Filtrar por gênero

Presa internaţională

Presa internaţională

RFI România

Ascultați programele și podcasturi RFI România. Podcasturi, interviuri, dosare, invitați - RFI

1742 - Ciolacu îi cere lui Piedone să o sprijine pe Gabriela Firea în cursa pentru Capitală
0:00 / 0:00
1x
  • 1742 - Ciolacu îi cere lui Piedone să o sprijine pe Gabriela Firea în cursa pentru Capitală

    Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5. Este reactia premierului Marcel Ciolacu dupa ce PSD  ales sa mearga la Primaria Capitalei cu Gabriela Firea.  Ciolacu a făcut apel la „prietenul” Piedone să se așeze la masă împreună și să o susțină pe Firea în cursa electorala, oferta refuzata de actualul edil al sectorului 5.   

     

    Vin banii pentru Ucraina. Care vor fi următoarele mișcări ale Kievului?

    Vot final in Statele Unite pe pachetul de asistenta financiara pentru Ucraina. Kievul trebuie sa stabilizeze frontul, explica analistul militar Virgil Balaceanu dar o ofensiva nu este prioritara pentru presedintele Zelenski. Un interviu, imediat in 40 de minute. 

    Blinken la Shanghai. Taiwanul si Ucraina sunt punctele fierbinți ale discuțiilor

    Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, se află în China, în încercarea de a stabiliza relaţiile dintre două puteri între care există profunde dezacorduri. Taiwanul rămâne un punct fierbinte, iar tensiunile se intensifică din cauza sprijinului acordat de China Rusiei în războiul său din Ucraina. 

    Românii plătesc cele mai mari dobânzi la credite din UE

     Iar românii plătesc cele mai mari dobânzi la credite dintre cetățenii UE. Deși avem printre cele mai mici salarii, dobânzile sunt și de patru ori mai mari la noi în țară față de celelalte state europene. În plus, băncile din România au printre cele mai restrictive condiții de acordare a imprumuturilor. Adrian Negrescu, analist economic vine cu explicatii.

    Wed, 24 Apr 2024
  • 1741 - Spitalul Regional de Urgență Cluj, cel mai important proiect de infrastructură spitalicească din Regiunea Nord-Vest

    Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj, cel mai important proiect de infrastructură spitalicească din Regiunea Nord-Vest a României, a intrat în linie dreaptă. Unitatea sanitară, ce va fi organizată, în premieră, pe centre de servicii, va fi construită în localitatea Florești, începând cu luna mai. 

    Cum pregătește Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" resursa umană pentru această investiție, a explicat prof.dr. Anca Buzoianu, rectorul instituției, în cadrul dezbaterii organizate de RFI România la UMF Cluj-Napoca. 

    "Pentru universitatea noastră, care este cea mai mare universitatea din această zonă a țării, este o mare responsabilitate pregătirea resursei umane pentru investiția realizată în Spitalul Regional de Urgență, o investiție așteptată de mult de toată populația zonei noastre. Responsabilitatea ne revine așadar, și ne-am pregătit pe mai multe direcții:  în primul rând, în ultimii doi ani am început să creștem cifra de școlarizare la specialitățile care vor fi foarte solicitate și mă refer în primul rând la Medicină, precum și la Asistență Medicală Generală (unde cifra a fost crescută semnificativ, practic aproape am dublat cifra de școlarizare). Ne-am gândit să facem acest lucru pentru că în acest moment există o lipsă a resursei în Sănătate, nu numai pe plan național, dar și global, și aici mă refer în special la medici și asistente emedicale. Ne-am adaptat curicula la cerințele pieței muncii, am introdus o componentă importantă de simulare în medicină, pentru creșterea calității și mai ales a  siguranței actului medical.  Acestea au fost cele două direcții în care UMF Cluj-Napoca a gândit dezvoltări și pot spune că rezultatele sunt promițătoare",a declarat prof.dr. Anca Buzoianu, rectorul instituției, în cadrul dezbaterii organizate de RFI România la UMF Cluj-Napoca. 

    Wed, 24 Apr 2024
  • 1740 - De ce nu se vrea?

    Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus plângere împotriva ordonanței de clasare a procurorului de caz Marius Iacob, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală, în dosarul privitor la căminele-spital din Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmației

    La 31.05.2017, IICCMER a depus la Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase față de minorii cu handicap sever instituționalizați în căminele-spital pentru minorii „nerecuperabili” din Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmației, aflate în administrarea Statului român în perioada regimului comunist.

    În concordanță cu stadiul de atunci al investigațiilor întreprinse de experții IICCMER, denunțul viza moartea a nu mai puțin de 771 minori aflați sub protecția statului comunist. Căminele pentru deficienți „nerecuperabili” erau unități de ocrotire a minorilor în vârstă de la 3 la 18 ani, suferinzi de boli cronice incurabile, fizice sau psihice, aşa cum stipula art. 5 din Legea nr.3/1970. Potrivit legilor aflate atunci în vigoare, aceste centre aveau menirea de a „asigura minorilor cazarea, întreţinerea completă, condiţiile de îngrijire şi tratament medical corespunzător menţinerii sau ameliorării sănătăţii, urmărind formarea deprinderilor de autoservire”. La căminul-spital Cighid mortalitatea a fost de peste 80% din pacienții internați, la Păstrăveni, din 718 minori internați au decedat 394, iar la Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili Sighetu Marmației au decedat cel puţin 279 de copii, dintr-un total de 782 internați.

    La finele regimului comunist, în România funcţionau 23 de cămine pentru „minori deficienți nerecuperabili”, la care se adăugau 4 secţii în cămine-spital pentru adulţi, capacitatea totală fiind de 4465 de locuri. Unele dintre ele, așa cum este cel de la Plătărești, care funcționa în subordinea fostului Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului București, constituie obiectul altor plângeri penale înaintate autorităților în drept.

    Wed, 24 Apr 2024
  • 1739 - Jurnalul de miercuri, 24 aprilie 2024, 13h00

    Jurnal de știri

    Wed, 24 Apr 2024
  • 1738 - Cătălin Teniță, deputat și candidat REPER, despre alegerile din București

    Cătălin Teniță comentează decizia coaliției PSD-PNL de a renunța la candidatul comun la alegerile pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu. El spune că asta înseamnă că nu este o coaliție viabilă.

    Cătălin Teniță crede că alianța PSD-PNL este în pragul surpării, după retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din alegeri: ”În momentul în care tu îți pui doi candidați împotriva primarului în funcție, pe care noi, REPER, îl susținem din toată inima, arată de fapt că tu ești în pragul surpării”.

    Candidatul REPER la Primăria Sectorului 4 își prezintă viziunea: ”Fundamental, noi trebuie să facem mai mult pentru copii, nu să construim încă un set de porți, bolarzi și construcții metalice inutile”.

    Wed, 24 Apr 2024
Mostrar mais episódios