Podcasts by Category

Waterstof: het hele verhaal

Waterstof: het hele verhaal

WaterstofNet

Waterstof... je hoort er de laatste tijd veel over. Maar wat is waterstof nou eigenlijk? Waarvoor kan je het gebruiken? Waarom en wanneer is het duurzaam? Wat zijn de voordelen? En de uitdagingen? En hoe spelen we daar op in? Je komt het allemaal te weten in “Waterstof: het hele verhaal”, een podcast van WaterstofNet, hét kennis- en samenwerkingsplatform op het gebied van Waterstof in de Benelux. In afleveringen van zo'n 20-30 minuten gaan we met steeds wisselende experts in op de verschillende aspecten van de waterstofeconomie.

10 - Aflevering 10: Europees waterstofbeleid
0:00 / 0:00
1x
  • 10 - Aflevering 10: Europees waterstofbeleid

    Sinds de Europese Commissie in 2020 een Europese waterstofstrategie presenteerde, volgden de doelen, regels en wettenpaketten die de ambitieuze doelstellingen moesten helpen realiseren, elkaar in rap tempo op.

    Inmiddels zit de termijn van de huidige Europese Commissie er bijna op. Een mooi moment om terug te blikken op het waterstofbeleid dat sindsdien ontwikkeld is en vooruit te kijken naar de toekomst. Want het debat verschuift, van klimaat naar industriepolitiek en de rol van de Europese Unie daarin. 

    Ik doe dat met Diederik Samsom, voormalig kabinetschef van Frans Timmermans, toen die nog eerste vice-president van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de European Green Deal was. We blikken terug op het beleid dat in de afgelopen jaren is ontwikkeld en kijken vooruit naar de toekomst van een duurzame Europese industrie in een mondiale markt en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan. Zo hoor jij het hele verhaal over het Europees waterstofbeleid.

    Gast: Diederik Samsom Presentatie en montage: Davine Janssen Muziek: “Sechunzwanzigminuten (CB 070)” by Checkie Brown

    Mon, 11 Mar 2024 - 41min
  • 9 - Aflevering 9: Duurzaam staal maken met waterstof

    De staalindustrie is verantwoordelijk voor zo’n 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Tegelijkertijd hebben we staal keihard nodig in onze maatschappij en voor  de energietransitie. Waarom komt er juist bij de productie van staal zo ontzettend veel CO2 vrij? Kan dat vermeden worden? En welke rol speelt waterstof daarin?

     In deze aflevering spreekt Davine met Manfred van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal België, het bedrijf dat in 2021 al aankondigde fors te gaan investeren in een nieuwe installatie voor de productie van duurzaam staal met waterstof. Hoe staat het nu met die plannen? Welke stappen moeten er nog gezet worden? En hoe verhoudt zich dit tot de internationale politiek? 

    Ze bespreken de techniek, de kosten, de impact op de directe omgeving, het Europese beleidskader, en nog veel meer. Zo hoor jij het hele verhaal over staal maken met waterstof.

     

    Gast: Manfred van Vlierberghe Presentatie en montage: Davine Janssen Muziek: “Sechunzwanzigminuten (CB 070)” by Checkie Brown

    Thu, 07 Dec 2023 - 35min
  • 8 - Aflevering 8: Waarom zijn onze havens zo belangrijk voor de waterstofeconomie?

    Als het in België of Nederland over waterstof gaat, dan gaat het al snel over onze havens. Maar waarom eigenlijk?

    Welke mogelijke eindgebruikers van waterstof en afgeleide moleculen zitten er in de havens? Hoe zit het met de verduurzaming van scheepvaart? Welke mogelijkheden zijn er voor lokale productie? Wat is ervoor nodig om internationale import en doorvoer op gang te brengen? En in welke vorm zal die waterstof hier straks dan aankomen?

    In deze aflevering spreek ik met Charlotte Herman en Maxime Peeters. Charlotte is project manager Energy Transition and Sustainability bij North-Sea Port en Maxime is Program Manager Hydrogen bij Port of Antwerp-Bruges. Twee experts dus van twee belangrijke zeehavens uit onze regio. Samen met hen, ga ik op zoek naar het hele verhaal over waterstof in havens.

    Gasten: Charlotte Herman en Maxime Peeters
    Presentatie en montage: Davine Janssen
    Muziek: “Sechunzwanzigminuten (CB 070)” by Checkie Brown

    Thu, 16 Feb 2023 - 29min
  • 7 - Aflevering 7: Waterstofverbrandingsmotoren

    Wat hebben rederij CMB.TECH, motorbouwer ABC en energie-oplossing bedrijf E. van Wingen gemeen?

    Alle drie geloven ze dat de eeuwenoude verbrandingsmotor als technologie absoluut niet tot het verleden behoort. Want het is niet de verbrandingsmotor die voor uitstoot zorgt, maar de brandstof die je erin steekt, zeggen zij. En laat waterstof nou net een brandstof zijn die gemaakt kan worden uit duurzame bronnen. 

    CMB.TECH en ABC richtten ruim vier jaar geleden al een joint venture op onder de naam BeHydro die zich volledig richt op het ontwikkelen van waterstofmotoren voor zwaardere toepassingen. E. van Wingen richt zich met name op kleinere warmtekrachtkoppelingen en lokale energie-oplossingen. Na de opname van deze aflevering hebben ook E. Van Wingen en ABC hun krachten gebundeld, in de vorm van een overname van E. van Wingen door ABC.  

    Welke mogelijkheden bieden deze nieuwe varianten van een oude technologie? Waarin verschilt de toepassing van een verbrandingsmotor op waterstof van die van een brandstofcel? Wat is het verschil in werking en toepassing van een mono en een dual fuel motor? En welke ontwikkelingen gaan er in de toekomst nog op ons afkomen? 

    In deze aflevering spreekt onze collega Davine met experts van alle drie deze bedrijven en gaat ze op zoek naar het hele verhaal over waterstofverbrandingsmotoren.  

    Koen Christianen is R&D Manager bij de Anglo-Belgian Corporation (ABC), gevesti gevestigd in Gent, heeft meer dan 100 jaar ervaring in het ontwikkelen en produceren van middelsnellopende motoren en generatorsets voor maritieme toepassingen.  

    Roy Campe is Chief technology officer bij CMB.TECH dat als clean tech bedrijf onderdeel is van De Compagnie Maritime Belge (CMB), een van de oudste en grootste Antwerpse rederijen met afdelingen in Singapore, Hong Kong en Tokyo gespecialiseerd in het vervoer van droge bulkgoederen via containerschepen.  

    Jean-Pierre van Wingen, CEO van E. Van Wingen,  een familiebedrijf dat al meer dan 50 jaar producent is van motorgedreven energie-oplossingen voor onder andere noodstroom en energie-efficiëntie toepassingen en de laatste 20 jaar ook hard inze top duurzame innovaties.

    Gasten: Koen Christianen (ABC), Roy Campe (CMB) & Jean-Pierre van Wingen (E. van Wingen)
    Presentatie en montage:Davine Janssen
    Muziek:“Sechunzwanzigminuten (CB 070)” by Checkie Brown

    Thu, 24 Nov 2022 - 33min
  • 6 - Aflevering 6: De geopolitiek van waterstof

    Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken is geopolitiek aan de orde van de dag. De energieprijzen gaan door het dak en de transitie naar duurzame alternatieven lijkt belangrijker dan ooit. Tegelijkertijd kijken onze overheden ook naar de mogelijkheden voor meer gaswinning binnen Europa. Wat betekent dit alles voor de uitrol van een waterstof economie? En wat is de impact op de verhouding tussen blauwe en groene waterstof?

    Was er bovendien niet al veel langer een verschuiving bezig op het geopolitieke wereldtoneel waarin waterstof een hoofdrol speelt? Het ziet er immers naar uit dat het in de toekomst een internationaal verhandeld product zal worden, en dat heeft implicaties voor de wereldwijde verdeling van rijkdom en macht. Wat betekent de energietransitie en de opkomst van waterstof voor de wereldwijde machtsverhoudingen? Gaan we kartels krijgen rond groene waterstof? En worden technologieën als elektrolysers straks gebouwd in Europa, Azië of Afrika?

    In deze aflevering spreek ik met Thijs van de Graaf, universitair hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Gent, en hoofdauteur van het rapport “Geopolitics of the Energy Transformation: The Hydrogen Factor” dat het internationaal hernieuwbaar energie agentschap IRENA in januari van dit jaar al publiceerde. Samen met hem ga ik op zoek naar het hele verhaal over de geopolitiek van waterstof.

    Gasten:Professor Thijs van de Graaf
    Presentatie en montage: Davine Janssen
    Muziek: “Sechunzwanzigminuten (CB 070)” by Checkie Brown

    Thu, 21 Apr 2022 - 36min
Show More Episodes