Filtrar por género

Jurnal RFI

Jurnal RFI

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

4414 - Jurnalul de joi, 2 mai 2024, 13h00
0:00 / 0:00
1x
  • 4414 - Jurnalul de joi, 2 mai 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Thu, 02 May 2024
  • 4413 - Jurnalul de joi, 2 mai 2024, 10h00

    Jurnal de știri

    Thu, 02 May 2024
  • 4412 - Double bill la CNDB de Ziua Internationala a Dansului

    În 29 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, CNDB a prezentat două spectacole: „Toujours de 3/4 face!” de Lorain Dambermont (o producție din Belgia) și „Reverse discourse” de Ioana Marchidan (o producție din România). Anul acesta CNDB implineste si 20 de ani de existenta.

    Am stat de vorba cu coregrafa Vava Stefanescu, directoarea CNDB si cu coregrafa belgiana Loraine Dambermont.

    Thu, 02 May 2024
  • 4411 - Dan Barna, candidat ADU la PE, despre alegerile locale și cele europarlamentare

    Dan Barna este cap de listă pentru Alianța Dreapta Unită (ADU) la alegerile europarlamentare din 9 iunie. El spune că viitorul Parlament European va avea multe teme dificile pe agendă.

    Dan Barna e de părere că votul de la alegerile europarlamentare trebuie să însemne un NU dat extremismului: ”Este importantă participarea la aceste alegeri și votul la europarlamentare pe ceea ce înseamnă NU extremism, NU goarnele Rusiei, NU aceste linii suveraniste, vezi Doamne, care de fapt nu urmăresc decât cum să slăbească sau să destructureze proiectul european”.

    Vicepreședintele USR vorbește pe de altă parte despre alegerile locale din București. El e convins că Nicușor Dan și ADU vor câștiga acest scrutin: ”În măsurătorile pe care le facem și noi, alianța stă bine pe București, Nicușor Dan și Dreapta Unită vor câștiga alegerile la București”.

    Thu, 02 May 2024
  • 4410 - Armenia trebuie să fructifice oportunitățile oferite de UE (politolog)

    Întărirea progresivă a relațiilor cu Uniunea Europeană oferă Armeniei prilejul de a-și modifica vectorii strategici și de a începe să lucreze serios împreună cu centrele de putere ale căror interese coincid cu ale sale, spune politologul Hrachya Arzumanyan într-un interviu acordat agenției ArmenPress.

    ”Uniunea Europeană și-a manifestat deschiderea și a luat și măsurile concrete necesare pentru a crea un cadru în care Armenia are posibilități reale de schimbare, dar decizia aparține autorităților armene. Dacă ele nu doresc să urmeze această cale, este clar că nimic nu se va mișca”, explică politologul în interviul amintit.

    El remarcă faptul că în cadrul relațiilor dintre UE și Armenia există și o componentă securitară, ceea ce nu este un lucru obișnuit pentru UE: ”UE este pregătită să ia măsurile necesare pentru a permite Armeniei să-și dezvolte sistemul de securitate, chiar dacă nu este o alianță militară și nu dispune de forțe militare pentru a ne asigura o asistență directă, dar are capacitatea de a ne susține prin fonduri și prin instrumentele politice adecvate”.

    ”Pe de altă parte, trebuie să ne păstrăm luciditatea și să nu ne facem speranțe prea mari. Dar cert este că UE a promis că ne va ajuta și până acum s-a ținut de cuvânt”, adaugă el, dând ca exemplu rolul esențial pe care l-au jucat misiunile de observatori europeni trimise la frontierele Armeniei în ultimul an. Potrivit lui, aceste misiuni contribuie la neutralizarea unor potențiale agresiuni din partea Azerbaidjanului, lucru dovedit de faptul că cele mai violente incidente de la graniță au avut loc în punctele în care observatorii UE nu au fost prezenți.

    Din punct de vedere economic, chiar dacă UE și-a manifestat deschiderea pentru deschiderea pieței europene pentru produsele armene, asta nu înseamnă că schimbarea se va produce imediat. Autoritățile armene au foarte mult de lucru pentru a pregăti economia armeană, orientată în prezent către schimburile cu țările asiatice și Rusia, în vederea integrării europene, dar și în ce privește modificarea regimului de vize, mai spune politologul armean.

    Kazahstan: ”Apogeul inundațiilor a trecut”

    Premierul kazah, Olzhas Bektenov, a participat recent la o reuniune de urgență pentru evaluarea situației de după inundațiile care au afectat grav regiunea Kazakhstanului de Vest, unde în ultima perioadă s-au depus eforturi intense pentru a realiza lucrările de protecție necesare, scrie publicația vecher.kz.

    Peste 11000 de persoane și cca 2000 de utilaje au fost implicate în ultimele săptămâni în construirea de structuri de protecție cu o lungime totală de cca 150 de km.

    Potrivit prefecturii regiunii Kazakhstanului occidental, datorită eforturilor depuse, locuitorii din aproape 1000 de locuințe au putut reveni la casele lor, iar peste 5000 de vite au fost salvate și sunt în prezent în siguranță. De asemenea, 1672 de familii sinistrate au primit ajutoare în bani. 

    ”Situația se stabilizează, apogeul inundațiilor a trecut. Mulțumită eforturilor noastre coordonate a fost evitată inundarea a 84 de localități iar consecințele asupra localităților inundate au fost reduse la minimum. Îmi exprim profunda recunoștință față de toți militarii și angajații structurilor pentru situații de urgență, față de autoritățile locale și organizațiile de voluntari care s-au implicat activ”, a declarat premierul Bektenov. 

     Azerbaidjan: Relații tot mai bune cu China

    Relațiile bilaterale dintre China și Azerbaidjan cunosc o îmbunătățire continuă în ultimii ai, atât la nivel politic cât și economic, a declarat președintele azer Ilham Aliyev după întâlnirea pe care a avut-o recent la Baku cu președintele Asociației Poporului Chinez pentru prietenia cu țările străine, Yan Wanmin, transmite agenția Azertag.

    Există o colaborare eficientă în domeniul transporturilor, în special în dezvoltarea proiectului Trans-Caspian care va asigura înlesnirea legăturii rutiere și feroviare dintre China și Europa, dar și în ce privește pregătirea summitului mondial pe probleme de mediu COP 29, care va avea loc în luna noiembrie la Baku.

    Companiile chineze investesc tot mai mult în Azerbaidjan, iar China se bucură de sprijinul Azerbaidjanului privind dezvoltarea mega-proiectului internațional de infrastructură Drumul Mătăsii.

    Oaspetele chinez i-a transmis președintelui Alyev invitația din partea președintelui Republicii Chineze, Xi Jinping, de a efectua o vizită oficială la Beijing, invitație acceptată cu plăcere.

     

    Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

    Anna Kocharyan - Armenia;                                   

    Malgazhdarova Altynay - Kazakhstan;

    Elvira Ibrahimova - Azerbaidjan                                    

         

    Europa Plus este un proiect RFI România realizat în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

    Thu, 02 May 2024
Mostrar más episodios