär på en särskild bakterie, wolbachia, som gör att de inte kan sprida det dengue-orsakande viruset. Vår reporter har besökt Honduras, och börjar på ett ”BB” där myggor föds upp, för att sedan spridas ut med motorcyklar eller i privatpersoners trädgårdar.

    Medverkande: Edgar Boquín, Läkare utan gränser i Honduras; Lisa Klasson, docent molekylär evolution vid Uppsala Universitet.

    Reporter: Sara Heyman

    Programledare, producent: Björn Gunér
    bjorn.guner@sr.se

    Tue, 30 Apr 2024 - 19min
  • 5205 - Vägvalen kring cannabislegalisering

    Den 1 april 2024 legaliserade Tyskland cannabis. I Sverige är opinionsläget kring drogen ett helt annat, men vad betyder Tysklands vägval för oss?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det finns ingen perfekt drogpolicy. Såväl kriminalisering som legalisering ger både för- och nackdelar, menar Amir Englund vid King’s College i London, som forskar om hur man skulle kunna göra världens mest populära illegala drog mindre farlig. Forskarna Anna-Karin Danielsson och Peter Allebeck på Karolinska institutet konstaterar att starka krafter runtom i världen arbetar för legalisering, men i Sverige är frågan ännu inte politiskt het. Men Tysklands val kommer definitivt att spela roll också för Sverige, menar Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

    Medverkande: Peter Allebeck, professor socialmedicin Karolinska institutet; Anna-Karin Danielsson, docent folkhälsovetenskap Karolinska institutet; Björn Johnson, professor socialt arbete Lunds universitet, Amir Englund, doktor i cannabinoiders psykofarmakologi.

    Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg

    Producent: Björn Gunér
    bjorn.guner@sr.se

    Mon, 29 Apr 2024 - 19min
  • 5204 - Så kan elbilen börja brinna - följ med till nya forskningslabbet

    Bränder i elbilar får mycket uppmärksamhet, men hur stor är egentligen risken? Och varför är det så svårt att släcka en elbilsbatteri som börjat brinna?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi besöker det nya forskningslaboratoriet i Borås med elbilarnas brandsäkerhet i fokus. Här överbelastar forskare elbilsbatterier tills de börjar brinna, så att förloppet och rökgaserna kan studeras, och Nordens största skakmaskin för ändamålet ruskar batterierna kraftfullt för att se hur brandsäkerheten påverkas. Victor Jensen, reporter specialiserad på fordonsindustrin, har besökt anläggningen i Borås och berättar i Vetenskapsradion På djupet.

    Medverkande: Claes Winzell, affärsutvecklare, Swedish Electric Transport Laboratory/RISE, Borås; Jonna Hynynen, senior forskare brand och säkerhet, RISE.

    Reporter: Victor Jensen.

    Programledare: Björn Gunér.
    bjorn.guner@sr.se

    Tue, 23 Apr 2024 - 19min
  • 5203 - Europas natur ska läkas – här finns jobb för fler kor

    Minst 150 000 fler kor på naturbete än vad vi har idag. Det skulle behövas om EU:s omdiskuterade lag om naturrestaurering blir verklighet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    EU har försökt ta fram en naturrestaureringslag som säger att 20 procent av förstörd eller utarmad natur i Europa ska ha återskapats, till år 2030.

    Medan lagförslaget har kört fast i politisk oenighet så fortsätter en av de mest artrika naturtyperna i Europa att snabbt växa igen. Det handlar om de svenska naturbetesmarkerna, där en stor insats behövs för att rädda de här markerna på sikt, enligt forskare. Hör bland andra lantbrukaren Inga Birath von Sydow om vad hon tänker om förutsättningarna för mer naturbete i Sverige.

    Programledare: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Reporter: Sara Sällström
    sara.sallstrom@sverigesradio.se

    Sat, 20 Apr 2024 - 19min
  • 5202 - Hur är det med magen, visenten? Ska djuren flytta måste tarmfloran stämma (R)

    Det finns en obegriplig mängd mikroorganismer på jorden och många lever i och på djur. Nu börjar forskarna upptäcka vad de betyder för att vi ska kunna bevara jordens rika djurliv.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Precis som att vi brukar prata om betydelsen av vår egen, mänskliga, tarmflora för att vi ska må bra, så har djuren också sin egen bakterieflora. De senaste årens utveckling inom dna-teknik gör att biologer nu håller på att upptäcka den enorma mångfald av mikrober som lever i och på andra organismer.

    Det kan till exempel hjälpa oss att förse groddjur med bakterier som gör dem mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Uppsalaforskaren Elin Videvall vill också förstå vad mikroorganismerna spelar för roll för att järven ska kunna leva på as, och hur de kan hjälpa till när visenter sätts ut i det vilda från fångenskap.

    Reporter: Sara Sällström
    sara.sallstrom@sverigesradio.se

    Programledare: Camilla Widebeck
    camilla.widebeck@sverigesradio.se

    Programmet sändes första gången den 29 januari 2024.

    Tue, 16 Apr 2024 - 19min
Show More Episodes